Haloalkanes & halorenes MCQs

Multiple Choice Questions on haloalkanes & halorenes 

While preparing for board and NEET exam, you must refer to some good Multiple Choice Questions bank to understand the pattern of exam, practice the questions and know the weightage of each topic in the exams. So, if you are preparing for Class 11 and 12 board exams and preparing for NEET you should refer to some good question bank books with multiple-choice questions, objective questions, explanations and more to score good marks. 


To help you score in the upcoming board and other competitive exams like NEET, here is a list of some of the popular Multiple Choice Questions on haloalkanes & halorenes that you can solve online and practice more for your upcoming exams.


If you are looking for Multiple Choice Questions on haloalkanes & halorenes Here we collected some important MCQ on haloalkanes & halorenes for you. The MCQ questions on haloalkanes & halorenes included in this page have been selected based on the popular questions asked in various competitive exams over the years.


Multiple Choice Questions on haloalkanes & halorenes

1) Ethyl bromide when refluxed with silver salt of ethanoic acid it gives 

a) diethyl ether

b) ethyl alcohol

c) ethyl ethanoate

d) ethanoic anhydride

Answer :b


2) Which of the following organic compound contain co-ordinate bond

a) alkyl amine

b) acid amide

c) alkyi cyanide

d) alkyl isocyanide

Answer : d


3) An alcohol which take about 5-minutes to develope turbidity with Lucas reagent is_______

a) n-butyl alcohol

b) sec. butyl alcohol

c) iso butyl alcohol

d) tert butyl alcohol

Answer : b


4) When tert butyl alcohol is refluxed with NaBr and conc. H2SO4 it predominately gives________

a) tert. butyl bromide

b) tert. butyl hydrogen sulphate

c) 2-methyl propane

d) 2methyl propene

Answer : d


5) The best of alkyl iodide is obtained when alcohol is heated with_______

a) NaI + 95 9% H3PO4,

b) Conc. H,PO,

c) Nal+conc. H2SO4

d) none

Answer : a


6) Which of the following phosphorus halides does not exist?

a) PCl3

b) PPCL5

c) Pbr3

d) Pbr5

Answer : d


7) Alkyl is conveniently prepared from alcohol by using_______

a) phosphorus pentachloride

b) sulphonyl chloride

c) conc. hydrogen chloride

d) phosphorus trichloride

Answer : b


8) When 3-methylbutan-2-ol is heated with sodium bromide and dil. HsO4. The major product______

a)2-bromo-3-methylbutane

b) 2-methylbut-2-ene

c) 2-bromo-2-methyl butane

d) 3-methyl but-1-ene

Answer : b


9) The number ot isotones ootalned on monochlorination on of propane___

a) 2

b) 4

c) 3

d) 1

Answer : a


10) Only two isomeric monochloro derivative are possible for_______

a) 2-methyl propane

b) 2-methyl butane

c) n-hexane

d) n-heptane

Answer : a


11) The order of reactivity of different halogens with alkanes for halogenation is_____

a) f2> Cl2> Br2 >I2 

b) F2>Br2>Cl2 >I2

c) F2>Cl2>I2> Br2

d) F2>I2>Br2>Cl2

Answer : a


12) Pure alkyl chloride can be obtained from alkanol by the action of,

a) PCl5

b) PCl3

c) Cl2

d) SOCl2

Answer : d


13) In the chlorination of isobutane (2-methyl propane) the major product is,

a) CH3CH2CH2CH2CI

b) CH3CH(CH3)CH2Cl

c) CH3CH2CH(CH3)Cl

d) (CH3)3CCL

Answer :d


14) Major product obtained when 2-chloro 3-methylbutane treated wth alcoholic potash is likely to be______

a) neo- pentyi alcohol

 b) pentene

c) 2methyl-2-butene

d) 2-methyl1-butene

Answer- : C


15) Consider the following compounds,

1 CH3CH2CH2Br

2 CH3CHBrCH3

3. (CH3)3 CBr

These compounds are dehydro-halogenated by treatment with strong base under identical conditions 

The correct sequence of reactivity of these compound in the given reaction is,

a) 1>2>3

b) 3>1>2

c) 2>1>3

d) 3>2>1

Answer- : d


16) When ethyl alcohol (C2H5OH) reacts with thionyl chloride in the presence of pyridine, the products obtained are_________

a) CH3CH2Cl + HÇ

b) C2H5Cl + HCI + SO2

c) CH3CH2CI+ H2O + SO2

d) H3CH2Cl + Cl2 +SO2

Answer- : b


17) Grignards reagent undergo______-

a) nucleophilic substitution

b) nucleophilic addition

c)electrophilic substitution

d electrophilic addition

Answer- : b


18) The reaction of t-butyl chloride and sodium ethoxide gives mainly_______

a) tert-butyl ethyl ether

b) iso-propyl n-propyl ether

c) 2,2-dimethyl butane

d) 2-methyl-1-propene

Answer- : d


19) Consider the following haloalkanes,

1) CH3F

2) CH3Cl

3) CH3 Br

4) CH3I

The increasing order of reactivity in nucleophilic Substitution reaction is,

a) 1<2<3<4

b) 1<3<2<4

c) 1<2<4<3

d) 4<3<2<1

Answer- : a


20) Anisole is the product when chlorobenzene is treated with

a) Cuprous cyanide

b) Ammonia

c) Sodium methoxide

d) Sodium hydroxide

Answer- : C


21) Aromatic ketones can be obtained from chlorobenzene by _________

a) Friedal Crafts acetylation

b) nitration

c) Friedal- craft alkylation

d) none ot these.

Answer- : a


22) In the nitration of chlorobenzene, the major product is_________

a) o-nitrochlorobenzene

b) p-nitrochiorobenzene

c) 3-nitrochlorobenzene

d) 3,5 dinitrochlorobenzene.

Answer- : b


23) The maximum number of isomers possible with the aromatic Compound, with molecular formula C7H7X is _______

a) 3

b) 5

c) 2

d) 4

Answer- : d


24) ln chlorobenzene, the- group______

a) activates the benzene ring more by resonace effect tnan deactivating it by inductive eftect.

b) deactivative

c) activates the benzene ring by resonace and deactivates it by inductive etfect and both these effects

are balanced.

d) deactives the benzene ring by resonace and activates it by inductive effect and both these effects are balanced.

Answer- : b


25) Chlorobenzene on heating with aq. NH3 under pressure in the presence of Cu2 Cl2 gives 

a) benzamide

b) aniline

c) o-aminochlorobenzene

d) dichlorobenzene

Answer- : b


26) Anisole is the product when chlorobenzene reacts with_______

a) CH3ONa

b) CH3-O-CH3

c) CH3CI

d) CH3OH

Answer- : a


27) Some statements about C-CI bond in chlorobenzene are given below

A) It acquires partial double character due to reasonace.

(B) It is longer than C-Cl bond in chloromethane

(C) It is more stable thanC-Clbond in methyl chloride

(D) lt is more reactive than C-Cl bond in chloroalkanes

Among the above

a) Only A is true

b A and C are true

c B, Cand D are false

d) All are true

Answer- : b


28) Carbanion contains.... electrons in valence shell

a) six

b) ten

c) five

d) eight

Answer- : d


29) Isopropyl chloride on hydrolysis, followed by dehydration gives

a) propene

b) ethylen

c) propane

d) propylene

Answer- : d


30) Which of the following is an electrophile?

a) NH3

b) OH-

c) BeCl2

d) CN-

Answer- : b