Thermodynamics MCQ Questions and Answer Pdf

Thermodynamics Mcq Questions and Answers Pdf:

Hello Students, how are you all hope you all will be good, in this Page we have shared with you more than 30 Important MCQ on thermodynamics with answers which is helpful for various entrance exams preparation. This thermodynamics Mcq pdf will help you enhance your performance in entrance exams like NEET and JEE.  mcq on thermodynamics in chemistry is important chapter for Class 11 and class 12 Students.


MCQs on thermodynamics


MCQ on thermodynamics:

 1. Thermodynamics does not consider

a) initial and final state 

b) time factor

c) bulk of matter

d) energy change

Answer: b



2. A system which can neither exchange matter nor energy with the surroundings is called______ 

a) Open system

b) Isolated system

c) Closed system

d) Ideal system

Answer: b



3. Water at its freezing point,in a closed insulated vessel, represents a/ an

a) open system

b) heterogeneous system

c) closed system

d) homogeneous system

Answer:  b



4. An isolated system is one,________

a) Which can transfer neither matter nor energy to and from its surroundings

b) Which can transfer both energy and matter

c) Which can transfer matter only

d) Which can transfer energy only

Answer: a



5. Thermodynamics is based on study of ...... of the system

a) microscopic properties

b) macroscopic properties

c) physical properties

d) chemical properties

Answer: b



6. Boiling tea in a tea pot which is not closed is a/ an _________

a) open system

b) closed system

d) homogenous system

c) isolated system

Answer: a



7. An example of closed system is_______ 

a) hot water present in an open beaker

b) some amount of water present in equilibrium with its vapour in a closed and insulated beaker

C) some amount of hot water enclosed in a closed container

d ice kept in open beaker

Answer : c



8. A system is used to be in thermodynamic equilibrium when_______ 

a) the temperature of the system is non uniform and different from the temperature of the surrounding

b) the mechanical properties is non uniform throughout the system

c) the state functions of the system do not change with time

d) only pressure of the reaction is at equilibrium

Answer: c



9. Which of the following is intensive property?

a) Molarity

b) Temperature

c) Density

d) All are correct

Answer:d



10. When composition of the system does not changge with time, then the system is in ________ equilibrium.

a) chemical

b) physical

c) mole

d) thermal 

Answer: a



11. Which of the following is extensive property?

a) mechanical

b) Mass

c) Volume

d) All are correct

Answer: d



12. temperature and heat are__________ 

a) Extensive properties

b) Intensive properties

c) Intensive and extensive properties respectively

d) Extensive and intensive properties respectively

Answer: c



13. A system which can exchange energy with the surroundings but no matter is called __________

a) a heterogenous system

b) an open system

c) a closed system

d) an isolated system

Answer: C



14. Mark the false statement regarding

thermodynamic processes

a) a reversible change is a change in which the pressure remains constant

b) an adiabatic change is a change in which the system is completely isolated in the thermal sense.

c) in an isochoric process, the volume of the system remains constant

d) all the nautral processes are irreversi ble process

Answer: A



15. An intensive property in thermo-dymamics means a property which depends _________

a) on the amount of the substance only

b) on the nature of the substance only

C) both on the amount as well as nature of tie substance

d) neither on the amount nor on the nature

Answer: a


16. In adiabauc process,

a) q(+) ve

b) q 1

C) q=0

d) q-ve

Answer : c



17. Find out incorrect statement,

a) irreversible process is rapid

b) maximum work is obtained from

reversible process

c) reversible process is natural process

d) there is large difference between acting and opposing force in irreversible process

Answer : c



18. The process accompanied by no change in internal energy is ________

a) isothermal

b) adiabatic

c) cyclic

d) both a and c

Answer : d



19. The process in which size of system remains constant is known as _________

a) Isothermal

b) Adiabatic

c) Isochoric process 

d) Isobaric process

Answer : c



20. Which of the following is not a state function?

a) Internal energy 

b) enthalpy

c) Work

d) volume

Answer : c



21. For an adiabatic expansion

a) U = -ve

b) W= + ve

c)  U= 0

d)  T=0

Answer : a



22. Identify the state function among the following,

a) q

b) q- W

c) q+W

d) q/W

Answer : c



23. Which of the following is not thermodynamic state function?

a) Enthalpy

b) Temperature

c) Work

d) Pressure

Answer : c



24. For an adiabatic compression of a gas

a) U = W

b) U =0

c) W=0

d) q ≠ 0

Answer : a


25. isothermal expansion of an ideal gas,

is in a cyclic

a) -0

b) U= 0 

c)  ∆V=0

d)  W=0

Answer : b



26. Which ot the following properties is independent of path followed during the change? 

a) Work

b) Heat

c) change in enthalpy

d) both a and b

Answer : c



27. In an adiabatic expansion

A) no heat exchange between the system and surroundings is possible

B) the internal energy of the system remains

C) the temperature of the system increases

D) the temperature of the system decreases

Among the above , incorrect statements are

a) B and C only

c) A and B only

b) A and D only

d A, B and C only

Answer : a



28. Which one of the following is not a state function?

a) U

b) V

c) H

d) W

Answer : d



29. A process in which no heat change takes place is remains___________

a) an isothermal process

b) an adiabatic process

c) an isobaric process

d) an isochoric process

Answer : b



30. Some statements are given below

A) in an isothermal process the system can

exchange heat with surroundings

B) In an adiabatic change the temperature does not alter

C) all natural processes are reversible

D) The change in volume is zero in an isochoric process 

among the above

a) only A and D are incorrect

b) only B and C are incorrect

c)only D is correct

d) only A and C are correct

Answer : b