Plant kingdom mcq for NEET

The plant kingdom consists of all the organisms that have the ability to produce their food from carbon dioxide of the air and water using the energy from solar radiation through the process of photosynthesis. The molecule that acts as the factory is Chlorophyll inside organelles called Chloroplast.

The plant kingdom consists of algae, bryophytes, ferns, gymnosperms and angiosperms. Gymnosperms and angiosperms bear seed while the others are seedless. Fungi are categorized as plants although they do not have chloropyll.

The members of the plant kingdom are very useful as food, fibre, medicine and also culturally. They populate the earth, mediate the cycles that the life of animals depend upon like nitrogen cycle and carbon cycle, return the matter tied up in them to the earth at death and so enrich the soil. The role of plants in mediating bioremediation of the earth is now one of the props that humanity will build the restoration of our planet on.

Plants are found in all habitats from the bottom of the sea through brackish water to fresh water; in the desert, swamp or rocky places; in all associations as parasites, carnivores commensals or symbiotes; in all life forms as herbs, stragglers, climbers, shrubs or large trees.


How many questions asked in NEET on Plany kingdom

  1. Plant kingdom is the 1st chapter that you encounter in Botany.
  2. This chapter Should be strong as there will be 3 to 4 questions in NEET exam
  3. YB Study module is much enriched in this chapter, with lots of facts and figures and this and that. The class and subclass given for each phylum is quite boring for students Yet, the main topic is somewhat palatable.
  4. We are suggest you not to waste your time. Instead that read and just digest NCERT. ’Because 90% of questions from this chapter is bound to come from NCERT. For the rest 10% and AIIMS and JIPMER.


Here are the Plant kingdom MCQ for NEET 

1. Both chlorophyll a and b are present in
(a) rhodophyceae
(b) phaeophyceae
(c) chlorophyceae
(d) None of these
Answer : c

2. Bryophytes can be separated from algae, because they
(a) are thalloid forms
(b) have no conducting tissue
(c) possess archegonia
(d) contain chloroplast
Answer : c

3. Female reproductive part of bryophytes is
(a) Antheridium
(b) Oogonium
(c) Archegonium
(d) Sporangium
Answer : c

4. Which of the following is called amphibians of plant kingdom ?
(a) Bryophytes
(b) Pteridophytes
(c) Gymnosperms
(d) Algae
Answer : a

5. Bryophytes are of
(a) great economic value
(b) no value at all
(c) great ecological importance
(d) a lot of aesthetic value
Answer : c

6. Common characteristic between bryophytes and pteridophytes is
(a) vascularisation
(b) terrestrial habit
(c) water for fertilization
(d) independent sporophyte
Answer : c

7. The plant group that produces spores and embryo but lacks vascular tissues and seeds is
(a) pteridophyta
(b) rhodophyta
(c) bryophyta
(d) phaeophyta
Answer : c

8. A plant having seeds but lacking flowers and fruits belongs to
(a) pteridophytes
(b) mosses
(c) ferns
(d) gymnosperms
Answer : d

9. Pteridophytes differ from mosses/bryophytes in possessing
(a) independent gametophyte
(b) well developed vascular system
(c) archegonia
(d) flagellate spermatozoids
Answer : b

10. In Chlorophyceae, sexual reproduction occurs by
(a) isogamy and anisogamy
(b) isogamy, anisogamy and oogamy
(c) oogamy only
(d) anisogamy and oogamy
Answer : b

11. Bryophytes are dependent on water because
(a) water is essential for fertilization for their homosporous nature
(b) water is essential for their vegetative
propagation
(c) the sperms can easily reach upto egg in the archegonium
(d) archegonium has to remain filled with water for fertilization
Answer : c

12. Which of the following is without exception in angiosperms?
(a) Presence of vessels
(b) Double fertilisation
(c) Secondary growth
(d) Autotrophic nutrition
Answer : b

13. Agar is commercially obtained from
(a) red algae
(b) green algae
(c) brown algae
(d) blue-green algae
Answer : a

14. Brown algae is characterised by the presence of
(a) phycocyanin
(b) phycoerythrin
(c) fucoxanthin
(d) haematochrome
Answer : c

