MCQs on Magnetism for All Classes

MCQs on Magnetism for NEET

Hello Students, how are you all hope you all will be good, in this Page we have shared with you more than 30 Important MCQ on Magnetism which is helpful for verious entrance exams preparation. This Multiple Choice Questions on Magnetism pdf will help you enhance your performance in entrance exams like NEET and JEE. Magnetism is important chapter for Class 11 and class 12 Students.


Mcq on Magnetism

Read : Physics MCQs 


MCQs on Magnetism for Class 10, Class 11 and Class 12 

1. The SI unit of magnetic pole strength is______________

(a) Amp-metre²

(b) Amp/metre

(c) Amp-metre

(d) Amp/metre²

Answer: C


2. The SI unit of magnetic dipole moment is__________

(a) Am

(b) Am²

(c) Wb/m

(d) Wb m²

Answer: B


Read : MCQs  on Semiconductors 


3. Magnetic moment of a magnet is____________

(a) a scalar

(b) a vector which is directed from N-pole to S-pole

(c) a vector which is directed from S-pole to N-pole

(d) Is the product of its pole strength and the geometric length.

Answer : C


4. Which is the most suitable material for making permanent magnets?

(a) Copper

(b) Soft iron

(c) Aluminium

(d) Steel

Answer: D


Read : Physical World MCQs 


5. In which type of material the magnetic susceptibility does not depend upon the temperature?

(a) Paramagnetic

(b) Ferromagnetic

(c) Diamagnetic

(d) Super conductors

Answer: C


6. The susceptibility of the rod of a magnetic materialis -0.05. What will happen if the rod is suspended in a magnetic field ?

(a) it will remain parallei to the magnetic field

(b) it will set itself perpendicular to the magnetic field

(c) it will perform angular S.H.M.

(d) it will set itself in a position, making a small aug with the field

Answer: B


7. Which one of the following substances is not diamagtic?

(a) Bismuth

(b) Zinc

(c) Hydrogen

(d) Oxygen

Answer: D


8. Name the substance which is Paramagnetic___________

(a) Platinum

(b) Cobalt

(c) Water

(d) Gold

Answer : D


Read : Solid State MCQs 


9. For which substance, the magnetic susceptibility does not depend upon temperature ?

(a) Paramagnetic

(b) Ferromagnetic

(c) Diamagnetic

(d) Ferite

Answer : C


10. A material is placed in a magnetic field. If it is thrown out of the field then the material is_________

(a) Paramagnetic

(b) Ferromagnetic

(c) Diamagnetic

(d) Non-magnetic

Answer: C


11. In order to consider the magnetic properties of materials, we consider_______

(a) only the orbital motion of the electrons

(b) only the spin motion of the electrons

(c) orbital and spin motions of the electrons

(d) orbital motion of the protons and neutrons

Answer: C


12. At and above curie point, a ferromagnetic material becomes_______

(a) diamagnetic

(b) paramagnetic

(c) a non comductor

(d) non magnetic

Answer : B


Read : Uniform Circular Motion MCQs 


13. On strong heating, a ferromagnetic substance becomes_________

(a) paramagnetic

(b) diamagnetic

(c) strongly ferromagnetic 

(d) non magnetic

Answer: A


14. Domain formation is the necessary feature of________

(a) Diamagnetism

(b) Ferromagnetism

(c) Paramagnetism

(d) Non magnetic substances

Answer: B


15. Which one of the following substance is paramagnetic?

(a) Bismuth

(b) Copper

(c) Aluminium

(d) Mercury

Answer: C


16. Earth's magnetic field has always a horizontal component except at_______

(a) the equator

(b) the magnetic pole

(c) a latitude of 60

(d) altitude of 300

Answer: B


Read : Respiration in plants  MCQs


17. Amagnetic needle, suspended horizontally by an unspun silk fibre, oscillates in the horizontal plane, because of a restoring force. This restoring force is due to_____

(a) force of gravity

(b) the tension in the suspension fibre

(c) the horizontal component of earth's magnetic field

(d) the vertical component of earth's magnetic field

Answer : C


18. The period of oscillation of a freely suspended magnetic needle does not depend upon_______

(a) the length of the magnet

(b) the horizontal component of earth's magnetic induction

(c) the length of the suspension fibre

(d) the magnetic moment of the magnet

Answer : C


19. The imaginary vertical plane passing through the axis of a freely suspended magnetic needle is called________

(a) geometrie meridian

(b) magnetic meridian

(c) geo-magnetic meridian 

(d) geographic meridian

Answer: B


20. A small magnetic needle suspended by a silk thread is vibrating in a magnetic field. If its temperature is increased by 500°C, then_______

(a) it's periodic time will increase

(b) it's periodic time will decrease

(c) it's periodic time will not change

(d) it will stop vibrating

Answer : D


21. When a bar magnet is kept on a horizontal table with its N-pole pointing towards geographic north of the earth______

(a) two neutral points are obtained along the axis

(b) two neutral points are obtained along the equator

(c) only one neutral point is obtained along the equator

(d) None

Answer : B


22. A magnetic field does not exert a force on________

(a) a moving charge

(b) a magnet

(c)an unmagnetised iron bar

(d) a stationary charge

Answer : D


23. A magnetic needle placed in a uniform magnetic field experiences_____

(a) a force and a torque

(b) a force but not a torque

(c) a torque but not a force 

(d) a pseudo force

Answer: C


24. A bar magnet of magnetic moment M is cut into two parts of equal length. The magnetic moment of either part is________

(a) M/2

(b) M

(c) zero

(d) 2M

Answer : A


25. A short magnet has a magnetic moment of 20 Am. If its magnetic length is 10 cm, then its pole strength is______

(a) 100 Am

(b) 200 Am

(c) 50 Am

(d) 400 Am

Answer: B


26. The geometric length ofa bar magnet having pole strength 60 Am and magnetic moment 6 Am² is_________

(a) 20 cm

(b) 8 cm

(c) 12 cm

(d) 0.1 m

Answer: C


27. A bar magnet of magnetic moment 20 Am is divided into two equal parts by cutting it along its axis. The magnetic moment of each part will be_______

(a) 10 Am²

(b) 15 Am²

(c) 5 Amn²

(d) 20 Am²

Answer: A


28. A bar magnet of magnetic moment 40 Am is divided into two equal parts by cutting it along its equator. The magnetic moment of each part will be_________

(a) 10 Am²

(b) 15 Am²

(c) 20 Am²

(d) 30 Am²

Answer: C


29. The magnetic dipole moment of a bar magnet of geometric length 6 cm and pole strength 100 Am is__________

(b) 10 Am²

(a) 2.5 Am²

(c) 5 Am²

(d) 7.5 Am²

Answer: C

Hope this Multiple Choice Questions on Magnetism pdf will helpful for your exams. mcqs on Magnetism is a important topic in physics on which definitely one to two questions are come in exam. We also provide Magnetism mcq with answers in pdf format.


Related Articles:

  1. MCQs on Solar Cell 
  2. MCQs on Banking of road 
  3. MCQs on unit and Measurements 
  4. Kinetic theory of gases MCQs