Excretory products and their elimination NEET Questions with Answers Pdf

Excretory products and their Elimination MCQ Questions and Answers PDF 

We are providing here important Excretory Products and their Elimination NEET Questions. Students can practice these questions and answers to revise the key concepts. This will help them in obtaining excellent marks in NEET exam as well as CBSE board exam preparation also. 

These Excretory Products and their Elimination MCQ provided here are prepared by Biology subject experts of ybstudy.com and cover all the fundamental concepts involved in Excretory products and their elimination chapter according to the NCERT syllabus.  All the MCQ questions are provided with correct answers. These questions bring you the extract of the all information about Excretory products and their elimination MCQ questions based on verious definitions, diagrams, formulas and important facts are provided in the chapter.

These MCQ questions may be directly asked in the CBSE board exam or may be in NEET exam also, you may have questions based on similar concepts. So, try to practice these Excretory products and their elimination MCQ with Answers thoroughly to fine-tune your preparations and score good marks in the NEET exam.

Excretory products and their elimination MCQ


Excretory Products and their Elimination MCQ for NEET

1. The kidneys are located_________

(a) Withn the coelom 

b) Near the buccal cavty

(C) Near the heart 

(d) outside the coelom

Answer : d


2. position ot Kidneys is ________

(a) Interperitoneal

(b) Retroperitoneal

(c) Intraperitoneal 

(d) None of these

Answer : b


3. The retroperitoneal kidney is______

(a) Kidney of fish

(b) Kidney covered by peritoneum on ventral side

(c) Kidney covered by peritoneum on dorsl side

(d) Kidney uncovered by peritoncum on either side

Answer : b


4. The smallest functional unit of kidney is_____________

(a) Nephron

(b) Collecting tube

(C) Glomerulus

(d) Bowman's capsule

Answer : a


5. Main function of loop of Henle is__________

(a) Absorption of water

(b) Absorption of sugar

(c) Absorption of sodium

(d) Secretion of tons

Answer : a


6. Renin is released from__________

(a) Juxtaglomerular apparatus 

(b) Cortical nephron

(e) Collecting duct

(d) Pelvis

Answer : a


7. Vital morphological and physiological units of mammalian kidney are___________

(a) Ureters

(b) Seminiferous tubules

(c) Uriniferous tubules

(d) Nephridia

Answer : c


8. Columns of Bertini are found in___________

(a) Testes

(b) Ovaries

(c) Kidney

(d) Liver

Answer : c


9. Ureotelie animals

(a) Lack urease

(b) Do not exerete urea

(c) Cannot form uric acid 

(d) Live in water

Answer : a


10. The trigone is_________

(a) A urine filled cavity within the kidney

(b) A muscular sphincter at the neck of the urinary bladder

(C) A Shmooth connective tisue region in the urinary bladder

(d) A tunic of the ureter

Answer : c


11. The bunch of capillaries present in the Bowman's capsule is called_________

(a) Pacinian corpuscle

(b) Bowman's capsule

(c) Malpighian capsule

(d) Glomerulus

Answer : d


12.The number of excretory pores that open outside when the last Proglottid of the tapeworm is separated is/are

(a) Four

(b) Three

(c) two

(d) One

Answer : c


13. which blood vessel takes blood away from the kidney?

(a) Renal portal vein

(b) Afferent arteriole

(c) Renal vein

(d) Efferent arteriole

Answer : c


14. why do we pass more urine during winter and wet seasons'?

a) Increased ADH secretion

(b) Increased activity of kidneys

(C) Decreased water absorption by nephrons

(d) Reduced sweating

Answer : d


15. Duct of Bellini is connected with__________

(a) Collecting duct

(b) DCT

(c) Papilla

(d) Ureter

Answer : a


16. Henle's loop is found in________

(a) Seminiferous tubules of frog

(b) Seminiferous tubules of rabbit

(c) Nephron of mammals

(d) Nephron of frog

Answer : c


17. Duct of Bellini opens on_________

(a) Ureter

(b) Renal papilla

(c) Duodenum

(d) DCT

Answer : b


18. Malpighian tubules remove excretory products from_________

(a) Haemolymph

6) Alimentary canal

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Answer : a


19. Na+ and Cl are absorbed in kidney in the region of __________

(a) Ascending limb of Henle's loop

(b) Descending limb of Henle's loop

(c) DCT

(d) PCT

Answer : a


20. A fish excretes nitrogen in the form of __________

(a) Ammonium ions 

(b) Amino acid

(c) Uric acd

(d) Urea

Answer : a


21. If we remove the pressure receptors from the urinary bladder wall then_________

(a) There will be no micturntion

(b) Micturition will continue

(c) There will be no collection of urine in bladder

(d) Urine will collect in the bladder

Answer : d


22. A man takes large amount of proteins. He is likely to excrete more amount t of__________

(a) Uric acid

(b) Sugar

(c) Amino acids

(d) Urea

Answer : d


23. Volume of urine is regulated by_________

(a) ADH

(b) Aldosterone

(C) ADH and aldosterone

(d) ADH, aldosterone and testosterone

Answer : d


24.  Which among the following are uricotelic animals? 

(a) Man, monkey, catle

(b)Sepa, Aplysia and teleost fishes

(c) Lizards, crows, pigeons

(d) Tadpoles of frogs

Answer : c


25. The main function of loop of Henle is the reabsorption of water from the contents of renal tubules. In which of the following will the loop of Henle be poorly developed or even absent ?

(a) Desert mouse

(b) Carnivorous bird

(c) Freshwater fish

 (d)Garden Lizard

Answer : c


26. Presence of blood in urine is known as____________

(a) Albuminuria

(b) Ketonuria

(c) Anuria

(d) Haematuria

Answer : d


27. In the ornithine cycle, the enzyme arginase breaks down arginine into________

(a) Citrulline and urea

(b) Ornithine and ammonia siggol

(c) Ornithine and urea

(d) Citrulline and ammonia

Answer : c


28. Maximum absorption of water in manmmals is in 

(a) Lungs

(b) Small intestine

(c) Kidney

(d) Skin

Answer : c


29. Kidneys are not the only organs of excretion. Their work is supplemented by____________

(a) Liver

(b) Heart

(c) Large intestine

(d) Skin

Answer : a


30. The enzyme which converts angiotensinogen to angiotensin I is called__________

(a) Angiotensinase

(b) Rennin

(c) Renin

(d) Rennet

Answer : c


Biology Related Articles  :