The living world mcq for NEET | Updated Pdf

The Living World MCQ for NEET pdf Download

Biology is the science of life forms and living processes., The living world comprises an amazing diversity of living organisms. Early man could easily perceive the difference between inanimate matter and living organisms. Early man deified some of the inanimate matter (wind, sea,fire etc.) and some among the animals and plants. A common feature of all such forms of inanimate and animate objects was the sense ot awe or fear that they evoked. The description of living organisms including human beings began much later in human history. Societies which indulged in anthropocentric view of biology could register limited progress in biological knowledge. 

The living world NEET MCQ Pdf questions and answer are prepare for class 11 and NEET students. These fully solved MCQ on The living world questions are applicable to all college students, freshers or experienced as well as various tests & contests in colleges. NEET Aspirants can enhance their knowledge by regular practice which will help them crack any exam exam.

The Living World mcq for neet


The Living World Class 11 MCQ Pdf

1. The defining characteristic of living beings is_________

(a) They can  reproduce

(b) They can digest their food

(c) They can respond to external stimuli

(d) They can regenerate

Answer: C


2. Metabolic Processes takes place_______

(a) in vitro manner 

(b) in Vivo manner 

(c) both a and b

(d) none of the above

Answer: C


3. What are the twin characteristics of growth?

(a) increase in mass

(b) increase in number

(c) both a and b 

(d) none of the above

Answer: C


4. Growth in living organisms is from_________

(a) Intrinsic 

(b) Extrensic

(c) both a and b

(d) none of the above

Answer: A


5. Which of the following organisms can sense and respond to environmental cues?

(a) Prokaryotes only

(b) eukaryotes only 

(c) both a and b

(d) none of the above

Answer: C


6. Reproduction cannot be an all inclusive defining characteristic feature of living organisms because___________

(a) living organisms do not show growth

(b) many living organisms do not reproduce

(c) non living objects are also capable of reproducing

(d) All of these 

Answer: B


7. Basic unit of taxonomic hierarchy is____________

(a) species

(b) kingdom

(c) class

(d) phylum

Answer: A


8. National Botanical Research Institute is located in__________

(a) Shimla

(b) Dehradun

(c) Howrah

(d) Lucknow

Answer : D


9. Identify the incorrect match.

(a) Physiology – Study of functions and processes of life

(b) Pedology – Soil science

(c) Limnology – Study of fresh water

(d) Kinesiology – Fossil study

Answer : D


10. The term “New Systematics” was introduced by_________

(a) Bentham and Hooker

(b) Linnaeus

(c) Julian Huxley

(d) A.P. de Candolle

Answer : C


11. Binomial nomenclature consists of two names. These are_________

(a) Family and genus

(b) Genus and species

(c) Species and variety

(d) Order and family

Answer : B


12. Phylogenetic classification is based on_________

(a) utilitarian system

(b) habits

(c) overall similarities

(d) common evolutionary descent

Answer : D


13. System of classification used by Linnaeus was__________

(a) natural system

(b) artificial system

(c) phylogenetic system

(d) asexual system

Answer : B


14. Example of interspecific hybrid is___________

(a) Liger and dog

(b) Tigon and tiger

(c) Cat and lion

(d) Tigon and liger

Answer : D


15. Scientific name of plants are given by____________

(a) International code for Botanical nomenclature

(b) International code for biological plants

(c) Indian code for Botanical nomenclature

(d) International code for zoological nomenclature

Answer: A


16. Musca domestica is common name of______________

(a) Housefly

(b) Mosquito

(c) Snail

(d) Ant

Answer : A


17. Taxonomic studies depends on___________

(a) Ecological information of organisms.

(b) Structure of cell and development process of organisms.

(c) External and internal structure of organisms.

(d) All of the above.

Answer: D


18. The sum total of all the chemical reactions occurring in the body is known as______________

(a) metabolism

(b) catabolism

(c) anabolism 

(d) None of these 

Answer: A


19. Which of the following statements is incorrect?

(a) all plants, animals, fungi and microorganisms exhibit metabolism

(b) interactions among the molecular components of the organelles result into the properties of cell organelles

(c) properties of cellular organelles are present in the molecular constituents of the organelles

(d) cellular organisation of the body is the defining feature of life forms

Answer: C


20. Which of the following is self conscious?

(a) human being 

(b) salamander

(c) Earthworm 

(d) None of these 

Answer: A


21. The famous botanical garden ‘Kew’ is located in__________

(a) New Zealand 

(b) Lucknow

(c) Berlin

(d) England 

 Answer:  D


22. Which of the following aspects is an exclusive characteristic of living things?

(a) Isolated metabolic reactions occur in vitro.

