Cell the unit of life Class 11 NEET Questions with Answers Pdf

Cell the Unit of Life MCQ Questions and Answers

We are providing here important Cell the Unit of Life NEET Questions. Students can practice these questions and answers to revise the key concepts. This will help them in obtaining excellent marks in NEET exam as well as CBSE board exam preparation also. 

These Cell the unit of Life MCQ provided here are prepared by Biology subject experts of ybstudy.com and cover all the fundamental concepts involved in Cell the unit of life Class 11 chapter according to the NCERT syllabus.  All the MCQ questions are provided with correct answers. These questions bring you the extract of the all information about Cell the unit of life Class 11 NEET questions based on verious definitions, diagrams, formulas and important facts are provided in the chapter.

These MCQ questions may be directly asked in the CBSE board exam or may be in NEET exam also, you may have questions based on similar concepts. So, try to practice these Cell the Unit of Life MCQ with Answers thoroughly to fine-tune your preparations and score good marks in the NEET exam.

Cell the unit of life Class 11 neet questions


Cell the Unit of Life Class 11 NEET Questions Pdf

1. Which of the following events does not occur in rough endoplasmic reticulum_______

(a) Cleavage of signal peptide

(b) Protein glycosylation

(c) Protein folding

(d) Phospholipid synthesis

Answer: D


2. Many ribosomes may associate with a single mRNA to form multiple copies of a polypeptide simultaneously. Such strings of ribosomes are termed as__________

(a) Plastidome

(b) Polyhedral bodies

(c) Nucleosome

(d) Polysome

Answer:D


3. Which one of the following is not a constituent of cell membrane?

(a) Glycolipids

(c) Phospholipids

(6) Proline

(d) Cholesterol

Answer: B


4. The main organelle involved in modification andcrouting of newly synthesised proteins to their
destination is_________

(a) Mitochondria

(b) Endoplasmic reticulum

(c) Lysosome

(d) Chloroplast

Answer: B


5. Microtubules are constituents of_________

(a) Centrosome, nucleosome and centrioles

(b) Cilia, flagella and peroxisomes

(c) Spindle fibres, centrioles and cilia

(d) Centrioles, spindle fibres and chromatin

Answer: C


6. A cell organelle containing hydrolytic enzynme________

(a) Lysosome

(b) Ribosome

(c) Mesosome

(d) Microsome

Answer: A


7. Which of the following structures is not found in a oprokaryotic cells?

(a) Plasma membrane

(b) Nuclear envelope

(c) Ribosome

(d) Mesosome

Answer: B


8. Cellular organelles with membranes are___________

(a) Lysosomes, Golgi apparatus and mitochondria

(b) Nuclei, ribosomes and mitochondria

(c) Chromosomes, ribosomes and endoplasmic reticulum

(d) Endoplasmic reticulum, ribosomes and nuclei

Answer: A


9. Chromatophores take part in________

(a) Photosynthesis

(b) Movement

(c) Respiration

(d) Growth

Answer: A


10. The structure that help some bacteria to attach to rocks and for host tissues are________

(a) Holdfast

(b) Rhizoids

(c) Fimbriae

(d) Mesosomes

Answer: C


11. Select the mismatch:

(a) Gas vacuoles - Green bacteria

(b) Large central vacuoles - Animal cells

(c) Protists - Eukaryotes

(d) Methanogens - Prokaryotes

Answer: B


12. Water soluble pigments found in plant cell_________

(a) Anthocyanins

(b) Chlorophylls

(c) Xanthophylls

(d) Carotenoids

Answer: A


13. Mitochondria and chloropast are________

(a) Semi-autonomous organelles

(b) Formed by division of pre-existing orgnelles and they contain DNA but lack protein synthesizing machinery

Which one of the following options is correct?

(a) Both (a) and (b) are false

(b) Both (a) and (b) are correct

(c) (b) is true but (a) is false

(d) (a) is true but (b) is false

Answer: D


15. The Golgi complexj participates in_________

(a) Respiration in bacteria

(b) Formation of secretory vesicles

(c) Fatty acid breakdown

(d) Activation of amino acid

Answer : B


Biology Related Articles: 

Human Reproduction NEET MCQ Questions and answers MCQ on Breathing and exchange of gases for NEET
MCQ on The Living World for NEET Class 11 Biological classification NEET MCQ
Morphology of flowering plant MCQ for NEET Transport in Plants MCQ for NEET
Body Fluids and Circulation MCQ questions and Answers Excretory products and their elimination MCQ with Answers
Animal Kingdom MCQ for NEET Locomotion and Movement NEET Questions Pdf Free download
MCQ on Plant Growth and Development MCQ on Anatomy of flowering plants MCQ for NEET
Digestion and absorption NEET MCQ Class 11 Plant Kingdom NEET MCQ
Class 11 respiration in plants NEET MCQ MCQ on Biomolecules for NEET
MCQ on Chemical coordination and Integration Important MCQ on Photosynthesis in higher Plants


