Digestion and Absorption NEET MCQ Pdf

MCQ on Digestion and Absorption for NEET Pdf

Digestion is the process by which food is broken down into smaller nutrients, making it easier to absorb. Large insoluble molecules are broken down by digestive enzymes into smaller water-soluble molecules. In animals digestion occurs inside the body therefore, animal digestion is called internal digestion. Animals have a special organ system called the digestive system to complete the digestion of food. 

They store food in the digestive tract through the mouth. Inside the mouth both mechanical and chemical digestion of food takes place. Mechanical digestion is achieved by chewing. Food is chemically digested by the enzyme amylase present in saliva.

These Digestion and Absorption NEET MCQ Pdf questions and answer are prepare for class 11 and NEET students. These fully solved MCQ on Digestion and absorption questions are applicable to all college students, freshers or experienced as well as various tests & contests in colleges. NEET Aspirants can enhance their knowledge by regular practice which will help them crack any exam exam. 

Digestion and Absorption NEET MCQ Pdf

NEET Questions from digestion and Absorption ( Previously Asked)

1. Which of the following terms describe human dentition ?

(a) Pleurodont, Monophyodont, Homodont

(b) Thecodont, Diphyodont, Heterodont

(c) Thecodont, Diphyodont, Homodont

(d) Pleurodont, Diphyodont, Heterodont

Answer : B


2. Which cells of Crypts of Leiberkuhn secrete antibacterial lysozyme ?

(a) Argentaffin cells

(b) Zymogen cells

(c) Paneth cells

(d) Kupffer cells

Answer: C


3. Which one of the following enzymes carries out the initial step in the digestion of milk in humans________

(a) Rennin

(b) Trypsin

(c) Pepsin

(d) Lipase

Answer : A


4. Ayoung infant may be feeding entirely on mother's milk which is white in colour but the stools which the infant passes out is quite yellowish. What is this yellow colour due to________

(a) Pancreatic juice poured into the duodenum

(b) Intestinal juice

(c) Bile pigments passed through bile juice

(d) Undigested milk protein casein

Answer : C


5. A baby boy aged two years is admitted to play school and passes through a dental check-up. The dentist observed that the boy had twenty teeth. Which teeth were absent.

(a) Incisors

(b) Canines

(c) Molars

(d) Pre-molars

Answer: D


6. Fructose is absorbed into the blood through mucosa cells of intestine by the process called______

(a) Active transport

(b) Facilitated transport

(c) Simple diffusion

(d) Co-transport mechanism

Answer: B


7. Which of the following guards the opening of hepatopancreatic duct into the duodenum?

(a) Illeocaecal valve

(b) Sphincter of Oddi

(c) Pyloric sphincter

(d) Semilunar valve

Answer: B


8. The primary dentition in human differs from permanent dentition in not having one of the following type of teeth________

