Animal kingdom MCQ for NEET - YB Study -->

Animal kingdom MCQ for NEET

Animal kingdom MCQ for NEET

When you look around, you will observe different animals with different structures and forms. As over a million species of animals have been described till now, the need for classification becomes all the more
important. The classification also helps in assigning a systematic position to newly described species.

The two-kingdom system was given by Carl Von Linnaeus who divided the living beings into two kingdoms - The animal and plant kingdom. But this system failed as it failed to classify some organisms like Euglena. Then Ernst Haeckel proposed the three kingdom classification. Finally, RH Whittaker advocated a five-kingdom classification:-
1. Kingdom Monera
2. Kindom Protista
3. Kingdom Fungi
4. Kingdom Plantae
5. Kingdom Animalia.

KIngdom Animalia is the Animal kingdom consisting of all multi-cellular animals.

Classification of kingdom Animalia:
Kingdom Animalia is subdivided into several phyla, starting with the simplest development and going up:
  1. Porifera: sponges
  2. Cnidaria: small asexual animals like a hydra
  3. Ctenophora: marine ciliated animals
  4. Platyhelminthes: flatworms like tapeworm
  5. Nemathelminthes: cylindrical unsegmented worms, like roundworms
  6. Annelida: segmented worms like an earthworm
  7. Arthropoda: possesses jointed appendages; all spiders, crustaceans, insects, etc.
  8. Mollusca: calcareous exoskeleton; snails, mussels, octopuses, squids, cuttlefish, etc. (Some are without an exoskeleton like slugs, and some have endoskeleton like cuttlefish).
  9. Echinodermata: starfish, sea urchins, etc.
  10. Chordata: All animals in which an embryonic or persistent notochord is present.


Animal kingdom MCQ for NEET

How many questions were asked in NEET on Animal kingdom

  1. The animal kingdom is the 1st chapter that you encounter in Zoology.
  2. This chapter Should be strong as there will be 4 to 5 questions in neet exam
  3. YB Study module is much enriched in this chapter, with lots of facts and figures and this and that. The class and subclass given for each phylum are quite boring for students Yet, the main topic is somewhat palatable.
  4. We suggest you not waste your time. Instead, that read and just digest NCERT. ’Because 90% of questions from this chapter is bound to come from NCERT. For the rest 10% and AIIMS and JIPMER

Animal kingdom NEET Questions:

1. The cervical vertebrae in humans is
(a) same as in whale
(b) more than that in rabbit
(c) double than that of horse
(d) less than that in giraffe
Answer: a

2. What is common in whales, bats, and rats?
(a) Absence of neck
(b) Muscular diaphragm between thorax and abdomen
(c) Extra-abdominal testes to avoid high temperature of the body
(d) Presence of external ears
Answer: b

3. Gorilla, chimpanzees, monkeys, and humans belong
to the same
(a) species
(b) genus
(c) family
(d) order
Answer : d

4. Tracheae of cockroach and mammal are similar in having
(a) paired nature
(b) noncollapsible walls
(c) ciliated inner lining
(d) origin from head
Answer: b

5. Budding is a normal mode of asexual reproduction in
(a) starfish and Hydra
(b) Hydra and sponges
(c) tapeworm and Hydra
(d) sponge and starfish
Answer: b

6. Radial symmetry is often exhibited by animals having
(a) one opening of the alimentary canal
(b) aquatic mode of living
(c) benthos/sedentary living
(d) ciliary mode of feeding
Answer: c

7. Coelom derived from blastocoel is known as
(a) enterocoelom
(b) schizocoel
(c) pseudocolor
(d) haemocoelom
Answer: c

8. Special character of Coelenterates is
(a) polymorphism
(b) nematocytes
(c) flame cells
(d) hermaphroditism
Answer: b

9. Point out the non-parasite
(a) Tapeworm
(b) Mosquito
(c) Leech
(d) Sea anemone
Answer : d

10. What is true about all sponges without exception?
(a) They are all marine
(b) They have flagellated collar cells
(c) They have a mixed skeleton consisting of
spicules and spongin fibers
(d) They reproduce only asexually by budding
Answer: b

