Most Important MCQs on chloroplast



Chloroplasts are a type of plastid—a round, oval, or disk-shaped body that is involved in the synthesis and storage of foodstuffs. Chloroplasts are distinguished from other types of plastids by their green colour, which results from the presence of two pigments, chlorophyll a and chlorophyll b.

Chloroplasts are found in all higher plants. It is oval or biconvex, found within the mesophyll of the plant cell. The size of the chloroplast usually varies between 4-6 µm in diameter and 1-3 µm in thickness. They are double-membrane organelle with the presence of outer, inner and the thin intermembrane space. There are two distinct regions present inside a chloroplast known as the grana and stroma.

The photosynthesis-conducting organelles which is the site where chlorophyll traps solar energy converting it and storing it in the energy storage molecules – NADPH and ATP are called Chloroplasts. Chloroplasts are functional in the calvin cycle performing a number of functions. It is a type of organelle referred to as a plastid.

Important MCQs on Chloroplast

1. The bright colours of ripe fruits is due to
a) Chromoplasts
b) Chloroplasts
c) Amyloplasts
d) Leucoplasts

Answer: a

2. Factory for synthesis of sugars in autotrophic eukaryotes___
a) Mitochondria
b) Chloroplast
c) Ribosome
d) Endoplasmic reticulum

Answer: b

3. Stroma is the ground material of which of these___
a) Ribosomes
b) Lysosomes
c) Mitochondria
d) Chloroplasts

Answer: d

4. When green tomatoes fruits turn to red, then___
a) new chromoplasts are formed

b) chloroplasts are disintegrated and get converted into chromoplasts

c) chromoplasts are changed to chloroplasts

d) none of these

Answer: b

5. The thylakoid in chloroplasts are arranged as____
a) Stacked discs
b) interconnected disc
c) interconnected sacs
d) none of the above

Answer: a

6. If we separate the cell organelles of a living cell, then which part should be alive
a) Ribosome
b) cell wall
c) endoplasmic reticulum
d) chloroplast

Answer: d

7. Extranuclear DNA is found in___
a) Ribosome
b) Chloroplast
c) Golgi apparatus
d) endoplasmic reticulum

Answer: b

8. In chloroplasts, where do light reactions occur______
a) outer membrane
b) inner membrane
c) thylakoid membrane
d) stroma

Answer: c

9. In chloroplasts, the parallel layering of membranes is suited for___
a) maximum exposure of enzymes

b) maximum light absorption

c) minimum light absorption so cells can maintain their temperature

d) all of these

Answer: b

10. Chlorophyll in chloroplasts is present in____
a) Stroma
b) outer membrane
c) thylakoids
d) inner membrane

Answer: c

11. Who first discovered chloroplast?
a) J Rhodin
b) Robert Porter
c) Camillo Golgi
d) Konstantin Mereschkowski

Ans : D

12. What is the diameter of a chloroplast?
a) 1 – 2 micrometer
b) 2 – 4 micrometer
c) 4 – 6 micrometer
d) 6 – 10 micrometer

Answer : c

13. The mass of chloroplast DNA is __________
a) 10 – 15 million daltons
b) 50 – 100 million daltons
c) 80 – 130 million daltons
d) 25 – 125 million daltons

Answer : c

14. The number of chloroplasts found in Arabidopsis thaliana is _____________
a) 100
b) 150
c) 50
d) 200

Answer : A

15. Which pigment is responsible for the process of sunlight?
a) Chlorophyll a
b) Chlorophyll b
c) Xanthophyll
d) Anthocyanin

Answer : a

16. Which pigment constitutes majorly in absorbing sunlight for photosynthesis?
a) Chlorophyll a
b) Chlorophyll b
c) Xanthophyll
d) Anthocyanin

Answer : b

17. Which of the following organisms has photosynthetic pigments in it?
a) Yeast
b) Nitrosomonas
c) Spirulina
d) Phosphobacter

Answer : c

18. What is the chemical formula of chlorophyll a?
a) C45H72MgN4O5
b) C55H72MgN4O5
c) C55H72MnN4O5
d) C45H72MnN4O5

Answer : b

19. What disease is caused by the dysfunction of chloroplast?
a) Leaf spot
b) Blight spot
c) Leaf variegation
d) Powdery mildew

Answer : c

20. Thylakoid membrane produces ATP by the process of___
a) photosynthesis
b) chemiosmosis
c)chemosynthesis
4) respiration

Answer : b