GK Questions for Class 6 | GK Quiz for class 6 Pdf

GK Questions for Class 6 | GK Quiz for class 6 Pdf 

General knowledge is an important aspect in every student’s life and though, is not always prescribed in the syllabus but forms an important foundation for the intellectual building. Some important GK questions for Class 3 to class 8 have been mentioned below in this article. GK Questions for class 3 to 8 will help your child in participating in all competitive exams conducted in school and Government Entrance Exams.

There will be several government and school entrance exams are held every year for class 3 to class 8 students. Most of the exams ask questions related to current affairs and general knowledge. These general knowledge questions for class 6 are related to the current situation. So just as you study the questions in the general knowledge books, your knowledge of current affairs should also be up to date.

Which we all read in childhood and move on. But we do not know that these questions can be asked again in the coming tomorrow. Punishment for this mistake is given in the preparations for the competition.

So today we have brought for you a collection of 500 General Knowledge Questions and Answers for class 3 to 8 in English with Answers. By reading these gk questions for class 6 you can get complete information of the country and would.


Gk Questions for Class 6

■ Gk Questions for Class 6 on "National symbols of India"

Here in this article, we will provide you general knowledge and information about various national symbols of India mainly through question and answer on the topic "National of India". If you are a student and you need general knowledge to prepare for any exam or you are not a student but want to increase your general knowledge then below question answer will definitely increase your general knowledge. So let's increase our general knowledge through important general knowledge question answers on "National symbols of India".

Question 1: Which is the national bird of India?

Answer: The national bird of India is 'peacock'.


Question 2: Which is the national animal of India?

Answer: The national animal of India is 'Tiger'.


Question 3: What is the national flower of India?

Answer: The national flower of India is 'lotus flower'.


Question 4: Which is the national song of India?

Answer: The national song of India is 'Vande Mataram'. The song was composed by Bankim Chandra Chatterjee.


Question 5: Which is the national anthem of India?

Answer: The national anthem of India is 'Jana Gana Mana'. The national anthem of India was written by Rabindranath Tagore.


Question 6: Which is the national tree of India?

Answer : The national tree of India is 'Banyan tree'.


Question 7: What is the national fruit of India?

Answer: The national fruit of India is 'Mango fruit'.


Question 8: Which is the national flag of India?

Answer: The national flag of India is 'Tricolor flag'. The tricolor flag consists of horizontal stripes of 3 colors, of which saffron is at the top, white in the middle and green at the bottom. The white stripe in the middle of the national flag of India also has a dark blue circle with 24 spokes.


Question 9: What is the national emblem of India?

Answer: The national emblem of India is Ashoka Pillar. This national emblem of India is taken from the Ashoka Pillar built at Sarnath by Emperor Ashoka of the Maurya Empire.


Question 10: What is the national sport of India?

Answer: Hockey is the national sport of India.


Question 11: Which is the national aquatic animal of India?

Answer: The national aquatic animal of India is 'Dolphin'.


Question 12: Which is the national river of India?

Answer: The national river of India is 'Ganga'.


Question 13: What is the national currency of India?

Answer: The national currency of India is Rupee.


Question 14: What are the national holidays of India?

Answer: Independence Day, Republic Day and Gandhi Jayanti- these are the three national holidays of India.


Question 15: Who is the father of the nation of India?

Answer: Mahatma Gandhi is the father of the nation of India.



■ Gk questions for Class 6 to 8 with answers in English on Science

Science is a very exciting subject and the more we know about it, the more we try to know more about it. You will get a lot of information on our website related to science general knowledge for class 6 and in this post today we will tell you science general knowledge quiz for class 6, general science questions for class 6, general science book very important questions related to science gk questions for class 6 to 8 with answers in English which are asked in examinations. If you like the information of important questions and answers related to science, then share it.

1. What is the speed of sound in dry air in m/s?

Answer. 332 m/s


2 . Which cell organelle is called suicide bag?

