Biology MCQs for Class 12 with Answers Chapter 2 (Reproduction in Lower and Higher Animals)

Reproduction in lower and higher Animals MCQ with Answers 


Important points
  1. Reproduction is an important characteristic of living organismns. It is the process by which an organ ism produces young individuals of its own species. Thus, maintains the conlinuity of the species. 
  2. Animals may reproduce by asexual and sexual methods. 
  3. Asexual reproduction takes place by budding, by fission. 
  4. In sexual reproduction, gameles or sex cells from two animals of different sex unite to produce Zygote whose repeated mitosis form a multicellular embryo. 
  5. Bisexual animals have both the gonads in the same individual. Unisexual animals belong to two sexes, the male carrying only testes and the female possessng only ovaries.
  6. As feeding is essential for survival of any living organism the reproduction is essential for survival of the species. 
  7. In human beings the reproduction is of sexual type which involves fiusion of gametes Human being is a dioecious organismn so these are separate male and female individuals showing sexual dimorphism.

Reproduction in lower and higher Animals MCQ with Answers

Reproduction in lower and higher Animals is the scoring chapter in the board exam as well as medical entrance examination. Here we have collected  some important MCQ on reproduction in lower and higher Animals. These reproduction in lower and higher Animals MCQ Questions for all Concepts as per the latest syllabus of boards. Practice more on a regular basis with these NEET objective questions on reproduction in lower and higher Animals and improve your subject knowledge & problem-solving skills along with time management. Reproduction in lower and higher Animals Multiple Choice Questions make you feel confident in answering the question in the exam & increases your scores.

Multiple choice questions.


1. The number of nuclei present in a zygote is________
a. two 
b. one 
c. four   
d. eight
Answer : a 

Explanation : Ovum (female gamete) and sperm (male gamete) are both haploid (n) entities. Zygote is formed by fertization. i.e. fusion of male and female gametes. Thus, in zygote male and female gametes combine together to form diploid (2n) zygote.
Ovum(n) + Sperm(n) => Zygote (2n)


2. Which of these is the male reproductive organ in human?
a. sperm 
b. seminal fluid
c. testes 
d. ovary
Answer : c.

ExplanationThe main male sex organs are the penis and the testicles (testes) which produce semen and sperm, which, as part of sexual intercourse, fertilize an ovum in the female's body; the fertilized ovum (zygote) develops into a fetus, which is later born as an infant.


3. Attachment of embryo to the wall of the uterus is known as_____________

a. fertilization 
b. gestation
c. cleavage 
d. implantation
Answer : d 

ExplanationIn humans, implantation is the stage of pregnancy at which the embryo adheres to the wall of the uterus. At this stage of prenatal development, the conceptus is called a blastocyst. It is by this adhesion that the embryo receives oxygen and nutrients from the mother to be able to grow.


4. Rupturing of follicles and discharge of ova is known as___________

a. capacitation
b. gestation
c. ovulation 
d. copulation
Answer : c

ExplanationRupturing of Graafian follicles to release the secondary oocyte (ovum) from the ovary is called ovulation. In other words, ovulation is the release of a mature egg from the ovary.


5. In human female, the fertilized egg gets implanted in uterus____________

a. After about 7 days of fertilization
b. After about 30 days of fertilization
c. After about two months of fertilization
d. After about 3 weeks of fertilization.
Answer : a 

ExplanationThe fertilised egg or zygote undergoes several divisions to form the embryo. It moves into the uterus within a period of 4-5 days. In the uterus, the embryo implants itself into the endometrial lining 7-8 days after fertilisation. After implantation, it secretes a hormone called human chorionic gonadotrophin (hCG) which helps maintain the pregnancy.  Thus, the correct answer is option a.


6. Test tube baby technique is called_________

a. In vivo fertilization
b. In situ fertilization
c. In vitro fertilization
d. Artificial insemination
Answer : c ( In vitro fertilization )


7. The given figure shows a human sperm. Various parts of it are labelled as A, B, C, and D .Which labelled part represents acrosome ?




Answer : d 


Explanation
  1. A denotes for Acrosome
  2. B denotes for Nucleus
  3. C  denotes for centriole
  4. D denotes for Mitochondria


8. Presence of beard in boys is a____________
a. primary sex organ
b. secondary sexual character
c. secondary sex organ
d. primary sexual character.
Answer : b ( secondary sexual character )



Important MCQ  on Reproduction in lower and higher Animals with Answers:


1. Changes in GnRH pulse frequency in females is controlled by circulating levels of________

(a) Estrogen and inhibin
(b) Progesterone only
(c) Progesterone and inhibin
(d) Estrogen and progesterone.
Answer : D


2. Which of the following layers in an antral follicle is acellular?
(a) Granulomas
(b) Theca interna
(c) Stroma
(d) Zona pellucida
Answer: C


