MCQs on Solutions and colligative properties for NEET | pdf

Solutions and colligative properties is a very important chapter for NEET Aspirants. NEET exam is important in your life, because your future career depends upon your score in NEET exam Solutions and colligative properties MCQ for NEET test your knowledge, intelligence, memory and quick response. Your speed and accuracy is the essence of this NEET MCQ. For this you have to cultivate a different frame of mind. For this first solve the different Solutions and colligative properties MCQ for NEET  given in this page and then try to complete each Chapter of chemistry NEET MCQs given on ybstudy.com.

www.ybstudy.com

With Our Solutions and colligative properties  MCQ for NEET Find out where you stand, your strong points and weak points and try to take corrective steps immediately. In this process your subconscious mind will be thinking about the correct answers of  Solutions and colligative properties  MCQS for those questions and in the second round, you will be getting most of the answers. Remember before starting to solve Solutions and colligative properties NEET MCQs online test all the important notes and the meaning of all definitions should be understood.

Here are the list of Solutions and colligative properties  MCQ For NEET

1) The total volume of the solution may not be equal to the sum of volumes of solute and solvent. This is because.....
a) volume depends on temperature
b) solute particles may occupy empty space structure of liquids
C) solute particles are larger in size than solvent 
d) all of these
Answer : b) solute particles may occupy empty space structure of liquids

2) 6g of urea was dissolved in 500 g of water. The percentage by mass of urea in solution is...
a) 0.118 %
b) 1.18 %
c) 2.01 %
d) 1.45 %
Answer :b) 1.18 %

3) 54cm3 of ethyl alcohol was dissolved in 400 cm of water to form 454 cm3 of solution of ethyl alcohol. the Percentage by volume of ethyl alcohol in water is
a) 0.118%
b) 1.45 %
c) 11.8 %
 d) 2.01 %
Answer : c) 11.8 %

4) 23 g of ethyl alcohol is dissolved in 54 g of water. The mole fraction of ethyl alcohol in water is.....
a) 0.143
b) 0.110
c) 0.013
d) 1.12
Answer :a) 0.143

5) 23 g of ethyl alcohol is dissolved in 54 g of water. The mole fraction of water in solution is.....
a) 0.1429
b) 0.8571
c) 0.1872
d) 0.3128
Answer : b) 0.8571

6) 35% (W/W) solution of ethylene glycol in water is used as antifreezer in automobiles in radiators as a coolent it lowers the freezing point of water to -17.6"C. The mole fraction of ethylene glycol is....
a) 0.927
b) 0.378
c) 0.8648
d) O.1351
Answer :d) O.1351

7) The number of moles of the solute present in 1 dm3 volume of the solution is known as....
a) molarity
b molality
C)normality
d) formality
Answer :a) molarity

8) The physical properties of Solutions  are mainly originated by intermolecular forces of attraction between......
a) solute molecules 
b) solvent molecules
c) molecules in mixture
 d)ideal solution
Answer :b) solvent molecules

9) A coarse mixture is formed when the sizes of the constituent components are relatively.....
a) bigger
b) small
c) very small
d) all 
Answer : a) bigger

10) The highest temperature at which vapour pressure of a liquid can be measured is......
a) inversion temperature
b) critical temperature 
c) boiling point of liquid 
d) critical solution temperature 
Answer :c) boiling point of liquid

11. Colloidal particles carry the charge....
a) negative
b) positive 
c) positive or negative
d) no charge
Answer :d) no charge

12) Identify the incorrect statement about true solution...
a) The size of solute particle is 108 cm
b) It is homogeneous
c) It is heterogeneous
d)  cant be separated into its components
Answer :c) It is heterogeneous

13. A homogeneous mixture of two or more substances whose composition is not mixed and vary within the certain limit is known as.....
a) True solution 
b) Ideal solution
c) A colloidal dispersion
d) A coarse mixture
Answer :a) True solution

14. The homogeneous solution is formed due to force of attraction between the molecules or particles of......
a) solute only
b) solvent only
c) solute and solvent
d) all of these
Answer : c) solute and solvent

15. The process in which there is the interaction between the solvent (water) and solute molecules to form the aggregates is known as.......
a) hydration
b) solvation
c) aquation
d) both (a and (b)
Answer : d) both (a and (b).

