Important MCQ on Photosynthesis for NEET - YB Study -->

Important MCQ on Photosynthesis for NEET

MCQ on Photosynthesis with Answers Pdf

Studying Photosynthesis is not an easy task because it is quite a vast topic, making it hard to prepare for exams. Not only for Cell Biology but several other entrance exams as well. There are many websites and online tools that can help a lot in the study routine. If you are preparing for NEET it is essential to be an expert in the Photosynthesis concept. We brought a complete guide for you to prepare for Photosynthesis MCQ free of cost. Not everyone can pay and take a course, that's why we've collected all Topics wise and other important MCQ on Photosynthesis that provide the most diverse materials to study for the exams that will put you in Pharmacy and Medical College. There are good practices for studying Photosynthesis MCQ Questions and Answers in general.

Important MCQ on Photosynthesis for NEET


Important Points to Remember about Photosynthesis 
  1. Photosynthesis is the process used by plants, algae, and certain bacteria to harness energy from sunlight and turn it into chemical energy. Here, we describe the general principles of photosynthesis and highlight how scientists are studying this natural process to help develop clean fuels and sources of renewable energy.
  2. There are two types of photosynthetic processes: oxygenic photosynthesis and anoxygenic photosynthesis.
  3. Oxygenic photosynthesis functions as a counterbalance to respiration by taking in the carbon dioxide produced by all breathing organisms and reintroducing oxygen to the atmosphere.
  4. On the other hand, anoxygenic photosynthesis uses electron donors other than water. The process typically occurs in bacteria such as purple bacteria and green sulfur bacteria, which are primarily found in various aquatic habitats.
  5. Oxygenic photosynthesis is written as follows: 6CO2 + 12H2O + Light Energy → C6H12O6 + 6O2 + 6H2O
  6. Similarly, the various anoxygenic photosynthesis reactions can be represented as a single generalized formula: CO2 + 2H2A + Light Energy → [CH2O] + 2A + H2O
  7. Photosynthesis takes place in the chloroplast. The chlorophyll present in the chloroplast traps the light from the sun and carries out the process.


Photosynthesis MCQ Questions and Answers

1. Photosynthesis occurs in___
a) Chloroplast
b) Golgi body
c) Endoplasmic reticulum
d) Nucleus
Answer: A


2. Rate of photosynthesis does not depend upon:
a) Quality of light
b)  Intensity of Light
c) Duration of Light
d) Temperature
Answer: C


3. For photosynthesis green plants require:
a) Chlorophyll only
b) Light
c) Carbon dioxide and water
d) All of the above
Answer : D


4. The optimum temperature for photosynthesis is
a) 25-35℃
b) 10-15℃
c) 35-40℃
d) 20-25℃
Answer : D


5. Photosynthesis is a _____ process.
a) Catabolic
b) Anabolic
c) Exothermic
d) Metabolic
Answer: B


6. Photorespiration occurs in____
a) Four cell organelles
b) Two cell organelles
c) One cell organelle
d) Three cell organelle
Answer : D


7. Name the pigment which is responsible for the absorption of light in plants?
a) Chlorophyll
b) Stoma
c) Xylem
d) Phloem
Answer: A


8. Reduction of NADP occurs in
a) Oxidative photophosphorylation
b) Cyclic photophosphorylation
c) Non cyclic photophosphorylation
d) None
Answer: C


9. In bacteria name the color of light which is responsible for photosynthesis?
a) Ultra-Violet
b) Blue
c) Red
d) None of the above
Answer: C


10. Kranz anatomy is found in the leaves of
a) Wheat
b) Mustard
c) Potato
d) Sugarcane
Answer : D


11. Quantasomes are found in:
a) Cristae of mitochondria
b) Thylakoid membrane of chloroplasts
c) Nucleus membrane
d) Lysosome
Answer: B


12. Peroxisomes are involved in which type of reactions
a) Calvin cycle
b) Glyoxylate cycle
c) Glycolytic cycle
d) Bacterial photosynthesis
Answer: C


13. Name the metal present in chlorophyll ‘a’ and ‘b’?
a) Iron
b) Copper
c) Magnesium
d) Manganese
Answer: C


14. Photorespiration involves oxidation of
a) PGA
b) RuBP
c) Chlorophyll a
d) Both a and b
Answer: B


15. Name the structural unit of photosynthesis?
a) Thylakoid
b) Grana
c) Stroma
d) Chlorophyll
Answer: A


16. C3 and C4 plants differ with respect to___
a) Number of ATP molecules consumed
b) First product
c) Substrate which accepts carbon dioxide
d) All
Answer : D