16. Which of the following is true for nucleolus?

(a) It takes part in spindle formation

(b) It is a membrane-bound structure

(c) Larger nucleoli are present in dividing cells

(d) It is a site for active ribosomal RNA synthesis

Answer : D


17. Select the incorrect match

(a) Submetacentric - L-shaped Chromosomes

(b) Allosomes - Sex chromosomes

(c)Lampbrush - Diplotene bivalents

(d) Polytene - Oocytes of amphibians

Answer : D


18. Which one of the following cell organelles is enclosed by a single membrane?

(a) Nucleus

(b) Mitochondria

(c) Chloroplasts

(d) Lysosomes

Answer: D


19. Which of the following structures is not found in a prokaryotic cells?

(a) Plasma membrane

(b) Nuclear envelope

(c) Ribosome

(d) Mesosome

Answer: B


20. Cellular organelles with membranes are________

(a) Lysosomes, Golgi apparatus and mitochondria

(b) Nuclei, ribosomes and mitochondria

(c) Chromosomes,, ribosomes and endoplasmic reticulumn

(d) Endoplasmic reticulum, ribosomes and nuclei

Answer: A


21. Middle lamella is composed of_______

(b) Phosphoglycerides

(d) Hemicellulose

(a) Calcium pectate

(c) Muramic acid.

Answer : A


22. Cytoskeleton is made up of_________

(a) Cellulose deposits

(c) Proteinaceous filament

(b) Cellulose microfibrils

(d) Calcium carbonate granules

Answer : C


23. What is true of membrane lipids and proteins_______

(a) None can flip-flop

(b) Both can flip-flop

(c) Proteins can flip-flop but lipids cannot

(d) Lipids can flip-flop but proteins cannot

Answer : D


24. Vacuole in a plant cell_________

(a) Lacks membrane, contains water and excretory substances

(b) Is membrane bound, contains water and excretory substances

(c) Is membrane bound, contains storage proteins.and lipids

(d) Lacks membrane and contains air

Answer: B


25. Polysome is formed by___________

(a) Ribosomes attached to each other in a linear arrangement

(b) Several ribosomes attached to a single mRNA

(c) Many ribosomes attached to a strand of endoplasmic reticulum

(d) A ribosome with several subunits.

Answer : B


26. Protein synthesis in an animal cell occurs_________

(a) Only on the ribosomes present in the cytosol

(b) On ribosomes present in cytoplasm as well as in mitochondria

(c) Only on ribosomes attached to the nuclear envelope and endoplasmic recticulum

(d) On ribosomes present in the nucleous as well as in cytoplasm.

Answer : B


27. In chloroplast, chlorophyll is present in_______

(a) Inner membrane

(b) Thylakoid membrane

(c) Outer membrane

(d) Stroma

Answer: B


28. Which of the following cell organelles is responsible for extracting energy from carbohydrates to form ATP?

(a) Lysosome

(b) Ribosome

(c) Chloroplast

(d) Mitochondrion

Answer : D


29. Nuclear envelope is a derivative of_________

(a) Rough endoplasmic reticulum

(b) Smooth endoplasmic reticulum

(c) Membrane of Golgi complex

(d) Microtubules

Answer: A


30. Which one of the following is not an inclusion body found in prokaryotes?

(a) Polysome 

(b) Phosphate granule

(c) Cyanophycean granule

(d) Glycogen granule

Answer: A


31. The chromosomes in which centromere is situated close to one and are_______

(a) Sub-metacentric

(b) Metacentric

(c) Acrocentric

(d) Telocentric

Answer: D


32. What is true about ribosomes_________

(a) These are found only in eukaryotic cells

(b) These are selt-splicing introns of same RNAs

(c) The prokarytotic ribosomes are 80 S, where S stands for sedimentation coefficient

(d) These are composed of ribonucleic acid and proteins

Answer: D


33. The important site for the formation of glycoproteins and glycolipids is_____________

(a) Vacuoles

(b) Plastids

(c) Lysosome

(d) Golgi apparatus

Answer : D


34. Peptide synthesis inside a cell takes place in____________

(a) Chloroplast

(b) Chromoplast

(c) Ribosomes

(d) Mitochondria

Answer: C


35. Plasma membrane consist mainly of________

(a) Protein embedded in a phospholipid bilayer

(b) Protein embedded in a polymer of glucose molecules

(c) Proteins embedded in a carbohydrate bilayer

(d) Phospholipids embedded in protein bilayer

Answer: A


36. The main arena of various types of activities of a cells is__________

(b) Plasma membrane

(a) Nucleus

(c) Cytoplasm

(d) Mitochondrion

Answer: C


37. The solid linear cytoskeletal elements having a diameter of 6nm and made up of a single type of monomer are known as___________

(a) Microfilaments

(b) Intermediate filaments

(c) Lamins

(d) Microtubules

Answer: A


38. The osmotic expansion of a cells kept in water is cheifly regulated by___________

(a) Mitochondria

(b) Vacuoles

(c) Plastids

(d) Ribosomes

Answer: B