MCQs on plastids for NEET

MCQs On plastids For NEET 

Plastids are double membrane organelles which take part in storing or synthesizing organic compounds. These occur in plants and some protists. Plastids develop from colourless precursors called proplastids. The proplastids can divide and differentiate into 3 main types of plastids leucoplast, chromoplast and chloroplast.

MCQs on plastids for NEET

If you are looking for Multiple Choice questions on plastids mcqs pdf for NEET Here we collected some important MCQs on plastids for NEET pdf for class 12th. The mcq pdf for class 12th included in this page have been selected based on the popular questions asked in various competitive exams over the years.


MCQs On plastids For NEET


1) Which of the following organelles is bounded by two unit membranes?

(a) Golg cope

(b) Peroxisome

(C) Lysosome

(d) chloroplasts 

Answer -: d


2) The term chromatophore was coined by _______

(a) Schmitz

(b) W. Pfeffer

(c) Comparethi

(d) Singer and Nicolsan

Answer -: a


(3) In which of the following are plastids not found?

(a) Blue green algae

(b) Bacteria 

(c) fungi

(d) All of the above

Answer -:d


(4) Periplastidial space is found in ________

(a) Betwee two membranes of a chloroplast

(b) Between two thylakoids

(c) Betwech two mtergrana lamellae

(d) Between two Chloroplasts of a cell

Answer -: a


(5) Cell organelles found only in plants

(a) Golgi complex

(b) Plastids

(c) Mitochondria

(d) RiboSomes 

Answer -: c


(6) Green pigment (chlorophyll ) present in plants is________

(a) Chloroplast

(b) Chromoplast

(c) Ribosome

(d) Lysosome

Answer -: a


(7) The bright colours of ripe fruits are due to_______

(a) Leucoplasts

(b) Amyloplasts

(c) Chloroplasts

(d) Chromoplasts

Answer -: d


(8) Plant cells different from animal cells because of___________

(a) The presence of cell wall and absence of chlorophyll in plant cell

(b) The presence of cell wall and chlorophyll in plant cell

(c) The absence of cell wall and presence of chloroplast in animal cell

(d) The absence of cell wall and presence of chlorophyll in plant cell

Answer -: b


(9) The thylakoid in chloroplast are arranged as________

(a) interconnected disc

(b) Interconnected sacs

(C) Stacked discs

(d) None of these

Answer -: c


(10) Red colour of tomato is due to_________

(a) β -carotene

(b) Lycopene

(c) Anthocyanin

(d) Erythrocyanin

Answer -: b


(11) In chloroplasts, chlorophyll is present in the______

(a) Thylakoids 

(b) Stroma

(c)Outer membrane

(d) Inner membrane

Answer -: a


(12) Which of these is mis-matched ?

(a) Amyloplasts - Store protein granules

(b) Elaioplasts -Store oils or fats

(c) Chloroplasts - Contain chlorophyll pigments

(d) Chromoplasts- Contain coloured pigments other than chlorophyll

(e) Leucoplasts - Contain colourless pigment

Answer -: a


(13) Fat storing granules are _____

(a) Elaioplasts

(b) Amyloplasts

(c) Aleuroplasts

(d) none of these 

Answer -: a


(14) What is common between chloroplasts, chromoplasts and leucoplasts?

(a) Presence of pigments

(b) Possession of thylakoids and grana

(c) Storage of starch, proteins and lipids

(d) Ability to multiply by a fission-like process

Answer -: d


(15) In higher plants, the shape of the chloroplast _______

(a) Dicoid

(b) Cup-shaped

(c) Girdle-shaped 

(d) Reticulate 

Answer -: a


(16) A well organised system of grana and stroma in plastids of normal barley plant was reported by_______

(a) De Von Wettstein

(b) Peter Satir

(c) P. Armond

(d) Grell

Answer -: a


(17) Extranuclear DNA is found in_______

(a) Chloroplast

(b) Ribosome

(c) Endoplasmic reticul 

(d) Golgi apparatus 

Answer -: a


(18) Plant cells differ from animal cells in having________

(a) Centrosome

(b) Vacuole

(c) Golgi body

(d) Plastid

Answer -: d


(19) A flattened disc-like sac in a chloroplast is called______

(a) Thylakoid

(b) Margin

(c) Loculus

(d) Stroma

Answer -: a


(20) Thylakoids are constituents of_________

(a) Chloroplasts

(b) Mitochondria

(c) Ribosomes

(d) ER

Answer -: a