11. In desert grasslands which type of animals are relatively more abundant?
(a) Arboreal
(b) Aquatic
(c) Fussorial
(d) Diurnal
Answer: c

12. In which of the following animal post-anal tails are found?
(a) Earthworm
(b) Lower invertebrate
(c) Scorpion
(d) Cobra
Answer : d

13. Which one of the following characters is not typical of the class Mammalia?
(a) Thecodont dentition
(b) Alveolar lungs
(c) Ten pairs of cranial nerves
(d) Seven cervical vertebrae
Answer: c

14. In contrast to Annelids the Platyhelminthes show
(a) absence of body cavity
(b) bilateral symmetry
(c) radial symmetry
(d) presence of pseudocoel
Answer: a

15. In which one of the following sets of animals do all the four give birth to young ones?
(a) Platypus, penguin, bat, hippopotamus
(b) Shrew, bat, cat, kiwi
(c) Kangaroo, hedgehog, dolphin,, loris
(d) Lion, bat, whale, ostrich
Answer: c

16. Which one of the following is not a characteristic of phylum Annelida?
(a) Closed circulatory system
(b) Segmentation
(c) Pseudocoelom
(d) Ventral nerve cord
Answer: c

17. Which one of the following groups of animals is bilaterally symmetrical and triploblastic?
(a) Aschelminthes (roundworms)
(b) Ctenophores
(c) Sponges
(d) Coelenterates (Cnidarians)
Answer : a

18. The largest invertebrate animal is
(a) whale
(b) giant squid
(c) shrew
(d) python
Answer: b

19. Spider web is formed by a fluid secreted by its
(a) abdominal gland
(b) salivary gland
(c) cephalothorax
(d) None of these
Answer: a

20. Which of the following group of animals maintains high and constant body temperature such as mammals?
(a) Reptiles
(b) Amphibians
(c) Birds
(d) Fishes
Answer: c

21. Insects have
(a) 2 pairs of legs
(b) 3 pairs of legs
(c) 4 pairs of legs
(d) 1 pair of legs
Answer: b

22. Which type of respiratory organs are present in spiders and scorpions?
(a) Book lungs
(b) Gills
(c) Gill books
(d) Lungs
Answer: a

23. Which one of the following has an open circulatory system?
(a) Pheretima
(b) Periplaneta
(c) Hirudinaria
(d) Octopus
Answer: b

24. Bone marrow is absent in
(a) reptiles
(b) amphibians
(c) birds
(d) mammals
Answer: c

25. Mammalian egg has
(a) no yolk at all
(b) a small amount of yolk
(c) a large amount of yolk
(d) yolk concentrated at one pole
Answer: b

26. Haemocoel is found in
(a) Hydra and Aurelia
(b) Taenia and Ascaris
(c) Cockroach and Pila
(d) Balanoglossus and Herdmania
Answer: c

27. The modern man differs from the apes in
(a) protruding eyes
(b) spare body hair
(c) wearing of clothes
(d) arms shorter than legs
Answer : d

28. Animals undergoes inactive stage during winter is known as
(a) aestivation
(b) hibernation
(c) adaptation
(d) acclimatization
Answer: b

29. Which one is not correct?
(a) Humans – Ureotelic
(b) Birds – Uricotelic
(c) Lizards – Uricotelic
(d) Whale – Ammonotelic
Answer : d

30. Wildlife is
(a) any living organism in any habitat
(b) predatory animals in their natural habitat
(c) any living organisms in their natural habitat
(d) economically important animals and plants
Answer: c

31. Which one of the following is a living fossil?
(a) Limulus
(b) Locusta
(c) Bombyx
(d) Laccifer
Answer: a

32. Which one of the following is a blood-sucking animal?
(a) Nereis
(b) Pheretima
(c) Hirudinaria
(d) Ancylostoma
Answer: c

