Solid state class 12 chapter 1 MCQs maharashtra board


Question 1 : Choose the most correct answer.
1. Molecular solids are
a. crystalline solids
b. amorphous solids
c. ionic solids
d. metallic solids

Answer -: A) crystalline solids

2. Which of the follwong is n-type
semiconductor?
a. Pure Si
b. Si doped with As
c. Si doped with Ga
d. Ge doped with In

Answer -: b) si doped with As

3. In Frenkel defect
a. electrical neutrality of the
substance is changed.
b. density of the substance is
changed.
c. both cation and anion are missing
d. overall electical neutrality is
preserved.

Answer -: d) overall electrical neutrality is preserved.

4. In crystal lattice formed by bcc unit
cell the void volume is
  a. 68 %    b. 74 %  c.32 %   d. 26 %

Answer -:   c ) 32%

5. The coordination number of atoms in
 bcc crystal lattice is
a. 2.      b. 4       c. 6         d. 8

Answer -:  d) 8

6. Which of the following is not
correct?
a.Four spheres are involved in the
formation of tetrahedral void.
b. The centres of spheres in octahedral
voids are at the apices of a regular
tetrahedron.
c.If the number of atoms is N the
number of octahedral voids is 2N.
d. If the number of atoms is N/2, the
number of tetrahedral voids is N.

Answer -: c) if the number of atoms is N the number of octahedral voids is 2N.

7. A compound forms hcp structure.
Number of octahedral and tetrhedral
voids in 0.5 mole of substance is
respectively.
a. 3.011×1023, 6.022×1023
b. 6.022×1023, 3.011×1023
c. 4.011×1023, 2.011×1023
d. 6.011×1023, 12.022×1023

Answer -: a) 3.011x 1023, 6.022x1023.

8. Pb has fcc structure with edge length
of unit cell 495 pm. Radius of Pb
atom is
a. 205 pm b. 185 pm
c. 260 pm d. 175 pm

Answer -: d) 175 pm