Biological Classification class 11 MCQ

Multiple choice questions on biological classification 

If you are searching mcqs on biological classification NEET Questions here we are providing biological classification mcq all important question on latest patterns.  We prepared biological classification neet mcq for medical student. biological classification mcq for neet pdf for class 11th biological classification class 11 mcq included in this page have been selected based on the popular questions asked in various competitive exams over the years.

MCQs on biological classification for NEET


Biological classification NEET Questions ( Previously Asked in NEET) :

1. Which of the following are found in extreme saline conditions ?
(a) Archaebacteria
(b) Eubacteria
(c) Cyanobacteria
(d) Mycobacteria
Answer: A


2. Methanogens belong to_______
(a) Archaebacteria
(b) Eubacteria
(c) Dinoflagellates
(d) Slime moulds
Answer: A


3. Which among the following is not a prokaryote ?
(a) Nostoc
(b) Saccharomyces
(c) Mycobacterium
(d) Oscillatoria
Answer: B


4. After karyogamy followed by meiosis, spores are produced exogenously in:
(a) Agaricus
(b) Neurospora
(c) Alternaria
(d) Saccharomyces.
Answer: A


5. Which of the following organisms are known as chief producers in the oceans?
(a) Cyanobacteria
(b) Dinoflagellates
(c) Diatoms.
(d) Euglenoids.
Answer : C


6. Select the wrong statement:
(a) Pseudopodia are locomotory and feeding structures in sporozoans.
(b) Mushrooms belong to Basidiomycetes
(c) Cell wall is present in members of Fungi and plantae
(d) Mitochondria is the power house of cell in all kingdom except Monera.
Answer: A


6. The primitive prokaryotes responsible for the production of biogas from the dung of ruminant animals include the_________
(a) Eubacteria
(b) Halophiles
(c) Thermoacidophiles
(d) Methanogens
Answer: D


7. The guts of cow and buffalo possess_________
(a) Cyanobacteria
(c) Chlorella spp.
(b) Fucus spp.
(d) Methanogen
Answer: D


8. Which one of he following is wrong for fungi__________

(a) They are both unicellular and multicellular
(b) They are eukaryotic
(c) All fungi possess a purely cellulosic cell wall
(d) They are heterotrophic
Answer: C


9. In which group of organisms the cell walls form two thin overlapping shells which fit together?
(a) Chrysophytes
(c) Dinoflagellates
(b) Euglenoids
(d) Slime moulds
Answer: A


10. Which one of the following statements is incorrect?
(a) Yeast is unicellular and useful in fermentation multicellular and produce
(b) Penicillium
antibiotics
(c) Neurospora is used in the study or biochemical genetics.
(d) Morels and truffles are poisonous mushrooms
Answer: D


11. The imperfect fungi which are decomposers of litter and help in mineral cycling belong to:
(a) Ascomycetes
(b) Basidiomycetes
(c) Deuteromycetes
(d) Phycomycetes.
Answer: C


12. Pick up the wrong statement.
(a) Nuclear numbrane is present is Monera
(b) Cell wall is absent in Animalia
(c) Protista have photosynthetic and heterotrophic modes of nuuition
(d) Some fungi are edible
Answer: A


13. Archaebacteria differs from eubacteria in________
(a) Cell Membrane structure
(b) Mode of nutrition
(c) Cell shape
(d) Mode of reproduction
Answer: A


14. The motile bacteria are able to move by_________
(a) Fimbriae
(b) Cilia
(c) Flagella
(d) Pili
Answer: C


15. Which one of the living organisms completely lacks a cell wall?
(a) Mycoplasma
(b) Blue-green algae
(c) Saccharomyces
(d) Cyanobacteria
Answer: A


