GK questions for class 3 pdf | GK Quiz for class 3 - YB Study

GK questions for class 3 pdf | GK Quiz for class 3

GK Questions for class 3 

From the age of 5 to 12, children are learning something new every day, they are always eager to learn about the new things in the world. Giving knowledge of GK questions to class 3 pdf students at this age is a very important step for their brain development and increasing understanding of the world.

General knowledge is a very broad subject. It includes many topics ranging from information on daily use to animals, birds, planets, country, abroad, world, science, and technology. While giving information on current affairs for class 3 students, it is very important to keep in mind that that information should be according to the age of the child.

It is not so easy to teach gk questions for class 3 with answers pdf, because children will not learn any such thing which makes them bored or does not like it. If we ask questions related to General Knowledge for class 3 at the place of teaching theory, then they will learn that information very quickly and will also ask new questions from you.

Throughout Primary Education, children have to learn certain concepts related to Sciences and history. They have to learn about animals, plants, the human body, matter, or machines. We invite you to put your current affairs for class 3 pdf to test with this gk quiz for class 3 test for primary school children. 

It is about 50 questions with their solutions. In addition, in the end, we will give you gk worksheets for Class 3 and the total result of his successes, so that you can assess whether he is a true expert or has to study a little more. 

Gk questions for class  3


GK Questions  for class 3 on National symbols of India:

The following Gk questions for Class 3 are based upon General Knowledge for Class 3 on National symbols of India. These GK Questions and Answers will help students and parents revise important symbols of India. 

1. Which is a national Bird of India?

Answer: Indian Peacock (Pavo cristates)


2. The National flower of India Is?

Answer: Lotus (Nelumbo Nucifera Garten)


3. Which is a National Tree of India?

Answer: Bargad (Ficus benghalensis)


4. National Anthem of India is?

Answer: Jana Gana Mana


5. Which is a National Song of India?

Answer: Vande Mataram


6. The National Slogan of India is?

Answer: Satyamev Jayate


7. How many colors are present in the National Flag of India

Answer:  Tricolor


8. The National River of India is?

Answer:  Ganga


9. What is the name of the National Animal of India?

Answer: Tiger (Panthera tigris linnaeus)


10. National Heritage Animal of India is?

Answer: Elephant 


Gk Questions for Class 3 Pdf

1. Who makes clay pots?

Answer: Potter


2. How many players play the game of cricket?

Answer: 11


3. In which direction does the sun rise?

Answer: East


4. In which direction does the sun sink?

Answer: West


5. How many directions are there?

Answer: 4


6. What is the color of the leaves?

Answer: Green


7. How many wheels does a bicycle have?

Answer: two


8. How many parts does the Indian Army have?

Answer: three


9. What do we call a food hand?

Answer: right hand


10. How are dogs, cats, and cow animals?

Answer: Pet


11. How is the Earth?

Answer: Circular 


12. What does chili taste like?

Answer: Tart


13. What is rice made of?

Answer: Paddy


14. What do you eat in the morning?

Answer: Breakfast


15. How many days are there in a week?

Answer: 7


16. How many weeks are there in a month?

Answer: 4


17. How many teeth are there in our mouth?

Answer: 32


18. How many bones are there in our body?

Answer: 206


19. How many months are there in a year?

Answer: 12


20. How many days are there in a year?

Answer: 365


21. How many are 2 + 2?

Answer: 4


22. Who was the first Prime Minister of India?

Answer: Jawaharlal Nehru was the first Prime Minister of India.


23. How many Cricket World Cups has India won?

Answer: India has won two Cricket World Cups.


24. Who was Albert Einstein?

Answer: Albert Einstein was a famous scientist.


25. Name the first 3 planets of our solar system.

Answer: The first 3 planets in our solar system are Mercury, Venus, and Earth.


26. Which is the densest forest in the world?

Answer: Amazon is the most dense forest in the world.


27. How many colors does a rainbow have?

Answer: Seven


28. Identify the names of all the colors of the rainbow

Answer: VIBGYOR:

V: Violet

I: Indigo

B: Blue

G: Green

Y: Yellow

O: Orange

R: Red


29. How much of the Earth is surrounded by the sea?

Answer: 71%


30. What does WWW mean on the Internet?

Answer: World Wide Web


31. Which is the largest desert in the world?

Answer: Sahara Desert


32. Which is the hardest component on earth?

Answer: Diamond


33. Where is Qutub Minar?

Answer: In Delhi


34. What is the national flower of India?

Answer: Lotus


35. _________is the national bird of India.

Answer: Peacock


36. It is the largest desert in the world.

Answer: Sahara


37. When is Teachers' Day celebrated?

Answer: 5 September


38. When was the atomic bomb dropped on Japan?

Answer: 1945


39. When was the world war fought?

Answer: 1914-1918 AD


40. Who was the author of "Jana Gana Mana", the national anthem of India?

Answer: Mr. Rabindranath Tagore


41. Who was the author of the famous epic "Mahabharata"?

Answer: Sri Ved Vyas


42. is the first satellite launched by India.

Answer: Aryabhata


43. Where is Charminar located?

Answer: Hyderabad


44. Apart from India the world, Independence Day is celebrated on August 15, and in which country?

Answer: North Korea


45. Which country is there where nobody has been enslaved to date?

Answer: Nepal


46. How many countries are there in the world?

Answer: 195


47. Which is the largest ocean in the world?

Answer: Pacific Ocean


48. Which is the longest animal in the world?

Answer: Giraffe


49. Which is the highest mountain peak in the world?

Answer: Everest


50. Who was the first President of the Republic of India?

Answer: Mr. Dr. Rajendra Prasad


51. Which country is the most stringent law in the world?

Answer: Saudi Arabia


52. Which is the largest wall in the world?

Answer: Great Wall of China (China Wall)


53. Where is the world's tallest statue, name it?

Answer: Statue of Unity (Gujarat, India)


54. How many letters are there in English?

Answer: 26.


55. Write the name of the English alphabet

Answer: A-B-C-D-E-F-G-H-I-J-K-L-M-N-O-P-Q-R-S-T-U-V-W-X-Y-Z


56. Separate Vowels and Consonants in English

Answer: Vowel: A-E-I-O-U

Recipes: B-C-D-F-G-H-J-K-L-M-N-P-Q-R-S-T-V-W-X-Y-Z


57. How many planets are there in the solar system?

Answer: Seven


58. Which is the largest planet in the solar system?

Answer: JUPITER


59. Which animal is called the king of the jungle?

Answer: Lion


60. How many continents are there in the world?

Answer: Seven


6. What is the capital of India?

Answer: Delhi / Delhi



Dear students, I hope you have liked the general knowledge questions for class 3 given here and your general knowledge will also be increased by studying them. Very important questions related to 2022 and their answers were given, including Pdf General Knowledge for class 3 Answer, with GK questions for class 3 with answers pdf. 

These questions and answers are asked every time in the exams. Therefore, you should read them carefully, it will be very beneficial for you.

If you see any kind of mistake in this article, then please tell us our mistake through a comment, and we will fix that mistake soon. If you like the information given here, then through the comment, express your thoughts with us or share this article on Facebook, Twitter, and WhatsApp as much as possible so that the gk questions for class 3 pdf of other students can also increase.

Related Posts