Respiration in Plants NEET MCQ - YB Study -->

Respiration in Plants NEET MCQ

Multiple Choice Questions on Respiration in Plants 

If you are looking for respiration in plants Multiple Choice Questions. Here we collected some important MCQs on respiration in plants NEET MCQ. The respiration in plants MCQ pdf for class 12th and medical students included in this page have been selected based on the popular questions asked in various competitive exams over the years.

Respiration in plants NEET mcq


Multiple Choice Questions on Respiration in Plants


1) In glycolysis, which of the molecules undergoes splittng to produce 2 isomers of each other.
(a) Fructose. 1, 6 diphosplhale
(b) 1. 3, diPGA
(C) Glucose
(d) PEP
Answer -: c

Read: Photosynthesis in Higher Plants MCQ 

2) In link reaction of cellular respiration, the enzymatic complex involved has______
(a) Low mol wt.
(b) 3 enzymes and colactors
(C) 3 enzynes and cotactors
(d) One enzyme and one cofactors
Answer -: d


3) Substrate of TCA cycle is______-
(a) pyruvic acid
(b) OAA
(c) Acetyl CoA
(d) Citric acid
Answer -: a

Read : 


4) Which of the following intermediates of TCA cycle is precursor ot aspartie acid?
(a) α-ketoglutaric acid 
(b) OAA
(c) Citnc acid
(d) Malic acid
Answer -: b


5) A connecting link between TCA cycle and nitrogen metabolistm is____
(a) Pyruvic acid
(b) a-ketoglutaric acid
(C) OAA
(d) Citric acid
Answer -:  c


6) How many NADH2 and FADH2 respectively are produced from one molecule of succinyl C0A in TCA cycle
(a) 2,1
(b) 4,2
(c) 1,1
(d) 8,2
Answer -: d


7) Total number of β-oxidation cycle occuring in a fatty acid having 22 cartbon atoms is________
(a) 22
(b) 21
(c) 11
(d) 10
Answer -: a


8) Activity of HMS (PPP) is low in_____
(a) Skeletal muscle
(b) Liver
(C) Testes
(d) adipose tissue
Answer -: a


9) Components of multi protein complexes IIl embedded in inner mitochondrial membrane are_________
(a) FMN and Fe-S
 (b) FAD and Fe-S
(C) CoQ and Cyt. b 
(d) Cyt. b and c
Answer -: a


10) Which is a mobile e-carrier in ETS in mitochondria?
(a) Cyt C
(b) Cytc1
(c) Cyt a3
(d) Cytb
Answer -: b


11) Number of e- pushed to ETS by 2 molecules of NADH2, are_____
(a) 2e-
(b) 4 e-
(c) 8 e-
(d) 6 e-
Answer -: c


12) Fats contain more energy as they have_____
a) LOW H/O ratio 
(b) High H/o ratio
(c) Low H/O ratio
 (d Both (a) & (b)
Answer -: a


13) glycolysis ts regulated by_______
(a) phosphofrutokinase
(b) ATP/AMP ratio
(c) Ratio of NAD/NADH
(d) All of these
Answer -: b


14) Pyruvic acid dehydrogenase complex consists of_______
a) 6 enzymes
(b) 7 enzymes
(c) 2 enzymes
(d) None of these
Answer -: c


15).The e- acceptor in PPP ____
(a) NAD+
(b) NADP+
(C) Both (a) & (b) 
(d) FAD+
Answer -: d


16)  In ETS, the nurmber of proton pumps when FADH2 donates e- is____
(a) 3
(b) 2
(C) 4
(d) 1
Answer -: a


17) Which is false regarding anaerobic respiration ?
(a) No exchange of gases
(b) Yield ATPs
(C) May or may not release CO2
(d) 10% energy is available
Answer -: b


18) Effcieney or aerobic respiration is____
(a) 35%
(b) 45%
(c) 55%
(d) 65%
Answer -: c


19) The total number of ATPs produced during conversion of succinate to oxaloacetate is_______
(a) 5
(b) 6
(c) 7
(d) 9
Answer -: c


20) All reactions of TCA cycle occur in matrix of mitochondria except_________
a) Oxidation of Malate
(b) Reduction of FADD
(c) Decarboxylation of oxalo succinic acid
(d) Break down of malic acid
Answer -: a


21) RQ of germinating caster seed would be________
(a) Less than 1
(b) More than 1
(C) 1
(d) Zero
Answer -: d


22) The meeting ground of all food stutfs is__________
(a) Pyruvic acid
(b) Citric acid
(c) Acetyl CoA
(d) All of these
Answer -: a


