Oscillation mcq with solution pdf | oscillator mcq pdf

Oscillation MCQ with Solution pdf

  1. A motion which is repeated in equal intervals of time is called a periodic motion. e.g. motion of the hands of the clock, motion of the earth round the sun and motion of the moon round the earth are periodic motion. 
  2. In such a motion, the body goes on repeating the same set of movements again and again equal intervals of time. One such set of movements is called an oscillation. 
  3. The time taken to complete each set of movements or revolution is called a periodic time or period of revolution. 
  4. There is one another kind of periodic motion in which a particle moves to and flo repeatedly about some mean position along the same path. Such a motion is called oscillatory or vibratory motion e.g. motion of prongs of a tuning fork, pendulum in a clock,oscillations of springs, vibrations n stringed. musical instruments e.g. sitar, violin etc., child on a Swing, vibrations of air columns etc. 
  5. The oscillating feature plays an important role in many physical.phenomena other than mechanics e.g. the atoms of a solid vibrate about their mean' or equilibrium positions. 
  6. There are many biological examples of Oscillations e.g. production of sound by vocal cords and motion of the wings of the insects are oscillatory or vibratory in nature.

oscillation mcq with solution pdf | oscillator mcq pdf


Oscillations mcq with  solution ( Simple Harmonic Motion  MCQ)


1. Which is the wrong statement from the following?

(a) In rectilinear motion, we consider a force in a fixed direction (along the direction of motion of the body).

(b) In U.C.M. we consider a force of constant magnitude but of varying direction.

(c) In S.H.M. we consider a force of constant magnitude and direction.

(d) In S.H.M. we consider a force of varying magnitude and varying direction.

Answer: C


2. Which one of the following motions is not a linear simple harmonic motion?

(a) Motion of a simple pendulum for small oscillation.

(b) Motion of a magnet in a vibration magnetometer.

(c) Motion of the needle of a sewing machine.

(d) Vertical motion of a body tied to a spring.

Answer: B


3. Which one of the following is a necessary and sufficient condition for S.H.M. ?

(a) constant acceleration

(b) constant period

(c) proportionality between acceleration and displacement from equilibrium position 

(d) proportionality between restoring force and displacement from equilibrium position

Answer: D


4. The application where one would most likely find a crystal oscillator is__________

(a) Radio receiver

(b) Radio transmitter

(c) AF sweep generator

(d) None of the above

Answer : B


5. An oscillator differs from an amplifier because it_________

(a) Has more gain

(b) Requires no input signal

(c) Requires no d.c. supply

(d) Always has the same input

Answer : B


6. The Gunn diode oscillator________

(a) Is capable of generating continuous microwave power of the order of kilowatt

(b) Generates frequencies which are below 100 MHz

(c) Operates over a positive resistance characteristic

(d) Depends on the formation of charge domain

Answer: D


7. The electrodes of a Gunn diode are made of______

(a) molybdenum

(b) GaAs

(c) gold

(d) copper 

Answer: A


8. A spring wrist watch keeps correct time at the equator. If it is taken to poles, then________

(a) it keeps correct time

(b) it loses time

(c) it gains time

(d) it does not give correct time

Answer: A


9. The period of a simple pendulum will be doubled if________

(a) its length is increased to four times

(b) the acceleration due to gravity is doubled

(c) the mass of the bob is doubled

(d) the length of the pendulum and mass of the bob are doubled

Answer: A


10. How will the period of oscillation of a simple pendulum be affected if it is moved from the surface of the earth to a deep mine?

(a) it will increase

(b) it will decrease

(c) it will be zero

(d) it will not change

Answer: A


11. The bob of a simple pendulum is a hollow sphere, filled with mercury. If 5% mercury is removed from the sphere then the periodic time of the simple pendulum_______

(a) will decrease

(b) will increase

(c) will not change

(d) may increase or decrease

Answer: B


12. The oscillations of a simple pendulum can be considered to be simple harmonic if__________

(a) the length of the pendulum is small

(b) effective acceleration due to gravity is small

(c) Mass of the bob is small 

(d) amplitude of oscillation is small 

Answer: D


13. An oscillator converts______

(a) c. power into d.c. power

(b) c. power into a.c. power

(c) mechanical power into a.c. power

(d) none of the above

Answer : B


14. An oscillator produces……………. oscillations

(a) Damped

(b) Undamped

(c) Modulated

(d) None of the above

Answer : B


15. An oscillator employs ……………… feedback

(a) Positive

(b) Negative

(c) Neither positive nor negative

(d) Data insufficient

Answer : A


16. The total energy of a particle executing a linear S.H.M. is proportional to______

(a) frequency of oscillation

(b) displacement from equilibrium position

(c) square of the amplitude of motion

(d) velocity in equilibrium position

Answer: C


17. The potential energy of a particle executing a linear S.H.M., at a distance x from the equilibrium position is directly proporhonal to_______

(a) x

(b) x²

(c) x³

(d) None

Answer: B


l8. The total energy of a simple harmonic oscillator depends upon the________

(a) Displacement

(b) Velocity

(c) Acceleration

(d) Frequency

Answer: D


19. When a particle performing a linear S.H.M. passes through its mean position, it has________

(a) maximum potential energy

(b) maximum acceleration

(c) maximum kinetic energy

(d) minimum kinetic energy

Answer: C


20. The work done by the string of a simple pendulum during one complete oscillation is equal to_______

(a) potential energy of the pendulum

(b) kinetic energy of the pendulum

(c) zero

(d) total energy of the pendulum

Answer: C


21. Which one of the following statements is true for a simple harmonic oscillator?

(a) K.E. is maximum when x is maximum

(b) P.E. is minimum when x is maximum

(c) K.E. is maximum when x is minimum

(d) P.E. is maximum when x is minimum

Answer: C


22. In the equation F = -Kx, representing a S.H.M., the force constant K does not depend upon________

(a) elasticity of the system

(b) inertia of the system

(c) extension or displacement of the system

(d) velocity of the system

Answer: C


23. The dimensional formula for the force constant (K) is________

(a) L¹ M¹ T-²

(b) L⁰ M¹ T-²

(c) L² M¹ T-¹

(d) L° M² T-¹

Answer: B


24. Which one of the following is a simple harmonic motion?

(a) Motion of an electron in a Bohr orbit

(b) Spinning of the earth about its own ax is

(c) Waves moving along a string fixed at both ends

(d) Particle moving along a curve with an acceleration

Answer: C


25. The restoring force acting on a linear harmonic oscillator is_________

(a) gravitational

(b) centripetal

(c) conservative

(d) non-conservative

Answer: C


26. The necessary and sufficient condition for S.H.M. is_________

(a) constant acceleration

(b) constant speed

(c) proportionality between acceleration and displacement from extreme position

(d) proportionality between restoring force and displacement from position of equilibrium

Answer: D


27. For a particle executing S.H.M.________

(a) the energy of a particle always changes

(b) the restoring force is constant

(c) restoring force is always directed towardss a fixed point

(d) velocity of a particle is minimum at the centre of the path

Answer: C


28. If the oscillations are highly damped, the amplitude of oscillations__________

(a) decrease with time

(b) increase with time

(c) remains constant with time

(d) first increase and then decreases

Answer: A


29. The phase of SHM depends on________

(a)velocity of a particle

(b) acceleration of a particle

(c) time instant

(d) period of S.H.M.

Answer: C


30. The projection of U.C.M. along any diameter called as______

(a) periodic motion

b) circular motion

c) simple harmonic motion

d) none of these

Answer: C