NCRET solution for class 6 English chapter 5

NCERT Solutions for Class 6 English Chapter 5 - A Different Kind Of School

We here completed all NCERT Solutions for Class 6 English Chapter 5 if you required NCERT Solutions for Class 6 English Chapter 5 PDF Download options is also given here this NCERT Solutions for Class 6 English Chapter 5 will help you for board exam preparation as well as another compititive entrance examination . NCERT Solutions for Class 6 English chapter 5, YB Study NCERT Solutions for Class 6 English Chapter 5, It covers extra questions of English Class 6 Chapter 5 Important Questions NCERT English Class 6 NCERT solutions.


NCERT Solutions for Class 6 English Chapter 5 - A Different Kind Of School


QA: Put these sentences from the story in the right order and write them out in a paragraph. Don’t refer to the text.


I shall be so glad when today is over.


Having a leg tied up and hopping about on a crutch is almost fun, I guess.


I don’t think I’ll mind being deaf for a day — at least not much.


But being blind is so frightening.


Only you must tell me about things.


Let’s go for a little walk.


The other bad days can’t be half as bad as this.


Answer:

Let’s go for a little walk. Only you must tell me about things. I shall be so glad when today is over. The other bad days can’t be half as bad as this. Having a leg tied up and hopping about on a crutch is almost fun, I guess. I don’t think I’ll mind being deaf for a day − at least not much. But being blind is so frightening.



QB: Answer the following questions.


1. Why do you think the writer visited Miss Beam’s school? (1)

Answer:

The writer visited Miss Beam’s school because he had heard a great deal about it.


2. What was the ‘game’ that every child in the school had to play? (9)

Answer:

The ‘game’ that every child in the school had to play was that each term every child had one blind day, one lame day, one deaf day, one injured day and one dumb day. This was done to make the children appreciate and understand misfortune.


3. “Each term every child has one blind day, one lame day…” Complete the line. Which day was the hardest? Why was it the hardest? (9, 11, 15)

Answer:

“Each term every child has one blind day, one lame day, one deaf day, one injured day and one dumb day.” The dumb day was the hardest. This was because the children’s mouths could not be bandaged, so they really had to exercise their will power to remain silent. But the bandaged girl said that being blind was so frightening. Her head ached all the time just from worrying that she would get hurt.


4. What was the purpose of these special days? (5, 9)

Answer:

The purpose of these special days was to teach thoughtfulness − kindness to others, and being responsible citizens. To make the children appreciate and understand misfortune, they were made to share in misfortune too.


Q A:Match the words and phrases with their meanings in the box below.


                                         paragraph numbers

1.homesick                         (3)

2.practically                       (4)

3.it pains me                       (7)

4.appreciate                        (9)

5.thoughtless                     (10)

6.exercise                           (11)

7.relief                                (13)

8. ghastly                           (14)


Almost          

it hurts me               

terrible

test the strength of            

understanding the difficulties                          

wanting to be home

a welcome change

not very caring


Answer:


1.homesick:Wanting to be home


2.practically:Almost


3.it pains me: It hurts me


4. appreciate: Understanding the difficulties


5. thoughtless: Not very caring


6. exercise: Test the strength of


7. relief: A welcome change


8. ghastly: Terrible



Q B: Re-word these lines from the story:

1. I had heard a great deal about Miss Beam’s school.

Answer:

 I had come to know a lot about the school run by Miss Beam.


2. Miss Beam was all that I had expected — middle-aged, full of authority.

Answer:

Miss beam was everything I had thought her to be — in the middle years of her life and authoritative


3. I went to the window which overlooked a large garden.

Answer:

I reached a window which opened in front of a garden of a large size.


4. “We cannot bandage the children’s mouths, so they really have to exercise their will-power.”

Answer:

The children's mouths cannot be put into bandages, so an exercise of will power is required on their part.