23) Extinction points is_______
(a) 3-10% of O2
b) 10-15% of O2
(C) 21% O2
d) 50-75% of O2
Answer -: b


24) The end product of citric acid cycle is ________
(a) Pyruvic acid
(b) CO2 and Water
(c) CO2
(d) Ethyl alcohol
Answer -: a


25) Formation of Acetyl Co-A from pyruvate requires________
(a) GTP
(b) TPP
(C) NADH2
(d) Nothe ot these
Answer -: b


26) ETC poisons are________
(a) Cyanide
(b) Rotenone
(C) Barbituratess
(d) All of these
Answer -: c


27) ATP synthesis is_________
(a) Exothermic
(b) Endothermic
() Both (a) & (b)
(d) None of these
Answer -: d


28)  Which is the first dicarboxylic acid in TCA cycle ?
(a) Isocitric acid 
(b) α-ketoglutaric acid
(C) Succinic acid
(d) Oxalo acetic acid
Answer -: a


29)  In each cycle of β-oxidation of fatty acids________
(a) 1C fragments separates
(b) 2C fragments separates
(C) 3C fragments separates
(d) All of these
Answer -: b


30) How many NADPH2 are produced from the Oxidation of one glucose molecule during HMP pathway?
(a) 36
(b) 35
(c) 9
(d) 12
Answer -: c


31) 1 molecule of acetyl Co-A produces________
(a) 15 ATP
(b) 14 ATP
(c) 12 ATP
(d) 18 ATP
Answer -: d


32). Transportation of extra mitochondrial NADH2 into mitochondria is through______
(a) Glycerol phosphate shuttle
(b) Malate aspartate shuttle
(C) Both (a) & 6)
(d) Active transport
Answer -: a


33) Choose the correct match
(a) EM-TCA
(b) Pasteur - Kreb's cycle
(c) Blackman - Floating respiraton
(d) Lavoisier- Fermentation
Answer -: d


34) The amount of energy given by one molecule of ATP is _______
(a)  8-9 kJ
(b) 686 KJ
(c) 7-3 kJ
(d) 34 KJ
Answer -: c


35) The co- factor of succinic dehydrogenase is ________
(a) NADP
(b) FAD
(c) TPP
d) NAD
Answer -: c

36. Allosteric enzymes have allosteric sites for –

(a) Inhibition only

(b) Activation only

(c) Reduction in activation energy

(d) Both activation and inhibition

Answer: d


37. In mitochondrial ETS, cytochrome 'C' acts as a mobile carrier for transfer of electrons between_______

(a) Complex III and IV

(b) Complex I and II

(c) Complex II and III

(d) Complex IV and V

Answer: a


38. In mitochondria, protons accumulate in the :

(a) Matrix

(b) Outer membrane

(c) Inner membrane

(d) Intertermembrane space

Answer: d


39. Which intermediate of Krebs cycle is used as a substrate for amino acid biosynthesis_______

(a) Citric acid

(b) a-ketoglutarate

(c) Succinyl-CoA

(d) All of the above

Answer: b


40. Which of the following is a common feature between glycolysis and Krebs cycles_______

(a) Release of CO2.

(b) Formation of FADH2.

(c) Site of the processes.

(d) Dehydrogenation.

Answer: d


41. Enzymes, which catalyse the transfer of hydrogen(H) between two substrates, are called_______

(a) Transferases

(b) Oxidoreductases

(c) Isomerases

(d) Hydrolases

Answer: b


42. The catalytic efficiency of two different enzymes can be compared by the :

(a) The Km value

(b) The pH optimum value

(c) Formation of the product

(d) Molecular size of the enzyme

Answer: a


43. Which is the site of Kreb's cycle_______

(a) Chloroplast

(b) Golgibody

(c) Mitochondria

(d) Endoplasmic reticulum

Answer: c


44. Which of the following statements is correct?

(a) All the proteins are enzymes

(b) All enzymes are proteins

(c) Almost all enzymes are proteins

(d) All enzymes are nucleic acids

Answer: c


45. Which of the following statements regarding enzyme inhibition is correct?

(a) Non-competitive inhibition of an enzyme can be overcome by adding large amount of substrate substrate

(b) Competitive inhibition is seen, when a substrate competes with an enzyme for binding to an inhibitor protein

(c) Competitive inhibition is seen, when the substrate and the inhibitor compete for the active site on the enzyme

(d) Non-competitive inhibitors often bind to the enzyme irreversibly.

Answer: c

Related Posts