(b) Increase in mass from inside only.

(c) Perception of events happening in the environment and their memory.

(d) Increase in mass by accumulation of material both on surface as well as internally.

Answer:  C


23. Herbarium is a_______

(a) A garden where dried culture of plant species are stored 

(b) A garden where medicinal plants are grown and stored

(b) A garden where herbaceous plants are grown.

dry garden.

(d) Both a and b

Answer: A


24. ICBN stands for___________

(a) International Code of Botanical Nomenclature

(b) International Congress of Biological Names

(c) Indian Code of Botanical Nomenclature

(d) Indian Congress of Biological Names

Answer: A


25. Which ofthe following taxonomic aid provides information for the identification of names of species found in an area?

(a) Monograph

(b) Manual

(c) Flora

(d) Periodical

Answer : B


26. In Mangifera Indica Linn, what does Linn stand for?

(a) Latin

(b) Lamarck

(c) Linnaeus

(d) lower organism

Answer : C


27. The scientific name of mango is_______

(a) Mangifera indica

(b) Mangifera Indica

(c) Mangifera indica

(d) Mangifera Indica

Answer: C


 28. What is nomenclature?

(a) Genus name is written after species

(b) Genus and species names are written in italics

(c) Genus and species have the same name

(d) The first letter of genus and species name is capital

Answer: B


29. The term phylum was coined by_____________

(a) Linnaeus

(b) Cuvier

(c) Haeckel

(d) Theophrastus

Answer: C


30. Binomial nomenclature was given by__________

(a) Linnaeus

(b) Hugo De Vries

(c) John Ray

(d) Huxley

Answer: A



■ The  Living world MCQ for NEET Previously Asked Questions 


1. The term phylum was coined by____________

(a) Linnaeus

(b) Cuvier

(c) Haeckel

(d) Theophrastus

Answer : C


2. What is the correct sequence?

(a) Genus-species-order-kingdom

(b) Species-order-phylum-kingdom

(c) Species-genus-order-phylum

(d) Kingdom-phylum-class-order

Answer : D


3. Keystone species are_______

(a) Sexually reproducing species

(b) Species found as fossils

(c) Species which determine the biotic structure of an.entire community

(d) Two or more species belonging to some time period

Answer : C


4. Statistical method is used in type of classification__________

(a) Phenetic

(b) Numerical

(c) Adansonian 

(d) All of these

Answer : D


5. First time binomial nomenclature was written in_____

(a) Latin

(b) English

(c) Greek 

(d) Italian

Answer : A


6. VAM are a kind of_________

(a) Saprophytic bacteria

(b) Saprophytic fungi

(c) Symbiotic fungi

(d) Symbiotic bacteria

Answer: C


7. Interbreeding is possible between two members of___________

(a) Order

(b) Family

(d) Species

(c) Genus

Answer: D


8. Hutchinson's system of classification was revised in__________

(a) 1905

(b) 1959

(c) 1856

(d) 1935

Answer : B


9. What is a homonym?

(a) Identical name of two different taxa

(b) Two or more names of same taxon

(c) Name given to a taxon in local language

(d) Species name repeats the generic name

Answer : A


10. According to Whitaker's five kingdom classification the unicellular, non-nucleated organisms are placed in___________

(a) protista

(b) monera

(c) plantae

(d) animalia

Answer: B


11. Taxa' differs from 'taxon due too________

(a) this being a higher taxonomic category than taxon

(b) this being lower taxonomic category than taxon

(c) this being the plural of taxon

(d) this being the singular of taxon

Answer: C


12. The total number of species, that are known and described, range between______

(a) 0.5-1.0 million

(b) 1.1-1.2 million

(c) 2.5-3.0 million

(d) 1.7-1.8 million

Answer: D


13. Energy transformation is never 100% efficient because of

(a) Catabolism

(b) Entropy

(c) Homeostasis

(d) Anabolism

Answer : B


14. System of classification proposed by Linnaeus is_______

(a) Sexual system of classification

(b) Natural system of classification

(c) Traditional system of classification

(d) Artificial systems of classification

Answer: D


15. In binomial nomenclature, every organism has________

(a) Two names, one latin other common

(b) Two names, one scientific other common

(c) Two names by two scientists

(d) One scientific name With two words, generic and specific

Answer: D


16. Taxon is_________

(a) Any type of taxonomic grouping like species family, phylum based on similarity of traits

(b) A rank in hierarchical classification

(c) A group of closely related families

(d) A group of closely related organisms

Answer: A


17. Nomenclature is governed by certain universal rules. Which of the following is contrary to the rules of nomenclature ?