Answer. lysosomes


3. What are different compounds with the same molecular formula called?

Answer. isomer


4. What occurs in a synthetic fiber?

Answer. rayon


5. What is a universal solvent?

Answer. water


6. Are all quantities of a group vector?

Answer. Displacement, load, current, force, momentum, acceleration, torque, magnetic field


7. Who discovered the DNA?

Answer. Watson and Crick


8. What is done in oxidation?

Answer. electrons are released


9. Hematite is the ore of which metal?

Answer. iron


10. The animals of which group are called the animals formed at the level of the organism?

Answer. protozoa


11. Which is the most experimental carbon present in CNG?

Answer. methane


12. According to Mendeleev the properties of elements are periodic functions in

Answer. atomic mass


13. What is laughing gas?

Answer. nitrous oxide


14. How the hardness of water removed?

Answer. adding sodium carbonate to water


15. Who first discovered radioactivity?

Answer. Henry Becquerel


16. Which Newton's law of motion gives the expression for force?

Answer. Second


17. Which gas is filled in the tubes of an aircraft?

Answer. neon


18. What is the total number of chromosomes in humans?

Answer. 46


19. Which is the best quality coal?

Answer. anthracite


20. Which has more than the percentage of carbon?

Answer. iron cast


21. How will the time period be if another girl comes and sits next to a girl swinging on a swing?

Answer. will remain unchanged


22. What will be its time period if the length of the pendulum increases in summer?

Answer. Will increase


23. Under which union are the unicellular animals Amoeba and Euglena placed?

Answer. protozoa


24. How does an aqueous solution of an acid react with blue litmus?

Answer. turns red


25. One light year is equal to?

Answer. 9. 46×1015m. and 9. 46×1012 km.


26. The smallest particle of which substance which cannot be divided is called?

Answer. nuclear


27. Which structure separates the plant cell from the animal cell?

Answer. cell wall, chloroplast, centriole


28. What is the total number of atoms in one mole?

Answer. 6. 023×1023



■ Biology general knowledge for class 6 Students

Biology is a part of a natural science. In biology we generally study about living things like plants and animals. Because modern biology is a very broad science?, which has many branches and out of all, biology is the most important branch because all human needs are based on biology. Like clothes, food and many other things which are useful for human life? And being a part of nature, biology has remained the center of interest of man since ancient times.

Question 1. What is the percentage of water in human blood plasma?

Answer: 91 to 92%


Question 2. Which enzyme is helpful in digesting milk?

Answer: Rennin


Question 3. What is the name of the part of the brain that focuses on thirst, sleep and hunger?

Answer: Hypothalamus


Question 4 .Which antimicrobial drug is suitable for the treatment of leprosy and tuberculosis?

Answer: rifampicin


Question 5. Who got the Nobel Prize for the artificial synthesis of DNA?

Answer: Kornberg


Question 6. What is the abiotic component of the ecological system?

Answer: Water


Question 7. What is that source of energy? Which does not pollute?

Answer: Sun


Question 8. What is the name of the animal that eats bamboo?

Answer: Red panda


Question 9.Who is responsible for red rot disease in sugarcane?

Answer: Colletotrichum Falcatum


Question 10. Which fungus is responsible for the disease lingering inside peanuts?

Answer: Cercospora Personata


Question 11. The method of getting rid of diseases of the body by exercise and massage is called?

Answer: physiotherapy


Question 12. What is the study of embryo development called?

Answer: Embryology


Question 13. What is the study of blood pressure of arteries and veins called?

Answer: Sphygmology


Question 14. What is the study of the effect of chemical substances of poison on animals and plants called?

Answer: toxicology


Question 15. What is the study of science related to the study of human skin called?

Answer : Dermatology


Question 16. When was the hole found inside the ozone layer discovered?

Answer: 1985


Question 17. Name the first national park established in India?

Answer: Corbett


Question 18. Which organization is responsible for maintaining the Red Data Book?

Answer: IUGN


Question 19. The scientist name that established the species Annelida is?

Answer: Lamark


Question 20. Edward Jenner is associated with which disease?

Answer: chicken pox


Question 21. Which harmful element is inside tobacco? What's his name?

Answer: nicotine


Question 22. Who proposed the theory of origin of life?

Answer: Oparin


Question 23. How many pairs of hearts are found inside the earthworm?

Answer: four


Question 24. What is the source of easily digestible protein?

Answer : soybean




■ Gk for class 6 on Solar System  : 

You must have heard about the Solar System (the planets of the Solar System). In this post, we will give you gk questions for class 6 to 8 with answers in English on the Solar System (the planets of the Solar System). Like we will tell you in this that which is the largest planet in the solar system, which planets revolve around the sun clockwise, who discovered the solar system, will give you some similar information. And the questions related to this information were given to you and answered below.

