PPL MCQ : MCQ on Polarisation

MCQ on Polarisation | PPL MCQ 


The phenomenon of polarisation proves that light consists of  transverse waves. It can be demonstrated by using two tourmaline crystals, nicol prism or polaroids. A light wave in which all the vibrations of the electric vector E occur in a single direction, perpendicular to the direction of propagation is said to be a linearly polarised or a plane polarised light wave. Plane of vibration of plane polarised light is perpendicular to the plane of polarisation.

Types of polarised light

(i) unpolarised light

(ii) plane polarised light

(ii) partially polarised light


Read : Chemical Thermodynamics MCQs 


Ppl mcq


PPL MCQ ( Plane Polarised light MCQ)


1. Which one of the following properties show that lign consists of transverse waves?

(a) Interference

(b) Dispersion

(c) Polarisation

(d) Diffraction

Answer: C


2. The phenomenon of polarisation proves that light has________

(a) dual nature

(b) quantum nature

(c) particle nature

(d) transverse nature

Answer: D


3. The phenomenon of polarisation can not be observed in the case of________

(a) Ultraviolet rays

(b) Sound waves

(c) Radio waves

(d) Micro waves

Answer: B


Read : MCQs on Simple pendulum 


4. In which one of the following phenomena, colours are not produced, if white light is used?

(a) Dispersion

(b) Diffraction

(c) Polarisation

(d) Interference

Answer: C


5. Which one of the following properties is not common for light and sound waves?

(a) Polarisation

(b) Reflection

(c) Inverse square law

(d) Interference

Answer: A


Read : MCQs on Amplitude Modulation 


6. Light can not be polarised by________

(a) reflection

(b) refraction

(c) diffraction

(d) scattering

Answer: C


7. In a plane polarised electromagnetic wave, the anglee between the planes of vibration and polarisation is______

(a) 00

(b) 300

(c) 600

(d) 900

Answer: D


71. Consider sound waves in air, electromagnetic, waves in the visible region and transverse waves on a string. The phenomenon of polarisation can be observed in__________

(a) sound waves in air and transverse waves on the string

(b) electromagnetic waves and sound waves in air

(c) Electromagnetic waves in the visible region and transverse waves on the string 

(d) Sound waves 

Answer: C


Read : Stationary waves MCQs 


We hope above PPL MCQ Questions has helped you during your exam preparation. If you need any assistance, feel free to ask us and we will get back to you very soon. Stay connected with ybstudy.com for more Biology, Chemistry and Physics Multiple Choice Questions.