Class 12 biology chapter 15 Biodiversity, Conservation and Environmental Issues solutions

Class 12 biology chapter 15 Biodiversity, Conservation and Environmental Issues solutions


Maharashtra Biology Textbook Solutions for Class 12 are very important and crusial that helps the students in understanding the complex topics and helps them in the preparation of class 12 board examination as well as verious compititive entrance examinations also. Studying the answers to the questions in the biology textbook will check your understanding of a particular topic and helps you determine your strengths and weaknesses.

Class 12 biology textbook Solutions for Class 12,  Biology  Chapter 15  Biodiversity, Conservation and Environmental Issues maharashtra state board are provided here with simple step-by-step  detailed explanations. These solutions for Biodiversity, Conservation and Environmental Issues  are very popular among Class 12 students for biology chapter 15 Biodiversity, Conservation and Environmental Issues Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the biology textbook Solutions Book of Class 12 biology Chapter 15 are provided here for you for free. You will also love the experience on ybstudy class 12 Solutions. All biology textbook Solutions. Solutions for class 12, These biology textbook solutions are prepared by biology experts and are 100% accurate.


Q. 1 Choose the correct option
1. Observe the graph and select correct 
option.

a. Line A represents, S=CA2
b. Line B represents, log C= log A +
Z log S
c. Line A represents, S=CAZ 
d. Line B represents, log S= log Z + C
log A

2. Select odd one out on the basis of Ex 
situ conservation.
 a. Zoological park
 b. Tissue culture
 c. Sacred groves
 d. Cryopreservation

3. Which of the following factors will favour species diversity?
a. Invasive species
b. Glaciation
c. Forest canopy
d. co extinction
Answer -------------

4. The term “terror of Bengal’ is used for 
___________.
a. algal bloom
b. water hyacinth
c. increased BOD
d. eutrophication

5. CFC are air polluting agents which are 
produced by ___________.
a. Diesel trucks
b. Jet planes
c. Rice fields
d. Industries

Q. 2 Very short answer type questions.
1. Give two examples of biodegradable 
materials released from sugar industry.
Answer : Plant products , wood, paper, food waste, leaves, grass clippings, natural products.

2. Name any 2 modern techniques of protection of endangered species.
Answer : Better Mapping and Visualisation Earth/
•Screen capture. ...

•Smart Collars for Endangered Species: ...

•Remote Control Photography and Video: ...

•Remote Monitoring of Wildlife Sounds: ...

•Remote Controlled Sampling: ...

•Texting Elephants: ...

•High-Tech Fish Hooks: ...

•Gene Sequencing:


3. Where was ozone hole discovered?
Answer : Antarctic

4. Give one example of natural pollutant.
Answer : Natural pollution is caused due to natural sources. e.g., Volcanic eruptions, release of CH4 by paddy fields and cattle, release of CO by plants and animals, emission of natural gas, O3, nitrogen oxides, cosmic rays, UV-rays etc.

5. What do you understand by EW category of living being?
Answer : Extinct in the Wild (EW), a category containing those species whose members survive only in captivity.


Q. 3 Short answer type questions.
1. Dandiya raas is not allowed after 10.00 
pm. Why?
Answer : In India, the Air (Prevention and control of pollution) Act 1981, amendment 1987, includes noise as an air pollutant. Noise is an undesired high level of sound. Noise causes psychological and physiological changes in human beings. There is dire need of creating awareness about noise pollution caused during
festivals and processions in our society.

2. Tropical regions exhibit species richness as compared to polar regions. Justify.
Answer : There are three different reasons which explain why there is species richness in the tropics. Tropical latitudes receive more solar energy than temperate regions, which leads to high productivity and high species diversity. Tropical regions have less seasonal variations and have a more or less constant environment. This promotes the niche specialization and thus, high species richness. Temperate regions were subjected to glaciations during the ice age, while tropical regions remained undisturbed which led to an increase in the species diversity in this region.

3. How does genetic diversity affect 
sustenance of a species?
Answer : Genetic diversity serves as a way for populations to adapt to changing environments. With more variation, it is more likely that some individuals in a population will possess variations of alleles that are suited for the environment. Those individuals are more likely to survive to produce offspring bearing that allele.

4. Green house effect is boon or bane? 
Give your opinion.
Answer : Boon Because Greenhouse gases have just the right molecular structure to absorb infrared radiation that the Earth emits. It re-emits most of that infrared energy in all directions, warming the atmosphere to its comfortable average temperature of 15°C (60°F). So the greenhouse effect is a good thing.

5. How does CO cause giddiness and 
exhaustion?
Answer : Symptoms of chronic exposure to CO include impaired concentration, sleep disturbance, emotional lability, fatigue, dizziness and hearing loss [3]. The most common source of CO poisoning in domestic setting is a faulty heating system.

6. Name two types of particulate pollutants found in air. Add a note on ill effects of the same on human health.
Answer : Particulate matter can be released from different types of human activities such as vehicle emissions, smoke particles, dust particles, and ash from industries. Particulate matter present in the air is mainly of two types- Viable particles and non-viable particles.


Q. 4 Long answer type questions.
1. Montreal protocol is an essential step. 
Why is it so?
Answer : The 1987 Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer is a landmark agreement that has successfully reduced the global production, consumption, and emissions of ozone-depleting substances (ODSs). ODSs are also greenhouse gases that contribute to the radiative forcing of climate change.

The Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer aimed to ban the global production and use of ozone-damaging chemicals including CFCs, HCFCs and halon.

2. Name any 2 personalities who have 
contributed to control deforestation in 
our country. Elaborate on importance of 
their work.
Answer : A Bishnoi woman Amrita Devi hugged the trees and lost her life in an attempt for protecting the forest. Her three daughters and hundreds of other Bishnois too lost their lives.

Best example of peoples participation
in reforestation is Saalumara Thimmakka,
an Indian environmentalist from state of
Karnataka noted for her work in planting
and tending to 385 banyan trees along a 4km stretch of highway between Hulikal and Kudur. She has also planted nearly 8000 other trees. Her work has been honoured with the National
Citizens Award of India. She was also conferred with Padma Shri in 2019.