Satellite Communication MCQ | Pdf

Satellite Communication MCQ | Pdf

Hello Students, how are you all hope you all will be good, in this Page we have shared with you more than 20 Important MCQ on Satellite communication which is helpful for verious entrance examinations. This Satellite communication mcq will help you enhance your performance in Entrance exams.

Dear students if you have just started  your Physics MCQ  Preparation then you must go through our Physics MCQ Bank. If you have any dout related to Satellite communication mcq then in this post all your douts will be cleared hear…

www.ybstudy.com

Important points to remember (Satellite Communication MCQ)

  1. Communication satellites represent more than half of the satellites that orbit the Earth and are responsible for distributing telephone, internet and TV signals. 
  2. They are nothing more than repeater stations for telecommunications signals , that is , they pick up signals sent from one point on our planet and relay them to another point on the Earth's surface.  
  3. The communication satellite is used as an alternative means of transmission, to supply the deficiencies of the terrestrial infrastructure, as we mentioned at the beginning.    
  4. Communication in remote locations and without terrestrial telecommunications infrastructure would be impossible without satellites.   
  5. Satellites essentially function as signal repeaters, picking up and relaying signals  from one point to another  on Earth.


Hear are the MCQs on Satellite communication 

1. The astronaut in a satellite, moving in a circular orbit around the earth, experiences a feeling of weightlessness because____

(a) the gravitational force acting on the astronaut is zero.

(b) acceleration due to gravity of the earth is zero

(c) the astronaut is in an inertial frame of reference

(d) the floor of the satellite does not produce any reaction on the astronaut

Answer : D


2. The plane of the circular orbit of a satellite passes through_____

(a) south pole

(b) north pole

(c)the centre of the earth 

(d) the latitude of 600

Answer: C


3. The apparent weight of a man standing in a lift is more than his real weight, when the lift______

(a) goes down with an acceleration

(b) goes down with a uniform speed

(c) goes up with a uniform acceleration

(d) goes up with a uniform speed

Answer : C


4. The weight of an astronaut in an artificial satellite revolving around the earth is_______

(a) equal to that on the earth

(b) less than that on the earth

(c) zero

(d) more than that on the earth

Answer : C


5. A communication satellite of the earth travels from_____

(a) North to south in the polar plane

(b) East to west in the equatorial plane

(c) West to east in the equatorial plane

(d) South to north in the polar plane

Answer: C


7. A satellite is moving round the earth in stable circular orbit. Which one of the following statements will be wrong for such satellite?

(a) It is moving at constant speed.

(b) Its angular momentum remains' constant

(c) It is acted upon by a force directed away from centre of earth which counter-balance gravitional pull of the earth.

(d) It behaves as if it were as freely falling

body.

Answer : C


8. Two satellites X and Y are moving in a circular orbit of radii r and 2r respectively, around the same planet. What is the ratio of their critical velocities?

(a) 1 : √2

(b) 1:2

(c) √2 : 1

(d) 2:1

Answer: C


9. A satellite is rotating in a circular orbit around the earth with a speed equal to half the magnitude of escape velocity from the earth. The height of satellite above the earths surtace is______

a) R

b) 2R

(c) R/2

(d) R/4

Answer: A


10. The period of revolution of a satellite is_______

(a) independent of the mass of a satellite

(b) depends on the mass of a satellite

(c) independent of radius of orbit

(d) independent of radius of earth

Answer: A


11. A geostationary satellite of the earth____

(a) has a period of 12 hours

(b) is stationary in space

(c) revolves from west to east in the equatorial plane

(d) revolves from east to west in the equatorial plane

Answer : C


12. The periodic time of a simple pendulum inside a satellite orbiting around the earth is_____

(a) T

(b) 2T

(c) zero

(d) infinite

Answer : D


13. The weight of a person in a lift accelerating downwards______

(a) increases

(b) becomes zero

(c) decreases

(d) does not change

Answer: C


14. Square of the period of a satellite is______
(a) directly proportional to the radius of its orbit
(b) directly proportional to the cube of the radius of its orbit
(c) inversely proportional to radius of its orbit
(d) inversaly proportional to square of radius of orbit
Answer: B