(a) Canine

(b) Molars

(c) Premolars

(d) Incisors

Answer: C


9. Anxiety and eating spicy food together in an otherwise normal human may lead to___________

(a) Indigestion 

(b) Jaundice 

(c) Diarrhea 

(d) Vomiting

Answer: A


10. Where do certain symbiotic microorganisms normally occur in human body?

(a) Caecum

(b) Oral lining and tongue surface 

(c) Vermiform appendix and rectum

(d) Duodenum 

Answer: A


11. Which of the following gastric cells indirectly hepl in erythropoiesis ?

(a) Goblet cells

(b) Chief cells

(c) Mucous cells

(d) Parietal cells

Answer: D


12. Which of the following options best represents tne enzyme composition of pancreatic juice_______

(a) Amylase, peptidase, trypsinogen, rennin

(b) Amylase, pepsin, trypsinogen, maltase

(c) Peptidase, amylase, pepsin, rennin

(d) Lipase, amylase, trypsinogen, procarboxypeptidase

Answer: D


13. In the stomach, gastric acid is secreted by the________

(a) Parietal cells

(c) Acidic cells

(b) Peptic cells

(d) Gastrin secreting cells

Answer: A


14. The enzyme that is not present in succus entericus is______

(a) Maltase

(b) Nucleosidase

(c) Nucleases

(d) Lipase

Answer : C


15. Gastric juices of infants contains_________

(a) Maltase, pepsinogen, rennin

(b) Nuclease, pepsinogen, lipase

(c) Pepsinogen, lipase, rennin

(d) Amylase, rennin, pepsinogen

Answer: C


16. Which of the following statements is not correct_______

(a) Brunner's glands are present in submucosa of stomach and secrete pepsinogen

(b) Goblet cells are present in the mucosa of intestine and secrete mucus

(c) Oxyntic cells are present in the mucosa of stomach and secrete HCI

(d) Acini are present in the pancreas and secrete carboxypeptidase

Answer : A



■ Digestion and Absorption MCQ for NEET

1. Which part of our body secretes the ormone secretin?
(a) Ileum
(b) Duodenum
(c) Stomach
(d) Oesophagus
Answer: B


2. Bile salts help in__________
(a) Emulsification
(b) Absorption
(c) Mastication
(d) Alkalination
Answer: A


3. Diastema refers to___________
(a) Gap between the teeth
(b) Gap between tongue and teeth
(c) Ciliary cells on alimentary wall
(d) Cell lining along pharynx
Answer  : A


4. In human, teeth are________
(a) Homodont and polyphyodont
(b) Heterodont and polyphyodont
(c) Homodont and disphyodont
(d) Heterodont and diphyodont
Answer : D


6. Anaemia disease is caused by deficiency of______
(a) Na
(b) Mg
(c) Ca
(d) Fe
Answer: D


7. From which of the following pepsin is secreted?
(a) Lungs
(b) Stomach
(c) Salivary
(d) Sebaceous acid
Answer: B


8. Absorption of glucose and amino acid occur by________
(a) Passive absorption
(b) Active absorption
(c) Simple diffusion
(d) Facilitated diffusion
Answer: B


9. Kennin converts_______
(a) Casein to caseinogen
(b) Casein to procaseinogen
(c) Procasein to casein
(d) Casein to procasein
Answer: A


10. Which vitamin should not be stored ?
(a) Calciferol
(b) Niacin
(c) Retinol
(d) Ascorbic acid
Answer: D


11. Enterogastrone is________
(a) Hormone secreted by gastric mucosa
(b) Enzyme secreted by gastric mucosa
(c) Hormone secreted by duodenal mucosa
(d) Secreted by endocrine gland related to digestion
Answer: C


12. Part of bile juice useful in digestion is_________
(a) Bile pigment
(b) Bile matrix
(c) Bile salt
(d) None
Answer : C


13. Which of the following is true for vitamin-C?
(a) Also called as ascorbic acid
(b) Also called as fumaric acid
(c) Obtained from citrus fruits
(d) Both (a) and (c)
Answer: D


14. Which of the following pairs is characterized by swollen lip, thick, pigmented skin of hands and legs
are irritability_______

(a) Thiamine ------- Beri-beri
(b) Protein ----------Kwashiorkor
(c) Nicotinamide ---------- Pellagra
(d) lodine ------------- Goitre
Answer: C


15. During prolonged fasting_______
(a) First fats are used up followed by carbohydrates form liver and muscles and proteins in the end
(b) First carbohydrates are used up, followed by fat and proteins towards the end
(c) First lipid, followed by protein and carbohydrates towards the end
(d) None of the above
Answer: B


16. Curdling of milk in small intestine occurs due to_______
(a) Erypsin
(b) Chymotrypsin
(c) Trypsin
(d) Rennin
Answer: D


17. Vitamin-K deficiency causes________
(a) Scurvy
(b) Bleeding disease
(c) Xerophthalmia
(d) Osteomalacia
Answer: B


18. Alimentary canal wall contains_________
(a) Striated muscles
(b) Striped muscles
(C) Smooth muscles
(d) None of these
Answer: C


19. The vitamin, which is essential for blood clotting is______
(a) Vitamin-A
(b) Vitamin-C
(c) Vitamin-B
(d) Vitamin-K
Answer:  D


20. Which of the following enzymes digests protein in stomach ?
(a) Trypsin
(b) Erepsin
(c) Pepsin
(d) None of these
Answer: D