15. Chloroplast of Chlamydomonas is
(a) stellate
(b) cup-shaped
(c) collar-shaped
(d) spiral
Answer : b

16. In which of the following, all listed genera belong to the same class of Algae?
(a) Chara, Fucus, Polysiphonia
(b) Volvox, Spirogyra, Chlamydomonas
(c) Porphyra, Ectocarpus, Ulothrix
(d) Sargassum, Laminaria, Gracilaria
Answer : b

17. Funaria may be differentiated from Pinus by the character
(a) No fruits are produced
(b) No seeds are produced
(c) Antheridia and archegonia
(d) Both (a) and (b)
Answer : b

18. Fern plant is a
(a) haploid gametophyte
(b) diploid gametophyte
(c) diploid sporophyte
(d) haploid sporophyte
Answer : c

19. Mosses are of great ecological importance because of
(a) its contribution to prevent soil erosion.
(b) its contribution in ecological succession.
(c) its capability to remove CO from the
atmosphere.
(d) Both (a) and (b)
Answer : d

20. You are given an unknown plant to study in the laboratory. You find that it has chlorophyll, no xylem. Its multicellullar sex organs are enclosed in a layer of jacket cells. Its gametophyte stage is free living. The plant probability belongs to
(a) Chlorophyceae
(b) Bryophyte
(c) Pteridophyte
(d) Gymnosperm
Answer : b

21. The embryo sac in an angiosperm is a –
(a) megasporangium
(b) megaspore mother cell
(c) megagametophyte
(d) megaspore
Answer : c

22. The role of double fertilization in angiosperms is to produce-
(a) endosperm
(b) integuments
(c) cotyledons
(d) endocarp
Answer : a

23. Which of the following is a "resurrection" plant?
(a) Lycopodium
(b) Selaginella
(c) Rhynia
(d) Marsilia
Answer : b

24. Algae used in space programme is :
(a) fucus
(b) volvox
(c) chlamydomonas
(d) chlorella
Answer : d

25. Which of the following is not the feature of gymnosperms?
(a) Parallel venation
(b) Perennial plants
(c) Distinct branches (long and short branches)
(d) Xylem with vessels
Answer : d

26. In Pinus, male cone bears a large number of
(a) ligules
(b) anthers
(c) microsporophylls
(d) megasporophylls
Answer : c

27. In gymnosperms, ovules are
(a) covered
(b) naked
(c) single coat
(d) imbricate
Answer : b

28. Laminaria (kelp) and Fucus (rock weed) are the examples of
(a) red algae
(b) brown algae
(c) green algae
(d) golden brown algae
Answer : b

29. Tallest angiosperm is
(a) Eucalyptus
(b) red wood tree
(c) oak tree
(d) Pinus
Answer : a

30. Sea weeds are important source of
(a) chlorine
(b) fluorine
(c) iodine
(d) fromine
Answer : c

31. Which of the following is an fatty oil yielding plant?
(a) Sunflower
(b) Acacia
(c) Butea
(d) Casuarina
Answer : a

32. Algae have cell wall made up of:
(a) cellulose, galactans and mannans
(b) hemicellulose, pectins and proteins
(c) pectins, cellulose and proteins
(d) cellulose, hemicellulose and pectins
Answer : a

33. In angiosperms, functional megaspore develops into
(a) embryo sac
(b) ovule
(c) endosperm
(d) pollen sac
Answer : a

34. In gymnosperms like Pinus and Cycas, the endosperm is
(a) triploid
(b) haploid
(c) diploid
(d) tetraploid
Answer : b

35. Protonema occurs in the life cycle of
(a) Riccia
(b) Funaria
(c) Equisetum
(d) Spirogyra
Answer : b

36. Which of the following cannot fix nitrogen?
(a) Nostoc
(b) Azotobacter
(c) Spirogyra
(d) Anabaena
Answer : c

37. An alga very rich in protein is
(a) spirogyra
(b) ulothrix
(c) oscillatoria
(d) chlorella
Answer : d

38. Which one of the following plants is
monoecious?
(a) Pinus
(b) Cycas
(c) Fucus
(d) Marchantia
Answer : a

39. Which type of ribosomes are found in Nostoc cells ?
(a) 50S
(b) 60S
(c) 70S
(d) Eukaryotic
Answer : c

40. Nostoc is a –
(a) green alga
(b) yellow-green alga
(c) blue-green alga
(d) red alga
Answer : c

41. The attachment structure/s found in lichens
(a) Rhizomes
(b) Hold fast
(c) Both of these
(d) Rhizosphere
Answer : c

42. Bioindicators are
(a) lichens tracing the presence of pollution
(b) fossil lichens
(c) special type of litmus paper
(d) None of the above
Answer : a

