Biological classification NEET MCQs

Biological classification NEET MCQs

The topic “Biological classification” is very  vast and Endless if you read it from various sources according to the past trends, that questions, asked in NEET, from this topic are directly from NCERT Biology Book. So, it is advised from us to refer NCERT books Only. Biological classification is the process by which scientists group living organisms. Organisms are classified based on how similar they are.

Need for Biological Classification:

  1. Biological Classification is needed for convenient study of living organisms.
  2. Biological classification is necessary for knowing the different varieties of organisms present on planet.
  3. It helps in the correct identification of verious different types of organisms.
  4. Biological classification helps to know the origin and evolution of organisms.
  5. It also helps to determine the exact position of the organism in the classification.
  6. Biological classification helps to develop phylogenetic relation between different groups of organisms of same species or different species.


Biological classification of Organisms are mainly of three types
1. artificial Classification ,
2. natural Classification and
3. phylogenetic classification.

The biological classification has made it possible Number of organisms to identify them based on their similarities and characteristics.

www.ybstudy.com

Here are the some Important MCQ on Biological Classification 

1. Plant decomposers are
(a) Monera and Fungi
(b) Fungi and Plants
(c) Protista and Animalia
(d) Animalia and Monera
Answer : a

2. What is true for archaebacteria ?
(a) All halophiles
(b) All photosynthetic
(c) All fossils
(d) Oldest living beings
Answer : d

3. Decomposers are organisms that
(a) elaborate chemical substances, causing death of tissues
(b) operate in living body and simplifying organic
substances of cells step by step
(c) attack and kill plants as well as animals
(d) operate in relay terms, simplifying step by step the organic constituents of dead body
Answer : d

4. Mycorrhiza represents
(a) antagonism
(b) endemism
(c) symbiosis
(d) parasitism
Answer : c

5. Photosynthetic bacteria have pigments in
(a) leucoplasts
(b) chloroplasts
(c) chromoplasts
(d) chromatophores
Answer : d

6. Which one belongs to Monera?
(a) Amoeba
(b) Escherichia
(c) Gelidium
(d) Spirogyra
Answer : b

7. Escherichia coli is used extensively in biological research as it is
(a) easily cultured
(b) easily available
(c) easy to handle
(d) easily multiplied in host
Answer : a

8. Shell of Diatom is made up of :
(a) CaCO3
(b) silica
(c) magnesium carbonate
(d) calcium phosphate
Answer : b

9. Enzymes are absent in
(a) cyanobacteria
(b) viruses
(c) algae
(d) fungi
Answer : b

10. Virus envelope is known as:
(a) capsid
(b) virion
(c) nucleoprotein
(d) core
Answer : a

11. There exists a close association between the alga and the fungus within a lichen. The fungus
(a) provides protection, anchorage and
absorption for the alga
(b) provides food for the alga
(c) fixes the atmospheric nitrogen for the alga
(d) releases oxygen for the alga
Answer : a

12. Which bacteria is utilized in gober gas plant?
(a) Methanogens
(b) Nitrifying bacteria
(c) Ammonifying bacteria
(d) Denitrifying bacteria
Answer : a

13. Lichens indicate SO2 pollution because they
(a) show association between algae and fungi
(b) grow faster than others
(c) are sensitive to SO2
(d) flourish in SO2
 rich environment
Answer : c

14. Absorptive heterotrophic nutrition is exhibited by
(a) algae
(b) fungi
(c) bryophytes
(d) pteridophytes
Answer : b

15. Name the organisms which do not derive energy directly or indirectly from sun
(a) chemosynthetic bacteria
(b) pathogenic bacteria
(c) symbiotic bacteria
(d) mould
Answer : a

16. In Amoeba and Paramoecium osmoregulation occurs through
(a) pseudopodia
(b) nucleus
(c) contractile vacuole (d) general surface
Answer : c

17. Bacteria lack alternation of generation because there is
(a) neither syngamy nor reduction division
(b) distinct chromosomes are absent
(c) no conjugation
(d) no exchange of genetic material
Answer : a

18. If all ponds and puddles are destroyed, the organism likely to be destroyed is
(a) leishmania
(b) trypanosoma
(c) ascaris
(d) plasmodium
Answer : d

