Human Reproduction NEET Questions Pdf Download

Human Reproduction NEET Questions and Answers 

Reproduction is an important characteristic of living organisms. It is the process by which an organism produces young individuals of its own species. Thus, maintains the continuity of the species. Animals may reproduce by asexual and sexual methods. Asexual reproduction takes place by budding, by fission. In sexual reproduction, Gametes or sex cells from two animals of different sex unite to produce  zygote whose repeated mitosis form a multicellular embryo. Bisexual animals have both the gonads in the same individual. Unisexual animals belong to two sexes, the male carrying only lestes and the female possessing only ovaries. As feeding is essential for survival of any living organism the reproduction is essen tial for survival of the species. 

In human beings the reproduction is of sexual type which involves fusion of gametes Human being is a dioecious organism so these are separate male and female individuals showing sexual dimorphism.

The Human reproduction NEET MCQ Pdf questions and answer are prepare for class 11 and NEET students. These fully solved MCQ on Human reproduction  questions are applicable to all college students, freshers or experienced as well as various tests & contests in colleges. NEET Aspirants can enhance their knowledge by regular practice which will help them crack any exam exam. Free PDF Download of NEET Human Reproduction Important Questions of key topics. Practice NEET Important Chapterwise Questions solved by our expert.

Human Reproduction NEET Questions


Previously Asked Human Reproduction NEET Questions

1. A temporary endocrine gland in the human body is___________

(b) Corpus cardiacum

(d) Corpus allatum

(a) Pineal gland

(c) Corpus luteum

Answer : C


2. Capacitation occurs in________

(a) Rete testis

(b) Epididymis

(c) Vas deferens

(d) Female reproductive tract

Answer : D


3. Several hormones like hCG, hPL, oestrogen, progesterone are produced by____________

(a) Ovary

(b) Placenta

(c) Fallopian tube

(d) Pituitary 

Answer : B


4. Select the incorrect statement__________

(a) LH triggers ovulation in ovary

(b) LH and FSH decrease gradually during the follicular phase. 

(c) LH triggers secretion of androgens from the follicular phase leydig cells

(d)  FSH stimulates the sertoli cells which help spermiogenesis.

Answer : B


5. Foetal ejection reflex in human female is induced by__________

(a) Differentiation of mammary glands

(b) Pressure exerted by amniotic fluid

(c) Release of oxytocin from pituitary

(d) Fully developed foetus and placenta.

Answer : D


6. Which one of the following is the most likely root cause why menstruation is not taking place in regularly cycling human female?

(a) Retention of well developed corpus luteum

(b) Fertilization of the ovum

(c) Maintenance of the hypertrophical endometrial lining

(d) Maintenance of high concentration of sex hormones in the blood streams.

Answer : B


7. Frertilization in humans is practically feasible only____________

(a) The Ovum and sperms are transported Stmultaneously to ampullary - isthmic junction of the fallopian tube

(b) The ovum and sperms are transpored Simultaneously to ampullary - isthinmic junction of the cervix.

(c) Ihe sperms are transported into cervix within 45 hours of release to ovum in uterus

(d) The sperms are transported into vagina just after the release of ovum in fallopian tube.

Answer : A


8. Which of these is not an important component of initiation of parturition in humans?

(a) Increase in estrogen and progesterone ratio

(b) Synthesis of prostaglandins

(c) Release of oxytocin

(d) Release of Prolactin

Answer : D


9. Changes in GnRH pulse frequency in females is controlled by circulating levels of___________

(a) Estrogen and inhibin

(b) Progesterone only

(c) Progesterone and inhibin

(d) Estrogen and progesterone.

Answer : D


10. Which of the following layers in an antral follicle is acellular?

(a) Granulomas

(b) Theca interna

(c) Stromna

(d) Zona pellucida

Answer : C 


11. The amnion of mammalian embryo is derived from__________

(a) mesoderm and trophoblast

(b) endoderm and mesoderm

(c) ectoderm and mesoderm

(d) ectoderm and endoderm

Answer : C


12. Hormones secreted by the placenta to maintain pregnancy are____________

(a) hCG, hPL, progestogens, estrogens

(b) hCG, hPL, estrogens, relaxin, oxytocin

(c) hCG, hPL, progestogens, prolactin

(d) hCG, progestogens, estrogens, glucocorticoids

Answer : A


13. What is the correct sequence of sperm formation?

(a) Spermatogonia, spermatozoa, spermatocyte, spermatid

(b) Spermatogonia, spermatocyte, spermatid, spermatozoa

(c) Spermatid, spermatozoa, Spermatogonia, spermatozoa

(d) Spermatogonia, spermatocyte, spermatozoa, spermatid.

Answer : B


14. The shared terminal duct of the reproductive and urinary system in the human male is___________

(a) Ureter

(b) Urethra

(c) Vas deferens

(d) Vasa efferentia

Answer: B


1. Which of the following events is not associated with ovulation in human female?

a) Decrease in oestradiol

(b) Full development of Graafian follicle

(c) Release of secondary oocyte

(d) LH surge

Answer : A


16. The secretory phase in the human menstrual cycle is also called__________

(a) Luteal phase and lasts for about 6 days.

(b) Follicular phase and lasts for about 6 days.

(c) Luteal phase and lasts for about 13 days

(d) Follicular phase and lasts for about 13 days

Answer : C


17. What happens during fertilizaton in humans after many sperms reach close to the ovum?

(a) Secretions of acrosome heip One sperm enter cytoplasm of ovum through zona pellucida

(b) All sperms except the one nearest to the ovum lose ther tails.

