Class 6 Science Chapter 1 - Natural Resources – Air, Water And Land

Maharashtra state board science Textbook Solutions for Class 6 are very important and crusial that helps the students in understanding the complex topics. Class 6 Science textbook solutions helps you in the preparation of class 6 science board examination as well as verious compititive entrance examinations also. Studying the class 6 science answers to the questions in the science textbook will check your understanding of a particular topic and helps you determine your strengths and weaknesses.



We are providing class 6 science chapter 1 Natural Resources – Air, Water And Land worksheet, Maharashtra state board solutions for class 6 science chapter 1 and covers  class 6 science chapter 1 Natural Resources – Air, Water And Land  extra questions. If you required  class 6 science chapter 1 pdf contact us, class 6 science chapter 1 Natural Resources – Air, Water And Land. class 6 science chapter 1 in English textbook solutions class 6 science chapter 1 pdf download and step by step detailed explanation of class 6 science chapter  1 Natural Resources – Air, Water And Land activities.

We provide step-by-step solutions for class 6 Science that help you understand and learn how to solve for the answer. Comprehending how to calculate the answer is where the true learning begins. Armed with this knowledge, you can apply it to other textbook problems and be better prepared to succeed on test day / Board exam day of class 6 science.

Plus, we regularly update and improve Class 6 Science Textbook Solutions based on student ratings and feedback, so you can be sure you're getting the latest information available.


Important points :
  1. The elements available in nature which fulfil the basic needs of living things are called natural resources. 
  2. Air, water and land are important natural resources.
  3. Soil has both biotic and abiotic constituents.
  4. There are many constituents of air such as nitrogen, oxygen, carbon dioxide, inert gases, water vapour and dust particles.
  5. The ozone layer is a protective shell of the earth. 
  6. Natural resources should be used carefully and sparingly


1. Fill in the blank
a) The layer of ozone gas absorbs ultraviolet rays that come from the sun to the earth.

b) Of the total water available on the earth, fresh water forms 0.3 percent.

c) Both biotic and abiotic constituents
are present in the soil.


2. Why is it said that – ?
a) The ozone layer is a protective shell of the earth.
Answer : Because ozone layer absorbs the harmful ultraviolet rays that come from sun to the earth.

b) Water is life.
Answer : Because without water we can not function properly, our metabolism is dependent on water, we can not survive without water

c) Seawater is useful even though it is not potable.
Answer : because Seawater supports vast quantity of marine life that serves as food for us. The plant life of sea, commonly known as phytoplankton, recycles oxygen for you and I to breathe. Seawater also moderates our climate.


3. What will happen if –
a) Microbes in the soil get destroyed.
Answer : If all the microbes in the soil get destroyed, then all the soil respiration and soil nutrient cycling will be stopped. The soil loses its nutrients and hence the plants will not get any nutrient from the soil. And there will be no plants on Earth as they will not get any nutrients and hence Earth will be destroyed

b) The number of vehicles and factories in your surroundings increases.
Answer : The increase in the number of vehicles and factories in surroundings will give rise to employment for many people. But at the same time, they will pose a threat to the entire environment. There will be more emission of carbon dioxide and other harmful gases that will lead towards heart and lung issues.

c) The total supply of potable water is finished.
Answer : If the potable water will finish then Non-potable water can be made potable through reverse osmosis or steam distillation, among others methods. The only problem is that these methods are generally expensive and energy intensive, so energy prices (not to mention water prices) would inevitably soar.


4. Match the following.

Group ‘A’      Group ‘B’
1) Carbon      a) Generation of dioxide soil

2) Oxygen       b) Rain

3) Water         c) Plants and vapour food.                                     production

4) Microbes   d) Combustion

Answer :  1-c.   2-d.    3-b.    4-a


Q.5 Name the following.

a) Constituents of the biosphere
Answer : It consists of three components Lithosphere (Land), Hydrosphere (Water) and Atmosphere (Air).

b) Biotic constituents of soil
Answer :  Biotic factors are living or once-living organisms in the ecosystem. These are obtained from the biosphere and are capable of reproduction. Examples of biotic factors are animals, birds, plants, fungi, and other similar organisms

c) Fossil fuel
Answer : A fossil fuel is a fuel formed by natural processes, such as anaerobic decomposition of buried dead organisms, containing energy originating in ancient photosynthesis. Such organisms and their resulting fossil fuels typically have an age of millions of years, and sometimes more than 650 million years.

d) Inert gases in air
Answer : There are many gases that make up our atmosphere, including inert gases. When we refer to inert gases, we are usually referring to six primary ones, also called the noble gases. Meet the most common inert gases: helium (He), argon (Ar), neon (Ne), krypton (Kr), xenon (Xe), and radon (Rn)

e) Gases that are harmful to the ozone layer.
Answer : Chlorofluorocarbons (CFCs) and other halogenated ozone depleting substances (ODS) are mainly responsible for man-made chemical ozone depletion.


