Class 6 English Chapter 3 - Taro S Reward

NCERT textbook solutions Class 6 English Chapter 3 - Taro S Reward


We here completed all NCERT Solutions for Class 6 English Chapter 3 if you required NCERT Solutions for Class 6 English Chapter 3 taros reward PDF Download options is also given here this NCERT Solutions for Class 6 English Chapter 3 will help you for board exam preparation as well as another compititive entrance examination . NCERT Solutions for Class 6 English chapter 3, YB Study NCERT Solutions for Class 6 English Chapter 3 It covers extra questions of English Class 6 Chapter 3 Important Questions NCERT English Class 6 NCERT solutions.

NCERT textbook solutions Class 6 English Chapter 3 - Taro S Reward


Working with text

Q. A: Answer the following questions.


1. Why did Taro run in the direction of the stream? (5)

Answer :

Taro ran in the direction of the stream because he could not remember ever seeing or hearing a rushing stream in that part of the forest, and he was thirsty.


2. How did Taro’s father show his happiness after drinking saké? (7)

Answer :

After drinking sake, Taro’s father stopped shivering and showed his happiness by doing a little dance in the middle of the floor.


3. Why did the waterfall give Taro saké and others water? (12)

Answer :

Taro was a thoughtful son who honoured and obeyed his parents, while the others were greedy. This is why the waterfall gave Taro sake and others water.


4. Why did the villagers want to drown Taro? (10, 11)

Answer :

The villagers wanted to drown Taro because they thought he had tricked them.


5. Why did the Emperor reward Taro? (13)

Answer :

Taro honoured and obeyed his parents, so the emperor rewarded him


Q. B: Mark the right item.

1. Taro earned very little money because

(i) he didn’t work hard enough.

(ii) the villagers didn’t need wood.

(iii) the price of wood was very low.


Answer : 

(iii) the price of wood was very low.


2. Taro decided to earn extra money

(i) to live a more comfortable life.

(ii) to buy his old father some saké.

(iii) to repair the cracks in the hut.


Answer :

(ii) to buy his old father some saké.


3. The neighbour left Taro’s hut in a hurry because

(i) she was delighted with the drink.

(ii) she was astonished to hear Taro’s story.

(iii) she wanted to tell the whole village about the waterfall.


Answer :

(iii) she wanted to tell the whole village about the waterfall.


Working with language 


Q. A: Strike off the words in the box below that are not suitable.

Taro wanted to give his old parents everything they needed.

This shows that he was …


thoughtful, hardworking , loving, honest, considerate, trustworthy ,efficient, kind


Answer :

Taro wanted to give his old parents everything they needed. This shows that he was… thoughtful, loving, considerate, kind.



Q B: 1. “This made Taro sadder than ever.”

‘This’ refers to__________

(i) a strong wind that began to blow.

(ii) Taro’s father’s old age.

(iii) Taro’s inability to buy expensive saké for his father.

(Mark the right item.)

Answer :

‘This’ refers to (iii) Taro’s inability to buy expensive sake for his father


2. “This, said the emperor, was to encourage all children to honour and obey their parents.”

‘This’ refers to_____________

(i) the most beautiful fountain in the city.

(ii) rewarding Taro with gold and giving the fountain his name.

(iii) sending for Taro to hear his story.

(Mark the right item.)

Answer:

This’ refers to (ii) rewarding Taro with gold and giving the fountain his name.


Q.C :Arrange the words below in pairs that rhyme.

Example:

young − lung

money − sunny


young  sad  money  chop  lung  last  wax

could   bad   sound   axe  wood   way   stop

sunny   fast  round    day


Answer: 

Young − Lung

Sad − Bad

Money − Sunny

Chop − Stop

Last − Fast

Wax − Axe

Could − Wood

Sound − Round

Way − Day


Q.D:1 Fill in the blanks with words from the box.

lonely     little     hard     young

thoughtful      delicious     beautiful


A __________ wood cutter lived on a _______________ hillside. He was a ___________ son who worked ___________________ but earned ________________ money. One day he saw  a __________________ waterfall hidden behind a rock. He tasted the water and

found it _________________.

Answer :

 A young wood cutter lived on a lonely hillside. He was a thoughtful son who worked hard but earned little money. One day he saw a beautiful waterfall hidden behind a rock. He tasted the water and found it delicious


2. Find these sentences in the story and fill in the blanks.


(i) This made Taro ___________________ than ever. (3)

Answer :

(i) This made Taro sadder than ever


(ii) He decided to work ___________________ than before. (3)

Answer :

(ii) He decided to work harder than before


(iii) Next morning, Taro jumped out of bed ___________________ than usual. (4)

Answer :

(iii) Next morning, Taro jumped out of bed earlier than usual.


(iv) He began to chop even ________________. (4)

Answer :

(iv) He began to chop even faster.


(v) Next morning, Taro started for work even _______________ than the morning before. (10)

Answer :

(v) Next morning, Taro started for work even earlier than the morning before.