MCQs on Transistor pdf

MCQs on Transistor / BJT MCQ

Transistor is a type of electronic semiconductor device which is capable of changing an electrical output signal in response to an input, serving as an amplifier, switch, oscillator or rectifier of the same.

Transistor is a type of device commonly used in many devices , such as watches, lamps, tomographs, cell phones, radios, televisions and, above all, as a component of integrated circuits (chips or microchips).

Transistors have their origin in the need to control the flow of electric current in various applications, as part of the evolution of the field of electronics.

If you are looking for Multiple Choice Questions on Transistor mcqs pdf for NEET Here we collected some important Transistor mcqs pdf for class 12th. The BJT mcq pdf for class 12th included in this page have been selected based on the popular questions asked in various competitive exams over the years.


Transistor mcq



MCQs on Transistor for NEET

1. A transistor is essentially a_______

(a) voltage operated device

(b) resistance operated device

(c) current operated device

(d) power operated device

Answer  : C


2. A transistor can be used as_______

(a) a fullwave rectifier

(b) an amplifier

(c) a halfwave rectifier

(d) an insulator

Answer: B


3. The part of a transistor which is heavily doped to produce a large number of majority carriers is the_____________

(a) collector

(b) emitter

(c) base

(d) near both the junctions

Answer: B


4. In a transistor an emitter base junction is always_________

(a) reversed biased

(b) grounded

(c) forward biased

(d) unbiased

Answer: C


5. In an NPN transistor used as an amplifier is CE-mode_________

(a) both emitter-base and collector base junctions are forward biased

(b) both emitter-base and collector base junctions are reverse biased.

(c) the collector and emitter are connected to negative 

(d) the collector base junctions is reverse biased.

Answer: D


6. A transistor can be used as____

(b) a full wave rectifier

(a) a half wave rectifier

(c) an amplifier

(d) filter

Answer: C


7. In a p-n-p transistor, thep-type semiconductor acts as__________

(a) an emitter

(b) a collector

(c) base

(d) either an emitter or a collector

Answer: D


8. In an n-p-n transistor, used as an amplifier in the common emitter mode__________

(a) the emitter base junction is reverse biased

(b) both emitter base and collector base junctions are forward biased

(c) the collector base junction is reverse biased

(d) the collector is connected to the negative terminal of the battery

Answer: C


9. In a transistor, the thickness of the base region__________

(a) is equal to the thickness of the collector

(b) is equal to the thickness of the emitter

(c) Is very small as compared to the thickness of emitter and collector

(d) is very large as compared to the thickness of tne emitter and collector

Answer: C


10. What is the current gain for a transistor used as a common emitter amplifier, if the curent gain of the same transistor used in common base mode is 0.95?

(a) 25

(b) 49

(c) 19

(d) 15

Answer  : C


11. Transistors are prepared from___________

(a) metals

(b) insulators

(c) intrinsic semiconductors

(d) doped semiconductors

Answer: D


12. 10 obtain the current gain (B) of a transistor, when it 15 CE mode, we use_____

(a) its input characteristics

(b) its current transfer characteristics

(c) its output characteristics

(d) any one of the above three characteristics

Answer: B


13. A transistor is a___________

(a) a voltage device

(b) a resistance device

(c) a current device

(d) an inductive device

Answer: C


14. In an n-p-n transistor, the n region acts__________

(a) only as an emitter

(b) only as a collector

(c) only as a base

(d) either as an emitter or a collector

Answer: D


15. When an n-p-n transistor is used as an amplifier__________

(a) holes move from emitter to base

(b) holes move from base to emitter

(c) electrons move from base to collector

(d) electrons move from collector to base

Answer: C


We hope above MCQ on Transistor with answers pdf will helped you during your NEET exam preparation. If you need any assistance regarding Transistor mcq questions and answers pdf, feel free to ask us and we will get back to you very soon. Stay connected with ybstudy.com for more Biology, Chemistry and Physics Multiple Choice Questions.