Mcqs on aldehyde ketones and carboxylic acids for NEET

Multiple Choice Questions on aldehyde ketones and carboxylic acids mcqs pdf


Multiple Choice Questions on aldehyde ketones and carboxylic acids mcqs pdf for class 12th While preparing for board and NEET exam, you must refer to some good Multiple Choice Questions bank to understand the pattern of exam, practice the questions and know the weightage of each topic in the exams. So, if you are preparing for Class 11 and 12 board exams and preparing for NEET you should refer to some good question bank books with multiple-choice questions, objective questions, explanations and more to score good marks. 


To help you score in the upcoming board and other competitive exams like NEET, here is a list of some of the popular Multiple Choice Questions on aldehyde ketones and carboxylic acids mcqs pdf for class 12th that you can solve online and practice more for your upcoming exams.


If you are looking for Multiple Choice Questions on aldehyde ketones and carboxylic acids mcqs pdf for class 12th Here we collected some important  aldehyde ketones and carboxylic acids mcqs pdf for class 12th for you. The aldehyde ketones and carboxylic acids mcqs pdf for class 12th included in this page have been selected based on the popular questions asked in various competitive exams over the years

Multiple Choice Questions on aldehyde ketones and carboxylic acids mcqs pdf


Multiple Choice Questions on aldehyde ketones and carboxylic acids mcqs pdf


1) which of the following carbonyl compound is used in the preparation of ice cream

a) berzophenone

b) acetophenone

c) acetone

d) acetaldehyde

Answer- : b


2) The polar nature of carbonyl group in aldehydes and ketones is due to____________

a) very less electronegative difference

b) very large electronagative difference

c) presence ot hydrogen bonding

d) presence of sp hybridised characters in carbonyl compound

Answer- : b


3) Which of the following organic compounds are second oxidation products of alkanes?

a) 1°and 2° alcohols

b) carboxylic acids and esters

c) 2° and 3° alcohols

d) aldehyde and ketones

Answer- : d


4) phenones are_________

a) aldehyde in which carbonyl group is attached with benzene ring

b) ketone in which carbonyl group is attached with benzene ring

c) phenols in which carbonyl group is attached with alkyl group 

d) phenols in which carbonyl group is attached with group

Answer- : b


5) Mesity oxide is _________

a) condensation product of acetaldehyde

b) addition product of acetaldehyde nd ammonia 

C) addition product of acetone and ammonia 

d) condensation product of acetone

Answer- : d


6) The dihalide Cl-CH2- CH2- CH2- Cl is _______

a) vicinal dihalide

b) nonterminal geminal dihalide

C) terminal geminal

d) polymethylene dihalide

Answer- : c


7) In IUPAC system

is named as_________

a) naphthalene aldehyde

b) naphthalene carbaldehyde

C) dibenzene aldehyde

d) naphanal

Answer- : b


8) what is the IUPAC name of compound when carbonyl atom carbon atom is attached to Phenyl group and ethyl group

a) propanone benzene

b) phenyl propan- 1-one

c) 2 phenyl propan- 1-one

d) propiophenone

Answer- : c


9) Give the IUPAC name________

CH3- CH2-CH__ CH-CH2-CH3

                   |        |

                 CHO- CH3

a) 4-methyl-2-ethyl pentanal

b) 4-ethyl-3-methyl pentanal

c) 2-ethy-3-methyl pentanal

d )4-methyl hexanal

Answer- : c


10) The IUPAC name of the compound

CH3CH(OH)CH2CH(CH3)CHO is_____

a) 3-hydroxy-1-methyl pentanal

b) 4-hydroxy-Z-methyl pentanal

c) 3-hydroxy-f-methyl pentanal

d 4-hydroxy-3-methyl pentanal

Answer- : b


11) The IUPAC name of the compound, CCl3, CHO is

a) chloral

b) trichloroacetaldehyde

c) 1,1,1-trichloro ethanal

d) 2,2,2-trichloro ethanal

Answer- : d


12) The lUPAC name of methyl iso-propyl ketone is________

a) 3-methyl butan-2-one

b) 2-methyl butan-1-one

c) 3-methyl butan-1-one

d) 1,1-dimethyl-2-one

Answer- : a


13) In aldehydes and ketones the carbonyl carbon is_________

a) sp3-hybridised

b) sp2' hybridised

c) unhybridised

d)sp-hybridised

Answer- : b


14) Polar nature of >C=0 group in aldehydes and ketones results ______

a) intemolecular association

b) hydrogen bonding

c) intermolecular H-bonding

d) intramolecular H-bonding

Answer -: a


15) which of the following decrease the reactivity of aldehyde?

a)+I effect

b) -Ieffect

c) positive electromeric effect

d) negative electromeric effect

Answer -: a


16) In the oxidation of ketone which of the following is not possible.

a) breaking of C-C bond

b) formation of carboxylic acid

c)breaking of C-O bond

d) fornmation ot carboxylic acids containing less number of carbon atoms.