19. Transfer of genetic information from one bacterium to another in the transduction process is through
(a) conjugation
(b) bacteriophages released from the donor
bacterial strain
(c) another bacterium
(d) physical contact between donor and recipient strain
Answer : b

20. Which one of the following micro-organisms is used for production of citric acid in industries?
(a) Penicillium citrinum
(b) Aspergillus niger
(c) Rhizopus nigricans
(d) Lactobacillus bulgaris
Answer : b

21. Due to which of the following organisms, yield of rice has been increased ?
(a) Anabaena
(b) Bacillus popilliae
(c) Sesbania
(d) Bacillus polymyxa
Answer : a

22. In prokaryotes, the genetic material is
(a) linear DNA with histones
(b) circular DNA with histones
(c) linear DNA without histones
(d) circular DNA without histones
Answer : d

23. A virus can be considered a living organism because it
(a) responds to touch stimulus
(b) respires
(c) reproduces (inside the host)
(d) can cause disease
Answer : c

24. The most thoroughly studied fact of the known bacteria-plant interactions is the
(a) cyanobacterial symbiosis with some aquatic ferns
(b) gall formation on certain angiosperms by Agrobacterium
(c) nodulation of Sesbania stems by nitrogen fixing bacteria
(d) plant growth stimulation by phosphate-
solubilising bacteria
Answer : b

25. Which of the following statements regarding cilia is not correct ?
(a) Cilia are hair-like cellular appendages.
(b) Microtubules of cilia are composed of tubulin.
(c) Cilia contain an outer ring of nine doublet microtubules surrounding two single microtubules.
(d) The organized beating of cilia is controlled by fluxes of Ca2+ across the membrane.
Answer : a

26. Nitrogen fixer soil organisms belong to
(a) mosses
(b) bacteria
(c) green algae
(d) soil fungi
Answer : b

27. Which of the following organism possesses characteristics of both a plant and an animal?
(a) Bacteria
(b) Euglena
(c) Mycoplasma
(d) Paramoecium
Answer : b

28. The function of contractile vacuole, in protozoa, is
(a) locomotion
(b) food digestion
(c) osmoregulation
(d) reproduction
Answer : c

39. Excretion in Amoeba occurs through
(a) lobopodia
(b) uroid portion
(c) plasma membrane
(d) contractile vacuole
Answer : d

30. The organism, used for alcoholic fermentation, is
(a) Pseudomonas
(b) Penicillium
(c) Aspergillus
(d) Saccharomyces
Answer : d

31. Sex factor in bacteria is
(a) chromosomal replicon
(b) f-replicon
(c) RNA
(d) sex-pilus
Answer : b

32. Which one of the following is not true aboutlichens?
(a) Their body is composed of both algal and fungal cells
(b) Some form food for reindeers in arctic regions
(c) Some species can be used as pollution
indicators
(d) These grow very fast at the rate of about
2 cm per year
Answer : d

34. Which one of the following statements about viruses is correct?
(a) Viruses possess their own metabolic system.
(b) Viruses contain either DNA or RNA.
(c) Viruses are facultative parasites.
(d) Viruses are readily killed by antibiotics.
Answer : b

35. The main role of bacteria in the carbon cycle involves
(a) photosynthesis
(b) chemosynthesis
(c) digestion or breakdown of organic compounds
(d) assimilation of nitrogenous compounds
Answer : c

36. A few organisms are known to grow and multiply at temperatures of 100–105ÂșC. They belong to
(a) marine archaebacteria
(b) thermophilic sulphur bacteria
(c) hot-spring blue-green algae (cyanobacteria)
(d) thermophilic, subaerial fungi
Answer : a

37. Which of the following does not contain chlorophyll?
(a) Fungi
(b) Algae
(c) Bryophyta
(d) Pteridophyta
Answer : a

38. Fungal spores produced asexually at the tips of hyphae are called
(a) sporangiophores
(b) anthospores
(c) conidiophores
(d) meiospores
Answer : c

39. Plasmogamy is fusion of
(a) two haploid cells including their nuclei
(b) two haploid cells without nuclear fusion
(c) sperm and egg
(d) sperm and two polar nuclei
Answer : b

