MCQs on d and f block element for class 12th NEET | pdf

MCQs on d and f block element for class 12th NEET | pdf


Hello students NEET  Chemistry is the scoring paper in the medical entrance examination. Here, you will discover the d and f block elements mcqs for NEET Chemistry. MCQ Questions for all Concepts as per the latest syllabus. Practice more on a regular basis with these d and f block elements for class 12th NEET Chemistry chemistry objective questions bank improve your subject knowledge & problem-solving skills along with time management

MCQs on d- block element for class 12th NEET | pdf

Here are the list of MCQs on d and f block element 


1) The d-block, elements start with ____Period

a) 4

b) 3

c) 5

d) 6

Answer : a


2) The d-block belongs to___ groups to_____ groups. 

a)2 to 12

b) 3 to 11

c) 4to 12

d) 3 to 12

Answer: d


3) The anamolous electronic configuration in 3d-series shown by______

a) Cr, Cu

b)Sc, Cr

c) Cr, Zn

d Cr, Mn

Answer: a


4) The abnormal low melting points are shown by                      

a) Sc, Zn

b) Cr, Fe

c) Mn, Tc

d) Is, pt

Answer: c


5) In 1st  transition series which has low Mpt

a) Os, 

b) Pt

c) Cu

d) Zn

Answer: d


6) In d-block which has highest density.

a) Os

b) Ru

c) Zn

d) pt

Answer: a


7) The lowest density d-block element is______

a) Zn

b) Y

c) Sc

d) cu

Answer: c


8) The +1 Oxidation state is shown by_______

a) Ru

b) Zn

c) cu

d) Pt

Answer: c


9) In 5d series, + 8 oxidation state is shown by__________

a)  Zn

b) Hf

C) Os

d) Mn

Answer: c


10) In [(Ti(H2O)6]3+ will obsorb yellow green light but its transpited colour is_______

a) blue

b) yellow

c) Purple

d) red

Answer: C


11) The colour ol transition metal is due to________

a) presence ot unpaired d-electron

b) d-d transition

c) nature ot ligands at geometry of complex

d) All the above

Answer: d


12. Transition elements that show anomalous configurations in first series are_______

a) Cr and Ni

b) Cu and Co

c) Fe and Ni

d) Cr and Cu

Answer : d


13) The outer electronic configuration of an atom is 3d6 4s2. The atom belongs to________

a) copper family

b) iron family

c) zinc family

d) manganese family

Answer : b


14) In the first transition series, the incoming electrons enter_______

a) 3d orbitals

c) 5d orbitals

b) 4d orbitals

d) 6d orbitals

Answer : a


15. Zinc, cadmium and mercury are

a) d-block elements

b) s-block elements

c) p-block elements

d) fblock elements

Answer : a


16) In the transition elements, the incoming electron occupies (n - 1) d-orbital in preference to

a) ns

b)(n-1)P

c) np

d) (n-1) s

Answer : a


17) Among the following outermost configurations of transition metals, which shows the highest oxidation

state?

a) 3d3 4s2

b) 3d54s1

c) 3d5 4s2

d) 3d64s2

Answer : C


18) Manganese achieves its highest Oxidation state in its compound______

a) MnO2

b) KMnO4

c) Mn2O4

d) KMnO4

Answer : d


19) Transition metals                    

a) exhibit diamagnetism

b) undergo inert pair effect

c) do not form alloys

d) show variable oxidation states

Answer : d


20) The most stable oxidation  state of iron is _______

a) -3

b) +3

c) +2

d) -2

Answer : b


21) FeSo4 has colour ______

a) green

b) blue

c) violet

d) yellow 

Answer : a


22) complication is shown by__________

a) Au

b) Ag

c) cu

d) all

Answer : d


23) The spin only magnetic moment of Mn+4 iron is nearly                       

a) 4BM

b) 3BM

c) 6BM

d) 5BM

Answer : a


24) Which of the following statements about the interstitial compounds in incorrect.

a) interstitial compounds are much harder

b) transition metallic carbides are chemically reactive

c) transition metal hydrides are powerful reducing agent

d) interstitial compounds have higher melting points than the pure metal

Answer : b


25) Which is not the correct statement about the chemistry of 3d and 4f series elements?

a) 3d elements show more oxidation states than 4f series elements

b) the energy difference between 3d and 4s orbitals is very little

c) Europium (1) is more stable than CeII)

d) the paramagnetic character in 3d series elements increases from scandiumto copper

Answer : d


26) Alkaline KMN04, is called                  

a) Schifl s reagent

b) Baeyer's reagent

c)  Benedict's reagent

d) Tollen's reagent

Answer : b


27) When potassium dichromate is heated with potassium hydroxide and the solution obtained is acidified, colour becomes_____

a) yellow

b) green

c) orange

d) blue

Answer : C


28) The purple colour of paramagnet ion (MnO4-) arises due to_______

a) 3d-3d-transition of electrons

b) 4f-4f transition of electrons

c) charge transfer

d 5f-5f transition of electrons

Answer : c


29) Potassium permanganate is used        

a) as Baeyer's reagent

b) in dyeing

c) in the tanning of leather

d) in the manufacture of pigment

Answer : a


30) The 3d block elements  that exhibits maximum number of oxidation states______