17. Which of the following statements are true regarding Photosystems?
a) Photosystems are arrangements of chlorophyll and other pigments packed into thylakoids.
b) Many Prokaryotes have only one photosystem.
c) Both A and B are correct.
d) Only A is correct.
Answer: C


18. In Calvin cycle, 1 molecule of glucose is formed from
a) 6CO2 + 30ATP + 12NADPH
b) 6CO2 + 12ATP
c) 6CO2 + 18ATP + 12NADPH
d) 6CO2 + 18ATP + 30NADPH
Answer: C


19. Name the physiochemical process in which chemical energy is produced by light energy with the help of a photosynthetic organism?
a) Photosynthesis
b) Respiration
c) Oxidative decarboxylation
d) Oxidative phosphorylation
Answer: A


20. Where does a light reaction take place?
a) Grana
b) Stroma
c)Cytoplasm
d) Endoplasmic reticulum
Answer: A


21. Classification of organisms as oxygenic or anoxygenic during photosynthesis is based on ______
a) The presence of Co2
b) The generation of oxygen
c) The presence of light
d) The presence of water
Answer: B


22. Electrons from the excited chlorophyll molecules of PS-II are first accepted by___
a) Pheophytin
b) Ferredoxin
c) Cytochrome f
d) Cytochrome b
Answer: A


23. Which of the following is not a lipid-soluble photosynthetic pigment?
a) Phycobilins
b) Carotenoids
c) Chlorophyll
d) Xanthophylls
Answer: A


24. Non-cyclic photophosphorylation results in the production of___
a) NADH
b) NADPH
c) ATP
d) ATP and NADPH
Answer : D


25. Which of these features are not of chlorophyll?
a) It has Mg2+ as the central metal ion
b) It has a cyclopentanone ring fused with a pyrrole ring
c) It has a planer tetrapyrrole ring structure
d) It is a water-soluble pigment
Answer : D


26. DCMU inhibits
a) PS-I
b)PS-II
c) Oxidative phosphorylation
d) It destroys chloroplast
Answer: B


27. Name the pigment which is responsible for the yellow color of leaves in autumn and the orange color of carrots?
a) Phycobilins
b) Chlorophylls
c) Carotenoids
d) Bacteriochlorophyll
Answer:  C


28. Maximum photosynthesis occurs in
a) Blue light
b) Red light
c) White light
d) Greenlight
Answer: B


29. The first acceptor of CO2 in C4 plants is
a) Aspartic acid
b) Malic acid
c) Oxaloacetic acid
d) Phosphoenolpyruvate
Answer : D


30. Name the mechanism which prevents photo-oxidative damage in plants?
a) Photosynthesis
b) Photorespiration
c) Photoprotection
d) Photoprotection
Answer: C


31. The first product of the C4 pathway is
a) PGA
b) DHAP
c) Oxaloacetate
d) Phosphoenolpyruvate
Answer: C


32. Name the photosynthetic pigment which is structurally similar to bile pigment bilirubin?
a) Chlorophyll
b) Carotene
c) Xanthophyll
d) Phycobilins
Answer : D


33. The two pigment system theory of photosynthesis was proposed by
a) Aron
b) Blackman
c) Hill
d) Emerson
Answer : D


34. What is the location of photosynthetic pigment in an oxygenic photosynthetic organism?
a) Plasma membranes
b) Thylakoid membranes
c) Chromatophores
d) Chlorosome
Answer: B


35. H2 donor during photosynthesis is
a) ATP
b) NADP
c) NADPH
d) NADH
Answer: C


36. What is the absorption spectrum?
a) The graph produced by absorption of light
b) The graph shows the photochemical reaction
c) The graph produced by absorption of oxygen
d) The graph shows oxygen evolution at a different wavelength
Answer: A


37. The minerals involved in spitting reaction during photosynthesis is
a) Potassium and manganese
b) Magnesium and chlorine
c) Potassium and chlorine
d) Manganese and chlorine
Answer : D


38. Name the filamentous fungi which are used in Engelmann’s experiment to show photosynthetic activity?
a) Rhizopus stolonifer
b) Penicillium
c) Cyanobacteria
d) Spirogyra
Answer : D


39. Water-soluble photosynthetic pigment is
a) Chlorophyll a
b) Xanthophyll
c) Anthocyanin
d) Chlorophyll b
Answer:  C


40. Which of the following term defines the production of heat and light when an excited molecule returns to its original state?
a) Fluorescence
b) Luminescence
c) Intersystem crossing
d Phosphorescence
Answer: A