6. True or false ?
a) Land and soil are the same thing.
Answer : False

b) The water in a lake is called ground water.
Answer : True

c) It takes about 1000 years to form a 25 cm thick layer of soil.
Answer : False

d) Radon is used in decorative lights.
Answer : True


7. Answer in your own words.

a) Explain with the help of a diagram how soil is formed.
Answer : The soil is formed in millions of year. The soil is made up of very small particles . the soil is a thin layer of material covering the earth surface and is formed from the weathering of rocks. it is made up mainly of mineral particles , organic materials , air , water and living organism.


b) Why is there a shortage of water even though it occupies about 71% of the earth’s surface ?
Answer : Because all the 71 % is in the form of salty water present in oceans and seas. so It cannot be utilised for daily purposes like bathing ,drinking etc. water . out of that 3% ,2% is the form of glaciers so.

c) What are the various constituents of air ? Write their uses.
Answer : The various air constituents are- Nitrogen, Oxygen, Carbon Dioxide and argon. Now these constituents are denoted by a pie chart where Nitrogen Is 78% and Oxygen is 21%. The 1% includes Various gases with carbon dioxide and argon being the most abundant of them.

Importance of air:
1) The importance of air can be understood by the fact that earth supports life becuase of the present of this air in our surrounding.
2) It is required for various biological functions and biogeochemical cycles.

d) Why are air, water and land considered to be valuable natural resources?
Answer : Air, water and land are considered to be valuable natural resources because they cannot be reconstructed by human beings if they are exhausted or polluted. These are natural resources are limited and should be very carefully maintained for the goodness and well-being of living organisms on earth.

Importance of land:
1) All terrestrial organisms live on land.
2) We use it for the purpose of land farming, building houses, roads etc.
3) The plants and animals which we use also grow on the land.
4) The minerals which we obtain from deep inside the earth are also important resources. For example, petrol, coal etc.

#Observe the picture alongside and answer the questions.

1. Where do we see the birds?
Answer : in Air

2. Where is the cow grazing?
Answer :.on land

3. Locate the trees and the road.
Answer : -----

4. Where does the river come from? How does it flow?
Answer : From Mountains & It flows smoothly.

5. Where is the aeroplane ?
Answer : In the sky.

6. Where are the fish seen?
Answer : In water.

7. On what is the sail boat floating?
Answer : water


# Use your brain power :
1. What would have happened if there were no air on the earth?
Answer : If there was no air on earth, plants and animals would not survive. The latter use oxygen for respiration, therefore they will not get the necessary fuel for the breakdown of the food products. Moreover the ultra violet rays will fqall on earth and cause untold destruction because the atmosphere will lack ozone layer.

2. In what ways is the water in seas and oceans useful even though it is salty?
Answer : The Sea and ocean waters, even if is salty, is useful in the following ways: a) The salts can be separated and the water in the seas and oceans can be used for drinking purposes. b) The salt can be extracted and purified to make edible salts.

3. What are the constituents of soil? Classify them as biotic and abiotic constituents.
Answer : soil is made up from four constituents: mineral material, organic material, air and water. There are considered to be three main mineral parts to soil; 'sand', 'silt' and 'clay'. These parts give the soil its 'mineral texture'.
Abiotic and Biotic

Abiotic factors refer to non-living physical and chemical elements in the ecosystem. Abiotic resources are usually obtained from the lithosphere, atmosphere, and hydrosphere. Examples of abiotic factors are water, air, soil, sunlight, and minerals.

Biotic factors are living or once-living organisms in the ecosystem. These are obtained from the biosphere and are capable of reproduction. Examples of biotic factors are animals, birds, plants, fungi, and other similar organisms.

# Can you tell 
1. What is land made of ? 
Answer : Earth is made up of land, air, water and life. Mountains, valleys and flat places make up the land.

2. Is land flat everywhere ? 
Answer : No

3. What do you see on land?
Answer : All things are on land like tree , grasses, animals, plants.

4. Does man produce soil/land? 
Answer : No

5. What has man created on land?
Answer : Houses, buildings.

6. If a deep pit is dug in the ground, what do you find there?
Answer : If you drill a large hole in the ground, it is possible to find soil and also water when the depth increases to a great extent. One of the most important aspects of the pit is that it should be dig deeper to get the desired results in an impeccable manner.

Also readTextbook Solutions for Class 6 Science all Chapters


Chapter 2 : General Science Solutions for Class 6 Science Chapter 2 - The Living World

Chapter 3 : General Science Solutions for Class 6 Science Chapter 3 - Diversity in Living Things and their Classification

Chapter 4 General Science Solutions for Class 6 Science Chapter 4 - Disaster Management

Chapter 5 : General Science Solutions for Class 6 Science Chapter 5 - Substances in the Surroundings - Their States and Properties

Chapter 6 General Science Solutions for Class 6 Science Chapter 6 - Substances in Daily Use

Chapter 7 General Science Solutions for Class 6 Science Chapter 7 - Nutrition and Diet

Chapter 8 : General Science Solutions for Class 6 Science Chapter 8 - Our Skeletal System and the Skin

Chapter 9 General Science Solutions for Class 6 Science Chapter 9 - Motion and Types of Motion

Chapter 10 : General Science Solutions for Class 6 Science Chapter 10 - Force and Types of Force

Chapter 11 : General Science Solutions for Class 6 Science Chapter 11 - Work and Energy

Chapter 12 : General Science Solutions for Class 6 Science Chapter 12 - Simple Machines

Chapter 13 : General Science Solutions for Class 6 Science Chapter 13 - Sound

Chapter 14 : General Science Solutions for Class 6 Science Chapter 14 - Light and the Formation of Shadows

Chapter 15 : General Science Solutions for Class 6 Science Chapter 15 - Fun with Magnets

Chapter 16 : General Science Solutions for Class 6 Science Chapter 16 - The Universe