MCQ on Elasticity | pdf

Multiple Choice Questions on Elasticity 

While preparing for board and NEET exam, you must refer to some good Multiple Choice Questions bank to understand the pattern of exam, practice the questions and know the weightage of each topic in the exams. So, if you are preparing for Class 11 and 12 board exams and preparing for NEET you should refer to some good question bank books with multiple-choice questions, objective questions, explanations and more to score good marks. 

To help you score in the upcoming board and other competitive exams like NEET, here is a list of some of the popular Multiple Choice Questions on Elasticity that you can solve online and practice more for your upcoming exams.

If you are looking for Multiple Choice Questions on Elasticity Here we collected some important MCQ on Elasticity for you. The MCQ questions on elasticity included in this page have been selected based on the popular questions asked in various competitive exams over the years.


Mcq on elasticity


MCQ on elasticity 


1. Which one of the following substances is not elastic?

(a) Iron

(b) Copper

(c) Brass

(d) Modelling clay

Answer: D


2.Which one of the tollowing Substances is not plastic?

(a) Butter

(b) Iron

(c) Plasticine

(d) Wax

Answer: B


3.When the distance between any two particles of a body remains constant when subjected to a deforming force of any magnitude, the body is said to be_________

(a) an elastic body

(b) aTigid body

(c) a plastic body

(d) an isotropic body

Answer: B


4. When a body undergoes continuous deformation when subjected to external deforming forces and retains its deformed size or shape when the deforming forces are removed, the body is said to be_________

(a) a rigid body

(b) an elastic body

(c)an isotropic body

(d) a plastic body

Answer: D


5. With rise in temperature, the Young s modulus of elasticity of a material_______

(a) increases

(b) decreases

(c) does not change

(d) may increase or decrease

Answer: B


6. Which one of the following does not affect the elasticity of a substance______

(a) Hammering

(b) Adding impurity in the substance

(c) Changing the dimensions

(d) Change of temperature

Answer: C


7. According to Horke's law of elasticity, within elastic limits if the stress is increased, the ratio of stress to strain________

(a) increases

(b) decreases

(c) becomes zero

(d) remains constant

Answer: D


8. When a body resists any change in its size or shape, when subjected to external deforming forces and tries to regain the original size and shape, when the deforming forces aré removed, the body is said to be a__________

(a) a plastic body

(b) an elastic body

(c) a rigid body

(d) an isotropic body

Answer: B


9. Which one of the following substances possess the highest elasticity?

(a) Rubber 

(b) Steel

(c) Glass

(d) Aluminium

Answer: B


10. The dimensional formula for stress is__________

(a) [Stress] = [L‐¹ M¹ T-²

(b) [Stress] = [L-² M-¹ T-²]

(c) [Stress = [L¹ M¹ T¹]

(d) [Stress] = [L² M¹ T-¹]

Answer: A


11. The dimensional formula for stress is the same as that for_________

(a) work

(b) power

(c) pressure

(d) force

Answer: C


12. Stress is the___________

(a) applied force per unit area of cross section

(b) internal restoring forces per unit area of cross section

(c) deformation produced in the body per unit area

(d) compression of the body per unit area

Answer: B


13. The dimensional formula for shearing strain is___________

(a) L⁰ M¹ T-¹

(b) L¹ M⁰ T-²

(c) L⁰ M⁰ T⁰

(d) L²M¹ T-¹

Answer: C


14. Strain has no units and dimensions because_______

(a) it is a ratio

(b)it is a ratio of two similar quantities

(c) it is a constant number

(d) both size and shape of the body are not changed during deformation

Answer : B


15. The S.I. unit of stress is_________

(a) Newton/metre

(b) Newton²/metre

(c) Newton/metre²

(d) Newton/metre³

Answer: C


16. Shearing strain is given by________

(a) Deforming force

(b) Shape of the body

(c) Angle of shear

(d) Change in volume of the body

Answer: C


17. The Young's modulus for a plastic body is________

(a) One

(b) Zero

(c) Infinity

(d) Less than one

Answer: B


18. When the intermolecular distance increases due to tensile force, then________

(a) there is no force between the molecules

(b) there is a repulsive force between the molecules

(c) there is an attracti ve force between the molecules

(d) there is zero resultant force between the molecules

Answer: C


19. If a material is heated and annealed, then its elasticity is__________

(a) Increased

(b) Decreased

(c) Not changed

(d) Becomes zero

Answer: B


20. When impuriies are added to an elastic substance, its elasticity_________

(a) increases

(b) decreases

(c) becomes zero

(d) may increase or decrease

Answer: D


21. Strain has_________

(a) no units but only dimensions

(b) only units but no dimensions

(c) no units, no dimensions but a constant value

(d) no units, no dimensions but a variable value

Answer: D


22. If by applying a force, the shape of a body is changed, then the corresponding stress is known as_________

(a) Tensile Stress

(b) Bulk Stress

(c) Shearing Stress

(d) Compressive Stress

Answer: C



23. The relative change is the dimensions or shape of a body. when it is subjected to external deforming forces is called________

(b) Strain

(a) Stress

(c) Modulus of elasticity 

(d) Poisson's ratio

Answer: B


24. Out of the llowing materials, whose elasticity independent of temperature________

(b) Invar steel

(a) Copper

(d) Silver

(c) Brass

Answer: B


25. The ratio of the change in dimension at right angles to the applied force to the initial dimension is known as________

(a) Young's modulus

(b) Poisson's ratio

(c) Lateral strain

(d) Shearing strain

Answer: C


26. For Hooke's law to hold good, the intermolecular distance must be__________ as compared to the equilibrium distance.

(a) much more

(b) zero

(c) much less

(d) approximately same

Answer: D


27. A wire is stretched through 2 mm by a certain load. The extension produced in a wire of the same material with double the length and radius with the same load will be________

(a) 2 mm

(b) 4 mm

(c) 1 mm

(d) 0.5 mm

Answer: C