41. In photosynthesis dark reaction, is called so because-
a) It occurs in dark.

b) It does not require light energy.

c) It cannot occur during the daytime.

d) It occurs more rapidly at night.
Answer: B


42. What is resonance energy transfer?
a) Transfer of electrons between the molecules
b) The transfer of energy as well as electrons
c) The transfer of electrons but not the energy
d) The transfer of energy but not the electron
Answer : D


43. How many photons are absorbed to produce one molecule of oxygen?
a) Two
b) Ten
c) Twelve
d) Eight
Answer : D


44. Which of the following is a Hill reagent?
a) Sugar
b) Chlorophylls
c) 2, 6- dichlorophenolindophenol
d) Nicotinamide adenine dinucleotide phosphate
Answer: C


45. What is the red drop phenomenon?
a) Falling of red color in the spectrum
b) Drop-in quantum yield in the red region of the spectrum
c) Drop-in quantum yield in the far-red region of the spectrum
d) Falling of far-red color in the spectrum
Answer: C


46. Which of the following correctly defines the yield of oxygen by the no. of photons absorbed?
a) Emerson enhancement effect
b) Quantum requirement
c) Photochemical reaction
d) Quantum Yield
Answer : D


47. Name the scientist, who first pointed out that plants purify foul air by bell jar experiment?
(1) Willstatter
(2) Robert Hooke
(3) Priestley
(4) Jean Senebier
Answer: 3

48. Of the total amount of water absorbed by the plant, its actual percentage used during photosynthesis is:–
(1) 50%
(2) 90%
(3) 1%
(4) 25%
Answer: 3

49. Moll's half leaf experiment explains that_______
(1) Carbon dioxide is essential for photosynthesis
(2) Chlorophyll and water are necessary for
photosynthesis
(3) Light and water are essential for photosynthesis
(4) All the above are correct
Answer: 1

50. Oxygen during photosynthesis comes from the water was proved with the help of O18 experiment by________
(1) Ruben and Kamen
(2) Hill
(3) Warburg
(4) Blackman
Answer: 1

51. Name of the scientist who pointed out the importance of different wavelengths of light using green algae and aerobic bacteria________
(1) Priestley
(2) Ingen-Housz
(3) K.V. Thimann
(4) Englemann
Answer: 4

52. Photosynthesis in C4 plants is relatively less limited by atmospheric CO2 levels because :
(1) Four carbon acids are the primary initial CO2 fixation products
(2) The primary fixation of CO2 is mediated via PEP carboxylase
(3) Effective pumping of CO2 into bundle sheath cells
(4) Rubisco in C4 plants has a higher affinity for CO2
Answer: 3

53. Due to increase in concentration of CO2_______
(1) Photosynthesis increases
(2) Photosynthesis decreases
(3) Water absorption efficiency increases
(4) Water absorption efficiency decreases
Answer: 1

54. Choose the correct statement about C4 plants______
(1) Mesophyll cells possess RuBisCO
(2) Neither mesophyll cells nor bundle sheath cells Pose RuBisCO
(3) Mesophyll cells have PEPcase which convert CO2 into OAA
(4) Bundle sheath cells synthesize OAA which is a 4 carbon compounds
Answer: 3

55. In CAM plants, photophosphorylation
occurs in__________
(1) Bundle sheath cell, during night
(2) Mesophyll cell, during daytime
(3) Mesophyll cell, during night
(4) Bundle sheath cell, during daytime
Answer: 2

56. In the Calvin cycle, CO2 is fused with primary acceptor molecules to form 3C compound phosphoglycerate. If in this reaction CO2 provides one-carbon then how many carbons are present in the primary acceptor molecule?
(1) Five carbons
(2) Two carbons
(3) Six carbons
(4) Three carbons
Answer: 1

57. In photosynthesis, NADPH + H+ are oxidised in________
(1) Calvin cycle
(2) noncyclic photophosphorylation
(3) cyclic photophosphorylation
(4) Z-scheme
Answer: 1

58. Enzyme, which can catalyze both carboxylation and oxygenation of RuBP in the chloroplast, is not found in which of the following cells?
(1) Mesophyll cells of C4 plants
(2) Mesophyll cells of C3 plants
(3) Mesophyll cells of CAM plants
(4) Bundle sheath cells of C4 plants
Answer: 1

59. Why are C4 plants more efficient?
(1) They show photorespiration
(2) They have RuBisCO in mesophyll cells
(3) They can tolerate high temperature
(4) They have a mechanism of concentrating CO2 at the place of RuBisCO enzyme action.
Answer: 4


MCQ on Cell Biology for NEET Pdf  : 

Related Posts