40. Fungi differ from algae in being
(a) coenocytic
(b) without motile gametes
(c) without unicellular forms
(d) without chlorophyll and possessing
chitinised wall
Answer : d

41. Sexual reproduction in fungi may occur by means of
(a) sporangiospore, oospore and ascospore
(b) zoospore, oospore and ascospore
(c) sporangiospore, ascospore and basidiospore
(d) oospore, ascospore, basidiospore
Answer : d

42. Lichens indicate SO2 pollution because they
(a) show association between algae and fungi.
(b) grow faster than others.
(c) are sensitive to SO2.
(d) flourish in SO2 rich environment.
Answer : c

43. In some viruses, RNA is present instead of DNA indicating that
(a) their nucleic acid must combine with host DNA before replication.
(b) they cannot replicate.
(c) there is no hereditary information.
(d) RNA can transfer heredity material.
Answer : d

44. Ustilago caused plant diseases called smuts because
(a) they parasitise on cereals.
(b) they lack mycelium.
(c) they develop sooty masses of spores.
(d) affected parts becomes completely black.
Answer : d

45. Which of the following process needs bacteriophage?
(a) Transduction
(b) Translation
(c) Transformation
(d) Conjugation
Answer : a

46. In bacteria respiration occurs in :
(a) cytoplasmic membrane
(b) mitochondria
(c) nuclear membrane
(d) endoplasmic reticulum
Answer : a

47. Edible part of mushroom is
(a) basidiocarp
(b) secondary mycelium
(c) primary mycelium
(d) tertiary mycelium
Answer : a

55. An organism, which is a connective link between animals and plants, is
(a) virus
(b) bacteria
(c) euglena
(d) amoeba
Answer : c

48. Slime moulds in the division myxomycota (true slime moulds) have
(a) pseudoplasmodia.
(b) spores that develop into free living amoeboid cells.
(c) spores that develop into flagellated gametes.
(d) feeding stages consisting of solitary individual cells.
Answer :  c

49. Flagella of prokaryotic and eukaryotic cells differ in
(a) type of movement and placement in cell
(b) location in cell and mode of functioning
(c) micro-tubular organization and type of
movement
(d) micro-tubular organization and function
Answer : c

50. HIV has a protein coat and genetic material :
(a) ss RNA
(b) ds RNA
(c) ss DNA
(d) ds DNA
Answer : a

51. In nodules on the roots of leguminous plants, nitrogen is fixed by :
(a) rhizobium
(b) azospirillum
(c) azotobacter
(d) None of these
Answer : a

52. Which of the following statement is true for mycoplasma?
(a) Presence of cell wall
(b) Presence of nucleus
(c) Absence of cell wall
(d) Definite shape
Answer : c

53. Bacteria are considered plant because they :
(a) are green in colour
(b) have rigid cell wall
(c) have chlorophyll
(d) have stomata
Answer : b

54. Whittaker is famous for –
(a) two kingdom classification
(b) four kingdom classification
(c) five kingdom classification
(d) distinguishing in Bacteria & blue green Algae
Answer : c

55. Fungi are always
(a) autotrophic
(b) heterotrophic
(c) parasitic
(d) saprophytic
Answer : d

56. ‘Comma’ shaped bacteria are known as
(a) coccus
(b) spiral
(c) lophotrichus
(d) vibrio
Answer : d

57. When fungi feed on dead organic matter, they are known as
(a) dimorphic
(b) parasites
(c) saprophytes
(d) None of these
Answer : c

58. Yeast is divided under the class
(a) basidiomycetes
(b) deuteromycetes
(c) ascomycetes
(d) zygomycetes
Answer : c

59. Mycorrhiza is
(a) a symbiotic association of plant roots and certain fungi
(b) an association of algae with fungi
(c) a fungus parasitising root system of higher plants
(d) an association of Rhizobium with the roots of leguminous plants
Answer : a

60. What is true for cyanobacteria?
(a) Oxygenic with nitrogenase
(b) Oxygenic without nitrogenase
(c) Non-oxygenic with nitrogen
(d) Non-oxygenic without nitrogenase
Answer : a