21. Kupffer' s cells are present in______________
(a) Liver
(b) Pancreas
(c) Small intestine
(d) Thyroid gland
Answer: A


22. The beri-beri is a paralytic disease, caused by the deficiency of vitamin-B1, (thiamine). It was discovered by_________
(a) Frunk
(b) Eijkman
(c) GE Foxon
(d) Stanley
Answer: B


23. Protein deficiency leads to_____
(a) Kwashiorkor
(c) Cretinism
(b) Marasmus
(d) Both (a) and (b)
Answer: D


24. Which ot the following represent bile salts ?
(a) Bilirubin and biliverdin
(b) Haemoglobin and bilivedin
(c) Sodium glycocholate and taurocholate
(d) Bilirubin and haemoglobin
Answer : C


25. Esterase belongs to_____________
(a) Transferase
(b) Hydrolytic enzyme
(c) Oxidation reduction enzyme
(d) Carboxylating enzyme
Answer: B


26. Kwashiorkor is___________
(a) A genetic disorder
(b) Due to vitamin deficiency
(c) Due to carbohydrate deficiency
(d) A protein deficiency disorder
Answer : D


27. The main function of prolonged chewing is to rupture________
(a) Membranes
(b) Connective tissue
(c) Muscle bundle
(d) Cell wall
Answer: D


28. Secretion of pancreatic juice is stimulated by_______
(a) Secretin
(b) Enterokinase
(c) Gastin
(d) Enterogastrone
Answer: A


29. Which of the following cannot be isolated from plants?
(a) Vitamin-B12
(b) Niacin
(c) Riboflavin
(d) Vitamin-C
Answer: A


30. Which one of the following pairs of the food components in humans reaches the stomach totally undigested?
(a) Protein and Starch
(b) Starch and fat
(c) fat and cellulose
(d) Starch and cellulose
Answer: C



■ Digestion and absorption Class 11 NEET Questions

1. HCl is secreted by____________

(a) Zymogen cells

(b) Oxyntic cells

(c) Peptic cells

(d) None of these

Answer: B


2. Disease caused by deficiency of vitamin-C is_______

(a) Beri-beri

(b) Scurvy

(c) Night blindness

(d) Pellagra

Answer: B


3. Cholecystokinin stimulates______

(a) Pancreas

(b) Secrete bile

(c) Gall bladder

(d) None of these

Answer: C


4. Kwashiorkor' and 'beri-beri' are______

(a) Communicable diseases

(b) Infectious diseases

(c) Deficiency diseases

(d) None of these

Answer: C


5. Bile acids are__________

(a) Carbohydrates

(b) Steroids

(c) Proteins

(d) Fats

Answer: B


6. Iodine test is used to detect________

(a) Malaria

(b) Typhoid

(c) Carbohydrates

(d) Fats

Answer : C


7. Which one is incorrectly nmatched ?

(a) Rennin ----- Liver

(b) Ptyalin ----- Mouth bohp

(c) Pepsin ----- Stomach

(d) Trypsin ----- Intestinedc

Answer: A


8. Burning feet syndrome is due to the deficiency of______

(a) Vitamin-D

(b) Vitamin-A

(c) Vitamin-B

(d) Vitamin-B

Answer: A


9. Kupffer cells of liver are______

(a) Phagocyctic

(b) Histamine releasing

(c) Vasocontrictor rebasing

(d) Enzyme secreting  

Answer: A


10. Hepatic portal system connects_________

(a) Liver to digestive system

(b) Digestive system to liver

(c) Liver to intestine

(d) Only small intestine to liver

Answer: B


11. Crown of teeth is covered by_______

(a) Enamel

(b) Dentine 

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these 

Answer: A


12. Which of the following vitamins is water soluble as well as anti-oxidant ?

(a) Vitamin-A

(b) Vitamin- B

(c) Vitamin-C

(d) Vitamin-D

Answer: C


13. Digestion' word means__________

(a) oxidation of food

(b) Burning of food

(c) Hydrolysis of food 

(d) Breakdown of food

Answer: C


14. Maximum absorption of water occurs in________

(a) Colon

(b) Rectum

(c) Small intestine

(d) Large intestine

Answer: A


15. Which of the following hormones stimulates the gastric secretion?

(a) Enterogastrone

(b) CCK-PZ

(c) Gastrin

(d) Villikinin

Answer: C


16. The HCl in gastric juice converts_______
(a) Disaccharide to monosaccharide
(b) Pepsinogen to pepsin
(c) Prorennin to rennin
(d) Polypeptide to peptide
Answer : B