This solar system gk question and answer for class 6 is very important for your general knowledge. And often asked in your exam also. So you remember them well. And if you like this information then don't forget to share.

1. How many planets are there in the solar system?

Answers: 8


2. What is the name of the body revolving around the Sun?

Answer: Planets


3. What is a body revolving around a planet called?

Answer: Satellite


4. Who discovered the law of motion of the planets?

Answer: Kepler


5. How many constellations are there in space?

Answer: 89


6. Which is the largest planet in the solar system?

Answer: Jupiter


7. Who is called the father of the solar system?

Answer: sun


8. Which planets revolve around the Sun clockwise?

Answer: Shukra and Arun


9. On which planet is 'Nix Olympia Colympus Mountains'?

Answer: Mars


10. What is the exploding star in the universe called?

Answer: Abhinav Tara


11. Who discovered the solar system?

Answer: copernicus


12. What did the ancient Indians consider the Sun?

Answer: Planets


13. Sun is a ball of which gas?

Answer: hydrogen and helium


14. What is the central part of the Sun called?

Answer: circle of light


15. In which country is the sun visible at night?

Answer: Norway


16. What is the distance of a planet from the Sun called?

Answer: subsolar


17. What is the approximate surface temperature of the Sun?

Answer: 6000°C


18. In which area the midnight sun visible?

Answer: in the arctic region


19. What is the % of hydrogen in the chemical composition of the Sun?

Answer: 71%


20. Which planet is closest to the Sun?

Answer: Mercury


21. How long does the planet Mercury take to revolve around the Sun?

Answer: 88 days


22. Which planet is farthest from the Sun?

Answer: Varun


23. Which planets do not have satellites?

Answer: Mercury and Venus


24. Which planet revolves around the Sun in the shortest time?

Answer: Mercury


25. Which planet is called the sister of Earth?

Answer: Venus


26. On which planet do creatures live?

Answer: Earth


27. Who is the satellite of earth?

Answer: Moon


28. In how many days does the earth make one revolution on its axis?

Answer: 365 days 5 hr 48 min 46 sec


29. Why is the Earth called the Blue Planet?

Answer: due to presence of water


30. Which satellite is called fossil planet?

Answer: to the moon


31. What is the Moon?

Answer: Satellite


32. How much of the moon can be seen from the earth?

Answer: 57%


33. Which is the longest day in the Northern Hemisphere?

Answer: 21 June


34. On which date night and day are equal?

Answer: 21 March and 22 September


35. What is the time taken by the Sun to continue giving energy?

Answer: 1011 years


36. Which is the largest volcano in the solar system?

Answer: Olympus Messi


37. When was the planet Uranus discovered?

Answer: 1781 AD


38. One revolution of the Sun by the Earth is called?

Answer: solar year


39. What is the reason for the change of seasons on earth?

Answer: being inclined to the axis


40. When was the recognition of the planet Pluto ended?

Answer: on August 24, 2006


41. In how much time does the Moon make one orbit around the Earth?

Answer: 27 days 8 hours




Gk Questions for Class 6 on Big and small in India

Here in this article we will provide you general knowledge and information about the biggest things in different regions of India for class 6 question and answer on the topic “Biggest of India”. If you are a student and you need general knowledge to prepare for any exam or you are not a student but want to increase your general knowledge then below question answer will definitely increase your general knowledge. So let's increase our class 6 general knowledge through important general knowledge question answers for class 6 on "India's biggest "

Question 1: Which is the largest state of India on the basis of area?

Answer: Rajasthan is the largest state of India on the basis of area.


Question 2: Which is the largest desert of India?

Answer: The largest desert of India is the Thar Desert which is located in Rajasthan.


Question 3: Which is the largest cave temple in India?

Answer: Kailash Temple is the largest cave temple in India. It is located in Ellora Caves of Maharashtra.


Question 4: Which is the largest zoo of India?

Answer: The largest zoo in India is the Zoological Garden which is located in Kolkata (Bengal).


Question 5: Which is the largest constellation of India?

Answer: The largest planetarium of India is Birla Planetarium which is located in Kolkata (Bengal).


