MCQs on general principal & processes of isolation of elements for class 12 | Pdf

MCQs on general principal & processes of isolation of elements for class 12 | Pdf

Hello students,  hope the given Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 6 General Principles and Processes of Isolation of Elements will help you. If you have any query regarding Class 12 Chemistry General Principles and Processes of Isolation of Elements MCQs for NEET Pdf, Practicing our General Principles and Processes of Isolation of Elements MCQs for NEET Pdf,  for Class 12 with Answers is one of the best ways to prepare for the NEET exam. By practicing more chemistry MCQs with Answers Pdf Download, students can improve their speed and accuracy which can help them during NEET exam.


MCQs on isolation of elements



MCQs on general principal & processes of isolation of elements 


1) An alloys is                

a) intermetallic compound

b) solid substance containing two or more metallic element 

c)  a solid which contains one non metal

d) solid which contains more than one non metal

Answer :b) solid substance containing two or more metallic element


2) Which of the following is correct 

a) tin stone is magnetic in nature

b) wolframite is non magnetic m nature

c) wolframite is Fe WO4

d) cassiterite and rutile are sulphides of the metals

Answer: c) wolframite is Fe WO4


3) Which of the following is an are of iron?

a) Bauxite

b) Magmetite

c) Haematite

d) Smaltite

Answer :c) Haematite


4) Corundum is an ore of            

a) boron

b) copper

c) aluminium

d) sodium

Answer :c) aluminium


5) The correct statement is.                

a) cassiterite is an ore of tin

b) pyrolusite is the ore of iron

c) dolomite is the ore of zinc

d) galena is the ore of mercury

Answer :a) cassiterite is an ore of tin


6) Azurite is an ore of                  

a) Gold

b) Mercury

c ) Silver

d) copper

Answer :d) copper


7) An example of halide ores is:               

a) Galena

b) Cryolite

c) Bauxite

d) Cinnabar

Answer :b) Cryolite


8) Which of the following is not an ore      

a) Bauxite

b) Zinc blended

c) Malachite

d) Pig iron

Answer: d) Pig iron


9) which one of the following is a mineral of iron                  

a) magnetite

b) cassiterite

c) malachite

d) pyrolusite

Answer : a) magnetite


10) Which of the following is carbonate  ore?

a) siderite

b) cuprite

c) calamine

d) both a and c

Answer : d) both a and c


11)       and        are ores of Aluminium.

a) bauxite and malachite

b) cuprite and calamine

c) bauxite and cryolite

d) cuprite and diaspore

Answer : c) bauxite and cryolite


12) In which of the following minerals, aluminium is not present?

a) cryolite

b) bauxite

c) fluorspar

d) fledspar

Answer : c) fluorspar


13) The ore having two different metal atoms is                  

a) copper pyrites

b) haematite

c) calamine

d) magnetite

Answer : a) copper pyrites


14) The chief ore oF zinc is                 

a) cryolite

b) calamine

c) calcite

d) cuprite

Answer : b) calamine


15) The main ore of aluminium is              

a) alumina

b) potash alum

c) cryolite

d) bauxite

Answer : d) bauxite


16) In the aluminothermite process, aluminiĆ¹m acts               

a) an oxidising agent 

b) a reducing agent

c) a flux

d) gangue

Answer : b) a reducing agent


17) Which of the following are the correct matching of metals with the most commonly employed ores for their extraction?

a) Fe: Chalcocite: Al: Bauxite

b) Fe: Siderite; Al: Clay

c)Fe: Haematite; Al: corundum

d) Fe: Haematite; Al: Bauxite

Answer : d) Fe: Haematite; Al: Bauxite


18) calamine is precisely of                     

a)  fe

b)  Zn

c)  Al

d)  Cu

Answer : b)  Zn


19) Alloy is an example of                       

a)  solid sol

b)  Aerosol

c)  emulsion

d)  gel

Answer :a)  solid sol


20) Which one of the furmaces among the following can produce the highest temperature?

a) muffle furnace

b) blast furnace

c) reverberatory fumace

d) electric furnace

Answer : d) electric furnace


21) Which statement is correct?

a) gangues are carefully chosen to combine with the slag present in the ore to produce easily fusible flux to carry away the impurities

b) slags are carefully chosen to combine with the flux present in the ore to produce easily fusible gangue to carry away the impurities

c) gangues are carefully chosen to combine with the flux present in the ore to produce easily fusible slag to carry away the impurities

d) fluxes are carefully chosen to combine with the gangue present in the ore to produce easily fusible slag to carry away the impurities

Answer : d) fluxes are carefully chosen to combine with the gangue present in the ore to produce easily fusible slag to carry away the impurities