a) Mn

b) Ti

C) Sc

d) zn

Answer : a


31) The most eommon lanthanide is_____

a) samarium

b) lanthanum

c) plutonium

d) ceriumm

Answer : d


32) Usually lanthanides form______

a) ionic bond

b) covalent bond

c) co-ordinate bond

d) hydrogen bond

Answer : a


33) The atomic numbers of 4f-series range from_____

a) 57 to71

b) 58 to 72

c) 58 to 71

d) 57 to 72

Answer : c


34) The atomic numbers ot 5l-series range from______

a) 89 to 72

b) 89 to 112

c) 90 to 103

d) 90 to 112

Answer : c


35) The fblock elements are characterized by_________

a) filling of 4f-subshell

b) filling of (n-2) f-subshell

c) filling of 5f

d) both 'b' and 'c' above

Answer : b


36) In lanthanides the last electron enters (n-2) F subshell where n is equal to______

a) 6

b) 4

c) 5

d) 7

Answer : a


37) Number of electrons present in f-orbital if antepenultimate shell of Ho (Z=67) is______  

a) 11 

b) 8

c) 7

d) 9

Answer : a


38) f-block elements are also called            

a) transition elements

b) coinage elements

c) rare earth elements

d) inner transition elements

Answer : d


39) How many unpaired electrons are present in Ce2+                  

a) 2

b) 3

c) 4

d) 5

Answer : a


40) The actual value of lanthanide contraction is equal to about (La to Lu)

a) 21 pm

b) 85 pm

c) 42 pm

d) 106 pm

Answer : a


41) The lanthanide contraction is due to_________

a) increase in atonmic number

b) decrease in ionic radii

c) poor shielding eftect of 4f-electron

d) both a and c above

Answer : d


42) Some statements are given below,

The lanthanide contraction affects the_______

A) densities

B) post lanthandie element

C) colours

D) basic nature of hydroxides of lanthanides.

Among the above, the false statements is/ are

a) A, B and C

b A and D

c) C only

d) A and C

Answer : c


43) The normal increase in atomic size i.e. Sc-Y La, in the periodic table, disappeare after La, due to               

a) increase in atomic number of lanthanides

b) lanthanide contraction

c) decrease in atomic radii of 4d-elements

d) decrease in number of energy shells in the atoms

Answer : b


44) In lanthanides Lu(OH)3 is less basic than La(OH)3 This is the effect of (M stands for a lanthanide element).

a) increase in ionic character of M-OH bond

b) decrease in electropositive nature of M

c) decrease in ionic character of M-OH bond

d) lanthanide contraction and decrease in ionic character

Answer :d


45) Identify thee correct statem among the following.

a) d-block elements show irregular and erratic chemical  properties among themselves

b) La and Lu have partially illed d- orbitals and no other partially filled orbitals

c) the chemistry of various lanthan oids is very similar

d) 4f and 5f orbitals are equally shielded

Answer : d


46) Which of the following belongs to actinide series of elements?

a) Nd

b) U

c) Sm

d) Pr

Answer : b


47) Which of the following actinide does not occur in nature ?

a) Th

b) Am

c) U

d) Pa

Answer : b


48) The main reason for more number of oxidation state of the actinides than the corresponding lanthanide.

a) more energy difference between 5f and 6d orbitals than 4f and sd orbitals

b) less energy diflerence between 5f and 6d orbitals than 4f and 5d orbitals

c)larger atomic size of actinides

d) more reactive nature of actinides than lanthanides

Answer : b


49) Which of the following statement is incorrect regarding lanthanides and actinides?

a) oxidation state of +3 is most common in both the series

b) In both series f-orbitals are progressively filled

c) the elements of these series are radioactive

d) both series show contraction effect

Answer : c


50) Most of the ions of lanthanide and actinide series have unpaired electrons in (n-2) f orbitals and hence they are___________

a) diamagnetic

b) paramagnetic

c) ferromagnetic

d) non-magnetiC

Answer : b


51) Which of the following statement is incorrect?

a) lanthanides are more electro-positive than actinides

b) actinides are strong reducing agent than lanthanides

c)  the properties of 4f series are similar to those of lanthanum

d) actinides are radioactive elements

Answer : a


52) What is the common oxidation state of 3d series elements?

a) 0

b) +2

c) +1

d) +3

Answer : b


53) In F-block elements, atomic radius almost remains same because of_____

a) f-f transition

b) lanthanide contraction

c) unpaired electrons in forbital

d) unpaired electrons in s orbital

Answer : b


54) Which of the following has completely filled d orbital?

a) Sc

b) Mn

c) Cr

d) Zn

Answer : d


55) Most basic hydroxide among the following is________

a) Ce(OH)3

b) Lu(OH)3

c) Eu(OH)3

d) Yb(OH)3

Answer : a


56) Which of the following has same observed and expected electronic configuration.

a) La

b)Pr

c) Ho

d) Gd

Answer : d


57) Only first ____ acanides occur in nature, rest them prepared artificially.

a) 3

b) 2

c) 4

d) 5

Answer : a


58) All the lanthanides occur in nature except.

a) promethium

b) lutetium

c) cernum

d) erbium

Answer : a


59) Actinides and lanthanides show mainly, which of the following oxidation state.

a)+2

b) +3

c) +4

d) +5

Answer : b


60) The extra electron in lanthanides enter in________

a) 4-f orbital

b) 6-f orbital

c) 5-f orbital

d) 7-f orbital

Answer : a


61) Lanthanides are______ basic than actnides.

a) less

b) more

c) may be less or more

d) same basic nature

Answer : a


62) The shielding effect in actinides and lanthanides.

a) similar

b) both

c) dissimilar

d) can not be predicted

Answer : c


63) Lanthanides and Actinides both exhibit magnetic properties.

a) dianmagnetic

b) paramagnetic

c)  both 

d) non magnettc

Answer : b