Question 6: Which is the largest delta of India?

Answer: The largest delta of India is the Sundarbans Delta which is located in Bengal.


Question 7: Which is the largest corridor of India?

Answer: Rameshwaram Temple, the largest corridor in India. Rameshwaram Temple is located in Tamil Nadu.


Question 8: Which is the largest museum in India?

Answer: The largest museum in India is the Kolkata Museum.


Question 9: Which is the biggest dome of India?

Answer: The biggest dome of India is Gol Gumbaz which is located in Bijapur (Karnataka).


Question 10: Which is the largest cantilever bridge in India?

Answer: India's largest lever bridge is Howrah Bridge which is located in Kolkata (Bengal).


Question 11: Which is the largest stadium in India?

Answer: The largest stadium in India is Narendra Modi Stadium. It is a cricket stadium located in Ahmedabad (Gujarat).


Question 12: Which is the largest natural port of India?

Answer: The largest natural port of India is Mumbai which is located in the state of Maharashtra.


Question 13: Which is the largest lake of India?

Answer: Wular Lake is the largest freshwater lake in India which is located in Jammu and Kashmir.


Question 14: Which is the largest brackish water lake in India?

Answer: Chilka Lake is the largest brackish water lake in India which is located in the state of Odisha.


Question 15: Which is the largest freshwater lake of India?

Answer: Wular Lake is the largest freshwater lake in India which is located in Jammu and Kashmir.


Question 16: Which is the largest artificial lake in India?

Answer: The largest artificial lake in India is Govind-Sagar Lake which is located in Bhakra Nangal (Punjab).


Question 17: Which is the largest temple in India?

Answer: The largest temple in India is the Srirangam temple which is located in Tamil Nadu.


Question 18: Which is the largest mosque of India?

Answer: The largest mosque in India is Jama Masjid which is located in Delhi.


Question 19: Which is the largest Gurdwara in India?

Answer: The largest Gurdwara in India is the Golden Temple which is located in Amritsar (Punjab).


Question 20: Which is the largest church in India?

Answer: The largest cathedral in India is St. Cathedral Church which is located in Goa.


Question 21: Which is the largest district of India on the basis of area?

Answer: The largest district of India on the basis of area is Kutch district which is located in Gujarat.


Question 22: Which state of India has the largest forest area on the basis of area?

Answer: On the basis of area, the maximum forest area is in the state of Madhya Pradesh, India.


Question 23: Which is the largest river island of India?

Answer: Majuli is the largest river island of India. It is an island built in the Brahmaputra river in the state of Assam.


Question 24: Which is the largest union territory of India on the basis of area?

Answer: Jammu and Kashmir is the largest union territory of India in terms of area.


Question 25: Which is the largest national park of India on the basis of area?

Answer: The largest national park in India is Hemis National Park which is located in Ladakh.


Question 26: Which is the largest fort of India?

Answer: The largest fort in India is the fort of Chittorgarh.




■ Gk Questions for Class 6 on First Lady of India

Here in this section  we have provide you general knowledge and information for class 6 about the first women of different regions of India through question and answer on the topic "First Lady of India". If you are a student and you need general knowledge to prepare for any exam or you are not a student but want to increase your general knowledge then below question answer will definitely increase your general knowledge. So let us increase our general knowledge through important general knowledge question and answer on "First Lady of India".

Question 1: Who was the first woman President of India?

Answer: The first woman President of India was Smt. Pratibha Devisingh Patil.


Question 2: Who was the first woman Prime Minister of India?

Answer: The first woman Prime Minister of India was Mrs. Indira Gandhi.


Question 3: Who is the first lady of India?

Answer: The first lady of India is the wife of the President of India.


Question 4: Who was the first woman governor of India?

Answer: The first woman governor of India was Mrs. Sarojini Naidu.


Question 5: Who was the first woman Chief Minister of India?

Answer: The first woman Chief Minister of India was Mrs Sucheta Kriplani.


Question 6: Who was the first woman Speaker of Lok Sabha of India?

Answer: Meira Kumar was the first woman Lok Sabha Speaker (Speaker) of India.


Question 7: Who was the first woman pilot of India to fly an Air Force fighter aircraft alone?