22) The extraction IA and IIA group metals is done by                     

a) carbon reduction

b) aluminothermic process

c) metal displacement

d) electrolytic reduction

Answer : d) electrolytic reduction


23) The process of extracting, a metal in pure form from its ore is Known as           

a) purification

b) refining

c) metallurgy 

d) electrolysis 

Answer :c) metallurgy


24) The froth flotation process is based upon                

a) preferential adsoprtion of gangue particles oil

b) specific gravity of ore particles

c) preferential wetting of ore particles by oil

d) magnetic properties of gangue

Answer :c) preferential wetting of ore particles by oil


25) The main function ot roasting is          

a) reduction

b) isolation

c) concentration

d) Oxidation

Answer :d) Oxidation


26) A common metal which can be used for the extraction of metals from their oxides by reduction is                       

a) Co

b) Al

c) C

d) Fe

Answer :b) Al


27) Sapphire is a mineral of                    

a) Hg

b) Cu

c) Zn

d) Al

Answer : d) Al


28) An important ore of tin is                   

a)  cassiterite

b) chlorapatite

c) White tin

d) calamine

Answer :a)  cassiterite


29) The most common constituent of steel is                         

a) S

b) O

c) C

d) Cr

Answer : c) C


30)  Purest form ot iron is                     

a) cast iron

b) hard steel

c) stainless steel

d) wrought iron

Answer : d) wrought iron


31) The most abundant metal in earth crust is                         

a) Fe

b) O

c) Si

d) Al

Answer : d) Al


32) Which of the following is not an ore of iron?

a)  magnetite

b) limonite

c) siderite

d) cerrusite

Answer : d) cerrusite


33) cassiterite is an ore of                       

a) Ag

b) Sn

c) Cu

d) Fe

Answer : b) Sn


34) smelting is the Process of reducution of metal oxide by                        

a) C

b) H

c) CO

d) Al

Answer : a) C


35) Which of the following is not an ore of aluminium?

a) feldspar

b) corrundum

c) bauxite

d) carnallite

Answer :d) carnallite


36)  Blister copper is                         

a) Pure copper

b) Alloy of coppeer

C) Copper containing some impurity

d) Ore of copper

Answer :C) Copper containing some impurity


37) The ore of copper is                       

a) fledser

b) Dolonmite

c) malachite 

d Haenmatite

Answer :c) malachite


38)  Which of the following metals does not occur as oxide?

a) iron

b) Aluminium

C) Copper

d) sodium 

Answer : d) sodium


39) which of the following is an ore of two metals? 

a) limonite

b) dolomite

C) siderite

d) malachite

Answer : b) dolomite


40) which of the following contains both Ca and Mg? 

a) gypsum

b) chalk

C) limestone 

d) Dolomite

Answer :d) Dolomite


41) The removal of impurities from a

molten mass is called                        

a) calcination

b) levigation

c) refining

d) slagging 

Answer : d) slagging


42) silica is an                           

a) acidic flux only

b) gangue only

c) basic flux only

 d) both gangue and acidic flux

Answer : d) both gangue and acidic flux


43) Pn and Sn are extracted from their chiet ore by                                   

a) carbon reduction and self reduction

b) self reduction and carbon reduction

c) electrolysis and self reducton

d) selt reduction and electrolysis

Answer : b) self reduction and carbon reduction


44) During smelting, an additional substance i called              which combines with impurity to form fusible mass.

a) ore

b) flux

c) slag

d) gangue

Answer :b) flux


45) The ores that are concentrated by flotation method are                       

a) carbonates

b) sulphides

c) oxides

d) phosphates

Answer :b) sulphides


46) Which of the following is gangue?

a) waste material left after concentration

b) waste material left after purification of metal

c) waste material after electrolysis

d) waste material present in ore to be

removed during concentration

Answer : d) waste material present in ore to be removed during concentration


47) What type of flux is used when the gangue is acidic ?

a) acidic

b) basic

c) neutral

d) alcoholic

Answer :b) basic


48) Which of the following is correct?

a) gangue + FluX= slag

b) froth + slag =gangue

c) gangue + slag= flux

d) flux + slag=gangue

Answer : a) gangue + FluX= slag


49) A naturally occuring metal compoind from which the metal is not extracted is known as                       

a) slag

b) Ore

c) gangue

d)  mineral

Answer : d)  mineral


50) The extraction of metals from oxide ore involves

a) decarboxilation

b) hydrolysis

c) electrolysis

d) reduction

Answer : d) reduction


51) The impurities associated with mineral used in metallurgy are called collectively                         

a) slag

b) gangue

c) flux

d) froth

Answer : b) gangue


52) The metallurgical process in which a metal is obtained in fused state is called                           

a) calcination

b) roasting

C) froth flotation

d) smelting

Answer : d) smelting


53) The formula of haematite is                

a) Fe3O4

b) Fe2O3

C) FeS2

d) FeCO3

Answer : b) Fe2O3


54) The colour of zinc sulphide is           

a) black

b) yellow 

C) white

d) brown

Answer : C) white


55) Bauxite is an oxide mineral of             

a) Br

b) Ba

C) B

d) Al

Answer : d) Al


56) Hall's process is employed for purifying bauxite containing                  

a) sand

b) silicone dioxide

C) iron oxide

d) silicates

Answer : C) iron oxide


57) Copper metal is refined by                

a) cupellation

b) poling

C) bessemerisation

d) liquation

Answer : b) poling


58) Use of electrolysis is                       

a) electrorefinning

b) removal of electrons

C) electroplating 

d) both a and c

Answer : d) both a and c


59) The incorrect statement among the following                              

a) hydrogen is used to reduce NiO

b) zirconium is refined by van Arkel method

c)  the sulphide ore galena is concentrated

by froth flotation method

d) in the metallurgy of iron, the fluX used is SiO2

Answer : d) in the metallurgy of iron, the fluX used is SiO2


60) In zone refining method, the molten zone                                

a) contains purified metal only

b) contains impurities 

C) contains more impurity than the original metal

d) move to either side

Answer :C) contains more impurity than the original