logic gates mcq questions and answers pdf download

Logic gates mcq questions and answers pdf

Students who can Practice these MCQ on logic gates with answers pdf for Class 12 and NEET exam. Logic gates Multiple Choice Questions with Answers  improve your score in Board Exams. Practicing these Logic Gates MCQ Questions with Answers Pdf will guide students to do a quick revision for all the concepts present in Logic gates and prepare for final exams and various entrance exams.


Logic gates mcq


MCQ on Logic Gates 

1. The output of a two input OR gate is zero, only when ______

(a) its both inputs are one 

(b) its either input : is zero

(c) its both inputs are zero

(d) its either input is zero

Answer : C


2. The output of a two input AND gate is one only when_______

(a) its either input is one

(b) its both inputs are one

(c) its either input is zero

(d) its both inputs are zero

Answer : B


3. An AND gate_________

(a) is equivalent to a series switching circuit

(b) is equivalent to a parallel switching circuit

(c) is a universal gate

(d) is a combination of series and switching circuits

Answer : A


4. If two inputs of a NAND gate are shorted, then it is equivalent to________

(a) an OR gate

(b) a NOT gate

(c) AND gate

(d) NOR gate

Answer: B


5. The output logic level of an OR gate is one________

(a) if both inputs are zero

(b) only if both inputs are one

(c) if either or both inputs are one

(d) if the inputs are neither zero nor one

Answer: C


6. Which one of the following gates is not a basic gate______
(a) AND

(b) OR

(c) NOR

(d) NOT

Answer: C


7. The inverter is__________

(a) an NOR gate

(b) A NOT gate

(c) an AND gate

(d) combination of OR and AND gate

Answer: B


8. A NOR gate gives ___________

(a) high output when both inputs are high 

(b) high output when both inputs are low 

(c) low output when both inputs are low 

(d) high output when one input is low and the other input is high 

Answer: B


9. For which logic gate the following statement is true ? All low inputs produce a high output_______

(a) OR

(b) AND

(c) NAND

(d) NOT

Answer: C


10. For which logic gate the following statement is true ? The output is high, if and only if all inputs are high_______

(a) AND

(b) OR

(c) NAND

(d) NOR

Answer: A


11. The truth table of a logic gate is a table________

(a) giving only the true numbers

(b) rejecting only the wrong numbers

(c) giving the relation-between the input and output variables of a logic gate

(d) which gives all the possible input logic levels and the corresponding resultant logic levels in the output.

Answer: D


12. For a two input logic gate, the truth table has 4 possible input combinations. For a 3 input logic gate the number of combinations (entries) in the input side of the truth table are_______

(a) 4

(b) 6

(c) 8

(d) 10

Answer: C


13. The logic expression y = ABC is read as_______

(a) y is equal to A plus B plus C

(b) y is equal to A or B or C

(c) y is equal to A and B and C

(d) y is equal to A dot B dot C

Answer: C


14. For which logic gate the following statement is true ? The output is low if and only if  all the inputs are high ___________

(a) NAND

(b) NOR 

(c) OR 

(d) AND

Answer: A


15. NAND gate is combination of ________

(a) AND gate and OR gate 

(b) AND gate and NOT gate 

(c) NOT gate and OR gate 

(d) AND gate and AND gate

Answer: B


We hope above MCQ on logic gates with answers pdf will helped you during your NEET exam preparation. If you need any assistance regarding logic gates mcq questions and answers pdf, feel free to ask us and we will get back to you very soon. Stay connected with ybstudy.com for more Biology, Chemistry and Physics Multiple Choice Questions.