Body fluids and circulation MCQ with Answers Pdf

Body Fluids and Circulation MCQ for NEET

We are providing here important MCQs on Body fluids and circulation for NEET. Students can practice these questions and answers to revise the key concepts. This will help them in obtaining excellent marks in NEET exam as well as CBSE boarde exam preparation also. 

These Body Fluids and Circulation MCQ provided here are prepared by Biology subject experts of ybstudy.com and cover all the fundamental concepts involved in Body fluids and circulation chapter according to the NCERT syllabus. All the MCQ questions are provided with correct answers. These questions bring you the extract of the all information about body fluids and circulation MCQ questions based on verious definitions, diagrams, formulas and important facts are provided in the chapter. 

These MCQ questions may be directly asked in the CBSE board exam or may be in NEET exam also, you may have questions based on similar concepts. So, try to practice these Body fluids and circulation MCQ with Answers thoroughly to fine-tune your preparations and score good marks in the NEET exam.

Body fluids and circulation MCQ


Body Fluids and Circulation with Answers Pdf Free Download 

1. Which of the following organs will only receives Oxygenated blood?

(a) Skin

(b) Lungs

(c) Spleen

(d) Liver

Answer: c


2. The blood cells which help in the transportation of fats are___________

(a) Erythrocytes

(b) Lymphocytes

(c) Monocytes

(d) Neutrophils

Answer: b


 3. with the increasing distance from heart, the elasticity as well as magnitude of the muscular layer of arteries would be _____________

(a) Decrease

(b) Remain constant

(c) Slightly decrease

(d) Increase 

Answer: a


4. In ABO system of blood groups, O blood group

(a) Lacks antigens

(b) Lacks antibodies

(c) Lacks antigens but has antibodies a and b

(d) Lacks antibodies but has antigens A and B

Answer: c


5. The non-granulatory white blood corpuscles are____________ 

(a) Basophils, eosinophils and neutrophils

(b) Basophils and monocytes

(c) Eosinophils and lymphocytes

(d) Lymphocytes and monocyteslyp 

Answer: d


6. Lymph is modified blood that contains______________  

(a) RBC and WBC

(b) RBC, WBC and protein

(c)WBC and all protein

(d) All contents of blood except RBC and certain proteins.

Answer: d


7. Myogenic heart is not present in which of the following?

(a) Man

(b) Limulus

(c) Frog

(d) Mussel

Answer: b


8. innermost coat or the wall of artery is called_______ 

(a)tunica interna

(b) tunica adventia

(c) tunica media

(d) endothelium

Answer: d


9. The number of erythrocytes in humans 

per______ mm of blood.

(a) 600000

(b) 400000

(c) 500000

(d) 550000

Answer: c


10. Heart beats are accelerated by____________ 

(a) Cranial nerves and acetylcholine

(b) Sympathetic nerves and acetylcholine

(c) Cranial nerves and adrenaline

(d) Sympathetic nerves and epinephrine

Answer: B


11.  What can determine the percentage of oxygen carried by haemoglobin ?

(a) pH of blood

(b) Percentage of carbon dioxide

(c) Partial pressure of oxygen

(d) All of the above

Answer: d


12. Circulatory system of earthworm is_____________ 

(a) Open

(b) Closed

(c) Both (a) and (b)

(d) Open anteriorly

Answer: b


13. Blood will lose most of the oxygen through_______________ 

(a) Arteries

(b) Veins

(c) Capillaries

(d) Lungs

Answer: c


14. Closed blood vascular system occurs in________________ 

(a) Earthworm 

(b) Housefly

(c) Cockroach 

(d) Euglena e

Answer: A


15. The thickening of walls of arteries is called______________ 

(a) Arteriosclerosisu

(b) Aneurysm

(c) Arthritis

(d) Both (a) and (c) 

Answer: A


16. Myocardial infarction is caused by__________________ 

(a) Hardening of arteries

(b) Lumpy thickness develops in the inner walls of heart

(c) Clot may occur in the lumen of a coronary artery

(d) Sudden interruption of blood flow towards a portion of heart

Answer: d


17. QRST is related with____________ 

(a) Ventricular contraction or depolarization

(b) Auricular contraction

(c) Auricular relaxation

(d) Cardiac cycle

Answer: A


18. Bundle of His is a network of_________ 

(a) Nerve fibres found throughout the heart

(b) Muscle fibres distributed throughout the hear walls

(c) Muscle fibres found only in the ventricle wall

(d) Nerve fibres distributed in ventricles

Answer: c


19. Inter-auricular septum in the embryonic stages has a/ an 

(a) Foramen ovale

(b) Fenestra ovalis

(c) Fenestra rotunda

(d) Inter-auricular aperture

Answer: b


20. Putting adrenaline on the heart will cause the heart beat to__________

(a) Retard

(b) Accelerate

(C) Produce louder sound 

(d) Stop

Answer: c


21. The wall of the heart is made up of_____________

(a) Epicardium

(b) Myocardium

(c) Endocardium

(d) All of these

Answer: d


22. Heart beats are affected by___________ 

(a) Carbon dioxide

(b) Oxygen

(C) Vagus nerve

(d) All of these 

Answer: d


23. Largest heart is found in__________ 

(a) Elephant

(b) Giraffe

(c) Crocodile

(d) Lion

Answer: a


24. Wenckebach phenomenon is seen in___________ 

(a) Complete heart block 

(b) Partial heart block

(c) Ventricular fibrillation 

(d) Myocardial infarci tion

Answer: b


25. Which of the following animals has the most  mixing of Oxygenated and deooxygenated blood in its ventricle 

(a) Frog

(b) Fish

(c) Snake

(d) Crocodile

Answer: a


26. When there is increase in the rate of heart  beat it is known as

(a) Tachycardia

(b) Brachycardia

(c) Cardiomegaly

(d) Hypertension

Answer: a


27. During circulation, blood passes from the inferior vena cava into the diastolic atrium of the heart because of__________ 

(a) Pushing of venous valves

(b) A pressure differential between the atriun and the vena cava

(c) The beating of the sinoatrial node

(d) Gravitational pull

Answer: b


28. In the cardiac cycle, diastole is_________

(a) The number of heart beats per minute

(b) The relaxation period after contraction of the heart

(c) The forceful pumping action of the heart

(d) The contraction period after relaxalion of the heart

Answer: b


29. The cardiac cycle time during normal heart beat is 0.8 seconds which includes both systole and diastole. In the event of fast running, the heart starts beating faster leading to decrease in cardiac cycle timings. This decrease is due to___________

(a) Proportional decrease in the duration of diastole as well as systole

(b) Less duration of diastole and more duration of systole

(c) Same duration of diastole and less duration of systole

(d) Much more decrease in the duration of diastole than that of systole

Answer: d


30. The papillary muscles are helpful in____________ 

(a) Movements of eyelids

(b) Closing and opening the valves of heart

(c) Movements of pinnae

(d) Movements of eye ball

Answer: b


Biology Related Articles