15. The period of revolution of pianet A around the Sun is 8 times that of B. How many times the distance of A from Sun is greater than that of B from the Sun?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
Answer: C


16. A geostationary satellite has an orbital period of_______

(a) 6 hours

(b) 12 hours

(c) 18 hours

(d) 24 hours

Answer: D


17. When a lift is moving up with a uniform speed of I m/s. the weight of a man recorded by a weighing machine in the lift is 70 kg. If the lift starts moving down with a uniform speed of 2 m/s, the weight of the man recorded by the weighing machine will be________

(a) 72 kg

(b) 70 kg

(c) 68 kg

(d) 75 kg

Answer : B


18. The radius of the earth is 6400 km and g = 10 m/secs. In order that a body of mass 5 kg weighs zero, at the equator, the angular speed of the earth should be_______

(a) radian/ sec.

(b) 1/800 radian/ sec.

(c) 1/200 radian/ sec.

(d) 1/400 radian/ sec.

Answer: B


19. A satellite which is geostationary in a particular orbit is taken to another orbit, the distance of which is twice that of the earlier orbit. The periodic time of the satellite in the second orbit is______

(a) 24 hours

(b) 48 hours

(c) 48√2 hours

(d) 48/√2 hours

Answer: C


20. An artificial satellite makes 8 revolutions in 72 hours. How many revolutions a geostationary satellite will make in the same time ?

(a) 1

(b) 3

(c) 8

(d) 16

Answer : B


21. A satellite is orbiting around the earth at a mean radius of 16 times that of the geostationary orbit. What is the period of the satellite?

(a) 64 days

(b) 32 days

(c) 16 days

(d) 8 days

Answer : A


22. Which is the correct statement regarding a satellite?

(a) A satellite cannot move in a stable orbit, if its plane passes through the centre of the earth

(b) Two geostationary satellites are sufficient for communication around the globe

(c) Geostationary satellites are launched in the equatorial plane and are made to move from west to east

(d) the speed ofa satellite increases with increase in the radius of the orbit.

Answer : C


23. The orbits of Geostationary satellites are_____

(a) elliptical

(b) circular

(c) parabolic

(d) hyperbolic

Answer: B


24. The variation in the speeds of the planets in their orbits about the sun can be explained on the basis.of the conservation of______

(a) Total energy

(b) Liner momentum

(c) Kinetic energy

(d) Angular momentum

Answer : D


24. The minimum number of geostationary satellites needed for uninterrupted global communication

(a) two

(b) one

(c) four

(d) three

Answer: D


25. Satellites situated at a heignt or approximately 42000 from the centre of the earth of radius 6400 km are mainly used______

(a) for navigation

(b) for weather forecasting

(c) for global communication

(d) as space stations in the journey to the moon

Answer : C


26. Coaxial cables can carry_____

(a) only digital signals

(b) only analog signals

c) both digital and analog signals

(d) neither digital nor analog signals

Answer: C


27. For point to point communication, we require_______

(a) any medium

(b) only a guided medium

(c)only an unguided medium

(d) only vacuum

Answer: B


28. Transmission lines start radiating____

(a) at low frequencies

(b) at high frequencies

(c) at both high and low frequencies

(d) at infrasonic frequencies

Answer: B


29. The moon is______

(a) an active satellite

(b) a natural passive satellite

(c) an artificial passive satellite

(d) a partly active and partly passive satellne

Answer: B


30. In the case of transmission lines, maximum power is transferred to the load, if the characteristics impedance of transmission line______ the impedance at the (receiver end).

(a) is equal to

(b) is more than

(c) is less than

(d) is the square root of

Answer: A



Hope this satellite communication mcq will helpful for your exams. mcq on satellite communication is a important topic in physics on which definitely one to two questions are come in exam. We also provide satellite communication mcq with answers pdf format.  geostationary satellite mcq with Answers.