Answer -: c


17) Complete reduction of aldehydes into alkanes is carried out by_________

a) Clemmensen's reduction

b) Bimolecular reduction

c) Mendius reduction

d) Hofmann's reduction

Answer -: a


18) Iso-butane is the complete reduction product of________

a) methyl sec-propyl ketone

b) 2-methyl propanal

c) 2-methyl propan-2-ol

d) Butan-2-one

Answer -: b


19) Ketones on catalytic hydrogenation forms

a) pri. alcohol

b) monohydric alcohol in which -OH group is attached to two carbon atoms

c)monohydric alcohol containing -OH group on tert. carbon atoms

d) monohydric alcohol in which -OH group is linked to sec, carbn

Answer -: d


20) when ethyl benzene  is oxidised by alkaline KMno4 it gives __________

a)  benzoic acid 

b)  pathalic acid

C)  ethanoic acid

d)  benzaldehyde

Answer-: a


21) some statement are given below,

1. haloform test is positive in case of ethanal as well as acetone

2.Carbonyl compounds undergoes nucleophilic addition reaction

3. aldehydes and ketones are position isommers

4. R.CO+ RMgX-->3 alcohol

Among the above, correct statement(s) is/are

a) only 1

b) only 2 and 4

c) only 3

d) only 1,2 and 4

Answer -: d


22) Compound A of formula C3H10 O forms oxime and give negative silver mirror test and iodotorm test. the compound A is__________

a) 2-pentanone

b) pentanal

c) 3-pentanone

d) 2-methyl butanal

Answer -: c


23) Cyclohexanone is subjected to reduction by NaBH4 The product formed is________

a) cyclohexane

b) cyclohexanal

c) cyclohexadiene

d) cyclohexanol

Answer -: d


24) Schiff's reagent is________

a) magnata solution decolourised with SO2

b) magenta solution decolourised with chlorine

c)ammoniacal cobalt chloride solution

d) ammoniacal manganese sulphate solution

Answer -: a


25) Doctors detect diabetes disease by testing the presence of glucose in urine with________

a) Nessler's reagent

b) Fehiling's solution

c) Fenton's reagent

d) Lucas reagent

Answer -: b


26) Some statement are given below_________

A) Dihaloalkanes on hydrolysis 8ve e

aldenydes or ketones

B) Aldehydes and ketones on treatment with PCl5 give gem. dihalides.

C) Aldehydes on treatment with Grignard s reagent always give secondary alconol

D) Ketones contain a carbonyl group in the middle of the carbon chain

Among the above incorrect statements are

a) only C

b) onlyA and C

b) only B and D

d) only A

Answer -: b


27) The gaseous compound A gives silver mirror test. A on treatment with NH3 gives C6H12N4 A would give_________

a) haloform reaction

b) cannizaro s reacton

c) clemmensen's reduchonn

d) aldol condensation

Answer -: b


28) some statements are given below about propanal

A) it does not restore the pink colour of Schitf's reagen

B) with NaOH it undergoes disproportionation

C) with methyl magnesium iodide it gives n butyl alcohol

Among the above the incorrect statement(s) is /are

a) onlyA

b)only A and C

c) only B and C

d) all

Answer -: c


29) Some statements are given below

A) Benzaldehyde gives Cannizaro's reaction

B) All carbonyl compounds reduce Fehling's solution

C) Without Rochelle's salt, Cu will precipitate out from Fehling' s solution

D) Magneta dye solution is pink in colour. 

Among the above, the correct statement (s) 1s /are

a) only A, C and D

b) only B and D

c)only A

d) only A and C and D

Answer -: d


30) Aldehydes behave as________

a) oxidizing agents

b) reducing agents

c) dehalogenating agents

d) dehydrating agents

Answer -: b


31) General formula for carboxylic acid is_____

a) CnHnO2

b) CnH2nO

c) CnH2n+2O2

d) CnH2nO2

Answer -: a


32) Hexanoic acid is known as______

a) valeric acid

b) caproic acid

c) lactic acid

d) adipic acid

Answer -: b


33) Following acid is in lemon juice

a) acetic acid

b) benzoic acid

c) citric acid

d) tartaric acid

Answer -: c


34)  Tamrind contains the following acid_______

a) acetic acid

b) citric acid

c) tartaric acid

d) benzoic acid

Answer -: c


35) IUPAC name of n-caproic acid is________

a) hexanoic acid

b) 1-pentanoic acid

C) iso-pentanoic acid

d) neo pentanoic acid

Answer -: a


36)  From the following acid, the one which is optically active?

a) benzoic acid

b) CH3CH(NH2)COOH

c) C4H9COOH

d) C3H7COOH

Answer -: b


37) Which one of the following is not a derivative carboxylic acid?

a) RCOOR

b) RCONH2

c) R-COCl

d) R-NH2

Answer -: d


38) Give IUPAC name of,

CH3-CH(CH3)-CHC2H5,)-COOH

a) 2-ethyl-3-methyl propanoic acid

b) 2-ethyl-3-methyl pentanoic acid

c) 2-ethyl-3-methyl butanoic acid

d) 3-ethyl-2-methyl butanoic acid

Answer -: c


39) Iso-butyric acid is_________

a) CH3-C(CH3)2 CH2,COOH

b) (CH3)2CH-COOH

c) CH3CH2,CH, COOH

d) CH3C(CH3)2COOH

Answer -: b


40) Glacial acetic acid is_______

a) pure acetic acid at 100 °C

b) acetic acid mixed with methanol

c) pure acetic acid at 0 °C

d) pure acetic acid at 16.6°. C

Answer -: d