MCQs on Plasma Membrane Pdf

Mcqs on plasma membrane pdf 

Plasma membrane also called biological membranes or biomembranes. They are thin, quasi fluid pliable film like structure that occur both extracellularly or around the protoplast of each cell and intracellularly or inside the cytoplasm of most Cell. Plowe (1931) coined the term plasma membrane or plasmalemma. The membrane allows selective passage of information and materials across them. 

Biomembranes are dynamic as they are being continually renewed, extended, removed, moved and folded.They are visible only under electron microscope as trilaminar or tripartite structure. There is a Wide, transparent middle layer with a narrow electron dense layer on either is made up of Lipids, (20-40%) Proteins (59-79 %)Carbohydrates (1-5%)

If you are looking for Multiple Choice Questions on plasma membrane mcqs pdf for NEET Here we collected some important plasma membrane mcqs pdf for class 12th. The mcq pdf for class 12th included in this page have been selected based on the popular questions asked in various competitive exams over the years.


If you are looking for Plasma Membrane Multiple Choice Questions for NEET. Here we collected some important MCQs on Plasma membrane pdf for NEET. The Plasma membrane mcqs pdf for class 12th included in this page have been selected based on the popular questions asked in various competitive exams over the years. 


Mcqs on plasma membrane pdf


Mcqs on plasma membrane pdf

1) Which of the following is constituent of biological membrane?

(a) Phosphoprotein

(b) Protein and Phospholipid

(c) Phospholipids

(d) Cellulose

Answer : b


2) Pinocytosis and phagocytosis are absent in ___________

(a) Prokaryotie cells

(b) Eukaryotic animal cells

(C) Eukaryotic plant cells

(d) None of the above

Answer : C


3) According to mosaic model, plasma membrane made up of_______

(a) Cellulose and hemicellulose

(b) Phospholipid and integrate protein

(c) Phospholipid, extrinsic and intrinsic protein

(d) Phospholipid and hemicellulose

Answer : b


4) When a cell engulfs or surrounds a particle and forms a vesicle around it, the phenomenon is known as?

(a) Exocytosis

(b) Endocytosis

(c) Phagocytosisotre

(d) None of these

Answer : b


5) Size of molecules that can pass through plasma membrane is_______

(a) 1-15 A

(b) 10-13 A

(c) 8-10 A

(d) 15-75 À

Answer : b


6) Unit membrane is made of_______

(a) Lipoproteins

(b) Cellulose

(c) Phospholipids

(d) Phosphoproteins

Answer : b


7) membrane proteins are held in the bilayer mainly by ______

(a) Hydrophobic attraction

(b) Hydrophilic attraction 

(C) Covalent bonds

(d) lonic bonds

Answer : c


8) Lipid molecule m plasma membrane are arranged in______-

(a) Series

(b) Scattered

(c) Head parallel

(d) Alternate

Answer : c


9) Beet root if kept in cold water anthocyanin does not come out due to plasma membrane

(a) Ditferentially permeable

(b) impermeable to anthocyanins

(c) Permeable to anthocyanins

(d) none

Answer : b


10) Thickness of plasma membrane is________

(a) 10 A to 30 A

(b) 50 A to 70 A

(c) 30 A to 50 A

(d) 70 A to 100 A

Answer : d


11) The non-membranous structure is______

(a) Ribosomes

(b) Centrioles

(c) Nucleolus

(d) all of these 

Answer : d


12) Single membrane bound organelles are __________

(a) LysOsome

b) Sphaerosome

(c) Glyoxysome

(d) All of these

Answer : d


13) Desmosome is modification of_____

(a) Plasma membrane 

(b) Nucleons

(C) Golgi bodies

(d) ER-Nucleus complex

Answer : a


14) Plasma membrane helps in______

(a) transportation of only water in and out of cell

(b) Protein synthesis

(C) Osmoregulation

(d) Nucleic acid synthesis

Answer : c


15) Membrane protein________

(a) Works as recipient for molecules

(b) Works as recipient for transportation

(c) Helps in cell recognition

(d) Does all the above works

Answer : d


16) Which of the following controls permeability?

(a) Cell wall

(b) Cell membrane

(c) Protoplasm

(d) none

Answer : b


17) Biological membranes are composed of_______

(a) 40% proteins and 60% lipids 

(b) 50% proteins and 50% lipids

(C) 70% proteins and 30% lipids

(d) 60% proteins and 40% lipids

Answer : d


18) Most abundant lipid in cell membrane is________

(a) Phospholipid

(b) Starch 

(c) Sulpholipid

(d) Oil

Answer : a


19) Keeping in view the fluid mosaic model for the structure of cell membrane, which one of the following statements is correct with respect to the movement of lipids and proteins from one lipid mono layer to the other (described as flip flop movement)?

(a) While proteins can flip-flop, lipids can not

(b) Neither lipids, nor proteins can flip-flops 

(c) Both lipids and proteins can flip-flop

(d) While lipids can rarely flip-flop, proteins can not

Answer : d


20) The type of cell junction which facilitates cell to cell communication. 

(a) Adhering junction

(b) Desmosomes

(c) Tight junction

(d) Gap junction

Answer : d


21) Which method of transport in plasma membrane does not require carrier molecule?

(a) Active transport

(b) Facilitated diffusion

(c) Simple diffusion

 (d) Na+-K+pump

Answer : c


22) Which one of the following is not a constituent of cell membrane?

(a) Cholesterol

(b) Proline

(c) Glycolipids

(d) Phospholipids

Answer : b


23) The process of cell eating is called____

(a) Pinocytosis

(b) Endocytosis

(c) Exocytosis

(d) Phagocytosis

Answer : d


24) bulk uptake of fluid by cell is termed as _____

(a) cyclosis

(b) pinocytosis

(C) osmosis 

(d) phagocytosis

Answer : b


We hope above MCQ on Plasma membrane with answers pdf will helped you during your NEET exam preparation. If you need any assistance regarding Plasma membrane mcq questions and answers pdf, feel free to ask us and we will get back to you very soon. Stay connected with ybstudy.com for more Biology, Chemistry and Physics Multiple Choice Questions.