GK Questions and Answers free pdf download

General knowledge questions and answers

In this article, we have given you questions answers related to general knowledge, this gk question and answer have been asked in the many examinations before and can be asked further. It is very important to have general knowledge information. Here we have given 100 important general knowledge questions. These questions are asked every time in examinations. These question answers can be very beneficial for you, so they should be carefully Read . If you find this question and answer useful, then do share it with others.

Gk Question and answer free

Read : Gk questions and Answers with Pdf

General knowledge questions and answers

1.What is the branch of biology that studies plants?

a) Zoology

b) Botany

c) Mineralogy

d) cytology 

Answer: Botany


2. How many hearts do octopuses have?

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Answer: Octopuses have 3 hearts.


3. How many bones does a human being have in all?

a) 60

b)  206

C) 416

d) 352

Answer : 206


4. Which is the largest flying bird in the world?

a) Golden Eagle

b) Andean Condor

C) Falcon

d) none of the above 

Answer:  Andean condor.

Read also : Gk on Indian Geography 

5. Which is the only mammal that can fly?

a) Bat

b) Ostrich

C) Eagle

d)  all

Answer: a) The bat.


6. Which one is the fastest animal in the world?

a)  Condor

b) Leopard

C) Cheetah

d) fox

Answer: c)  cheetah.


7. What is the name of the longest river in the world.

a) Nile River

b) Amazon River

C) Danube River

d) purna River

Answer: b)  Amazon River.

Read: Gk for class 6

8. What is the largest ocean in the world?

a)  Pacific Ocean

b)  Indian Ocean

C) Atlantic Ocean

d) none of these 

Answer: a) Pacific Ocean.


9. What is the largest country in the world?

a) China

b)  Russia

C) India

d) pakistan

Answer:b) Russia


10. What is the country that is shaped like a boot?

a) Spain

b)  Honduras

C) Italy

d) America 

Answer: c) Italy


11. What is the most populous country on earth?

a)  united states

b)  China

C) Russia

d) india

Answer: b) China


12. What is the city of skyscrapers?

a) Tokyo

b) New York

C) Hong Kong

d) norve

Answer: b) New York


13. In what country is the Casa Rosada located?

a)  Argentina

b) Chile

c) Mexico

d) india

Answer: a)  Argentina.


14. What is the capital of Nicaragua?

a)  Santiago

b)  Brasilia

c) Managua

d) America 

Answer: Managua.


15. In what country is the city of MedellĂ­n located?

a)  Colombia

b)  Venezuela

C) Peru

d) india

Answer: Colombia.


16. On what continent is Suriname located?

a) Africa

b)  South America

C) Oceania

d) india

Answer: b) South America.


17. What is the smallest nation in the world?

a) Andorra

b) Monaco

C) The Vatican

d) india

Answer: c)  Vatican


18. What is the only city that is on two different continents?

a)  Moscow

b) Istanbul

C) Berlin

d) peru

Answer: b) Istanbul


19. What is the Italian city known as "the bride of the sea"?

a) Smell

b)  Florence

C) Venice

d) all

Answer: c) Venice.


20. What is the tallest waterfall in the world?

a)  The Angel Falls

b)  Iguazu Falls

C) Niaraga Falls

d) none of these 

Answer:  a)  The Angel Falls.


21. What is the capital of Pakistan?

a)  Bagdag

b) Islamabad

C) Marrakech

d) none

Answer: b) Islamabad.


22. What is the second highest mountain in the world?

a) K2

b) K1

C) K3

d) k4

Answer: a) K2.


23.. When did World War II end?

a) 1945

b) 1947

C) 1943

d) 1944

Answer: a)  1945.


24. In what year did Christopher Columbus arrive in America?

a)  1429

b) 1492

C) 1592

d) 1523

Answer: b) 1492.


