MCQs on electrostatics class 12 | Pdf

Electrostatics is a branch of Physics that studies the effects produced in bodies as a consequence of their electric charges , or what is the same, the behavior of electric charges in equilibrium situation. This electrical charge is responsible for the electrostatic effects (attraction or repulsion) that are generated between the bodies that possess it. In this Page we will discuss More than 35 MCQs on Electrostatics Class 12 and MCQs on Electrostatics for NEET. With our MCQ on electrostatics Find out where you stand, your strong points and weak points and try to take corrective steps immediately.


MCQs on Electrostatics

Check here NCERT MCQ questions for physics class 12 Electrostatics with detailed answers in PDF for free download. Class 12 MCQ Physics Questions with Answers were prepared based on the latest CBSE Board exam pattern. We here provide Electrostatics Class 12 Physics MCQ Questions with Answers to help students understand the concept very well.

MCQs on Electrostatics Class 12 with Pdf 

1. The concept of the lines of force in the study of electric field was introduced by______

(a) Edison

(6) Faraday

(c) Kirchhoff

(d) Fleming

Answer: B


Read : Class 11 Physics Chapter wise MCQs 


2. Two charges q1 and q2 are kept at a certain distance in air. If a metal plate is placed between them, the force between them_____

(a) decreases

(b) increases

(c) does not change

(d) will be zero

Answer : B


3. 8 equally charged drops are combined to form a big drop. If the potential on each drop is 10 V, then the potential of the big drop will be__________

(a) 40 V

(b) 30 V

(c) 25 V

(d) 20 V

Answer: A


Read : Physics MCQs for Class 12


4. The SI unit of surtface integral of electric field is________

(a) V

(b) NIC

(c) Vm

(d) C/m2

Answer: C


5. The negative electric flux indicates that the net flux through the surface is_____

(a) outward

(b) inward

(c) may be outward or inward

(d) neither outward not inward

Answer : B


6. Two charges q1 and q2 are kept at a certain distance in air. If a dielectric (glass slab) is introduced between them, the force between the charges will_________

(a) increase

(b) decrease

(c) remain unchanged

(d) be doubled

Answer: B


7. The SI unit of electric flux is________

(a) volt / m²

(b) newton - metre

(c) volt- metre

(d) newton m² / (coulomb)³

Answer : C


8. The difference between electric and gravitational force is that__________

(a) the electric force is attractive while gravitational force is repulsive

(b) the electric force is repulsive while gravitational force is attractive

(c) the electric force is either attractive or repulsive while gravitational force is always attractive

(d) the electric force is always repulsive while the gravitational force may be repulsive or attractive.

Answer: C


9. Van de Graaff generator is used to__________

(a) produce high a.c. potential

(b) measure high P.D.

(c) produce high d.c. potential

(d) compare high a.c. and d.c. potentials

Answer :  C


10. Ampere second is a unit of__________

(a) Capacitance

(b) Power

(c) Current

(d) Charge

Answer : D


11. Van de Graaff generator produces________

(a) high voltage and high current

(b) high voltage and low current

(c) high current and low voltage

(d) low current and low voltage

Answer : B


12. Van de Graaff generator_________

(a) is an electromagnetic machine

(b) is an electrostatic machine

(c) is an electrodynamic machine

(d) is used to produce charged particles like protons

Answer : B


13. Which is the correct relation?

(a) Charge = Potential/ Capacity

(b) Capacity = Potential x Charge

(c) Potential = Charge/ Capacity

(d) Potential = Capacity x Charge

Answer : C


14. A parallel plate capacitor is charged and the charging battery is then disconnected. If the plates of the capacitor are now moved apart by means of insulated handles_________

(a) the charge on the capacitor increases

(b) the voltage across the plates decreases

(c) the electrostatic energy stored in the capacitor increases

(d) the capacitance increases

Answer : C


15. If we decrease the distance between the two plates of a parallel plate capacitor, then its capacitance will_______

(a) decrease

(b) increase

(c) remains the same

(d) first increases and then decreases

Answer : B


16. A parallel plate capacitor is charged and the charging battery is disconnected. Then a dielectric slab is introduced between the plates. The quantity that remains unchanged is________

(a) potential

(b) capacity

(c)enerey

(d) charge

Answer : D


17. The dielectric constant of metals is________

(a) one

(b) zero

(c)infinity

(d) greater than one

Answer : C


18. A parallel plate condenser is fully charged by connecting it to a battery. The battery is then disconnected and the distance between the plates is increased. In this case, there is an increase________

(a) in its capacity

(b) in the charge

(c) in potential difference between the plates

(d) in the dielectric constant of the medium

Answer: C


19. Electric potential is_________

(a) a scalar quantity

(b) a vector quantity

(c) a dimensionless quantity

(d) always a positive quantity

Answer : A


20. The electric field at a p01nt inside a spher uniform surface density of charge is______ 

(a) constant

(b) directly proportional to the distance of the point from the centre

(c) zero

(d) inversely proportional to the square of the distance of the point from the centre.

