Uniform Circular Motion NEET MCQ

Uniform Circular Motion NEET MCQ 

Hello Students, how are you all hope you all will be good, in this Page we have shared with you more than15 Important MCQ on Uniform Circular Motion which is helpful for NEET Physics. This Uniform Circular Motion will help you enhance your performance in NEET.

Dear students if you have just started  your NEET physics MCQ  Preparation then you must go through our YB NEET Physics MCQ Bank. If you have any dout related to Uniform Circular Motion then in this post of today all your douts will be cleared hear…

Ybstudy.com

Important points to remember About  Circular Motion ( MCQs )

  1. Circular motion When a particle moves along the circumference of a circle, its motion as called is circular motion.
  2. Motion of the electron a round the nucleus, Motion of the blades of fan is good examples of circular motion.
  3. U.C.M. is a periodic motion
  4. In Uniform Circular Motion speed of particle remains constant.
  5. In U.C.M. velocitý of particle changes due to change in direction.
  6. The direction of velocity is along the circular path.
  7. As velocity changes continuously in direction hence U.C.M. is an accelerated motion
  8. In Uniform Circular Motion workdone on the body by a force is always zero.


Uniform Circular Motion MCQs for NEET 

1. When a body performs a U.C.M. it has__________

(a) a constant velocity

(b) a constant acceleration

(c) an acceleration of constant magnitude but variable direction

(d) an acceleration, which changes with time

Answer : C


2. A particle A performs a U.C.M. in a horizontal plane while particle B performs a U.C.M. in the vertical plane. The angular velocity vectors ofA and B will be

(a) parallel to each other

(b) perpendicular to each other

(c) inclined to each other

(d) oppositely directed

Answer : B


3. When a body performs a U.C.M.

(a) its velocity remains constant

(b) Work done on it 1s zero

(c) work done on it is negative

(d) no force acts on it

Answer : B


4. A particle performing a U.C.M_______

(a) has a radial velocity

(b) has a radial acceleration, directed towards the centre

(c) has a tangential acceleration

(d) has a radial acceleration, directed away from the centre

Answer: B


5. When a particle performs a U.C.M. in a horizontal plane the physical quantity that does not remain constant is it____

(a) speed

(b) kinetic energy

(c) velocity

(d angular momentum

Answer: C


6. In Circular motion, the radius vector_______

(a) has a constant magnitude and direction

(b) changes in magnitude and direction

(c) changes in magnitude but has a fixed direction

(d) changes in direction but has a fixed magnitude

Answer: D


7. A particle is performing a uniform circular motion. If  θ  is the angular displacement, then starting from  θ =0°, the maximum and minimum changes in the momentum will occur when the values of  θ are respectively

(a) 0° and 90°

(b) 90° and 180°

(c) 180° and 270°

(d)180° and 360°

Answer: D


8. For a particle performing a U.C.M. the acceleration is_______

(a) constant in direction

(b) constant in magnitude but not in direction

(c) constant in magnitude and direction

(d) constant in neither magnitude nor in direction

Answer: B


9. A particle is performing a U.C.M. Which is the wrong statement regarding its motion ?

(a) The velocity vector is tangential to the circle

(b) The acceleration vector is tangential to the circle

(c) The acceleration vector is directed towards the centre of the circle

(d) The velocity and acceleration vectors are perpendicular to each other

Answer: B


10. A small body attached at the end of an inextensible string completes a vertical circle, then its______

(a) angular velocity remains constant

(b) angular momentum remains constant

(c) total mechanical energy remains constant

(d) linear momentum remains constant

Answer: C


11. A particle is performing a U.C.M. along a circular path of radius r, with a uniform speed v. Its tangential and radius  acceleration are_______

(a) zero and infinite

(b) V²/r and zero

(c) zero and V²/r

(d) rω² and infinite

Answer: C


12. A body moves with a constant speed along a circle. Then,

(a) No work is done on it

(b)There is no acceleration produced in the body

(c) No force acts on the body

(d) The body has constant velocity

Answer: A


13. A tachometer is a device to measure________

(a) Gravitational pull

(b) Speed of rotation

(c) Surface tension

(d) Tension in a spring

Answer: B


14. A body moves with a constant speed in a circular path is moving in a circular path with a constant speed. It has_______

(a) Acceleration of constant magnitude

(b) Constant velocity

(c) Constant acceleration

(d) An acceleration which varies with time

Answer: A


15) In U.C.M., the angle between centripetal force and velocity of a particle is_______
(a) π /2
(b) π 
(c) π /4
(d) 0
Answer : A




MCQ on Circular Motion 


1. A particle is acted upon by a force of constant magnitude, which is always perpendicular to the velocity of the
particle. The motion of the particle takes place in a horizontal plane. Then it follows that___________
(a) its velocity is constant
(b) its acceleration is constant
(c) its kinetic energy is constant
(d) its linear momentum is constant
Answer: C


2. The maximum safe speed for a vehicle taking a turn on a curved banked road, does not depend upon__________
(a) acceleration due to gravity
(b) mass of the vehicle
(c) angle of inclination with the horizontal
(d) radius of curvature of the track
Answer: B


3. A body is moving along a circular path with variable speed It has________
(a) a radial acceleration
(b) a tangential acceleration
(c) zero acceleration
(d) both tangential and radial accelerations
Answer: D


4. What is the smallest radius of a curve on a horizontal road, at which a cyclist can travel if his speed is 36 km/hour and the angle of inclination is 45° ? (g = 10 m/s²)
(a) 25 m
(b) 20 m
(c) 15 m
(d) 10 m
Answer: D


5. What is the apparent weight of a body of mass m attached at the end of a string and which is just completing the loop in a vertical circle, at the lowest point in its path ?
(a) 0
(b) mg
(c) 3 mg
(d) 6 mg
Answer: D


6. The angular velocity of a fly wheel increases from 0 to 40 rad/s, in 8 seconds. What is its total angular displacement in this time?
(a) 80 rad
(b) 160 rad
(c) 200 rad
(d) 120 rad
Answer: B


7. A motor cyclist loops a vertical circular loop of diameter 18 m, without droping down, even at the highest point of the loop. What should be his minimum speed at the lowest point of the loop ?
(a) 10 m/s
(b) 16 m/s
(c) 21 m/s
(d) 30 m/s
Answer: C



8. When a car takes a turn on a horizontal road, the centripetal force is provided by the_______
(a) weight of the car
(b) normal reaction of the road 
(c) frictional force between the surface of the road and the tyres of the car
(d) centrifugal force
Answer: C


9. While taking a sharp turn, a car moving on a horizontal road, may be thrown out of the road. This happens___________
(a) due to frictional force between the tyres and the road
(b) due to gravitational force
(c) due to lack of sufficient centripetal force
(d) due to the reaction of the ground
Answer: C


10. When a car takes a circular turn on a banked road, the centripetal force is provided by______
(a) gravitational force
(b) frictional force
(c) horizontal component of normal reaction
(d) vertical component of normal reaction
Answer: C


11. Angle of banking does not depend upon_______
(a) gravitational acceleration
(b) mass of the moving vehicle
(c) radius of curvature of the circular path
(d) velocity of the vehicle
Answer: B