Kinetic theory of gases class 11 NEET MCQs

Kinetic theory of gases MCQs

Kinetic theory of gases class 11 NEET MCQs

Kinenc theory of matter has remarkable success in explaining  properties of matter for which the theory was developed. The matter made up of atoms or molecules or particles which are in random motion is called kinetic theory. The properties of matter are explained on basis of kinetic molecular model. This model consists of 

i) A large number Of minute particles are called molecules 

ii) They are in state of random motion, 

iii) These are attracted with each other with an intermolecular force.

In solid the molecules are closely packed and they exert strong forces  of interaction on each other. In a liquid, molecules are free to move inside the liquid and intemolecular forces are comparatively weaker. Gaseous state is one of the important states of matter. It can expand to any extent. It can also be compressed to smaller and smaller volumes. Also for gases pressure, volume, temperature and moles of substance are related to each other by fairly accurate simple gas law equations. Using these equations, we can determine the vanous parameters such as pressure, volume etc. Kinetic theory of gases was developed by Clausius, Maxwell and Boltzmann. In this article we provides you  kinetic theory of gases. 


Read : 

  1. MCQs on Gravitation 
  2. MCQs on Unit & Measurements 


Kinetic theory of Gases MCQs

1. According to kinetic theory of gases, the pressure exerted by gas on the walls is _____

a) rate of change of momentum imparted to the walls per second per unit area

b) momentum inmparted to walls per unit area

c) change of momentum imparted to the walls per unit area

d) change in momentum per unit volume

Answer : A


2. Mean free path of gas molucules is inversely proportional to its --

a) volume

b) cross-sectional area

c) specific heat

d) temperature

Answer : B


3. Which of the following are the assumptions of kinetic theory of gases?

a) There is no force of attraction or repulsion between the molecules of a gas

b) The molecules of a gas are always in a state of random motion moving with all possible velocities in all directions

c) The molecules of a gas due to their random motion collide with one another and also with the walls of the body

d) All of these

Answer : D


Read : MCQs on Banking of road 


4. Ratio of specific heat at constant pressure to specific heat at constant volume is______

a) always equal to or greater than 1.4

b) always equal to 1.4

c) always greater than one

d) less than one

Abswer : C


5. Gas has two specific heats because_____

a) gas has large intermolecular distance

b) gas has low density

c) gas has low capacity to store heat

d) during heating of gas, pressure and volume changed appreciably

Answer : C


6. In an isothermal process, the specific heat is _______

a) constant

b) infinity

c) negative

d) zero

Answer: B


7. For a gas R/C, =0.67, this gas is made up o molecule which is____

a) monoatomic

b) triatomic

c) diatomic

d) none of these

Answer : A


8. In gases of diatomic molecule, the ratio of two specific heat is

a) 1.4 

b) 1.67 

c) 1.33 

d) 1.11

Abswer : A


9. At absolute zero, which of the following quantities associated with a gas will be zero?

a) Potential energy 

b) kinetic energy

c) vibrational energy

d) mass

Answer : B


10. If the pressure  on the gas is increased, the mean free path of its molecules____

a) increases

b) decreases

c) neither increases nor decreases

d) may increase or decreasee

Answer : B


11. A vessel contains 60,000 molecules of a gas. Due to a very fine hole in the wall, 10,000 molecules escape from the vessel. Then the mean free path of the molecules of the gas______

a) is increased

b) is decreased

c) is not changed

d) may increase nf derrease

Answer : A


115. The specific heat of a gas____

a) has only one value

b) has two values Cp, and Cv

c) Is proportional to the square root of its absolute temperature

d) can have any value between 0 and infinity

Answer : D


12. Which one of the following quantities can be zero on an average for the molecules of an ideal gas in equilibrium ?

a) Kinetic energy

b) Density

c) Momentum

d) Speed

Answer: C


13. At a certain temperature, hydrogen molecules have r.m.s. velocity of 3 km/s. What is the r.m.s. velocity of the oxygen molecules at the same temperature?

a) 0.25 km/s

b) 0.5 km/s

c) 0.75 km/s

d) 6 km/s

Answer : C


14. The r.m.s. speed of the molecules of a gas in a vessel is 200 m/s. If 25% of the gas leaks out of the vessel, at constant temperature, then the r.m.s. speed of the remaining molecules will be______

a) 400 m/s

b) 150 m/s

c) 100 m/s

d) 200 m/s

Answer : D


15. A wall is hit elastically and normally by n balls per second, all the balls have the same mass m and are moving with the same velocity u. The force exerted by the balls on the wall is_____

a) mnu²

b) 2mnu²

c) 2 mnu

d) 1/2  mnu²

Answer: C


16. A molecule of mass m moving with a velocity v makes 5 elastic collisions with a wall of the container per second. The change in its momentum per second will be______

a) 5 mv

b) mv

c) mv/10

d) 10 mv

Answer : D


19. Amount of heat which is absorbed during the change of state without rise in temperature is known as ------ -

a) water equivalent 

b) specific heat

c) latent heat

d) thermal conductivity

Answer : C


20. When heat is added to a system, which of the following is not possible?

a) intermal energy of the system increases

b) work is done by the system

c) neither internal energy increases nor work is done by the system

d) intenal energy increases and also work is done by the system

Answer : C


21. A gas absorbs an amount 2 kcal and does an external work of 21 J during expansion. What is the increase in thermal energy? (=4200 Jkcal)

a) -19 kcal

b) 1.995 kcal

c) -2.2 kcal

d) 1.5 kcal

Answer : B


22. If the heat of 120 J is added to gaseous system, whose internal energy is 50 J, then amount of external work done is --

a) 540 J

b) 100 J

c) 70 J

d) 40 J

Answer : C


23. When 5 kg of water having volume of 5 litres is converted into steam at normal atmospheric pressure occupy a volume of 8.405 ms. What will be the external latent heat?

a) 40.52 kcal/kg

b) 499.48 kcal/kg

c) 540 kcal/kg

d) 81.02 kcal/kg

Answer : A


24. One mole of an ideal gas requires 210 J heat to.raise the temperature by 10 K, when heated at constant pressure. If the same gas is heated at Constant volume to reaise the temperature by 10 K, the heat required is -----

a) 350 J

b) 218 J

c) 126 J

d) 202 J

Answer : C