MCQs on chemical kinetics for NEET | Pdf

Chemical kinetics is a very important chapter for NEET Aspirants. NEET exam is important in your life, because your future career depends upon your score in NEET exam Chemical kinetics MCQ for NEET test your knowledge, intelligence, memory and quick response. Your speed and accuracy is the essence of this NEET MCQ. For this you have to cultivate a different frame of mind. For this first solve the different chemical kinetics MCQs for NEET given in this page and then try to complete each Chapter of chemistry NEET MCQs given on ybstudy.com


MCQs on Chemical kinetics

With Our chemical kinetics MCQ for NEET Find out where you stand, your strong points and weak points and try to take corrective steps immediately. In this process your subconscious mind will be thinking about the correct answers of chemical kinetics MCQS for those questions and in the second round, you will be getting most of the answers. Remember before starting to solve our chemical kinetics MCQs online test all the important notes and the meaning of all definitions should be understood.


Read : 

  1. MCQs on Gravitation 
  2. MCQs on kinetic theory of gases 
  3. MCQs on Uniform Circular Motion
  4. MCQs on Motion class 9
  5. MCQs on Unit and Measurements 
  6. MCQ on Newton's Law 


Here are the important chemistry objective questions for 12th pdf

1) Rate constant in not independent on....

a) concentration of reactants

b) concentration of product

c) molecularities of reaction

d) temperature

Answer: d) temperature


2) aA +bB product, if rate= K[A]x [B]y then the following is correct ?

a) x+y=a+b

b) x+y≠a+b or x+y=a+b

c) X+y=a+b=0

d) x+y= (a + b)2

Answer: b) x+y≠a+b or x+y=a+b


3) Rate law is......

a) determined from given chemical equation

b) determined theoretically 

c) determined experimental 

d) not determined experimentally

Answer: c)determined experimental


4) For general reaction aA+bB--> product rate =K [A]x [B]y  when x=-ve then,

a) rate increases as, [A] increases

b) rate decreases as, [A] decreases

c)rate is independent on constant A

d) rate decreases as, [A] increases

Answer: d) rate decreases as, [A] increases


5) For the reaction 2H2,O2(g)---> 2H2O(l) +O2(g) rate =........

a) K [H2 O2]1/2

b) K [K [H2 O2]1/3

c) K [H2 O2]1

d) K [H2 O2]2

Answer: c) K [H2 O2]1


6) For the reaction, NO2(g) +CO(g)--> NO(g)+CO2(g) Which of the following is correct?

a) rate=K[NO2]1/2[CO]

b) rate = K[NO2]2

c)rate= K [CO]1

d) rate= K[NO2]1[CO]1

Answer: b) rate = K[NO2]2


7) Which of the following is not correct Stated?

a) rate law estimate rate of reaction

b) rate law estimate concentration of reactants not product 

c) rate law estimate mechanism of complex reactant

d) rate law estinate concentration of 

products at any time interval during reaction

Answer: b) rate law estimate concentration of reactants not product


8) Chemical reaction is characterized by ..

a) rates of reactions

b) feasibility of reactions

c) position of equilibrium

d) all above characteristics

Answer: d) all above characteristics

9) Chemical kinetics study deals with.

a) rates of chemical reaction

b) mechanism of rate reaction

c) factors affecting rates of reaction

d) all

Answer: d) all


10) The half life for Zero order reaction is....

a) At/2K

b) [A]o/2At

c) [A]o/2

d) [A]o/2K

Answer: d) [A]o/2K


11)......represents example of zero order reaction

a) decomposition of ammonia gas on platinum Surface 

b) decomposition of nitrogen oder on platinum surface 

c) decomposition of phosphine gas on

tungsten surface 

d) all 

Answer: d) all


12)......not represents pseudo-order reaction.

a) Acid hydrolysis of ester

b) Inversion of cane sugar

c) Decomposition of PCI5

d) Conversion of methyl acetate into methanol and acetic acid in presence

of H2SO4

Answer: c) Decomposition of PCI5


13) Rate law and order of reaction can't be calculated by....

a) Molecularity method

b) Isolation method

c) initial rate method

d Integrated rate law

Answer: a) Molecularity method


14) Molecularity term is applied for....