43. Which commonly known as ‘Peat moss’ or ‘Bog moss’ ?
(a) Selaginella
(b) Equisetum
(c) Laminaria
(d) Sphagnum
Answer : c

44. Which is commonly known as 'Liverwort' ?
(a) Funaria
(b) Marchantia
(c) Anthoceros
(d) Sphagnum
Answer : b

45. Sporophyte is dependent on gametophyte in
(a) bryophytes
(b) gymnosperms
(c) angiosperms
(d) pteridophytes
Answer : a

46. The rhizophore is not a true root because it is
(a) endogenous
(b) exogenous
(c) mesogenous
(d) endarch
Answer : b

47. Seed habit first originated in
(a) certain pteridophytes
(b) certain pines
(c) certain monocots
(d) certain dicots
Answer : b

48. Which of the following plants exhibit independent alternation of generation ?
(a) Angiosperms
(b) Gymnosperms
(c) Pteridophytes
(d) Bryophytes
Answer : c

49. 'Maiden hair fern' is –
(a) Dryopteris
(b) Azolla
(c) Adiantum
(d) Pteris
Answer : c

50. Sporocarp is a reproductive structure of –
(a) some algae
(b) some aquatic ferns having sori
(c) angiosperms having spores
(d) bryophytes
Answer : b

51. Prothallus means
(a) Immature gametophyte
(b) Immature sporophyte
(c) Immature archegonium
(d) None of these
Answer : d

52. Fruits are not formed in Gymnosperms because of –
(a) absence of pollination
(b) absence of seed
(c) absence of fertilization
(d) absence of ovary
Answer : b

53. Sexual reproduction involving fusion of two cells in Chlamydomonas is
(a) isogamy
(b) homogamy
(c) somatogamy
(d) hologamy
Answer : a

54. Prothallus (gametophyte) gives rise to fern plantb(sporophyte) without fertilization. It is
(a) apospory
(b) apogamy
(c) parthenocarpy
(d) parthenogenesis
Answer : b

55. Moss peristome takes part in
(a) spore dispersal
(b) photosynthesis
(c) protection
(d) absorption
Answer : a

56. Which one of the following is a living fossil?
(a) Pinus
(b) Opuntia
(c) Ginkgo
(d) Thuja
Answer : c

57. Blue-green algae belong to
(a) eukaryotes
(b) prokaryotes
(c) rhodophyceae
(d) chlorophyceae
Answer : b

58. Dichotomous branching is found in
(a) Fern
(b) Funaria
(c) Liverworts
(d) Marchantia
Answer : d

59. Floridean starch is found in
(a) chlorophyceae
(b) rhodophyceae
(c) myxophyceae
(d) cyanophyceae
Answer : b

60. Cycas have two cotyledons but not included in angiosperms because of
(a) naked ovules
(b) seems like monocot
(c) circinate ptyxis
(d) compound leaves
Answer : a

61. Peat moss is used as a packing material for sending flowers and live plants to distant places because
(a) it is hygroscopic
(b) it reduces transpiration
(c) it serves as a disinfectant
(d) it is easily available
Answer : a

62. Conifers differ from grasses in the
(a) lack of xylem tracheids
(b) absence of pollen tubes
(c) formation of endosperm before fertilization
(d) production of seeds from ovules
Answer : c


Plant kingdom topic preparation tips 

  1. First to clear the basic terminology otherwise there will be problems when you study the chapter further.
  2. Read and memorise examples as it's examples are more important
  3. After completing the chapter you should revise once again this helps you to remember more .
  4. Focus on common names ignoring this will be costly
  5. Revise revise revise
  6. Practice questions from our Ybstudy module.
  7. Practice some applications based question rather than direct questions ,match the following type .
  8. Exceptions are very important ignoring this will be very costly
  9. This chapter Should be strong as there will be 3 to 4 questions in neet exam
  10. Give tests and analyze your mistakes you have made