Answer: Indian Air Force officer Avani Chaturvedi was the first woman pilot of India to fly an Air Force fighter aircraft alone.


Question 8: Who was the first woman IPS officer of India?

Answer: Smt. Kiran Bedi was appointed the first woman IPS officer of India.


Question 9: Who was the first woman judge of the Supreme Court of India (Supreme Court)?

Answer: The first woman Judge (Judge) of the Supreme Court of India was Mrs. M.S. Fatima Bibi.


Question 10: Who was the first woman Union Minister of India?

Answer: The first woman minister of India was Rajkumari Amrit Kaur.


Question 11: Who was the first Indian woman President of the United Nations General Assembly?

Answer: The first Indian woman President of the United Nations General Assembly was Mrs. Vijayalakshmi Pandit.


Question 12: Who was the first woman President of Indian National Congress?

Answer: Annie Besant was the first woman President of the Indian National Congress.


Question 13: Who was the first Indian woman to successfully climb Mount Everest?

Answer: Bachendri Pal was the first Indian woman to successfully climb Mount Everest.


Question 14: Who was the first Indian woman to climb Mount Everest twice?

Answer: Santosh Yadav was the first Indian woman to climb Mount Everest twice.


Question 15: Who was the first Indian woman to cross the English Channel?

Answer: Aarti Saha was the first Indian woman to cross the English Channel.


Question 16: Who was the first Indian woman to receive Bharat Ratna award?

Answer: Indira Gandhi was the first Indian woman to receive the Bharat Ratna Award.


Question 17: Who was the first Indian woman to get Nobel Prize?

Answer: Mother Teresa was the first woman in India to receive the Nobel Prize.


Question 18: Who was the first woman in India to get the Jnanpith Award?

Answer: Ashapurna Devi was the first woman from India to receive the Jnanpith Award.


Question 19: Who was the first Indian woman to win an individual Olympic medal?

Answer: Karnam Malleswari was the first Indian woman to win an Olympic medal. He won a bronze medal in weightlifting at the 2000 Sydney Olympic Games.


Question 20: Who was the first woman ruler of India?

Answer: Razia Sultan was the first female ruler of India.


Question 21: Who was the first Indian woman to win an Olympic medal in the game of Badminton?

Answer: Saina Nehwal was the first Indian woman to win an Olympic medal in the Badminton game.


Question 22: Who was the first Indian woman to win an Olympic medal in wrestling?

Answer: Sakshi Malik was the first Indian woman to win an Olympic medal in wrestling.


Question 23: Who was the first Indian woman to win Olympic silver medal in Badminton game?

Answer: The first Indian woman to win an Olympic silver medal in badminton was P.V. Sindhu.


Question 24: What is the name of the first woman army jawan of India?

Answer: Shanti Tigga.


Question 25: Who was the first full-time woman defense minister of India?

Answer: Nirmala Sitharaman was the first woman Defense Minister of India.




■ Computer GK Questions for class 6

Friends, today we have brought here with you all a quiz related to computer general knowledge, in which you will get to read some such questions and answers about computer which will prove useful for all of you in Competitive Exams. Friends, you will also get to see some such questions, which have been asked in the examinations before, friends, if all of you want to download it in PDF, then tell us, we will share it here with all of you as a PDF.

Question 1 : What is the Hindi name of computer?

Answer: Sanganak


Question 2 : What is the name of the world's first electronic digital computer?

Answer: Aniak


Question 3 : What is the name of the first computer manufactured in India?

Answer: Siddharth


Question 4 : C.P.U. what is his full name ?

Answer: Central Processing Unit


Question 5 : Computer company I.B.M. what is his full name ?

Answer: International Business Machine


Question 6 . Who is the inventor of world wide web

Answer: Tim Berners Lee


Question 7. What is a website address called

Answer: Domain


Question 8. What is the full name of URL

Answer : Uniform Resource Locator


Question 9. What is the minimum amount of RAM needed to access the internet?

Answer: 32 MB


Question 10. what is the full name of IP address

Answer: Internet Protocol address


Question 11.What is the full form of TCP

Answer: Transmission Control Protocol


Question 12. What is the full form of NAT

Answer: Network Address Translator


Question 13. What is the full form of AI

Answer: Artificial Intelligence


Question 14 : According to scientists, which Indian language is the easiest to computerize?