a) simple reactions

b) complex reactions

c)  both simples complex reactions

d) none of the above

Answer: a) simple reactions


15).....is not a an example of first order.

a) Acid hydrolysis of ester

b) Decomposition of N2O5

C) cyclopropene into cyclopropane

d) Decomposition of H2O2

Answer: C) cyclopropene into cyclopropane


16) The term (-dc/dt) in rate equation refers to...

a) the concentration of a reactant

b) the decrease in concentration of the reactant with time 

c) the velocity constant of reaction

d) the concentration of a product

Answer: b) the decrease in concentration of the reactant with time


17) Number of moles of a substance present in one litre of volume is known as...

a) activity

b) molar concentration

c) active mass

d) concentration

Answer: b) molar concentration


18) Rate of which reactions increases with temperature...

a) of any

b) of exothermic

c) of endothermic reaction

d) of reversible reaction

Answer: a) of any


19) The rate of chemical reaction is directly proportional to....

a) active masses of reactants

b) equilibrium constant

c) active masses of products

d) pressure

Answer: a) active masses of reactants


20) The rate of a reaction can be increased in general by all the factors except...

a) using a catalyst

b) increasing the temperature

c) increasing the activation energy

d) increasing the concentration of reactants

Answer: c) increasing the activation energy


21) According to rate law, Rate= k[A] [B]2 [C]  If C is taken in large excess, then the overall order of the reaction is...

a) 2

b) 4

c) 3

d) 1

Answer: c) 3


22) The unit of the velocity constant in case of zero order reaction is...

a) conc. × time-1

b) conc-1. x time

c) conc. X (time)2

d) conc-1. x time-1

 Answer: a) conc. × time-1


23) If the concentration of a reactant A is doubled and the rate of its reaction increased by a factor of 2, the order of reaction with respect to A is...

a) first

b) zero

c) third

d) second

Answer: a) first


24) Some statements are given below about a reaction of 1st order

a) Units of concentration affect the value of k

b) Plot of 't1/2 Vs 'a' is a straight line

parallel to conc. axis

C) Unit of k is mol dm time

d) Hydrolysis of ethyl acetate, using a

mineral acid, is an example of it.

Among the above..

a) only A is false

b) B,C and D are true

c) A, B and D are true

d) A and C are false

Answer: d) A and C are false


25) The unit of rate constant for a zero order reaction is...

a)  litre mol-1 sec-1

b) mol litre-1 sec-1

c) mol sec-1

d) litre sec-1

Answer: b) mol litre-1 sec-1


26) The rate constant of a reaction has same units the rate of reaction.the reaction is of..

a) first order 

b) zero order

c) second order

d) third order

Answer: b) zero order


27) The rate constant of a reaction is 

2.5x 10-2  minutes -1 The order of the reaction is...

a) one

b) zero

c) three

d) two

Answer: a) one


28) The decomposition of NH3 on the surface of finely divided Platinum as catalyst..

a) is always a zero order reaction 

b) is Zero order at high concentration but 1st order at low temperature 

c) is zero order at low concentration but 1st order at high concentration

d) it is always a first order reaction 

Answer: b) is Zero order at high concentration but 1st order at low temperature


29) If 'a' is the initial concentration or the reactant, the time taken for completion of the reaction , if it is  of....

zero order, will be 

a) a/2k

b) a/k

c) 2a/k

d) k/a

Answer: b) a/k


30) The specific rate constant of a first order reaction depends upon...

a) concentration of the reactants

b) concentration of products 

c) time

d) temperature

Answer: d) temperature


31) A reaction is of first order when...

a) the amount ot product formed increases with linearly with time

b) the rate decreases linearly with time

c) the rate is linearly related to the concentration of the reactant

d) the concentration of the reactant decreases linearly with time

Answer: c) the rate is linearly related to the concentration of the reactant


32) If the concentration is expressed in moles per litre, the unit of the rate constant for a first order reaction is...

a) mole litre sec

b) mole litre

C) sec-1

d) mole-1

Answer: C) sec-1


33) Order of a reaction is....

a) equal to the sum of the concentration terms in the stoichiometric equation

b)  equal to the sum of the concentration terms in the rate equation

C) always equal to the molecularity of

the reaction

d) equal to the sum of the powers of the concentration terms in the rate equation.

