Biology MCQs for Class 12 with Answers Chapter 1 (Reproduction in Lower and Higher Plants)

Reproduction in lower abd higher plants MCQ with Answer 

Reproduction is the process by which new individuals of a species are created from pre existing ones. Angiosperms are flowering plants in which ovules are present within ovary. Reproduction is of two types namely asexual and sexual reproduction. The reproduction which do not involve meiosis and fertilization is known as apomixis or asexual reproduction. The reproduction in which there is union of gametes is called sexual reproduction.

Reproduction in lower and higher plants MCQ

Reproduction in lower and higher plants is the scoring chapter in the board exam as well as medical entrance examination. Here we have collected  some important MCQ on reproduction in lower and higher plants. These reproduction in lower and higher plants MCQ Questions for all Concepts as per the latest syllabus of boards. Practice more on a regular basis with these NEET objective questions on reproduction in lower and higher plants and improve your subject knowledge & problem-solving skills along with time management. Reproduction in lower and higher plants Multiple Choice Questions make you feel confident in answering the question in the exam & increases your scores.

Q. 1 Multiple choice questions.


1. Insect pollinated flowers usually posses____________
a. Sticky pollens with rough surface
b. Large quantities of pollens
c. Dry pollens with smooth surface
d. Light coloured pollens
Answer: a 

ExplanationInsect-pollinated flowers usually possess sticky and heavy pollens with a rough surface that allow them to stick to insects easily. The pollen grains are also in small quantities, because it is very likely that insects will enter another flower, and the pollen grains would have a higher chance of landing on the stigma. That's why there is no need of pollen grains in large quantities. 


2. In ovule, meiosis occurs in______________
a. Integument
b. Nucellus
c. Megaspore
d. Megaspore mother cell
Answer : d  

ExplanationIn the ovule Megaspore mother cell / megasporocyte which divides by meiosis to form four haploid megaspores. Thus, in ovule meiosis occurs in megasporocyte / Megaspore Mother Cell


3. The ploidy level is NOT the same in____________
a. Integuments and nucellus
b. Root tip and shoot tip
c. Secondary nucleus and endosperm
d. Antipodals and synergids
Answer : c 

Explanation : Integuguments and nucellus carry  2n respectively. Root tip & shoot tip also carry 2n respectively. Antipodals & synergids carry only n respectively. While secondary nucleus carry 2n & endosperm carry 3n. That's why the ploidy level is NOT same in secondary nucleus and endosperm.


4. Which of the following types require pollinator but result is genetically similar to autogamy?
a. Geitonogamy
b. Xenogamy
c. Apogamy
d. Cleistogamy
Answer : a  

ExplanationTransfer of pollen from an anther of one flower to a stigma of another flower on the same plant is called as geitonogamy. Although geitonogamy is functionally cross-pollination involving a pollinating agent, genetically it is similar to autogamy since the pollen grains come from the same plant. 


5. If diploid chromosome number in a flowering plant is 12, then which one of the following will have 6 chromosomes?
a. Endosperm
b. Leaf cells
c. Cotyledons
d. Synergids
Answer : d 

ExplanationSynergids are formed by megaspore which is a haploid structure. Thus synergids are haploid and possess 6 chromosomes. So, the correct answer is 'synergids'.


6. In angiosperms, endosperm is formed by/ due to___________
a. Free nuclear divisions of megaspore
b. polar nuclei
c. polar nuclei and male gamete
d. synergids and male gamete
Answer : c 

ExplanationEndosperm is formed when the two sperm nuclei inside a pollen grain reach the interior of a female gametophyte and one the sperm is fused with polar nuclei and forms Endosperm. That's why the correct answer is 'c' polar nuclei and male gamete.


7. Point out the odd one____________
a. Nucellus
b. Embryo sac
c. Micropyle
d. Pollen grain
Answer : d. 

ExplanationPollen grain is odd one among all the other three. Pollen grain in a male gametophytic structure. Whereas all the other three are found inside ovule, (nucellus, micropyle and embryo sac. )



Important MCQ on Reproduction in lower and higher plants 

1. Central body of ovule is called_______
a) hilum
b)nucellus
c) funicle
d) chalaza
Answer: B


2. Movement of non motile male gamete upto the female gamete is known as__________
a) siphonogamy
b) triple fusion
c) syngamy
d) porogamy
Answer: A


3. Embryo sac is_____________
a) megasporangium
b) megaspore
c) female gamete
d) female gametophyte
Answer: D


4. Most common type of ovule in angiosperms is________
a) orthotropous
b) anatropous
c) campylotropous
d) amphitropous
Answer: B


5. For formation of 50 seeds, how many minimum meiotic divisions are necessary ?
a) 50
b) 63
c) 25
d) 75
Answer: B


6. In bisexual flowers, maturation of gynoecium before androecium is known as__________
a) protandry
b)gynandry
c) protogyny
d) dicliny
Answer: C


7. If the number of chromosomes in an endosperm cell is 27, what will be the chromo- some number in the definitive nucleus?
a) 9
b) 18
c) 27
d) 36
Answer: B


8. Lever mechanisim of pollination is observed in_________
a) Salvia
b) Jasmine
c) Bougainvillea
d) Butea
Answer: A


9. Identify the wrong one from the following : In an orthotropous ovule_________
a) the micropyle and chalaza are in one
straight line
b) the micropyle and funicle are in one
straight line
c) the funicle, embryo sac, micropyle and
style are all in one straight line
d) the funicle, chalaza, embryo sac, micropyleare not in one straight line
Answer: C


10. Type of pollination in Vallisneria is_________
a) anemophily
b) hydrophily
c) omithophily
d) entomophily
Answer: B


11. The product of syngamy leads to the
formation of_________

a) endosperm
b) embryo
c) perisperm
d) cotyledon
Answer: B


12. In angiosperms, fertilization occurs________
a) in the stamen
b) when the male gamete fuses with an egg cell
c) on the outer surface of the ovary
d) some time after pollination
Answer: B


13. In Helobial type of endosperm development__________
a) first only nuclei divides
b) only first division is followed by cytokinesis
c) every nuclei division accompained by
cytokinesis
d) only second division is followed by auxin
Answer: B


14. Entomophilous flowers usually shows
modified structures like________

a) tiny flowers with white colour
b) dry pollens with smooth surface
c) light weight, bright coloured pollen
d) sticky pollen with rough surface
Answer: D


Newer Oldest

Related Posts