33. The characteristics of class Reptilia are :
(a) Body covered with dry and cornified skin, scales over the body are epidermal, they do not have external ears.
(b) Body covered with moist skin which is
devoid of scales, the ear is represented by
a tympanum, alimentary canal, urinary and
reproductive tracts open into a common cloaca.
(c) Freshwater animals with bony
endoskeleton, air-bladder to regulate
buoyancy.
(d) Marine animals with cartilaginous
endoskeleton, body covered with placoid
scales.
Answer: a

34. Malpighian tubules are
(a) excretory organs of insects
(b) excretory organs of annelids
(c) respiratory organs of insects
(d) respiratory organs of annelids
Answer: a

35. Skin is a respiratory organ in
(a) lizards
(b) birds
(c) primitive mammals
(d) frog
Answer : d

36. Silk thread is obtained from silk moths during
(a) pupal state
(b) larval state
(c) nymph state
(d) adult state
Answer: a

37. Flight muscles of birds are attached to
(a) clavicle
(b) keel of sternum
(c) scapula
(d) coracoid
Answer: b

38. Classification of porifera is based on
(a) branching
(b) spicules
(c) reproduction
(d) symmetry
Answer: b

39. Metamorphosis of insects is regulated through hormone
(a) pheromone
(b) thyroxine
(c) ecdysone
(d) All of the above
Answer: c

40. Which one occurs in Echinodermata?
(a) Bilateral symmetry
(b) Radical symmetry
(c) Porous body
(d) Soft skin
Answer: b

41. A. Periplaneta americana is nocturnal, omnivorous, household pest. R. It is because it acts as a scavenger.
(a) A is true but R is false
(b) A is false but R is true
(c) Both A and R are true and R is correct
explanation of A
(d) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
Answer: c

42. Bull Frog of India is
(a) Rana tigrina
(b) R. sylvatica
(c) R. ecutesbeiana
(d) R. esculenta
Answer: a

43. All chordates possess
(a) exoskeleton
(b) limbs
(c) skull
(d) axial skeletal rod of notochord
Answer : d

44. A common characteristic of all vertebrates is
(a) presence of skull
(b) division of the body into head, neck, trunk, and tail
(c) presence of two pairs of functional appendages
(d) the body is covered with an exoskeleton
Answer: a

45. Pneumatic bones are expected to be found in
(a) pigeon
(b) house lizard
(c) frog’s tadpole
(d) flying fish
Answer: a

46. The long bones are hollow and connected by air passages these are characteristics of
(a) mammals
(b) reptiles
(c) birds
(d) all land vertebrates
Answer: c

47. Cause of mimicry is
(a) concealment
(b) attack (offence)
(c) protection (defence)
(d) both (b) and (c)
Answer: a

48. Animals/organisms floating on the surface of the water are
(a) plankton
(b) pelagic
(c) benthos
(d) neritic
Answer: a

49. Earthworms are
(a) useful
(b) harmful
(c) more useful than harmful
(d) more harmful
Answer: a

50. A chordate character is
(a) gills
(b) spiracles
(c) postanal tail
(d) chitinous exoskeleton
Answer: c



Some Basic MCQ on  Animal Kingdom for NEET

1. Who proposed an artificial system of classification
A. John Ray
B. Lamarck
C. Linnaeus
D. Wallace
Answer: C

2. Which class has the largest number of animals?
A.Fishes
B.Reptiles
C. Insects
D. Mammals
Answer: c

3. Which organism possesses characteristics of plants and animals?
A. Bacteria
B. Monera
C. Euglena
D. Mycoplasma
Answer: c

4. The ______ are undifferentiated embryonic cells and produce the sex cells as well.
A. Thesocytes
B. Myocytes
C. Archaeocytes
D. Chromocytes
Answer: C

5. Which one of the following groups of animals is bilaterally symmetrical and triploblastic?
A. Sponges
B. Coelenterates (Cnidarians)
C. Aschelminthes (roundworms)
D.Ctenophores
Answer: C

6. Identify the characteristic of acoelomates
A. Absence of mesoderm
B. Absence of brain
C. Coelom that is incompletely lined with a mesoderm
D. Solid body without a cavity surrounding internal organs
Answer :  d