Answer: d) equal to the sum of the powers of the concentration terms in the rate equation


34) If the initial concentration is doubled, the time half change is also doubled, the order of the reaction is...

a) 2

b) 3

c) 1

d) 0

Answer: d) 0


35) The dimensions of rate constant for a first order reaction involve....

a) time and concentration

b) concentration only

c) time only

d) neither time nor concentration

Answer: c) time only


36) The rate of reaction at unit concentration of reactant is called.....

a) average rate

b) instantaneous rate

c) rate law

d) rate constant

Answer: d) rate constant


37) Which of the following statements is incorrect...

a) Rate law expression cannot be obtained from the stoichiometric equation

b)Law of mass action expression can be written

from the balanced equation

c) Specific reaction rate of a reaction is constant at constant temperature

d) Rate of reaction and rate constant have same units

Answer: d) Rate of reaction and rate constant have same units


38) The rate constant of a reaction does not change when....

a) a catalyst is added

b) concentrations of the reactants are changed

c)temperature is changed

d) a inhibitor is added

Answer: b) concentrations of the reactants are changed


39) The rate at which a substance reacts depends on its....

a) atomic weight

b) molecular weight

C) active mass

d) equivalent weight

Answer: C) active mass


40) 2A----> B+C would be a zero Order reaction when...

a) the rate of reaction 1s proportional to square of conc. of A

b) the rate of reaction remains same 

any conC. of A

c) the rate remains unchanged at any-

conc. of B and C

d) the rate of reaction doubles if conc.

of B is increased to double

Answer: b) the rate of reaction remains same any conC. of A


41) Order of reaction is decided by...

a) temperature

b) mechanism of reaction

c)molecularity

d) pressure

Answer: b) mechanism of reaction


42) Rate of first order reaction depends upon..

a) time

b) concentration of reactant

c) temperature

d) all the these 

Answer: d) all the these


43) Which of the following is true for order of a reaction?

a) It is equal to the sum of exponents of the molar concentrations of the reactants in the rate equation

b) It is always a whole number

c) It is never zero

d) t can be determined theoretically

Answer: a) It is equal to the sum of exponents of the molar concentrations of the reactants in the rate equation


44) radioactive decay follows... order kinetics

a) zero 

b) I

c) II

d 111

Answer: b) I


45) What is the half life of Cl if its disintegration constant is 2.31 x 10 year 1....

a) 0.3x 104 years

b) 0.3 x 102 years

c) 0.3 x 108 years

d) 0.3 x 103 years

Answer: d) 0.3 x 103 years


46) Decomposition of nitrogen pentoxide is known to be a first order reaction. 75 percent of the oxide

had decomposed in the first 24 minutes. At the end of an hour, after the start of the reaction, the amount of oxide left will be...

a) nil

b) about 1 %

c) about 3 %

d) about 2 %

Answer: c) about 3 %


47) The thermal decomposition of a compound is of first order. If a sample of the compound decomposes 50 % in 120 minutes, in what times will it undergo 90 % decomposition...

a) nearly 240 minutes

b) nearly 480 minutes

c)nearly 450 minutes

d) nearly 400 minutes

Answer: d) nearly 400 minutes


48) The rate constant of a first order reaction is 3x 10-6 per second. If the initial concentration is 0.10 M, the initial rate of reaction is...

a) 3x 10-5Ms-1

b) 3x 10-8 Ms-1

c) 3x 10-6 Ms--1

d) 3x 10-7 Ms-1

Answer: d) 3x 10-7 Ms


49) for a chemical reaction...... Can never be a fractional 

a) molecularity

b) rate constant

C) half life

d) order

Answer: a) molecularity


50) molecularity of a reaction.....

a) can be zero

b) can have a fractional value

C) is always whole number

d) can not be less than 2

Answer: C) is always whole number


Read : 

  1. MCQs on Gravitation 
  2. MCQs on kinetic theory of gases 
  3. MCQs on Uniform Circular Motion
  4. MCQs on Motion class 9
  5. MCQs on Unit and Measurements 
  6. MCQ on Newton's Law