16. Ciliates differ from all other protozoans in__________

(a) Using pseudopodia for capturing prey

(b) Having a contractile vacuole for removing excess water

(c) Using flagella for locomotiono9

(d) Having two types of nuclei

Answer: D


17. Select the wrong statement_________

(a) The walls of diatoms are easily destructible

(b) Diatomaceous earth is formed by the cell walls of diatoms

(c) Diatoms are chief producers in the oceans

(d) Diatoms are microscopic and float passively in water

Answer: A



Multiple choice questions on biological classification

1) Euglenoids Show wriggling movements known as________

(a) Paraboly

(b) Metaboly

(c) Emboly

(d) Epiboly

Answer -: b


2) lyme disease is caused by members of __________

(a) Actnomycetes  

(b) RicKickettsiae

(c) chlamydia 

(d) Spirochaetes

Answer -: b


3) pseudomurein is found in the cells wall of the following group of bacteria 

(a) N2 - fixing bacteria 

(b) Biogas producing bacteria

(c) Antibiotices producing bacteria

(d) None ot these

Answer -: b


3) In archaecbacteria N-acetyl muranmice acid is replaced by which of the following  chemical compound?

(a) Teichoic acid

(b) N-aceyl glucosamaine

(c) N-Acetyl talosaminuronic acid

(d) D-alanine

Answer -: c


4) When viral DNA gets detatched from bacterial genome and starts  replicating independent of the bacterial genome forming new virus particles, Such as type of cycle during transduction is known as_________

(a) Lysogenic cycle 

(b) Lytic cycle

(c) Sexduction

 (d) Abortive cycle

Answer -: b


5) Transverse  section of bacterial flagellum shows which of the following patterns? 

(a) Unistranded

(b) 9+2

c) 1+0

(d) Multistranded

Answer -: a


6) The bacterium Acetobacter aceti performs which of the following functions?

(a) Conversion ot alcohol to acetic acid

(b) Conversion of acetic acid to alcohol

(c) Conversion of sugar solutions to acetic acid

(d) Conversion of lactic acid to acetic acid

Answer -: a


7) Mycolic acid is present in the cell wall of pathogen causing_________

(a) Cholera

(6) Typhoid

(C) Tuberculosis

(d) Tetanus

Answer -: c


8)  Most widely used bioweapon is________

a) Bacillus subtilis

(b) Pseudomonas putida

(C) Bacilus anthracis

d) None of these

Answer -: c


9) Set of bacterial diseases is________

(a) Diptheria, leprosy and plague

(b) Malaria, mumps and polio

(c) tetanus,  TB and malaria 

(d) cholera, typhoid and mumps

Answer -:  a


10) The Mycoplasma are organism that completely lack of cell wall. These are_______

(a) Obligale Aerobe

(b) Facultative Anaerobe

(C) Obligate Anaerobe

(d) Facultative Aerobe

Answer -: b


11) Euglena is a predator of small organisms

a) In presence of light

(b) Due to holopytic nutrition

(c) Due to mixotrophic nutrition

(d) ln absence of fight

Answer -: d


12) Chrysophytes are photosynthetic protists. These________

(a) Are not present in fresh water

(b) Float actively in water currents

(c) Having destructible cell wall

(d) Have two thin overlapping shels

Answer -: d


13) Gonyaulax undergo rapid muplication that they make the sea appear red. this phenomenon is called as________

(a) Reds sea

(b) Red tide

(c) Red snow

(d) Red drop

Answer -: b


14) How many dikaryotic spore are formed on  alternate host in the life cycle of puccinia gramunis tritic ?

(a) 4

(b) 2

(c) 1

(d) 3

Answer -: c


15) Basal body in flalagellum of gram negative bacteria having_________

(a) S & M-rings in distal set

(b) S &P-rings between the M& L-rings

(c) L& M-rings between the P &S- rings

(d)  L&P- rings in proximal set

Answer -: b


16)  How many radiating rows of vertical plates are present in the under surface ot pilceus n gill fungi? 