17._________ stimulates the production of gastric juice in the stomach.
(a) Gastrin
(b) Enterokinase
(c) Rennin
(d) Digestin
Answer: A


18. In glycolysis ultimately
(a) starch is converted into glucose
(b) glucose is converted into fructose
(c) protein is converted into glucose
(d) glucose is converted into pyruric acid
Answer : D


19. Enterokinase helps in the conversion of_________
(a) Lactose to Sucrose
(b) Trypsinogen into trypsin
(c) Pepsinogen into pepsin
(d) Proteins into polypeptide
Answer: B


20. Correct enzyme-substrate pair is
(a) Maltose-lactase
(b) Protein-amylase
(c) Carbohydrate-lipase
(d) Casein-rennin
Answer: D


21. What is the enzyme that breaks down lactose?
(a) Lipase enzymes
(b) Pepsin
(c) Amylase
(d) Lactase
Answer: D


22. The glucose is converted into glycogen in liver and stored in
(a) Liver and spleen
(b) Liver and muscle
(c) Liver
(d) Spleen and muscles
Answer : C


23. Doctors will suggest ___________ if person is suffering form high blood cholesterol.
(a) Ghee
(b) Vegetable Oil
(c) Dalda
(d) Lard
Answer : B


24. _________ stimulates the production of gastric juice in the stomach.
(a) Gastrin
(b) Enterokinase
(c) Rennin
(d) Digestin
Answer : A


25. A dental condition that is characterized by hyper mineralization of teeth enamel due to excessive intake of _____________. The teeth often appear mottled.
(a) Sodium
(b) Calcium
(c) Fluoride
(d) Mercury
Answer : C


26. ________ is a characteristic feature of epithelial cells of the intestine.
(a) Glottis
(b) Pilus
(c) Bolus
(d) Microvilli
Answer : D


27. An infant feeding entirely on the mother’s milk passes stools that are coloured yellow. What is the reason for this__________
(a) Casein
(b) Bile pigments
(c) Pancreatic pigments
(d) None of the above
Answer : B


28. Nyctalopia can occur due to the deficiency of___________
(a) Vitamin A
(b) Vitamin C
(c) Vitamin K
(d) Vitamin B2
Answer : A


29. Where do digestion of proteins takes place?
(a) mouth 
(b) stomach
(c) small intestine 
(d) stomach and small intestine
Answer: D


30. What is the function of aminopeptidase?
(a) splits amino acids at amino end of peptide
(b) splits in 2 amino acids
(c) splits amino acid at the carboxyl end of peptide
(d) break peptide bond between amino acid and its neighbor
Answer : A


31. what is emulsification?
(a) small molecules of lipid combine to form large molecule
(b) large molecule split into smaller molecules
(c) it is a process which enhances solubility of lipid
(d) none of the above
Answer: B


32. which method is used for the transport of amino acids?
(a) simple diffusion 
(b) facilitated diffusion
(c) passive transport 
(d) none of the above
Answer: D


33. which of the following enzymes participate in digestion of proteins?
(a) trypsin 
(b) chymotrypsin
(c) elastase 
(d) all of the above
Answer: D


34. Which of the following statement is true?
(a) trypsin breaks peptide bond at carboxyl end
(b) lipases include only pancreatic and lingual lipase
(c) Bile salts are necessary of absorption of lipids
(d) elastase enzyme is used for digestion of lipid
Answer: C

You will find a list of Digestion and Absorption MCQ Questions and answers are prepared as per the latest prescribed NCERT syllabus. Ace up your NEET preparation with the Digestion And Absorption MCQ available here to enhance your NEET preparation. Understand the each MCQ clearly by consistently practicing the Digestion and Absorption Multiple Choice Questions and score well in your exams.

Tags : MCQ on digestive system for Class 6, Digestion and absorption NEET Test, MCQ on digestive System with Answers PDF, Digestion and Absorption NEET PDF, Digestion and Absorption AIIMS MCQ, Digestion and Absorption NEET Questions and Answers PDF Download, Digestion and absorption Questions and Answers, MCQ on digestive system for SSC CGL.