Newton's law gravitation MCQ for NEET | Pdf

Newton's law gravitation MCQ for NEET | Pdf 

Hello Students, how are you all hope you all will be good, in this Page we have shared with you more than 10 Important MCQ on Newton's law of gravitation which is helpful for NEET Physics preparation. This Newton's law of gravitation MCQs will help you enhance your performance in NEET.

Dear students if you have just started  your NEET physics MCQ  Preparation then you must go through our YB NEET Physics MCQ Bank. If you have any dout related to Newton's law of gravitation then in this post of today all your douts will be cleared hear…

ybstudy.com


Newton's law of gravitation MCQs

1. The weight of a body at the centre of the earth is_______

(a) infinite

(b) zero

(c) same as that on the surface of the earth

(d) half of that on the surface of the earth

Answer : B


2. Where does a body has the maximum weight?

(a) at the poles

(b) in an orbiting satellite

(c) at the equator

(d) on the moon

Answer : A


3. Gravitational force is a mutual force. Hence it is______

(a) an action force

(b) a reaction force

(c) an action-reaction force

(d) an action force but not a reaction force

Answer: C


Read

  1. MCQs on Gravitation 
  2. MCQs on kinetic theory of gases 
  3. MCQs on Uniform Circular Motion
  4. MCQs on Motion class 9
  5. MCQs on Unit and Measurements 


18. Choose the wrong statement from the following:

(a) weight of a body is more at the poles than that at the equator

(b) weight of a body is more on the surface of the earth, than on top of Mount Everest

(c) weight of a body on the moon is less than that on the earth

(d) All the statements are correct

Answer : D


4. Universal gravitational constant (G) is________

(a) the gravitational force of attraction between two bodies

(b) the gravitational force of attraction between two bodies each of unit mass.

(c) the gravitational force of attraction between two bodies separated by unit distance.

(d) the gravitational force of attraction between two bodies each of unit mass, separated from each other by unit distance.

Answer : D


5. If the earth suddenly stops rotating, then the value g at the equator will/____

(a) decrease 

(b) increases 

(c) remain the same 

(d) be zero

Answer  : B


6. The gravitational mass of a body on the earth is M. The inertial mass of the same body on the moon will be_____

(a) 6M

(b) zero 

(c) M

(d) M/6

Answer : C


7. If two unit masses are placed at unit distance apart, then the force of attraction between them is equal too______

(a) acceleration due to gravity

(b) gravitational potential

(c) universal gravitational constant

(d) gravitational field strength

Answer : C


8. If a person travels from the equator to the poles, he finds that the value of acceleration due to gravity (g)_____

(a) decreases

(b) increases

(c) remains constant

(d) decrease upto a certain latitude, becomes zero and then it increases

Answer : B


9. Newton's law of gravitation is applicable in the case of______

(a) planets and stars only

(b) point masses only

(c) big bodies only

(d) all bodies in the universe

Answer : D


10. lf the speed of rotation of the earth about its axis increases, the weight of the body at the equator will_______

(a) decrease

(b) increase

(c) remain constant

(d) some times increases and sometimes decrease 

Answer : A 


Also read : MCQs on Banking of road