(a) 3-6

(b) 30-60

(C) 300-600

(d) 3000-6000

Answer -: c


17) ln the button stage of Agaricus life cycle the pileus is connected to stipe by a membrane called __________

a) Annulus

(b) Velum

(C) Parenthosome 

(d) Woronin body

Answer -: b


18) In Gram staining technique, the following chemicals are used ln this process. Find the correct sequence

(a) A-> B ->C

(b) C->B-> A

(c) B->C ->A

(d) B->A->C

Answer -: c


19) Carl Woese placed all the prokaryotes in_________

(a) 3 domains 

(b) 1 domain

(c) 6 domains

(d) 2 domains

Answer -: d


20) fruiting bodies in sexual life cycle of Agaricus 

(a) Are called as ascocarps

(b)Have diploid and dikryotic cells

(c) Are cream coloured to pinkish brown

(d) produces exogenous mitospores

Answer -: b


21)  Kieselghur is employed for a variety oF commercial purposes. It is formed by the deposition of_________

(a) Siliceous frustules

(b) Calcareous irustules

(C) Pecto-cellulosic wall

(d) Glycoprotein wal

Answer -: a


22) Protistans which are commonly known as Jewels of the plant Kingdom, slow movement by_______

(a) Mucilage propulsion

b) Presence of high molecular weight lipids

(C) Osmoregulatory structure

(d) Isokont flagella

Answer -: a


23) Network of fine threads is present in the sporangium of ____ for _____

(a) Plasmodial slime mold, spores dispersal

(b) Acellular slime mold, conduction

(C) Cellular slime mold, mechanical support

(d) Communal slime mold, rupturing ot sporangium

Answer -: a


24) Monokaryotic hyphae with septa constitutes the thalloid plant body or mycelium in the membres of class_______

(a) zygomycetes

 (b) Phycomycetes

(c) Oomycetes

(d) Ascomycetes

Answer -: d


25) Yeast without ascus fomation is_______

(a) Saccharomyces

(b) Candida

(C) SchizoSaccharomyces

(d) Saccharomycoides

Answer -: b


26) Which of the following is mainly a mode of multiplication n bacteria ?

(a) Endospore formation

(b) Binary fission

(C) genetic recombinaton

(d) Parasexuality

Answer -: b


27) Cingulum is________

(a) Stiff cellulosic plates of cell wall in

dinoflagellates

(b) Siliceous cell wall (frustule) of diatoms

(e) Longitudinal groove of dinoflagellates

(d) Trans verse groove of dinoflagellates

Answer -: d


28) The spores are dispersed by____ in slime molds.

(a) Water current

(b) Explosive mechanism

(c) Air current

(d) Catapult mechanism

Answer -: c


29) Klebsiella, a nitrogen fixing eubacteria, form leaf nudules in_________

(a) Pavetta and DioScorea

(6) Dioscorea and Casuarina

(c) Casuarina and Psychotria

(d) Psychotria and Neptunia

Answer -: a


30) protists have diverse mode of nutrition The type missing in protists is __________

(a) chemosynthetic

(b) Holozoic

(c) parasitic 

(d) photosynthetic 

Answer -: a



Biological classification MCQ for NEET Pdf

Biological classification MCQ for NEET Pdf questions and answer are prepare for class 11 and NEET students. These fully solved MCQ on Biological Classification NEET questions are applicable to all college students, freshers or experienced as well as various tests & contests in colleges. NEET Aspirants can enhance their knowledge by regular practice which will help them crack any exam exam.

1  An example for symbiotic bacteria is______
(a) Erwinia amylovora
(b) Rhizobium leguminosarum
(c) Xanthomonas campestris
(d) Agrobacterium tumefaciens
Answer: B


2. Nonpathogenic bacteria found in our vermiform appendix is_________
(a) Entamoeba histolytica
(b) Shigella
(c) Esherichia coli
(d) Ascaris
Answer : C


3. Organisms found in extreme temperatures are________
(a) Archaebacteria
(b) Eubacteria
(c) Cyanobacteria
(d) Fungi
Answer: A


4. Fungi differ from other kingdoms in being___________
(a) Unicellular decomposers
(b) Unicellular consumers
(c) Multicellular decomposers
(d) Multicellular consumers
Answer: C


5. Antibiotic flavicin is obtained from________
(a) Aspergillus fumigatus
(b) A. elavatus
(c) Streptomyces griseus
(d) S. fradiae
Answer: A