Answer: Sanskrit


Question 15 : What is Param Padma?

Answer: Super computer


Question 16 : What is love bug?

Answer: Computer virus


Question 17 : Information goes when the mouse is clicked twice?

Answer: In CPU.


Question 18 : What is the full form of UPS?

Answer : Uninterrupted power supply.


Question 19 : What types of digital files can be associated with in an email?

Answer: Music, document and photo.


Question 20 : Which layer is found between the physical and the network layer?

Answer: Data Link Layer.


Question 21 : Daisy wheel is a type of printer?

Answer : Impact Printer.


Question 22 : What is the meaning of DOS in the term cyber law?

Answer: Denial of service.


Question 23 : What is junk email called?

Answer: Spam.


Question 24 : Who invented the mechanical computer 'Pascal'?

Answer: Blaise Pascal


Question 26 : Which company made the first computer in India?

Answer: Electronic Corporation of India


Question 27 : Who is the father of Integrated Circuit (IC)?

Answer: Jack S. Kilby


Question 28 : The 'IC chips' used in the computer are made of?

Answer: Silicon


Question 29 : Who is called the father of computer?

Answer: Charles Babbage




■ Gk Quiz for class 6 with answers on "First Person of India".

Here in this article we will provide you general knowledge and information about the first people of different regions of India through question and answer on the topic "First Person of India". If you are a student and you need general knowledge to prepare for any exam or you are not a student but want to increase your general knowledge then below question answer will definitely increase your general knowledge. So let's increase our general knowledge through important general knowledge question and answer on “First Person of India”.

Question 1: Who was the first President of India?

Answer : The first President of India was Dr. Rajendra Prasad.


Question 2: Who was the first Vice President of India?

Answer : The first Vice President of India was Dr. Sarvepalli Radhakrishnan.


Question 3: Who was the first Prime Minister of India?

Answer : The first Prime Minister of India was Jawaharlal Nehru.


Question 4: Who is the first citizen of India?

Answer : The President of India is the first citizen of India.


Question 5: Who was the first Viceroy of India?

Answer : The first Viceroy of India was Lord Canning.


Question 6: Who was the first Viceroy of independent India?

Answer : The first Viceroy of independent India was Lord Mountbatten.


Question 7: Who was the first Governor General of India?

Answer : The first Governor General of India was Lord William Bentick.


Question 8: Who was the first Indian Governor General of independent India?

Answer : The first Indian Governor General of independent India was C. Rajagopalachari.


Question 9: Who was the first astronaut of India?

Answer : Rakesh Sharma was the first astronaut of India.


Question 10: Who was the first Indian to win the Jnanpith Award?

Answer : Srishankar Kurup was the first Indian to win the Jnanpith Award.


Question 11: Who was the first Chief Election Commissioner of India?

Answer : The first Chief Election Commissioner of India was Sukumar Sen.


Question 12: Who was the first Chief Justice of India?

Answer : The first Chief Justice of India was H.J. Kania.


Question 13: Who was the first Home Minister of India?

Answer : Sardar Vallabhbhai Patel was the first Home Minister of India.


Question 14: Who was the first Lok Sabha Speaker (Speaker) of India?

Answer : The first Lok Sabha Speaker of India was Ganesh Vasudev Mavalankar.


Question 15: Who was the first 'Bharat Ratna awardee' of India?

Answer : For the first time in India, in 1954, three honorable persons were given the Bharat Ratna award simultaneously - CV Raman, Sarvepalli Radhakrishnan and C. Rajagopalachari.


Question 16: Who was the first 'Param Vir Chakra winner' of India?

Answer : Major Somnath Sharma was the first Param Vir Chakra winner of India.


Question 17: Who was the first Defense Minister of India?

Answer : Baldev Singh Chhaukar was the first Defense Minister of India.


Question 18: Who was the first law minister of India?

Answer : The first law minister of India was Dr. Bhimrao Ambedkar.


Question 19: Who was the first education minister of India?

Answer : Maulana Abul Kalam Azad was the first education minister of India.


Question 20: Who won India's first individual Olympic medal?

Answer : India's first individual Olympic medal was won by Khashaba Dadasaheb Jadhav in wrestling at the 1952 Olympic Games. The medal was the first individual Olympic medal won by an Indian in independent India.