16. The extent to which solute dissolves in solvent to form homogeneous solution depends on.....
a) Nature of solute
b) Nature of solvent
c)Nature of solution
d) both (a) and (b)
Answer :d) both (a) and (b)

17. Water is called universal solvent. Most of the polar solutes dissolves into it because........
a) it is polar
b) it is non polar
c) it has high di-electric consta
d) both a and c
Answer :d) both a and c

18) identify the incorrect statement
a) solution may be binary, ternary or quaternary 
b) solutions prepared in water are non aqueous 
c) solution prepared in solvent other than water a non-aqueous
d components ot true Solutions can't be separated by filtration 
Answer : b) solutions prepared in water are non aqueous

19) On the basis of physical states of solute and solvent, the possible number of types of solutions are.......
a) 4
b) 3
c) 9
d) 5
Answer : c) 9

20) Sodium amalgam and silver amalgam are the following types of solution.......
a) solid in liquid
b) solid in solid
c) liquid in solid
d) Solid in mercury
Answer : c) liquid in solid

21) Liquid in gas solution is.......
a) Hg in Zn
b) dry air
c) ethanol in water
d ) moisture in dry air
Answer : d ) moisture in dry air

22) The properties ot the solution depend upon the nature of........
a) solute
b) solvent
c) solution
d ) all of these
Answer : c) solution

23) Hydrogen in palladium is a kind of.....
a) liquid in solid solution
b) gas in solid solution
c) solid in gas solution
d)  gas solution
Answer : b) gas in solid solution

24. Ethanol present in water is a.......
a) liquid solution
b) liquid in liquid solution
c)solid in liquid solution
d) both'a' and 'b
Answer : d) both 'a' and 'b

25)  The amount of solute dissolved in a specific amount the solvent is known as.....
a) dilution
b) dil . solutions 
c) conc. soluion
d) concentration
Answer : d) concentration

26.) concentration of the Solutions may be expressed may percentage......
a) molarity
b) molality
c) percentage 
d) any of these
Answer : d) any of these

27. concentration of the solution cannot be expressed in.......
a) mole fraction
b) mili gram
c) normality
d) ppm
Answer : d) ppm

28) The process of fractional crystallisation can be carried out only if there exists......
a) difference in the solubility of the components
b) the same solubility of the components
c) both 'a' and 'b
d) none of these
Answer : a) difference in the solubility of the components

29) From the solution of mixture of KNO, and NaNO, almost 90 % of total dissolved KNO , can be crystallized out by cooling to......
a) 50' C
b) 10'C
c) 0' C
d) 25C
Answer : c) 0' C

30) The technique of crystallisation is useful if the substance is.......
a) highly soluble at lower temperature
b) less soluble at high temperature
c) highly soluble at higher temperature
d) all of these
Answer : c) highly soluble at higher temperature

31) The solubility of gas in liquid increases with.......
a) decrease in pressure
b) increase in pressure
c) increase in temperature
d) none of above
Answer : b) increase in pressure

32) Solubility of solid in liquid is......
a) increases with increase in pressure
b) increases with decrease in pressure
c) becomes zero with any change
d) none of above
Answer : d) none of above

33) Oxygen molecules has less solubility in water. This is because the oxygen molecule is.......
a) non polar in nature
b) polar in nature
c) strong electrolyte
d) amphoteric in nature
Answer : a) non polar in nature

34) Aluminum Bronze contains...
a) Al 
b) Cu
c) Mn 
d) all
Answer : d) all

35) an alloy of with tin and copper is called.....
a) Bronze 
b) manganin 
c) Duralumin
d) Babbitt metal
Answer : d) Babbitt metal

36) The colligative properties of the solution depends on.....
a) nature of the solute particles 
b) number of solute particles 
c) nature of solvent 
d) both b and c
Answer : d) both b and c

37) colligative properties are mainly used to determine.....
a) Molar mass of non-electrolyte solute 
b) Molar mass of solvent
c) The boiling point of solvent
d) Freezing point of solvent
Answer : a) Molar mass of non-electrolyte solute

38) The relations derived by measuring colligative properties hold good for the dilute solutions having concentration .....
a) less than 2 M
b) less than 0.2 M
c) greater than 0.2 M
d) greater than 2 M
Answer : b) less than 0.2 M

39) Which of the following is not a colligative property......
a) Elevation in boiling point
b) Depression in freezing point
c) Relative lowering of vapour pressure
d) Vapour pressure
Answer : d) Vapour pressure