7. Salamander belongs to the class
A. Pisces
B. Aves
C. Reptiles
D. Amphibian
Answer :  d

8. Association between suckerfish (Remora) and sharks is
A. commensalism
B. symbiosis
C. predation
D. parasitism.
Answer: a

9. Which of the following combinations is incorrect?
A. Nematoda- roundworms, pseudocoelomate
B. Calcarea- gastrovascular cavity, coelom present
C. Echinodermata- coelom present, bilateral symmetry
D. Platyhelminthes- gastrovascular cavity, flatworms, acoelomate
Answer:  b

10. Both male and female pigeons secrete milk through
A. salivary glands
B. modified sweat glands
C. crop
D. gizzard.
Answer: c

11. Flame cells are the excretory structures for
A. Annelida
B. Coelenterates
C. Platyhelminthes
D. Echinodermata
Answer:  c

12. Phylum Porifera is classified based on
A. Branching
B. Symmetry
C. Spicules
D. Reproduction
Answer:  c

13. Bird vertebrae are
A. acoelous
B. heterocoelous
C. amphicoelous
D. procoelous.
Answer: b

14. The canal system in sponges develops due to
A. Porous walls
B. Gastrovascular system
C. Reproduction
D. Folding of inner walls
Answer :  d

15. Select the correct pair
A. Arthropoda- silverfish
B. Pisces- jellyfish
C. Echinodermata- cuttlefish
F. Mollusca- starfish
Answer:  a

16. Jellyfish belongs to a class
A. hydrozoa
B. Scyphozoa
C. Anthozoa
D. none of these.
Answer: b

17. Which group does not contain polyp?
A. Anthozoa
B. Hydrozoa
C. Scyphozoa
D. Calcarea
Answer :  d


18. Cnidaria is characterized by
A. Tissue level of organization
B.Nematoblasts
C. Coelenteron
D. All
Answer :  d

19. Kala-azar and Oriental Sore are spread by
A. housefly
B. bed bug
C. sand Fly
D. fruit Fly
Answer: c

20. Notochord occurs throughout life and all through the length of the body in
A. Cephalochordata
B. Hemichordata
C. Urochordata
D. Vertebrata
Answer:  a

21. Periplaneta belongs to which phylum?
A. Mollusca
B. Arthropoda
C. Annelida
D. Echinodermata
Answer:  b

22. The excretory structures of flatworms/ Taenia are
A. flame cells
B. protonephridia
C. malpighian tubules
D. green glands.
Answer: a

23. Which of the following characters is not typical to class Mammalia?
A. Alveolar lungs
B. Seven cervical vertebrae
C. Theocodont dentition
D. Ten pairs of cranial nerves
Answer :  d

24. Radial symmetry is found in
A. Coelenterata and Platyhelminthes
B. Coelenterata and Echinodermata
C. Arthropoda and Mollusca
D. Porifera and Coelenterata
Answer:  b

25. Homeostasis is
A.  tendency to charge with change in environment
B. tendency to resist change
C. disturbance in regulatory control
D. plants and animal extracts used in homeopathy.
Answer: b


Animal kingdom topic preparation tips 

  1. First to clear the basic terminology otherwise there will be problems when you study the chapter further ( radial symmetry, bilateral symmetry, diploblastic, triploblastic, etc )
  2. To read NCERT phylum by phylum first and memorize examples as its examples are more important.
  3. After completing all the phyla you should learn the classes of each phylum which gives you an extra edge as you will be able to answer more questions
  4. After completing the chapter you should revise one phylum at a time this helps you to remember more.
  5. Focus on common names ( example Aphrodite- sea mouse ) ignoring this will be costly
  6. Revise revise revise
  7. Practice questions from our study (especially section B of our module )
  8. Practice some application-based questions rather than direct questions, matching the following type.
  9. Exceptions are very important ignoring this will be very costly
  10. This chapter Should be strong as there will be 4 to 5 questions in neet exam
  11. Give tests and analyze the mistakes you have made

Related Posts