MCQs on animal husbandry for NEET

MCQs on animal husbandry for NEET

In rural areas people domesticate animals and do dairy,  poultry,  animal breeding and apiculture,  fishery,  agriculture,  lac culture from our environment. Science of rearing , feeding,  caring, breeding and improvement of domesticated animals is called animal husbandry. human uses of animal for food, cloth and other necessities and also useful for agriculture. 


Hello Students, how are you all hope you all will be good, in this Page we have shared with you more than 20 Important MCQ on animal husbandry with answers which is helpful for verious entrance exams preparation. This animal husbandry McQ pdf will help you enhance your performance in entrance exams like NEET and JEE. Animal husbandry is important chapter for Class 11 and class 12 Students.

MCQs on animal husbandry for NEET


MCQs on animal husbandry for NEET


1) farm management includes _______

a) selection of high yielding breeds

b) supply of adequate nutritional diet to

livestock

c) maintenance of health and veterinary

supervision

d) all of the above

Answer: d



2) Find odd one out

a) Mehsana

b) Murrah

c) Sahiwal

d) jaffrabadi

Answer: C



3) Which one of the following statement is true?

a) Quality of mulberry silk is superior

b) Quality of mulberry silk is inferior

c) Quality of non mulberry silk is superior

d) All of these

Answer: A



4) CRD is_________ poultry disease

a) viral

b) parasitic

c) bacterial

d) protozoa 

Answer: C



5) Lac insect is a native insect of_______

a) Europe

b) India

c) England

d) Mediterranean

Answer: b



6) about  _______% manpower in rural India is dependent on agriculture

a) 50

b)60

c) 30

d) 80

Answer: d



7) The... industry covers the production, processing and distribution of milk and milk products.

a) dairy

b) pearl

c) poultry

d) lac

Answer: a



8) Milk yield depends on __________

a) good breeds with high yielding potential

b) disease resistant breeds

c) quality of milk and milk products

d) both'a' and b

Answer: d



9) How many breeds of buffaloes are found in India?

a) 2

b) 4

C) 8

d) 6

Answer: d


10) Which is a fungal disease of poultry?

a) Aspergillosis, thrush

b) TB, CRD

c)Ranikhet, bird flu

d) Pullorum, bronchitis

Answer: A



11) The process of mating two closely related individuals within the same breed for 4 to 6 generations is called ___________

a) crossing

b) inbreeding

c) self-breeding

d) hybridization

Answer: B



12) A group of animal having common ancestor and showing similar characters like general appearance, features, size configuration etc is called as _________

a) pure line strategy

b) homologous pure line strategy

c) breed

d) desirable genes

Answer: C



13) Inbreeding increases ____________

a) homozygosity

b) hetrozygotic

c) both 'a' and 'b'

d) impure line strategy 

Answer: a



14) Mulberry silk is obtained from ______

a) Apis indica

b) Apis dorsata

c)  Bombyx mori

d) Anthrera paphia

Answer: C



15) Lac is produced by _________ gland of the female insect.

a) Dermal

b) Salivary

C) Green

d) Coxal

Answer: a


16) The breeding method like Mendel's

experiments in peas includes _________

a) Interspecific hybridization

b) Out crossing

c) Out breeding

d) In breeding

Answer: d



17) Inferior qualtity silk is/are _______

a) Mulberry

b) Eri

c) Bombyx

d) Both a' and 'b'

Answer: B



18) Artificial inoculation of tacchardia in plants required in _________

a) Sericulture

b) Apiculture

c) Poultry

d) Lac culture

Answer: d



19) The good milk producer Indian buffaloes are _________

a) Nagpuri, Murrah and Surati

b) Mehsana, Gir and Sindhi

c) Jersy, Holstein and Nili

d) Murrah, Sahiwal and Brown Swiss

Answer: A



20) in ________ superior  males of the one breed are mated with superior females of another breed.

a) out crossing

b) cross breeding

c)out breeding

d) in breeding

Answer: b