Question 21: Who is the first Lokpal of India?

Answer : Pinaki Chandra Ghosh is the first Lokpal of India.


Question 22: Who was the first President of Indian National Congress?

Answer : Womesh Chander Banerjee was the first President of the Indian National Congress.


Question 23: Who was the first Indian Commander-in-Chief of India?

Answer : The first Indian Commander-in-Chief of India was K.M. Cariappa.


Question 24: Who was the first Nobel laureate of India?

Answer : The first Nobel laureate of India was Rabindranath Tagore who was awarded the Nobel Prize in 1913 for his book 'Gitanjali'.


Question 25: Who was India's first Nobel laureate in economics?

Answer : India's first Nobel laureate for economics was Dr. Amartya Sen.


Question 26: Who was the first Indian to win the Nobel Prize for Physics?

Answer : Dr. CV Raman was the first Indian to win the Nobel Prize for Physics.





■ General knowledge for class 6 on States of India

Question 1: How many states are there in India?

Answer: There are total 28 states in India.


Question 2: How many Union Territories (UT) are there in India?

Answer: There are total 8 union territories in India.


Question 3: Which is the largest state of India on the basis of area?

Answer: Rajasthan is the largest state of India on the basis of area.


Question 4: Which is the largest Union Territory (U.T.) of India on the basis of area?

Answer: Jammu and Kashmir is the largest Union Territory (U.T.) of India on the basis of area.


Question 5: Which is the smallest state of India on the basis of area?

Answer: Goa is the smallest state in India on the basis of area.


Question 6: Which is the smallest Union Territory (U.T.) of India on the basis of area?

Answer: Lakshadweep is the smallest Union Territory (U.T.) of India on the basis of area.


Question 7: Which Union Territories (UTs) of India have a Legislative Assembly?

Answer: India has a Legislative Assembly in the 3 Union Territories of Delhi, Puducherry and Jammu and Kashmir.


Question 8: What is the name of the capital of India?

Answer: The capital of India is New Delhi.




■ GK quiz for class  6 with answers on  "India's tallest":

Here we told you about the highest places in different regions of India, among other things. We hope that through this information your general knowledge must have increased.

Question 1: Which is the tallest tower in India?

Answer: Qutub Minar is the tallest tower in India. Qutub Minar is located in Delhi and its height is 72.5 meters.


Question 2: Which is the tallest statue in India?

Answer: The tallest statue of India is "Statue of Unity". This statue is of Sardar Vallabhbhai Patel, the first Deputy Prime Minister of India and it is installed on the banks of river Narmada in Gujarat. The height of the Statue of Unity is 597 feet.

After the completion of the "Chhatrapati Shivaji Maharaj Memorial" being built in the Arabian Sea on the banks of Mumbai, the capital of Maharashtra, it is being estimated that after the complete construction and installation, the "Chhatrapati Shivaji Maharaj Memorial" will be the tallest statue in India, whose height is Estimated to be 690 ft.


Question 3: Which is the highest mountain peak of India / Which is the highest mountain of India?

Answer: The highest mountain peak or highest mountain of India is “Kanchenjunga Parvat”. Its height is 8586 meters. Mount Kanchenjunga is the third highest mountain in the world. The highest mountain in the world is Mount Everest, which is located on the Nepal-Tibet border and the second highest mountain is Mount K2 which is located in Pakistan Occupied Kashmir.


Question 4: Which is the highest lake in India?

Answer: Tso Lhamo Lake is the highest lake in India which is located in Sikkim. This lake is also known as "Cho Lhamo Lake". This lake is situated at an altitude of 6065 meters above sea level.


Question 5: Which is the highest gate of India?

Answer: The highest gate of India is "Buland Darwaza" which is located in Fatehpur Sikri, Uttar Pradesh. The Buland Darwaza was built by the Mughal emperor Akbar in 1602.


Question 6: What is the highest civilian honor of India?

Answer: The highest civilian honor of India is "Bharat Ratna".


Question 7: What is India's highest gallantry award?

Answer: The highest gallantry award of India is "Param Vir Chakra".


Question 8: Which is the tallest television (TV) tower in India?

Answer: Rameshwaram TV Tower is the tallest TV tower in India. This tower is located in Rameswaram (Tamil Nadu) and has a height of 323 meters.