25. Who is the father of psychoanalysis?

a) Sigmund Freud

b) Carl Gustav Jung

C) Skinner

d) all

Answer: a)  Sigmund Freud


26. Who was the general of the Nazis in World War II?

a) Benito Mussolini

b) Adolf Hitler

C) Heinrich Himmler

d) Albert 

Answer: b) Adolf Hitler.


27. What is the holy book of Muslims?

a)  The Bible

b)  The Talmud

C) The Quran

d) The geeta

Answer: c) The Quran.


28. In which country was the first atomic bomb used?

a) Russia

b) United States

C) Japan

d) India

Answer: c)  Japan


29. What is the oldest surviving language in Europe?

a)  Basque

b) English

C) French

d) french

Answer: a)  Basque


30) What was the first man to go to the moon?

a) Louis Armstrong

b) Neil Armstrong

C) Michael Armstrong

d) Rakesh sharma

Answer: b) Neil Armstrong


31. What is the name of the first woman who traveled to space?

a) Valentina Tereshkova

b)  Alexandra Tereshkova

C) Amanda Tereshkova

d) all

Answer: a)  Valentina Tereshkova


Read : GK for Class 3 


General Knowledge 2021 with Answers

In General Knowledge 2021, we have given below questions and answers related to every field, such as Geography, History, and Current Affairs 2021 is a great collection of questions and answers. Try to make your future bright by quickly reading General Knowledge 2021.

1. Which state of India produces maximum rice ?

Answer: North West Bengal


2. The national animal of India is?

Answer: Tiger


3. How many Puranas are there in total for Hindus?

Answer : 18


4. In which state the sun rises first in India?

Answer: Arunachal Pradesh


5. Insulin is used in the treatment of which disease?

Answer: Diabetes

Read : Chemistry general knowledge questions and answers 

6. Which state of India is known for tea production?

Answer : Assam


7. Where is the coldest place in India?

Answer : Leh


8. Which country has not become the slave of anyone till date?

Answer: Nepal


9. How many countries are there in the world?

Answer : 195


10. Which is the largest mosque in the world?

Answer: Almalivaya (Iraq)


11. In which country of the world there is no temple?

Answer: Saudi Arabia


12. Which is the largest ocean of the world?

Answer: Pacific Ocean


13. Which is the country with the most stringent laws in the world?

Answer: Saudi Arabia


 14. Which is the biggest wall of the world?

Answer: Great Wall of China


15. Which President gets the highest salary in the world?

Answer: President of America


16. The planet closest to the Sun is-

Answer. Mercury


17. Who was the first woman cabinet minister of India?

Answer : Princess Amrit Kaur


18. To whom is the Chetak horse related?

Answer :  Maha Rana Pratap


19. The largest flower is?

Answer: Reflexia


20. Who was the Chairman of the Drafting Committee of the Constitution?

Answer: Dr. Bhimrao Ambedkar


21. Which city is famous for the production of grapes?

Answer: Nashik


22. In which state is the Koyna Dam located?

Answer: Maharashtra


23. Which is the gas that comes out of motor vehicles?

Answer: Carbon monoxide.


24. Purity of gold is defined in

Answer: Carat.


25. How many planets are there in the solar system?

Answer: 7


26. Which gas is used to fill the balloons?

Answer: Hydrogen.


27. Who among the following is called the creator of the universe in the Vedas?

Answer: Shankaracharya.


28. Who was the first person to reach the moon?

Answer: Neil Armstrong.


29. Where are the diamond mines in India

Answer: Panna Madhya Pradesh.


30. Where is the headquarters of Indian Space Research Organisation?

Answer: Bangalore


31. Indian Air Force is organized into how many commands?

Answer: 5

Read : GK questions for class 4

32. Where did India win the first Olympic hockey gold medal?

Answer: Amsterdam


33. Which Indian woman first won the title of 'Miss World'?

Answer: Rita Faria


34. What is the name of border between India and Pakistan ? 

Answer: Radcliffe Line


35. What is the length of the cricket pitch?

Answer: 20.12 m


36. Who was the first Indian to become a judge in the International Court of Justice?

Answer: Nagendra Singh