Anatomy of flowering Plants NEET MCQ Questions

Anatomy of Flowering Plants MCQ Questions and Answers 

The plant body is composed of organs like stem, root and leaves. These are distinct morphological structures, each having specific functions to perform. Every organ, in its turnis a collection of tissue systems which carry out restricted functions. A tissue system is made up of a number of contiguous tissues. A tissue is in fact a group of cells formed in response to a basic division of labour. The study of internal structures and organization of tissues in plant organs is known as Plant Anatomy.

Candidates who wish to prepare for the NEET Exam as well as NCERT board exam can prepare better using our biology Chapter wise MCQ Questions and answers. From here candidates can download the Anatomy of flowering plants MCQ in Pdf format. 

Anatomy of flowering plants MCQ will help aspirants to be familiar with an online examination. Along with that, due to the regular practice of Biology MCQ, candidates will get to know their strengths and weak topics in the Chapter Anatomy of flowering plants.

To qualify the NEET Biology Exam, it is very important for all the candidates to prepare in the right way. One of the best approaches to prepare for the exam is Practicing the ybstudy.com MCQ Questions on Biology. Here Anatomy of flowering plants MCQ Question and Answers is given below :

Anatomy of flowering plants MCQ


NEET MCQ Questions on Anatomy of flowering plants

1. Tracheids differ from other tracheary elements in__________
(a) Having casparian strips
(b) Being imperforate
(c) Lacking nucleus
(d) Being lignified
Answer : B


2. Companion cells are closely associated with__________
(a) Guard cells
(b) Vessel elements
(c) Trichomes
(d) Sieve elements
Answer : D


3. Age of a tree can be estimated by___________

(a) Biomass

(b) Number of annual rings

(c) Diameter of its heartwood

(d) Its height and girth

Answer: B


4. Lenticels are involved in_________

(a) Photosynthesis

(b) Gaseous exchange

(c) Transpiration

(d) Food transport

Answer : B


5. Common bottle cork is the product of__________

(a) Xylem

(c) Phellogen

(b) Dermatogen

(d) Vascular cambium

Answer : 


6. The cork cambium, cork and secondary cortex are collectively called_______

(a) Phellem

(b) Phellogen

(c) Phelloderm

(d) Periderm

Answer: D


7. Heart wood differs from sapwood in___________

(a) Being susceptible to pests and pathogens

(b) Presence of rays and fibres

(c) Absence of vessels and parenchyma

(d) Having dead and non-conducting elements

Answer : D


8. Anatomically fairly old dicotyledonous root is distinguished from the dicotyledonous steme by_________

(a) Absence of secondary phloem

(b) Presence of cortex

(c) Position of protoxylem

(d) Absence of secondary xylem

Answer : C


9. Annular and spiral thickened conducting elements generally develop in protoxylem when root or stem is___________

(a) Differentiating

(b) Elongating

(c) Widening

(d) Maturing

Answer: B


10. For a cortical study of secondary growth in plants.which one of the following pairs is suitable________

(a) Wheat and maiden hair fern

(b) Sugarcane and sunflower

(c) Teak and pine

(d) Deodar and fern

Answer: C


Biology Related Articles

11. Stomata in grass leaf are_____________
(a) Rectangular
(b) Dumb-bell shaped
(c) Kidney shaped
(d) Barrel shaped
Answer : B


12. Cortex is the region found between____________
(a) Epidermis and stele
(b) Pericycle and endodermis
(c) Endodermis and pith
(d) Endodermis and vascular bundles
Answer : A


13. Specialised epidermal cells surrounding the guard cells are called__________
(a) Complimentary cells
(b) Bulliform cells
(c) Lenticels
(d) Subsidiary cells
Answer : D


14. Vascular bundle in monocotyledons are considered closed because__________
(a) Xylem is surrounded all around by phloem
(b) A bundle sheath surrounds each bundle
(c) Cambium is absent
(d) There are no vessels with perforations
Answer: C


15. Closed vascular bundles lack________
(a) Pith
(b) Conjunctive tissue
(c) Cambium
(d) Ground tissue
Answer : C


16. Ground tissue includes___________
(a) All tissues internal to endodermis
(b) All tissues external to endodermis
(c) All tissues except epidermis and vascular bundles
(d) Epidermis and cortex
Answer : C


17. In land plants, the guard cells differ from other epidermal cells in having___________
(a) Chloroplasts
(b) Cytoskeleton
(c) Mitochondria
(d) Endoplasmic reticulum
Answer : A


18. Some vascular bundles are described as open because these__________
(a) Possess conjunctive tissue between xylem and phloem
(b) Are not surrounded by pericycle
(c) Are surrounded by pericycle but no endodermis
(d) Are capable of producing secondary xylem and phloem
Answer : D


19. The chief water conducting elements of xylem in gymnosperms are____________
(a) Tracheids
(b) Fibres
(c) Vessels
(d) Transfusion tissue
Answer: A


20. Which one of the following is not a lateral meristem__________
(a) Intercalary meristem
(b) Intrafascicular cambium
(c) Interfascicular cambium
(d) Phellogen
Answer: A


21. Casparian strips occur in________
(a) Cortex
() Epidermisq
(b) Pericycle
(d) Endodermis
Answer: D


22. A major haracteristic of the monocot root is the presence of_________
(a) Cambium sandwiched between phloem and xylem along the radius
(b) Open vascular bundles
(c) Scattered vascular bundles
(d) Vasculature without cambium
Answer : D


23. As compared to a dicot root, a monocot root has_______
(a) More abundant secondary xylem
(b) Many xylem bundles
(c) Inconspicuous annual rings
(d) Relatively thicker periderm
Answer : B


24. The water containing cavities in vascular bundles occur in________
(a) Sunflower
(b) Pinus
(c) Maize
(d) Cycas
Answer : C


25. Thin-walled passage cells occur in___________
(a) Phloem elements as entry points
(b) Testa for emergence of embryonal axis
(c) Central area of style for passage of pollen tube
(d) Endodermis of root for quick transport of water from cortex to pericycle
Answer: D


26. Transport of food material in higher plants________
(a) Transfusion tissue
(b) Sieve elements
(c) Companion cells
(d) Tracheids
Answer: B


27. Secondary xylem and phloe em in dicot stem are produced by_________
(a) Phellogen
(b) Apical meristems
(c) Vascular cambium
(d) Axillary meristems
Answer : C


28. Plants having little or no secondary growth are__________
(a) Conifers
(b) Deciduous angiosperms
(c) Grasses
(d) Cycads
Answer : C


29. The vascular cambium normally gives rise to_________
(a) Phelloderm
(b) Secondary xylem
(c) Primary phloem
(d) Periderm
Answer: B


30. Which of the following is made up of dead cells_______
(a) Xylem parenchyma
(b) Collenchyma
(c) Phellem
(d) Phloem
Answer: C


31. Identify the wrong statement in context of heartwood_________
(a) Organic compounds are deposited in it
(b) It is highly durable
(c) It conducts water and minerals efficiently
(d) It comprises of dead elements with highly lignified walls
Answer : C


32. The balloon shaped structures called tyloses________
(a) Are linked to ascent of sap through xylem vessels
(b) Originate in the lumen of vessels
(c) Characterises the sapwood
(d) Are extensions of xylem parenchyma cells into vessels
Answer : C


33. You are given a fairly old piece of dicot stem and dicot root. Which of the following anatomical Structure will you use to distinguish between the two_______
(a) Secondary xylemn
(b) Protoxylem
(c) Secondary phloem
(d) Cortical cells
Answer: B