Question 9: Which is the highest dam in India?

Answer: The highest dam in India is the Tehri Dam located in the state of Uttarakhand.


Question 10: Which is the highest gravitational dam in India?

Answer: The highest gravitational dam in India is "Bhakra Dam". This dam is built across the Satlaj river in Himachal Pradesh.


Question 11: Which is the highest waterfall in India?

Answer: The highest waterfall in India is “Jog Waterfall or Garsoppa”. It is located in the state of Karnataka, India.


Question 12: Which is the highest railway station in India?

Answer: The highest railway station in India is "Ghoom Railway Station". It is located in the Darjeeling district of Bengal and its elevation is 2258 meters above sea level.


Question 13: Which is the highest battlefield of India?

Answer: Siachen is the highest battlefield of India.


Question 14: Which radio station of India is established at the highest place?

Answer: The radio station of All India Radio (AIR) established in Leh (Ladakh) is the highest altitude radio station in India.




■ Important gk question and answer for class 6 on "India's longest" : 

Question 1: Which is the longest bridge in India?

Answer: The longest bridge (bridge) of India is “Bhupen Hazarika Setu (Dhola-Sadiya Setu)” which is built over the Brahmaputra river in Assam.


Question 2: Which is the longest road tunnel in India?

Answer: Chenani-Nashri Tunnel is the longest road tunnel in India. Its length is 9.28 km. Chenani-Nashri Tunnel is also known as Patnitop Tunnel.


Question 3: Which is the longest rail tunnel in India?

Answer: The longest rail tunnel in India is "Pir Panjal Tunnel" which is located in Jammu and Kashmir. The length of the Pir Panjal Rail Tunnel is 11.215 km.


Question 4: Which is the longest National Highway of India?

Answer: The longest national highway in India is "National Highway-44 (NH-44)". It is located from Kashmir to Kanyakumari and its length is 3745 km.


Question 5: Which is the longest river of India?

Answer: The longest river in India is the Ganges. It originates from the Gangotri Glacier and after that passes through 4 states of India Uttarakhand, Uttar Pradesh, Bihar and Bengal and merges into the Bay of Bengal.


Question 6: Which is the longest canal of India?

Answer: The longest canal of India is "Indira Gandhi Canal" which is located in Rajasthan.


Question 7: Which is the longest rail route in India?

Answer: The longest rail route in India is "Dibrugarh to Kanyakumari", which has a length of 4286 km.


Question 8: Which is the Indian state with the longest coastline?

Answer: The Indian state with the longest coastline is Gujarat.


Question 9: Which is the longest dam in India?

Answer: Hirakud Dam is the longest dam in India which is located in Odisha.


Question 10: Which is the longest lake in India?

Answer: The longest lake in India is Vembanad Lake located in Kerala.


Question 11: Which is the longest cave in India?

Answer: The longest cave in India is "Krem Liat Prahu". This cave is located in Meghalaya.


Question 12: Which is the longest beach of India?

Answer: The longest beach in India is "Marina Beach" located in Chennai (Tamil Nadu).


Question 13: Which is the longest cantilever bridge in India?

Answer: The longest cantilever bridge in India is Howrah Bridge.


Question 14: Which is the longest tributary of India?

Answer: Yamuna is the longest tributary of India.


Question 15: Which is the longest railway platform in India?

Answer: Gorakhpur is the longest railway platform in India.


General Knowledge for class 6 is an important field in a student’s life. This is not always prescribed as a separate subject in the school syllabus, but it forms a very important foundation for a bright student. The above a list of GK questions with answers in English for class 6 that will help your child to make their bright future in verious entrance exams like NTSE, NSO, NMO, KVPY, NCO etc. Above GK sample questions for class 6 with the answers as a warm-up activity that prepares young students for verious kinds of entrance exams for class 3 to 8.


Tags : gk for class 6, gk questions for class 6, gk questions for class 6 to 8 with answers in english, gk quiz for class 6, gk questions class 6, general knowledge for class 6, gk questions for kids, current affairs for class 3, current affairs for class 4, gk for class 3, gk for class 4, gk questions for class 1 to 4, GK Questions for class 3, GK Questions for class 4, GK Questions for class 5, gk quiz for class 3