(a) The first word in a biological name represents the genus name and the second is a specific epithet.

(b) The names are written in Latin and are italicized.

(c) When written by hand, the names are to be underlined.

(d) Biological names can be written in any language.

Answer: D


18. Which one is exclusive characteristic of living beings?

(a) Increase in mass from inside

(b) Increase in mass both from outside and inside

(c) Perception of events happening in environment and their memory

(d) Isolated metabolic reactions occuring in vitro.

Answer: C


19. The living organisms can be unexceptionally distinguished from the non-living things on the basis of their ability for_________

(a) Responsiveness to touch

(b) Interaction with the environment and

progressive evolution

(c) Reproduction

(d) Growth and movement

Answer: C


20. Which one of the following is not a correct statement?

(a) A museum has collection of photographs of plants and animals.

(b) Botanical gardens have collection of living plants for reference.

(c) Herbarium has dried, pressed and preserved plant specimens.

(d) Key is taxonomic aid for identification of specimens.

Answer: A


21. Which one of the following organisms is scientifically printed according to the International Rules of Nomenclature and correctly described__________

(a) Musca domestica - The common house lizard, a reptile

(b) Plasmodium falciparum - A protozoan pathogen causing the most serious type of malaria.

(c) Felis tigris - The Indian tiger, well protected in Gir forests

(d) E.coli - Full name Entamoeba coli a commonly Occuring bacterium in human intestine.

Answer : B


22. Which one of the following animals is correctly matched with its particular taxonomic category?

(a) Tiger - tigris,  species

(b) Cuttlefish  - Mollusca, class

(c) Humans - primate, family 

(d) Housefly - Musca, order

Answer: A


23. Which is less general in character as compared to genus_______

(a) Family  

(b) Class

(c) Division 

(d) Species 

Answer : D

24. Diversification in plant life appeared_________

(a) By seed dispersal

(b) Due to long periods of evolutionary changes

(c) Due to abrupt mutations

(d) Suddenly on earth

Answer  : B


25. Flagella of prokaryotic and eukaryotic cells differ in_________
(a) Microtubular organization and function

(b) Type of movement and placement in cell

(c) Location in cell and mode of functioning

(d) Microtubular organization and type of movement

Answer : D


26. Phenetic classification of organisms is based on________
(a) Sexual characteristics

(b) Observable characteristics of existing organisms

(c) The ancestral lineage of existing organisms

(d) Dendrogram based on DNA characteristics

Answer: B


27. Protozoans are kept under kingdom________

(a) Monera

(b) Plantae

(d) Protista

(c) Animalia

Answer: D


28. Actinomycetes are being put under which of the following?

(a) Kingdom Fung

(b) Kingdom Monera

(c) Kingdom Pantae

(d) Kingdom Protista

Answer: B



■ MCQ on The Living World for NEET Download Pdf

1. The Darwin of the 20th century" is associated with or known as_______

(a) Nominalistic concept of species

(b) Biological concept of species 0

(c) Triple crown in biology

(d) More than one option is correct

Answer: D


2. The taxonomical aid which is an index of plant species in an area is_________

(a) Manuals

(b) Grade

(c) Monographs

(d) Flora

Answer: D


3. Unicellular organisms with holophytic nutrition are included in how many kingdoms according to Whittaker's system of classification?

