MCQs on Biomolecules for class 12 NEET | pdf

Multiple Choice Questions on Biomolecules mcqs for NEET pdf

Biomolecules for class 12 NEET is a very important chapter for NEET Aspirants. NEET exam is important in your life, because your future career depends upon your score in NEET exam. MCQ on biomolecules for class 12 NEET test your knowledge, intelligence, memory and quick response. Your speed and accuracy is the essence of this NEET MCQ. For this you have to cultivate a different frame of mind. For this first solve the different MCQ on biomolecules for class 12 NEET for NEET given in this page and then try to complete each Chapter of chemistry NEET MCQs given on ybstudy.com

Mcqs on biomolecules for class 12 NEET

MCQ on biomolecules for class 12 NEET With Our MCQ on biomolecules for class 12 NEET. Find out where you stand, your strong points and weak points and try to take corrective steps immediately. In this process your subconscious mind will be thinking about the correct answers of MCQ on biomolecules for class 12 NEET for those questions and in the second round, you will be getting most of the answers. Remember before starting to solve our  MCQ on biomolecules for class 12 NEET. MCQs online test all the important notes and the meaning of all definitions should be understood.


Multiple Choice Questions on Biomolecules mcqs for NEET pdf


1) which of the following carbohydrates is monosacharider?

a) Glucose

b) fructose

c) Galactose

d) Ribose

Answer -: c


2) Which of the following is a polysaccharide?

a) Cellulose

b) Sucrose

c) Galactose

d) Malose

Answer -: a


3) Maltose is hydrolysed in the presence of maltase to________

a) Glucose

b Glucose and fructose

c) Glucose and galactose

d) fructose 

Answer -: a


4) The disaccharide present in milk is________

a) Maltose

b) Lactose

e) Sucrose

d) Cellobiose

Answer -: b


5) Which of the following is a ketohexose?

a) fructose 

b) glucose

C) Ribose

d) Starch

Answer -: a


6) Which of the following has maximum Sweetness?

a) Glucose

b) Fructose

c) Sucrose

d) Maltose

Answer -: b


7) Which of the following does not give silver mirror with Tollen's reagent?

a) Sucrose

b) Glucose

c) Factose

d) Lactose

Answer -: a


8) glucose is oxidised to carbon dioxide and water with oxygen in the presence of enzyme.

a) Maltose

b) d-amylase

c) Lactose

d) Oxidase

Answer -: d


9) The change in optical rotation of a freshly pre- pared solution of glucose with time is called______

a) Specific rotation 

b) Optical inversion

c) Muta rotation

d) Racemisation

Answer -: c


10) Which of the following is not a α-amino acid ?

a) Serine

b) Aspartc acid

c) Phenylalanine

d) Thymine

Answer -: d


11) Alanine is__________

a) an enzyme

b) purine base of nucleic acid

c) hormone

d) α-amino acid

Answer -: d


12) Glycine reacts witlh nitrous acid to give_______

a )Glycine nitrite

b) Methyl alcohol and methylamine

c) Glycolic acid

d) Ethyl glycinate

Answer -: c


13) Which of the following carbohydrate is found most abundantly in nature?

a) Glucose

b) Fructose

c) Starch

d) Cellulose

Answer -: a


14) Hydrolysis of sugar is called_____

a)  saponitication

b) amutarotauon

c) inversion

d) diesterlicato

Answer -: c


15)  Fat consists of________

a) Monohydroxy carboxylic acid

b) Monohydroxy aliphatic carboxylic acid

c) Monohydroxy aliphatic, saturated carboxylic acid

d) Dihydroxyl aliphatic carboxylic acid

Answer -: c


16) Vegetable oils are________

a) gycerides of unsatarated fatty acids

b) gycerides of saturated fatty acids

C) sodium salts of higher fatyy acids

d) mixture of sodium and potassium salts of lower acids

Answer -: a


17) phospholipids are esters of glycerol with_______

a) three phosphate groups

b) three carboxylic acid residues

c) two carboxylic acid residues and one phosphate groups 

d) one carboxylic acid residues and one phosphate groups

Answer -: c


18) One gram of fat gives_______

a) same amount of energy as one gram at carbohydrate

b) Same amount of energy as one gram of protein

C) More thantwice the energy as one gram or carbohydrate or proten

d) less energy thanone gram of 

carbohydrate or protein

Answer -: c


19) What happens when highly unsaturated oils are exposed to light and moist air?

