Class 6 English chapter 6 who i am textbook solutions

Class 6 English Chapter 6 who I am textbook solutions 

We here completed all NCERT Solutions for Class 6 English Chapter 6 if you required NCERT Solutions for Class 6 English Chapter 6 PDF Download options is also given here this NCERT Solutions for Class 6 English Chapter 6 will help you for board exam preparation as well as another compititive entrance examination . NCERT Solutions for Class 6 English chapter 6, YB Study NCERT Solutions for Class 6 English Chapter 6 It covers extra questions of English Class 6 Chapter 6 Important Questions NCERT English Class 6 NCERT solutions

 

Class 6 English chapter 6 who i am

Q A. Answer the following questions.


1. Peter’s favourite day of the week is Sunday because ____________

Answer: Peter’s favourite day of the week is Sunday because on this day his whole family always goes to the cinema hall to the see a film. In the interval, his father buys peanuts for all of them. Afterwards, they always stop to eat ice cream.


2. Nasir wants to learn_________________________

Answer: Nasir wants to learn how to preserve seeds so that his family can use them again, and not spend money on seeds every year.


3. Dolma believes that she can make a good Prime Minister because____________________

Answer: Dolma believes that she can make a good Prime Minister because she wants to make things better for everyone. Everyone in her class asks her what to do when they have a problem, and her teacher always trusts her when something needs to be done in school



Q B: Write True or False against each of the following statements.


1. Peter is an only child. 

Answer: False


2. When Serbjit gets angry he shouts at people. 

Answer: False


3. Nasir lives in a city.  

Answer: False


4. Radha’s mother enjoys doing things with her.

Answer: True



Q.1:Fill in the blanks to name the different kinds of intelligence. One has been done for you.

When I enjoy listening to people and solving their problems I use my interpersonal intelligence.


(i) When I enjoy dancing or physical activity, I use my ______________ intelligence.

Answer:

When I enjoy dancing or physical activity, I use my bodily intelligence.


(ii) When I enjoy looking at maps and examining pictures, I use my ___________ intelligence.

Answer:

When I enjoy looking at maps and examining pictures, I use my visual intelligence


(iii) When I enjoy working with numbers and solving maths problems, I use my ___________ intelligence.

Answer:

 When I enjoy working with numbers and solving maths problems, I use my mathematical intelligence.


(iv) When I enjoy telling a story or arguing, I use my ____________ intelligence.

Answer:

When I enjoy telling a story or arguing, I use my verbal intelligence.



Q 1:Match the job on the left with its description on the right.


(i)

Navigator                       (a)  Advises people                                                      what to do about                                                    jobs, personal                                                          problems, etc.


(ii)Architect                   (b) Works in politics,                                             usually by standing                                               for election.


(iii) Politician                (c)Finds andmonitors                                            the route to get to a                                            place, or the direction                                           of travel.


(iv) Engineer               (d)Reports on recent                                            news for newspaper,                                             radio, or TV.


(v) Computer          (e) plans the design of a

programmer             building, town, or city.



(vi) Athlete           (f) Controls and puts                                              together a programme of                                    music.


(vii) Disc jockey     (g)Works in sports or                                            activities such as running         ,                           jumping etc.


(viii) Composer      (h)Designs and builds                                          things like roads, bridges,                                     or engines.


(ix) Counsellor       (i) Makes up notes to                                              create music.


(x) Journalist         (j) Designs the system by                                     which a computer runs or                                   gives information.



Answer: 


(i) Navigator            (a) Finds and monitors                                        the route to get to a place                                    or the direction of travel


(ii) Architect          (b) Plans the design of a                                        building, town or city


(iii) Politician         (c)Works in politics,                                             usually by standing for                                         election.


(iv) Engineer          (d) Designs and builds                                          things like roads, bridges                                    or engines.


(v) Computer       (e) Designs the system by

 Programmer        which a computer runs or                                    gives information



(vi) Athlete           (f) Works in sports or                                            activities such as running,                                   jumping, etc.


(vii) Disc jockey   (g) Controls and puts                                             together a program or                                         music.


(viii) Composer    (h) Makes up notes to                                             create music

(ix) Counsellor      (i) Advises people what to                                    do about jobs, personal                                        problems, etc.


(x) Journalist           (j) Reports on recent                                             news for newspaper,                                           radio or TV