MCQ on Potentiometer Class 12 | NEET

MCQ on Potentiometer Class 12 | NEET

Get here Potentiometer MCQ Questions for Class 12 with Answers PDF Free Download prepared here for NEET. Students can practice Multiple Choice Questions om potentiometer with Answers to score good marks in the NEET examination and class 12 board exams.


What is a potentiometer?

A potentiometer is an electrical resistor with a variable resistance value and usually manually adjustable. Potentiometers use three terminals and are usually used in low current circuits, for higher current circuits rheostats are used. In many electrical devices potentiometers set the output level. For example, on a loudspeaker the potentiometer adjusts the volume; on a television or computer monitor can be used to control the brightness.


MCQs on Potentiometer

MCQs on Potentiometer for NEET 

1. The instrument for of a cell is or the accurate measurement of the e.m.f_________

(a) a whetstone bridge

(b) an ammeter

(c) a potentiometer

(d) a voltmeter

Answer: C



2. Indicate the 'wrong statement from the following: For accurate measurements, a potentiometer wire_________

(a) must have a uniform cross section

(b) must have a high temperature coefficient of resistance

(c) high specific resistance

(d) homogeneity

Answer: B



3. Which one of the following is a disadvantage of a potentiometer over a voltmeter ?

(a)i1t can measure the internal resistance of a cell

(b) it can measure the e.m.f. of a cell

(c) it is heavy and not portable

(d) it can measure accurately very small PD. of the ord of few microvolt

Answer : C



4. A potentiometer is properly set the balancing length (L) for a cell is obtained. If the current through the potentiometer wire is decreased, then the balancing length_________

(a) is decreased

(b) is increased

(c) is not changed

(d) becomes half

Answer : B



5. If the length of a potentiometer wire is doubled, the accuracy in determining the null point_______

(a) is increased

(b) is decreased

(c) remains constant

(d) may increase or decrease

Answer : A



6. A potentiometer is used to measure the emf of a cell. At null point, no current flows through_______

(a) the main circuit

(b) the cell circuit

(c) both the main and cell circuits

(d) the potentiometer wire

Answer: B



7. A cell of e.m.f. of 1.08 V is balanced by a 216 cm length of a potentiometer. Find the length of the wire that would balance a cell of e.m.f. 1.5 V _________

(a) 250 cm

(b) 290 cm

(c) 300 cm

(d) 310 cm

Answer : C



8. The sensitivity of a potentiometer can be increased by________

(a) increasing the e.m.f. of the primary cell

(b) increasing the potential gradient

(c) increasing the length of the potentiometer wire

(d) decreasing the length of the potentiometer wire

Answer : C



9. With a certain cell, the balance point is obtained at 65 cm.from the zero end of a potentiometer wire. With another cell, whose e.m.f. is less than that of the first by 0.1 V, the balance point is obtained at 60 cm. What is the e.m.f. of the first cell ?

(a) 1.0 V

(b) 1.2 V

(c) 1.3 V

(d) 1.5 V

Answer: C



10. A potentiometer experiment is set up to compare the e.m.f.s E1, and E2, of two cells. When the null point is obtained, the current is drawn from________

(a) only the driver cell

(b) only the cell of e.m.f. E1

(c) only the cell of e.m.f. E2

(d) both the driver cell and the cells of e.m.f.s E1, and E2

Answer: A


We hope our given MCQ on potentiometer with Answers will help you. If you have any queries regarding Potentiometer MCQs for class 12 physics MCQs drop a comment responce below and we will get back to you soon.


Read : 

  1. MCQs on Electrostatics Class 12
  2. MCQs on Magnetism class 12
  3. MCQs on Semiconductors 
  4. Physical world NEET MCQs 
  5. Kinetic theory of gases MCQs