3. What is the correct sequence of sperm formation?
(a) Spermatogonia, spermatozoa, spermatocyte, Spermatid
(b) Spermatogonia, spermatocyte, spermatid, spermatozoa
(c) Spermatid, spermatocyte,
spermatozoa, spermatogonia,
(d) Spermatogonia, spermatocyte, spermatozoa, spermatid
Answer: B


4. The shared terminal duct of the reproductive and urinary system in the human male is__________
(a) Ureter
(b) Urethra
(c) Vas deferens
(d) Vasa efferentia
Answer: B


5. A temporary endocrine gland in the human body is________
(a) Pineal gland
(b) Corpus luteum
(c) Corpus cardiacum
(d) Corpus allatum
Answer: B


6. Capacitation occurs in________
(a) Rete testis
(b) Epididymis
(c) Vas deferens
(d) Female reproductive tract
Answer: D


7. Several hormones like hCG, hPL, oestrogen,cprogesterone are produced by____________
(a) Ovary
(b) Placenta
(c) Fallopian tube
(d) Pituitary
Answer: B


8. Fertilization in humans is practically feasible only with__________
(a) The Ovum and sperms are transporte
Simultaneously to ampullary - isthmic junction  of the fallopian tube
(b) The ovum and sperms are transported Smultaneously to ampullary - isthimic junction of the cervix.
(c) The sperms are transported into cervix within 48 hours of release to ovum in uterus.
(d) The sperms are transported into vagina just after the release of ovum in fallopian tube.
Answer: A


9. Which of these is not an important componernt or initiation of parturition in humans?
(a) Increase in estrogen and progesterone ratio
(b) Synthesis of prostaglandins
(c) Release of oxytocin
(d) Release of Prolactin
Answer: D


10. Which of the following events is not associated with ovulation in human female?
(a) Decrease in oestradiol
(b) Full development of Graafian follicle
(c) Release of secondary oocyte
(d) LH surge
Answer: A


11. Select the correct option describing gonadotropin activity in a normal pregnant female_________
(a) High level of FSH and LH stimulates the thickening of endometrium.
(b) High level of FSH and LH facilitate implantation of the embryo
(c) High level of hCG stimulates the synthesis of estrogen and progesterone
(d) High level of hCG stimulates the thickening of endometrium
Answer: C


12. The main function of mammalian corpus luteum is to produce________
(a) Estrogen only
(b) Progesterone
(c) Human chorionic gonadotropin
(d) Relaxin only
Answer: B


13. Menstrual flow occurs due to lack of________
(a) Oxytocin
(b) Progesterone
(c) Vasopressin
(d) FSH
Answer: B


14. Which one of the following is not the function of placenta?
(a) Facilitates removal of carbon dioxide and waste material from embryo
(b) Secretes oxytocin during parturition
(c) Facilitates supply of oxygen and nutrients to embryo
(d) All
Answer: B


15. Which of the following is a hormone releasing intra uterine device________
(a) Multiload 375
(b) Cervical cap
(c) LNG 20
(d) Vault
Answer: C


16. Tubectomy is a method of sterilization in which__________
(a) Small part of vas deferens is removed or tied up
(b) Uterus is removed surgically
(c) Small part of the fallopian tube is removed and tied up
(d) Ovaries are removed surgically
Answer: C


17. One of the legal methods of birth control is________
(a) By having coitus at the time of the day break
(b) By a premature ejaculation during coitus
(c) Abortion by taking an appropriate medicine
(d) By abstaining from coitus from day 10 to 17 of the menstrual cycle
Answer: D


18. Which of the following cannot be detected in a developing foetus by amniocentesis?
(a) Down's syndrome
(b) Jaundice
(c) Klinefelter's syndrome
(d) Sex of the foetus
Answer: B


19. Clitoris in human female is homologous to........... In male.
(a) penis
(b) Cowper's gland
(c) scrotum
(d) prostate gland
Answer : A


20. Hydra reproduces by which type of Reproduction_________
(a) fission
(b) budding
(c) fragmentation
(d) longitudinal binary fission
Answer: B


21. In asexual reproduction__________
(a) Gametes are formed
(b) Gametes are fused
(c) mitotic cell division takes place
(d) meiotic cell division takes place
Answer: C


22. In man maturation of sperm takes place at temperature__________

(a) lower than that of body
(b) higher than that of body
(c) equal to that of body
(d) no condition of temperature
Answer: A


23. Bacterium, Treponema pallidum causes__________
(a) gonorrhoea
(b) syphilis
(c) molluscum contagiosum
(d) herpes genitalis
Answer: B


24. The testes are held in scrotum by_______
(a) gubernaculum
(b) spermatic chord
(c) inguinal duct
(d) connective tissĂșe chord
Answer: A

Related Posts