(c) Cells of corona radiate trap all the sperms except one

(d) Only two sperms nearest the Ovum penetrate zona pellucida.

Answer : A


18. In human female, the blastocyst___________

(a) Forms placenta even before implantation

(b) Gets implanted into uterus 3 days after ovulation

(c) Gets nutrition trom uterine endometrial secretion only after implantation.

(d) Gets implanted in endometrium by the trophoblast cell.

Answer : D


19. In human adult females, oxytocin__________

(a) Causes strong uterine contractions during parturition

(b) Is secreted by anterior pituitary

(c) Stimulates growth of mammary glands

(d) Stimulates pituitary to secrete vasopressin

Answer : A


20. A change in the amount of yolk and its distribution in the egg will effect______________

(a) Fertilization

(b) Formation of Zygote

(c) Pattern of cleavage

(d) Number of blastomeres produced

Answer : C


Biology Related Articles

MCQ on The Living World for NEET Class 11 Biological classification NEET MCQ
Morphology of flowering plant MCQ for NEET Transport in Plants MCQ for NEET
Animal Kingdom MCQ for NEET Locomotion and Movement NEET Questions Pdf Free download
Digestion and absorption NEET MCQ Class 11 Plant Kingdom NEET MCQ
Class 11 respiration in plants NEET MCQ MCQ on Biomolecules for NEET
MCQ on Chemical coordination and Integration Important MCQ on Photosynthesis in higher Plants


You will find a list of Human Reproduction MCQ Questions and answers are prepared as per the latest prescribed NCERT syllabus. Ace up your NEET preparation with Human Reproduction MCQ available here to enhance your NEET preparation. Understand the each MCQ clearly by consistently practicing the Human Reproduction Multiple Choice Questions and score well in your exams.



Human Reproduction MCQ for NEET Class 11

1. In the human penis, urethra passes through______
a) corpus cavernosum
b) corpus spongiosum
c)corpus luteum
d) corpus albicans
Answer: B


2. In human being the type of cleavage is_______
(a) holoblastic and equal
(b) meroblastic and equal
(c) holoblastic and unequal
(d) meroblastic and complete
Answer : A


3. About 60% of semen is formed by the secretion of_________
(a) Cowper's gland
(b) seminiferous tubule
(c) prostrate gland
(d) Seminal vesicles
Answer: D


4. Onset of menstrual cycle at the time ot
puberty is called________

(a) menopause
(b) menarche
(c) metamerism
(d) menstruation
Answer:B


5. The lytic enzyme released by sperm is..
(a) acrosome
(b) ligase
(c) Androgenase
(d) Hyaluronidase
Answer: D


6. Chtoris in human lemale is homologous to............male.
(a) scrotum
(b) penis
(c) Cowper's gland
(d) prostate gland
Answer: B


7. Hydra reproduces by........... type of reproduction.
(a) fission
(b) budding
(c) fragmentation
(d) longitudinal binary fission
Answer : B


8. In asexual reproduction_________
(a) Gametes are formed
(b) Gametes are fused
(c) mitotic cell division takes place
(d) meiotic cell division takes place
Answer : C


9. In man maturation of sperm takes place at temperature
(a) lower than that of body
(b) higher than that of body
(c) equal to that of body
(d) no condition of temperature
Answer : A


10. Bacterium, Treponema pallidum causes____________
(a) gonorrhoea
(b) syphilis
(c) molluscum contagiosumn
(d) herpes genitalis
Answer : B


11. The testes are held in scrotum by___________
(a) gubernaculum
(b) spermatic chord
(c) inguinal duct
(d) connective tissĂșe chord
Answer : A


12. Transfer of an ovum collected from a donor into the fallopian tube of another female who can provide suitable environment for fertilization and development, this technique is
known as____________

(a) ZIFT
(b) MTP
(c) GIFT
(d) amniocentisis
Answer : C


13. External genetalia of female is called as_______
(a) vagina
(b) vestibule
(c) vulva
(d) Labial Folds
Answer: C


14. Agamogenesis or agamogeny is__________
(a) sexual reproduction
(b) asexual reproduction
(c) biparental reproduction
(d) gametogenic reproduction
Answer : B


15. Shedding of endometrium lining of uterus occur in phase of the menstrual cycle__________
(a) menstruation
(b) proliferative
(d) secretory
(c) ovulatory
Answer : A


16. The human female shows menstruation at regular intervals right from__________

(a) infant to pregnancy
(b) puberty to pregnancy
(c) puberty to menopause
(d) puberty to menses
Answer : C


17. In menstrual cycle of 28 days ovulation occurs on_________
(a) 7th day
(b) 21 day
(c) 14th day
(d) 28th day
Answer: C


18. Is the main period of organogenesis and the development of body organs_________
(a) first trimester
(b) second trimester
(c) third trimester
(d) fourth trimester
Answer : A


19. The arrest of menses in later part of life between the age of 45 to 55 is_________
(a) menopause
(b) menarche
(c) menses
(d)menstruation
Answer: A


20. The starting of menstruation in girls is_________

(a) mental puberty
(b) menarche
(d) mental maturity
(c) menopause
Answer: B


21. During gastrulation__________

(a) two germ layers are formed
(b) three germ layers are formed
(c) fate of organ system is decided
(d) None
Answer : B