a) isomerisation

b) polymerisation

c) rancidification

d) fermentation

Answer -: c


20) Animal fats are giycerides of_____

a) fatty acids 

b) saturated fatty acids

c) saturated aliphatic acids

d) saturated aliphatic monocarboxylic acids

Answer -: d


21) Which of the following statements are not true?

a) Fats and oils are stored source of energy

b) They provide more energy than proteins or carbonydrates

c) They help m absorbng the vitamins A and D

d) Fats are soluble in water

Answer -: d


22) Which one of the following is not an oil?

a) linseed oil

b) paratfin oil

c) coconut oil

d) groundnut oil

Answer -: b


23) Vitamin D is also known as_______

a) growth vitamins 

b) ascorbic acid

c) reproducive vitamin

d) sunshine vitamin

Answer -: d


24) Which of the folllowing vitamins  present in cod-liver oil?

a) A

b) B12

c) C

d) B1

Answer -: a


25) Which of the followings protein hormones?

a) oxytocin

b) insluln

c) both (a) and (b)

d) ribose

Answer -: c


26) insulin, a protein acts as_______

a) an antibody

b) hommone

C) an enzyme

d) a transport agent

Answer -: b


27)  The most abundant organic constituents of plants are_______

a) alcohols

b) carbohydrates

c) proteins

d) fats

Answer -: b


28) Aldotetroses consist of two chiral carbon atoms and they exist in _____

a) 2 optically active torms

b) 8 optically active torms

c) 4 optically active forms

d) 6 optically active forms

Answer -: c


29) Magnesium is present in ______

a) casein

b) keratin

c) haemoglobin

d) chlorophyll

Answer -: d


30) Iron is a constituent of_______

a) haemoglobin

b) chlorophyll

c) hormones

d) proteins

Answer -: a


31) Glucose gives silver mirror test with Tollen's reagent.

It shows the presence of_______

a) aldehydic group

b) ketonic group

c) acidic group

d) alcoholic group

Answer -: a


32) The colour of precipitate formed when a reducing sugar is heated with Tollen's reagent?

a) Blue

b) Green

c) Brown

d) Gray

Answer -: d


33) The most important food reserves of animals are________

a) carbohydrates

b)vitamins

c) proteins

d) fats

Answer -: d


34) Oxidation of glucose by dil. HNO, gives glucaric acid .This reaction suggest that the presence of______

a) aldehyde group

b) 1°- alcoholic group

c) 2°- alcoholic group

d) ketone group

Answer -: b


35) Maltose is made up of_________

a) α-D-glucose

b) D-gluctose

c) α-D-ghucose and b-D-glucose

d) glucose and fructose

Answer -: a


36) D-ghucose and D-galactose differ in configuration at________

a) C-1

b) C-2

c) C-3

d) C-4

Answer -: d


37) α-(D) (-)fructose and β-(D)(-) fructose are______

a) anomers

b) epimers

c) diastereoisomers

d) tautonmers

Answer -: a


38) ln cyclic structure of maltose, acetal bond is formed between______

a) C-2 of one glucopyranose and C-2 of another glucopyranose

b) C-1 of one glucopyranose and C-2 of another glucopyranose

c) C-l of one glucopyranose and C-4 of another glucopyranose

d) Cl ot one glucopyranose and C4 of another glucopyranose

Answer -: c


39) Maltose contain_________

a) 2-4-α-d-acetal bond

b) 1-2-α-acetal bond

c) 1-4-β-acetal bond

d) 1-4-α-acetal bond

Answer -: d


40) Glucose is said to have-CHO group. Which of the following reaction 1S not expected with glucose______

a) it does not form oxime

b) it does not react with RMgX reagent

c) it does not reduce Tollen's reagent

d) it does not form osazone

Answer -: b