Answer : C


21. The SI unit of intensity of electric field is___________

(a) newton per coulomb 

(b) newton per ampere

(d) dyne/coulomb

(c) erg/coulomb

Answer : A


22. The SI unit of electric intensity_____

(a) volt / metre

(b) newton -coulomb

(d) volt x metre

(c) volt / metre²

Answer: A


23. If we measure the intensity of the electric field (E) at various points between the surface and the centre of a uniformly charged spherical conductor we find that the intensity of electric field_________

(a) goes on increasing

(b) goes on decreasing

(c) is zero at all points

(d) remains the same at all points

Answer: C


24. If a unit charge is taken from one point to another point over an equipotential surface, then___________

(a) work is done on the charge

(b) work is done by the charge

(c)work done on the charge is constant

(d) no work is done

Answer : D


25. The electric potential due to the nucleus of the hydrogenatom at a distance of 5.3 x 10-¹¹ m is 27.2 V. What is the potential due to the helium nucleus at the same distance?

(a) 27.2V

(b) 54.4 V

(c) 13.6 V

(d) 27.2 V

Answer: B


26. In practice, earth is chosen as a place of zero electric potential because it is___________

(a) non conducting

(b) has a very large radius

(c) keeps on gaining and losing equal number of charges

(d) has almost a constant potential, which is treated as a reference zero potential

Answer: D


27. The unit of absolute permittivity of a medium is________

(a) Joule/Coulomb

(b) Newton-Metre

(c) Farad/Metre

(d) Farad-Coulomb

Answer : C


28. The potential difference betweer two plates, separated by a distance  of 2 cm. The linear charge density is___________

(a) 10 V/m

(b) 100 V/m

(c) 200 V/m

(d) 500 V/m

Answer: D


29. An electric charge produces an electric intensity of 500 N/C, at a point in air. If the air is replaced by a medium of dielectric constant 2.5, then the intensity of the electric field due to the same charge at the same point will be________

(a) 100 N/C

(b) 150 N/C

(c) 200 N/C

(d) 300 N/C

Answer: C


30. The electric potential at the surface of an atomic nucleus having z = 50 and radius = 9.0 x 10-¹³ cm is________

(a) 80 volt

(b) 9 volt

(c) 8 x 10⁶ volt

(d) 9 x 10⁶ volt

Answer : C


31. The main function of a capacitor is to_________

(a) block the flow of current

(b) help the flow of current

(c) dissipate heat

(d) store the energy

Answer : D


32. M and N are the plates of unequal areas of a parallel plate capacitor. Let A1 and A2 be the areas of M and N. Let A1 > A2. M and N are connected to the +ve and -ve terminals of a battery. If Q+ and Qare the charges on the plates M and N respectively, then_____________

(a) Q> Q

(b) Q <Q

(c) Q= Q

(d) Q very large and Q is negligible

Answer : C


33. A dielectric slab is introduced between the plates of a parallel plate charged capacitor. Which one of the following quantities will not change?

(a) the charge on the capacitor

(b) the electric field between the plates of the capacitor

(c) the energy stored in the capacitor

(d) the potential difference between the plates.

Answer : A


34. The separation between the plates of a charged parallel plate capacitor is doubled by keeping the charge constant. In this case___________

(a) potential difference is halved

(b) the capacitance is doubled

(c) the p.d. between the plates is doubled

(d) the capacitance is halved but the energy of the capacitor is not changed

Answer : C


35. The capacitance of a parallel plate capacitor depends upon_________

(a) thickness of the plate 

(b) mass of the plate

(c) density of the plate

(d) area of the plate

Answer : D


36. A capacitor of capacity C is connected to a power source then disconnected from the source and the spacing between its plates is reduced to half. Which one of the following  quantities is reduced ___________

(a) Charge 

(b) Capacitance 

(c) Potential difference 

(d) Potential gradient 

Answer: C


37. A parallel  plate capacitor is charged and the charging battery is then disconnected. If the plates of the capacitor are moved apart by means of insulating handles, then__________

(a) the charge on the capacitor is increased

(b) the capacitance is increased

(c) the voltage across the plates is increased

(d) the voltage across the plates is decreased

Answer : A


38. A parallel plate air capacitor has a capacity of 2 pF. If the separation between its plates is doubled and a mica sheet is introduced between its plates, its capacity becomes 6 pF. What is the dielectric constant of mica ?

(a) 6

(b) 5

(c) 4

(d) 3

Answer : A


39. The work done in placing a charge of 8 uC on a condenser of capacity 100 nF is________

(a) 16 x 10-⁵ J

(b) 32 x 10-⁶ J

(c) 3.2 x 10-⁴ J

(d) 16 x 10-⁴ J

Answer : C


Read : Physics MCQs for NEET


We Hope you will like this MCQs on Electrostatics. Questions with Answers Pdf Free Download will help you. 

Practicing our Objective Electrostatics MCQ Questions of Class 12 Physics with Answers Pdf will help students to do a quick revision for all the concepts present Electrostatics Chapter and prepare for Class 12 Annual exams and NEET exam. 

If you have any query regarding Electrostatics MCQ Questions of physics pdf drop a comment below and we will get back to you at the earliest.