(a) Four

(b) Two

(c) Three

(d) One

Answer : B


4. The most obvious and technically complicated feature of all living organisms is__________

(a) Reproduction 

(b) Growth

(c) Ability of sense their environment

(d) Ability to respond physical stimuli only

Answer: C


5. The namenclature is done________

(a) Just before the identification of organism

(b) When the organism is described correctly

(c) For the identification of organism

(d) Just after the classification of organism

Answer: D


6. Both the words in a biological name, when handwritten are separately underlined or printed in italics_______

(a) To know the meaning of words

(b) To create the author's name o

(C) To indicate that this scientific name also have a common name

(d) To indicate their Latun origin

Answer: D


7. Match the following__________

Column I                  Column II

1. Three kingdom  (i) Carl woese Classification 

2. Four kingdom   (ii) Whittakar classification

3. Five kingdom   (iii) Copeland Classification 

4. Six kingdom      (iv) Haeckel classification 

(a) 1 (iv), 2 (ii), 3 (ii), 4 (i)

(b) 1 (iii), 2 (i), 3 (iv), 4(ii)

(c) 1 ), 2 (ii), 3 (iii), 4 (iv) 

(d) 1 (ii), 2 (iv), 3 (i), 4 (iii) 

Answer: A


8. According to Whittaker Actinomycetes are included in kingdom__________

(a) Monera

(b) Protista

(d) Slime moulds

(c) Fungi

Answer: A


9. Taxonomy which is based of sequencing of DNA and chemical nature is proteins is________

(a) Chemotaxonomy

(b) Cytotaxonomy

(c) Adansonian taxonomny

(d) Karyotaxonomy

Answer: A


10. Rattus rattus scientific name is an example of_________

(a) Autonyms

(b) Synonyms

(c) Tautonyms

(d) Homonyms

Answer: C


11. Domain Eukarya includes how many kingdoms (w.r.t. Six kingdom system) ?

(a) 2

(b) 1

(c) 3

(d) 4

Answer: D


12. Standard size of a herbarium sheet is__________

(a) 40x32

(b) 38x29

(c) 41x29 

(d) 42x26

Answer : C


13. Plants were divided into herbs, undershrubs, shrubs and trees by_______

(a) Charaka 

(b) Theophrastus

(c) Linnaeus

(d) John Ray

Answer: B


14. Find the odd one out (w.r.t. category)

(a) Division

(b) Ficus

(c) Class

(d) Order

Answer: B


15. Nomenclature of cultivated plants are standardised through__________

(a) ICBN

(b) ICNB

(c) ICZN

(d) ICNCP

Answer: D


16. The species which are morphologically similar but can not interbreed are called as________

(a) Allopartic sps. 

(b) Synchronic sps.

(c) Palaeospeciesa

(d) Sibling sps.

Answer : D


17. Which of the following obligate categories will have maximum number of organisms with less similar character?
(a) Class

(b) Genus

(c) Division

(d) Order

Answer: C


18. Which of the following statements is false for binomial nomenclature ?

(a) Name of author is written after the species in italics

(b) Genetic name always starts with capital letter while specific name starts with small letter

(c) Scientific name should be derived from Latin language

(d) Scientific name must be printed in italics and in handwritten from they must be underlined

Answer: A


19. Which of the following can not be placed under kingdom Monera ?

(a) Blue green algae 

(b) Archaebacteria

(c) Protozoa

(d) Bacteria

Answer: C


20. The principles of which of the following taxonomic methods are also known as Adansonian principles_________

(a) Cladistics

(b) Biosystematics

(c) Phenetics

(d) Chemotaxonomy

Answer: C


21. Which characters among the following are important taxonomically to differentiate Angiosperms from Gymnosperms ?

(a) Presence of Flower and Inflorescence

(b) Habit and Habitat

(c) Seed shape and seed germination

(d) Seed coat and xylem trachieds

Answer: A


22. The number of obligate categories used in hierarchial classification________

(a) 21

(b) 6

(c) 7

(d) 13

Answer: C


23. Lowest and basic unit of classification is_________

(a) Kingdom

(b) Order

(c) Phylum 

(d) Species

Answer: D


24. Species is a________

(a) Closed reproductive group

(b) Open reproductive group

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Answer: A


25. Biological concept of species was proposed by_________

(a) Linnaeus

(b) Meyer

(c) Julian Huxley

(d) John Ray

Answer: B


26. Which one of the following is the correct sequence of hierarchial categories ?

(a) Order, species, class, family, division, genus

(b) Division, class, order, family, genus, species

(c) Division, family, class, order, genus, species

(d) Division, class, family, Order, genus, species 

Answer: B


You will find a list of The Living world MCQ Questions and answers are prepared as per the latest prescribed NCERT syllabus. Ace up your NEET preparation with The Living world MCQ available here to enhance your NEET preparation. Understand the each MCQ clearly by consistently practicing the the living world Multiple Choice Questions and score well in your exams.