Solar Cell MCQs | Download Pdf

Solar Cell MCQs | MCQs on Solar Cell for NEET

Solar cell: A solar cell is a p-n junction diode that transtorms sunlight (solar energy) into electrical energy. It works on the principle of photovoltaic conversion. When solar radiations of energy hv >Eń£ , (energy gap of the semiconductor), are incident on the p-n junction, they are absorbed by silicon (or Ge), and electron-hole pairs are formed and their flow through the load constitutes the current. Thus the illuminated p-n junction behaves like a battery.

P-I-N diode solar cell: To increase the width of the depletion region, a single crystal of intrinsic material is inserted between P and N extrinsic semiconductors. Thus a P-I (intrinsic) -N diode is formed. It is more efficient than the ordinary solar cell.


Solar cell MCQs


Solar Cell MCQs ( Solar cell questions with Answers)

1. The efficiency of a solar cell may be in the range_________

(a)  2 to 5%

(b) 10 to 15%

(c) 30 to 40%

(d) 70 to 80%

Answer : B


2. A solar cell works on the principle of___________

(a) photoelectricity

(b) photographic camera 

(c) photovoltaic conversions

(d) photosynthesis 

Answer: C


Read : 

  1. MCQs on Gravitation 
  2. MCQs on kinetic theory of gases 
  3. MCQs on Uniform Circular Motion
  4. MCQs on Motion class 9
  5. MCQs on Unit and Measurements 
  6. MCQ on Newton's Law 


3. The efficiency of the solar cell is about___________

(a) 25 %

(b) 15 %

(c) 40 %

(d) 60 %

Answer : B


4. A module in a solar panel refers to_______________.

(a) series arrangement of solar cells.

(b) parallel arrangement of solar cells.

(c) series and parallel arrangement of solar cells.

(d) None of the above

Answer : C


5. Solar cells are made of______

(a) silicon

(b) germanium

(c) silver

(d) aluminium.

Answer : A


6. The solar or photo voltaic cell converts_________

(a) Chemical energy to electrical energy

(b) Solar radiation into electrical energy

(c) Solar radiation into thermal energy

(d) Thermal energy into electrical energy

Answer : B


Read : Physics objective questions for class 12th 


7. Solar cells are made of:

(a) Aluminium

(b) Germanium arsenide

(c) Silicon

(d) Cadmium arsenide

Answer:  C


8. A module is a__________

(a) Series-arrangement of solar cells

(b) Parallel arrangement of solar cells

(c) Series-parallel arrangement of solar cells

(d) None of the above

Answer:  C


9. The most commonly used semiconducting material used to prepare a solar cell is_______

(a) Gallium arsenide

(b) Indium arsenide

(c) Cadmium arsenide

(d) Silicon

Answer : D


10. LEDS used for giving infrared radiations are prepared from_____

(a) Silicon dioxide

(b) Gallium arsenide [Ga As]

(c) Gallium phosphide [Ga P]

(d) Gallium arsenide phosphide [Ga As P]

Answer : B


Read : Physical World NEET MCQs 


11. The voltage of solar cells is:

(a) 0.5 to 1 V

(b) 1 to 2 V

(c) 2 to 3 V

(d) 4 to 5 V

Answer : A


12. The output of solar cells is of the order of_________

(a) 0.5 watts

(b) 1.0 watts

(c) 5.0 watts

(d) 10 watts

Answer:  B


13. Sun tracking system is required in the case of_____________

(a) Cylindrical and parabolic and paraboloid

(b) Flat plate collector

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above

Answer:  A


14. A solar cell is a p - n Junction operating in______

(a) reverse bias condition

(b) unbiased condition

(c) forward bias condition

(d) in both forward and reverse bias condition

Answer : B


15. Which of the following area is preferred for solar power plants___________

(a) Coastal areas

(b) Hot arid zones

(c) Mountain tops

(d) High rainfall zones

Answer :  B


16. Photovoltaic cell or solar cell converts_____________

(a)Thermal energy into electricity

(b) Electromagnetic radiation directly into electricity

(c) Solar radiation into thermal energy

(d) Solar radiation into kinetic energy

Answer: B


17. Most of the solar radiation received on the earth surface is within the range of__________

(a) 0.25 to 0.4 micron

(b) 0.4 to 0.8 microns

(c) 0.6 to 0.95 microns

(d) 0.1 to 0.25 microns  a

Answer :  A


18. A solar cell converts solar energy into____________

(a) Heat energy 

(b) chemical energy 

(c) electric energy 

(d) light energy 

Answer : C


19. The energy radiated by the sun in bright sunny day is about________

(a) 2.5 kW/m²

(b) 1.0 kW/m²

(c) 500 W/m²

(d) 200 W/m²

Answer: B


We Hope you will like this  Solar Cell MCQs. Questions with Answers Pdf Free Download will help you. If you have any query regarding Solar Cell Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you at the earliest

Read : 

  1. MCQs on Gravitation 
  2. MCQs on kinetic theory of gases 
  3. MCQs on Uniform Circular Motion
  4. MCQs on Motion class 9
  5. MCQs on Unit and Measurements 
  6. MCQ on Newton's Law