40) Among the following liquids, the slightly volatile is....
a) Ethyl acetate
b) Ethyl alcohol
c) Lubricating oil
d) Acetone
Answer : c) Lubricating oil

41) During the evaporation of liquid, the equilibrium is established between the two phases of the substance.These phases are.........
a) both liquid
b) liquid and its vapour
c) two vapours
d) all of these
Answer : b) liquid and its vapour

42) At equilibrium........
a) rate of evaporation > rate of condensation
b) rate of evaporation < Rate of condensation
c) rate of evaporation=rate of condensation= 0
d) rate of evaporation = rate of condensation 
Answer : d) rate of evaporation = rate of condensation

43) The vapour pressure of the solution does not depend......
a) Nature of solvent
b) Temperature
c) nature of solute
d) all of these
Answer : c) nature of solute

44) 0.05 M urea and 0.05 M sucrose solutions are separated by semipermeable membrane then direction of the flow of solvent is from...
a) urea to sucrose
b) sucrose to urea
c) no flow ot solvent in either direction
d) none of these
Answer : c) no flow ot solvent in either direction

45) 3.0 g urea and 17.1 g sucrose are dissolved in lit of water each the solutions so formed are.......
a) isotonic
b) hypertonic
c) hypotonic
d non-hypotonic
Answer : a) isotonic

46) A solution having the osmotic pressure higher than that of another is Known as.......
a) isotonic
b) hypotonic 
c) hypertonic
d) normal
Answer : c) hypertonic

47) A solution having the osmotic pressure lower than that of another is known as........
a) Hypotonic solution
b) Isotonic solution
c) Hypertonic solution
d) ideal solution
Answer : a) Hypotonic solution

48) A raw mango kept in a concentrated salt solution, loses water and shrivel into pickle, due to......
a) semipermeable membrane
b) osmosis 
C) Osmotic pressure 
d) reverse osmosis
Answer : b) osmosis

49) The people, eating lot of salt experience......
a) low blood pressure
b) edema
c) heart attack
d) blindness
Answer : b) edema

50) ........Common salt solution is isotonic with Blood.
a) 0.91
b) 58.5
c) 5.85
d )9.1
Answer : a) 0.91

51) Due to osmosis , a bacterium on candid fruit loses water and.....
a) becomes harmful 
b) shrivels 
c) dies
d) both b and c
Answer : d) both b and c

52) Due to osmosis , in some trees, water goes upto the height of......
a) 80 cm
b) 90 cm
c) 100 cm
d) 120 cm
Answer : d) 120 cm

53) ln plants, the leaves ot the tree loose water to the atmosphere constantly by osmosis
a) osmotic pressure
b) transpiration
c) concentration 
d) osmosis
Answer : b) transpiration

54) Semipermeable membrane is that which permits the passage of...
a) solute molecules only
b) solvent molecules only
c) solute and solvent molecules both
d) neither solute nor solvent molecules
Answer : b) solvent molecules only

55) In the phenomenon of osmosis...
a) solvent molecules move from higher concentration to lower concentration
b) solvent molecules move from lower to higher concentration 
c) solute molecules move from higher to lower concentration
d) solute molecules move from lower to higher concentration
Answer : b) solvent molecules move from lower to higher concentration

56) Two solutions A and B are separated by a semipermeable ...
membrane. As a result of osmosis, the level of solution A is found to nise. It implies that...
a) solution A is more concentrated than solution
b) solution B is more concentrated than solution A
c) the solute molecules ot A are smaller than those of B
d) the solute molecules of B are smaller than those of A
Answer : a) solution A is more concentrated than solution

57) Which inorganic precipitate acts as a semipermeable membrane?
a) calcium phosphate
b) nickel phosphate
c) copper ferrocyanide
d) calcium sulphate
Answer : c) copper ferrocyanide

58) The osmotic pressure of the solution having concentration 0.05 M
a) decreases with increase in temperature
b) increases with increase in temperature
c) does not change with change in temperature 
d) Initially decreases and then increases with rise in temperature
Answer : b) increases with increase in temperature

59) The solutions having same osmotic pressure are called...
a)equivalent solutions
b) ideal solutions
c) equimolar solutions
d) isotonic solutions
Answer : d) isotonic solutions

60) The osmotic pressure of solution increases if..
a) temperature is decreased
b) solution constant is increased
c) number of solute molecules are increased
d) volume is increased
Answer : c) number of solute molecules are increased