6. Aflatoxins are secreted by_______
(a) Bacteria
(b) Viruses
(c) Fungi
(d) Algae
Answer: C


7. Cleviceps purpurea is causal organism of_________
(a) Powdery mildew of pea
(b) Smut of barley
(c) Rust of wheat
(d) Ergotism of rye
Answer: D


8. Viruses that infect bacteria, multiply and cause their lysis, are called________
(a) Lysogenic
(b) Lysozymes
(c) Lipolytic
(d) Lytic
Answer: D


9. The athlete's foot disease in humans is caused due to________
(a) bacteria
(b) fungi
(c) virus
(d) none of the above
Answer: B


10. Which one is the wrong pairing for the disease and its causal organism?
(a) Loose smut of wheat - Ustilago nuda
(b) Root-knot of vegetables - Meloidogyne sp
(c) Late blight of potato -Alternaria solani
(d) Black rust of wheat - Puccinia graminis
Answer: C


11. Which one of the following has haplontic life cycle?
(a) Ustilago
(b) Wheat
(c) Funaria
(d) Polytrichum
Answer: A


12. Which of the following is a viral disease_________
(a) Red rot of sugarcane
(b) Leaf roll of potato
(c) Wilt of cabbage
(d) Damping off disease
Answer: B


13. Tailed bacteriophages are________
(a) Motile on surface of plant leaves
(b) Motile on surface of bacteria
(c) Non-motile
(d) Actively motile in water
Answer: C


14. RNA particles causing symptoms like that of virus diseases are known as_______
(a) Vira
(b) Viroid
(c) Mycoplasma
(d) Virion
Answer: B


15. Which one of the following is derived from Ergot fungus ?
(a) Heroine
(b) Marijuana
(c) L.S.D
(d) Morphine
Answer: C


16. Species belonging to which of the following kingdoms can convert ammonia to nitrite and nitrite to nitrate?
(a) Monera
(b) Algae
(c) Protista
(d) Protista
Answer: A


17. Which one of the following is NOT true for bacterial cell wall ?
(a) It is made up of mucopeptide
(b) It is not antigenic
(c) It gives shape to bacterial cell
(d) It does not have cellulose
Answer: B


18. Gram negative bacterial cell wall____
(a) Is unilayered
(b) Has low lipid content
(c) Has dipicolinic acid
(d) Has short peptide chain attached with NAM
Answer: A


19. Endogenous asexual spore is_______
(a) Ascospore
(b) Conidium
(c) Sporangiospore
(d) Basidiospore
Answer: C


20. Plant body of acellular slime mold_______
(a) Is multicellular
(b) Has cellulosic cell wall
(c) Is pseudoplasmodium
(d) Is coenocytic
Answer: D


21. Saprolegnia_______
(a) Shows diplanetism
(b) Show zoosporangial protiferation
(c) Is a member of phycomycetes
(d) All of these
Answer: D


22. Sexual hypha in bread mold is________
(a) Zygospore
(b) Zygote
(c) Zoospore
(d) Zygophore
Answer: A


23. Which one of the following statements is correct ?
(a) Viruses are obligate parasites
(b) All fungi are pathogenic
(c) All algae are eukaryotic
(d) Bacteria are always harmful to mankind
Answer: A


24. Influenza virus contains_________
(a) RNA
(b) DNA
(c) Both DNA and RNA
(d) None of these
Answer: A


25. VAM are a kind of__________
(a) Saprophytic bacteria
(b) Saprophytic fungi
(c) Symbiotic fungi
(d) Symbiotic bacteria
Answer: C


26. All fungi differ from algae in________
(a) Lacking motile ciliated gametes
(b) Lacking unicellular forms
(c) Being coenocytic
(d) None of these
Answer: D


You will find a list of Biological classification MCQ Questions and answers are prepared as per the latest prescribed NCERT syllabus. Ace up your NEET preparation with Biological classification MCQ for NEET available here to enhance your NEET preparation. Understand the each MCQ clearly by consistently practicing the the Biological classification Multiple Choice Questions and score well in your exams.