Class 12 biology chapter 10 MCQs (Human Health and Diseases)



Multiple Choice Questions

1. Which of the following is NOT caused by unsterilized needles?
    a. Elephantiasis
    b. AIDS
    c. Malaria
    d. Hepatitis B

Answer : Elephantiasis


2. Opium derivative is ..............
    a. Codeine
    b. Caffeine
    c. Heroin
    d. Psilocybin

Answer : Codeine 


3. The stimulant present in tea is .............
    a. tannin
    b. cocaine
    c. caffeine
    d. crack

Answer : Caffeine


4. Which of the following is caused by smoking?
    a. Liver cirrhosis
    b. Pulmonary tuberculosis
    c. Emphysema
    d. Malaria

Answer : Pulmonary tuberculosis


5. An antibody is ...............
    a. molecule that binds specifically an                  antigen
    b. WBC which invades bacteria
    c. secretion of mammalian RBC
    d. cellular component of blood

Answer : Molecule that binds specifically an antigen


6. The antiviral proteins released by a virus-infected cell are called ............
    a. histamines
    b. interferons
    c. pyrogens
    d. allergens

Answer : Interferons


7. Both B-cells and T-cells are derived from ....................
    a. lymph nodes
    b. thymus glands
    c. liver
    d. stem cells in bone marrow

Answer : Stem cells in bone marrow


8. Which of the following diseases can be contracted by droplet infection?
    a. Malaria
    b. Chicken pox
    c. Pneumonia
    d. Rabies

Answer : Malaria 


9. Confirmatory test used for detecting HIV infection is .................
    a. ELISA
    b. Western blot
    c. Widal test
    d. Eastern blot

Answer : ELISA 


10. Elephantiasis is caused by ............
    a. W. bancrofti
    b. P. vivax
    c. Bedbug
    d. Elephant

Answer : W. bancrofti 


11. Innate immunity is provided by ...........
    a. phagocytes
    b. antibody
    c. T- Lymphocytes
    d. B- Lymphocytes

Answer : Phagocytes.






x